Osobno mislim da je najveći problem s recenzijom to što nismo imali ovako kvalitetan RPG godinama, a opet je dobio ocjenu koja je niža od nekih sličnih igara u žanru poput recimo Dark Souls 2 (90), Skyrim (94) ili recimo Divinity: Original Sin (90). Čak je i Grand Theft Auto 5 imao gotovo savršenu 99 ocjenu.
Zašto je ovo problem?
Pa zato što je Dark Souls 2 pri izlasku također bio pun problema s kamerom, problema u hitboxu, česte buggove i crashove. No kako je rekao Honest Trailer za tu igru, u Dark Soulsu se buggovi često smatraju dodatkom koji čini igru još težom, pa im se zato gleda kroz prste. Također za igru koja je hvaljena svojom vrhunskom mehanikom borbe i vrlo teškim bossevima je bila vrlo površna po linijama ove recenzije. Jer sam u Dark Soulsu nakon pronalaženja Drangelic sworda do kraja igre koristio isto oružje i isti armor, na drugom i trećem prelasku igre sam koristio samo drugačije armore, no bolji sword i dalje nisam pronašao, osim ako si sam umjetno nisam pokušavao otežati igru pa sam skinuo armor i skakao uokolo s kopljem.
Također u toj igri je isto bio dosta monoton izbor neprijatelja, izuzevši Mirror Knighta i još par bossseva svi su bili više manje veliki ljudi u oklopu.
Priča je bila dosta slabašna, i mislim da je tek u novijoj verziji došlo do nekih zanimljivih odluka i da je igra postala puno bolja. Kod Dark Soulsa ne bi trebalo miješati priču i atmosferu
Dakle volim ovu igru i prešao sam ju nekoliko puta, no ne vidim zašto je zaslužila veću ocjenu od Witchera na istome portalu, kada je patila od istih problema kao i ova igra.
Neću nabrajati dalje, ali poanta je ovdje da Witcher 3 ima puno više pluseva nego minusa. Osobno mi je sistem borbe zadovoljavajući i izazovan. Izazovniji nego što je recimo bio u Skyrimu. Pogotovo zato što mi je sada stvarno teško igrati RPG igre nakon Dark Soulsa gdje mi combat ne dosadi u roku od nekoliko sati.
Kada već razgovaramo o perkovima i borbi, u Skyrimu sam koristio jednu granu, svi ti silini perkovi u nekoliko igranja nisu napravili značajnu razliku osim one hoću li igrati kao mage, rouge ili warrior. Gameplay je bio vrlo površan.
Witcher ima svojih problema u borbi, stvarno ima. Slažem se da je kamera malo nespretna na momente, iako nikada nisam zbog toga patio tokom borbe. Kontrole i kretanje ostavljaju dojam tromosti ponekad, ali nakon nekoliko sati se navikne na to.
Dakle ništa od toga mi nije bio strašan problem u igri. Iako slažem se da treba poraditi na nekim stvarima. Recimo trenutno imam preko 10k godla i ne znam na što da ga trošim, cijelo vrijeme trgujem s nekim glupostima samo da si smanjim količinu zlata koju imam.
Nisam još craftao witcher set koji bi htio, jer ga nisam pronašao, jer sam jednostavno izgubljen u gomili drugih sidequestova, kartanjima, trkama, istraživanju. Pokušavam pronaći Place of power da bi si podigao neku statistiku i otključao novi perk. Dakle investiran sam i u istraživanje i sistem borbe, to jest sistem unaprjeđivanja.
Ukratko najveći problem s recenzijom je taj što je možda na skali od jedan do sto isključivo za tu igru solidna. No usporedba treba biti s ocjenama drugih igara u žanru, ili sličnih open world igara. Gdje mislim da se jedan GTA može posramiti u stvaranju uvjerljivog i zanimljivog svijeta naspram Witchera.
Dakle jedini problem je što po ovakvoj ocijeni na ovome portalu Witcher spada u nazovimo to osrednje RPG igre (usporedba s ocjenama sličnih naslova izdanih u zadnjih par godina) , a svakako smatram da zaslužuje biti u barem top 5. Eto toliko od mene i mojim problemom oko recenzije