Odigrao kampanju, a online će pričekati kao i u slučaju predhodnika neka bolja vremena. Kod BF3 sam odmah po završetku kampanje sipao razno razne hvalospijeve uopće ne shvativši i ne uberivši ogromne propuste koje igra ima i overhypao sve živo zbog prokleto savršene vizualne prezentacije. Sada sam dvije godine iskusniji i neke stvari ipak nemogu proći ispod mog radara. Prvo da kažem da sam jednako impresioniran kampanjom kao što sam i razočaran istom. Jednostavno do sada najveći jing/jang u FPS žanru. Užasno puno toga ne valja, ali s druge stvari ima jako puno stvari koje su mi skroz fino sijele, pa ću rađe počet s ovim lošima.
Kod BF3 mi je priča još bila ispričana na skroz simpatičan način, ništa neviđeno, ali dovoljno kul da bih mogao popušiti. U BF4 priča je još veće sranje, ali bar ne komplicira na dramatici. U suštini je govno i neznam kome bi ovo bila dobra priča, uz smećaste likove i nijemog protagonista, ništa ovdje nije zavoljovajuće i na razini. Nijednog lika nisam uspio upamtiti, osim glupog Irisha, koji je plačipička samo takva i cijelo vrijeme imam osjećaj da slušam neko staro gunđalo maskirano u
Semper Fi momka. Ubacivanje ženskog lika, jednako je poražavajuće kao sam plot priče i tu sve gubi smisao. Jedino što nekako drži slamku su lokacije i same misije te njihova otvorenost, no o tome nešto kasnije.
Sljedeće što me ubilo u pojam, je i glavna mana igre - bugovitost. Jednostavno je presmješno i u isto vrijeme pretragično koliko je igra nedovršena i neispolirana. Znam da će doći patchevi i razni updatei, ali ovo je sramotno. Bugovi su tragikomični i bolje da ih ne nabrajam uopće. Kampanja je još kraća nego li što je to bio slučaj sa predhodnikom, iako je to bilo jasno da će biti tako. Jednostavno se sve da završiti unutar pet sati, što je šteta, jer su neke od misija ušle u rang najboljih FPS napucavanja koje sam doživio. U igri ne postoji stealth i to užasno zamjeram. Naravno da stealthom ne smatram što u dva navrata u igri možeš prić neprijatelju nožem s leđa i obuć ga u drvenu pidžamu. Nema nikakvog prigušivača ili misije gdje nesmiješ biti detektiran. U jednu ruku pozdravljam tu odluku, jer više ni COD ni BF nemogu stvoriti nekakvo stealth iskustvo koje će pružit igraču zadovoljstvo. Sljedeća stvar koja me je zasmetala je nepostojanje smooth opcije miša, pa sam bio prisiljen igrat na kontroler, jer mi igra iako leti na ultra detaljima jednostavno izgleda usporeno, tj. kao da ima lagg. Na svu sreću dosta sam zadovoljan igranjem na kontroler, pa mi to nije bio neki preveliki bed.
A sada na ono pozitivno. Igra izgleda bolje od predhodnika iako ponekad malo pretjeruje u efektima i osvjetljenima. Cijelokupna prezentacija je na standardno zavidnoj razini kada se radi BF serijalu i tu nije podbacila, ako nećemo dirat u tehničku stranu igre (koju sam ranije popljuvao, da ponovim - bugovito smeće). Sviđa mi se jako
feel online komponente u singleplayer kampanji. Ponekad sam imao dojam da sam u multiju, što zbog XP rejtinga što iskače nakon svakog ubojstva i činova, što zbog općenite otvorenosti, koja je dokaz da su shvatili kako su s BF3 kampanjom samo vodili igrača za ruku bez ikakve mogućnosti za slobodnim kretanjem po mapi. Ovdje možete prić meti ili neprijateljima sa više strana bilo to vertikalno ili horizontalno. Sviđa mi se jako što svako malo možete otić u weapons ili gagdet/bomb crate i izabrat otključano oružje ili teško naoružanje (stingeri, C4 bombe, Javelin i sl.). Zamjeram što nema kastomizacije istih, što je drugačiji slučaj u MP segmentu igre. Bilo bi rulalo da možemo mjenjat i personalizirat optiku, prigušivače i ostale blagodati kao u SC: Blacklistu ili Ghost Recon: Future Soldieru. No takva odluka ne čudi, budući da se nisu odlučili na stealth misije. Samo napucavanje i hit detekcija je dosta bolja nego li u BF3 i tu se osjeti fino napredovanje.
Prve tri misije, su mi bile srednja žalost i jako dosadan početak kampanje, a onda do kraja su uslijedile misije koje mi ulaze u krug najboljih FPS misija koje sam prešao. U dosta njih je nakrcano ponešto MP elemenata i to mi je odmah promjenilo neku rutinu i sliku koju susrećem u ovakvom tipu igre. Baš sam se dobro zabavio u otvorenosti, različitosti tog dijela kampanje koja je sasvim drugačija svemu što sam dosada vidio od moderne tematike, barem u singleplayeru. Iako priča nedaje nikakvu dubinu, štoviše zaglupljuje, kampanja dobiva itekako prolaznu ocjenu, zbog nečeg novog i sviježeg (barem taj drugi dio jel). Destrukcija je nešto bolja što sam primjetio, ali svjedno ide minus, jer je u BC2 još bila za desetku, a prošlo je gotovo 4 godine od tog naslova. AI je standardno glup, ali i takav je bolji od onog što srećem u COD serijalu zadnjih xy naslova.
Multi kao što sam rekao nisam probao i možda bitno popravi ocjenu, kao i patchevi koji uslijede. Ali za ovo što sam odigrao kampanju u dva popodneva, tek prolazna ocjena uz eto dobar dojam drugog dijela kratke kampanje u kojoj sam uživao u napucavanju i raznovrsnim misijama na lijepim lokacijama, no isto tako i dobio frustracije radi katastrofalno nedovršene i bugovite igre. Kada razmislim, kako neke male igre malih developera bivaju ispeglane i ispolirane, zgrozim se nad tolikom moći kakvu imaju momci i cure iz EA da bi isporučili poludovršene poluproizvode.