Hell on Wheels (2010- )
Odgledao sve četiri do sada izašle sezone i prezadovoljan sam. Nisam još gledao Deadwood (uskoro ću nadam se) pa još ne bih davao izjave tipa "najbolja western serija ikad", ali Hell on Wheels je vrhunska i zaslužuje sve pohvale. Kao i sve aMC-jeve serije i HoW više cijeni dramski izražaj nego čistu akciju, ali i akcije ima više nego dovoljno. Ama baš sve epizode su zanimljive, likovi su upečatljivi i brzo gledaocu "uđu pod kožu". Premisa radnje je izgradnja željeznice istok-zapad i u paketu s tim svakako dolaze obračuni sa indijanicma i ostalim protivnicima željeznice te problemi sa izgradnjom (kako prirodne barijere, tako i političke igre unutar kompanije kao i protiv konkurentske kompanije), ali okosnica radnje su ipak međuljudski odnosi i problemi ljudi koji rade za željeznicu stacionirani u naselju/gradu naziva Hell on Wheels. Glavni junak tu slučajno dolazi loveći ljude koji su mu u građanskom ratu pobili porodicu, ali igrom slučaja njegova sudbina neminovno postane vezana za željeznicu... Extra glumci (posebno Anson Mount koji tumači glavnu ulogu), setting, akcija... ma sve. Ko voli western ovo obavezno mora pogledati.
9Penny Dreadfull (2014- )
Viktorijanski London, vampiri, vukodlaci i njima slične kreature, te posebna skupina koja se bori protiv njih. Koliko god mislili da unaprijed znate šta očekivati, sigurno ćete pogriješiti, barem sam ja. Priča je mnogo kompleksnija a ta čudovišta su popratne pojave i nikako nisu okosnica pojedinačnih epizoda, a prava radnja je vezana uz likove i njihove pojedinačne priče. Svakako je interesantna i pojava brojnih (fikcijskih) likova za koje smo čuli (
Frankenstein i njegovo čudovište, Van Helsing, Džek Trbosjek...). Ovo je serija u kojoj su najveće vrijednosti kvalitetno napisani dijalozi, te još bolji glumci koji su ih izgovorili, namjerno kažem "izgovorili" jer sam posebno uživao slušajući npr. Evu Green, baš posebna boja glasa i akcenat, slična stvar je i sa ostalim glavnim glumcima. Pojedini dijalozi toliko odišu, da se tako izrazim, kulturom i umjetnošću. Kad sam već spomenuo Evu Green, do sada je baš i nisam volio, činila mi se odvratna ali to se promijenilo nakon ove uloge. Mala rula sve živo, ne moguće je ne cijeniti njene glumačke kvalitete, a ovo joj je možda i najbolja uloga dosadašnje karijere. Uopćeno govoreći serija je sigurno drugačija od ostalih, ne prati ustaljene šablone što se neće svima svidjeti, i meni je trebalo malo privikavanja. Nakon samo prve sezone je još rano davati ocjene i zaključke, ali može se reći da je u pitanju dobra serija sa potencijalom, pa bit će zanimljivo pratit dalji razvoj događaja.
8 Dominion (2014- )
Obzirom da sam već odgledao sve serija, a TWD i Arror su tek počeli izlaziti sa novim epizodama pa dok se to ne nakupi odlučio sam dati priliku i jednoj (kraćoj) novoj seriji. Uz konsultacije sa sugledateljima izbor je pao na Dominion za koju sam dobio preporuke i od nekih kolega. Serija se inače nastavlja na film
Legion, iako film nije bio neke osobite kvalitete ali, mora se priznati, da je to bila zanimljiva ideja i odmah sam bio zaintrigiran kako bi to izgledalo u seriji. Pilot epizoda je ispunila očekivanja, već se mogu nagovijestiti zanimljiva dešavanja koja predstoje, likovi su mi se već na prvu svidjeli, sve pretpostavke su ispnjene i čini se da ovo neće biti loše.