Igrao sam ra1 pa tek onda presao na ra2 itd.itd.,iako je ra1 bio veliki preokret u takvim igrama ipak ruku na srce dvica ima bolje i vise unita itd.,a yuris revenge da i ne spominjem. Nisam jos igrao ra3 naravno jer nije izaslo ali se nadam biti beta tester. A od prvog dojma, ne svida mi se sto su stavili japance (kineze isti mi k...), vise mi se svidao tip vise zemalja baziranih na jednoj vrsti tehnologije uz neke preinake...To su mogli rijesiti slicno kao u generalsima, npr.saveznicki tip tehnologije s dodatnim specifikacijama za pojedinu zemlju...kao super weapon general,laser, i air force...i tako za ruse..pa nek bude onda i za ove...Zbog toga bi igra bila puno bolja.Staviti samo tri frakcije ce brzo dosaditi. Meni npr.tiberium wars je dojadio vrlo brzo zbog samo isto tako njih troje sto su ispravili u kanes wrath. E bolje da odmah tako naprave i za ra3, zar se nitko ne slaze s time? Ok za tech tree, slazem se, sto vise ugrade to bolje. Opet cu napomenuti, YR:ZH mod za yuris revenge ce imati najvise unita, pa cak i tech tree jer je ujedinjeno zero hour s yuris revenge...superpowersi,upgradei pa cak i generali ce krasiti taj mod...Tako bi po meni trebao izgledati ra3 uz eto neizbjeznu 3d grafiku u kojoj se bar po meni ipak izgubi jedan ton svih unita...ipak ne budu tako precizirani...ne znam kako to objasniti to je izgleda samo meni tako, al to nije tako bitno.
Dakle, buduci da jos nisam igrao, iz prvih dojmova ta ce igra biti bolja od nastavaka samo zbog bolje tehnologije i grafike kojom je izradivana...a sto se tice domisljatosti i ideja...tu mi je nekako unazadena.
To sto kazes za sistem po zemljama - slazem se potpuno. Mislim, signurno bi bilo zanimljivije vidjeti vise podfakcija, ali sta je tu je. Tu stvar vjerojatno planiraju za expanziju. Sto se Japanaca tice, pa cuj, meni to i ne predstavlja tako losu ideju, jer su htjeli da stvore sistem od 3 fakcije koje se dosta razlikuju (slicno kao i starcraft). Npr. saveznici imaju normalan sistem gradnje; sovieti moraju prvo postaviti gradjevinu i ona se gradi in real time na mapi; dok se za empire of the rising sun jos nista ne zna, pa je preradno kritikovati je. Receno je da ce ona imati unikatan sistem takodjer - brijem da ce imati radnike XD
Iskreno, i ja sam bio za to da urade kao sto su sa Starcraft 2: dakle uzmu Red Alert 2 i prerade ga novim engineom, novom grafikom, dodaju sekundarne sposobnosti i jos par jedinica, i FINITO. Medjutim, oni su igru dosta strukturirali, i to s razlogom. Danasnji igrac od strategije trazi vise od principa "ko moze vise najjacih jedinica napraviti", nego je veoma bitan element "strategija u strategiji", dakle mogucnost da se uvijek bitka uspije preokernuti, taktiziranje i slicno :)
Meni je na pocetku dosta smetalo prisustvo vode, ali to uopće nije losa stvar, jer imamo adekvatan (ne premalo - ne previse) broj amfibijskih, kopnenih i vodenih jedinica :)
U RA3 su ugradili najbolje stvari iz C&C fransize i mislim da ce RA3 uspjeti tamo gdje je TW zakazao. Samo kad pogledas: regulirana ekonomija, sekundarne sposobnosti, 3 potpuno razlicite fakije, sto je bitnije: razlicite jedinice, i nema onog kao u KW da imamo 3 fakcije koje su jednake i svaka jedinica ima pandan svoj u drugoj fakciji - bezveze. Onda vidjecemo support powers kao u Generals i BFME, dok napredujes dobijes one zvijezde za koje mozes dodatne moci kupovati.
Jedina stvar koja me u zadnje vrijeme muci je RED ALERT BUTTON - ako si gledao gameplay trailer: to je onaj gumb sto pocne blinkati pred kraj trailera (dole lijevo). Uglavnom, on se aktivira kad dosegnes odredjen stepen poraza - znaci kad izgubis dosta jedinica, i kao gubis, nakon toga mozes ga ukljuciti ako zelis. Ono sto omogucuje je da nevjerovatno brzo pravis jedinice, koje su uz to nevjerovatno jeftine - ali kvaka je sto imas countdown 5minuta da to radis, nakon 5min TI KOJI SI AKTIVIRAO TO IZGUBIS. Drugim rijecima: imas 5min da pobjedis, ili si gotov - sto je najveci BULL ikada.
Kako god, nadam se zanimljivoj igri - mada cu je igrati max godinu dana, dok ce SC2 i za 5 godina biti aktuelan. Zasto? Zato jer EA nece pruziti podrsku kao i obicno, ali opet nada umire posljednja - cak rade 1.10 patch za TW i 1.01 za KW, sto je iznenadjujuce dobro. Nikad nisu radili patchove kad su presli na novi serijal :)
Popravljaju se.
I za kraj, da te obradujem, prije 2 dana je receno da BETA pocinje toko 7. mjeseca :)
Sretno