Pogledao još prije tjedan dana, zapravo, ali evo:
Cloud Atlas
Od redatelja Matrixa (+ redatelja Run Lola Run) sam i očekivao jedan mindfuck film, a to sam svakako i dobio. Zna biti dosta konfuzan na nekim dijelovima i mogu vam garantirati da jedno gledanje nije dosta za potpuno shvaćanje filma. No naravno osnovne stvari ćete dakako skužiti i prvi put. Priča je naravno po romanu, pa baš i ne mogu govoriti o originalnosti, ali je svakako zanimljivo i kvalitetno ispričana. Gluma igra veliki faktor u ovom filmu, i imam samo riječi hvale. Jbt isti glumci glume po 4-5-6 raznih likova, i to raznih osobnosti, dobi, rasa pa čak i spolova. Prva scena u filmu, vidim nekog dedeka na platnu i tek nakon pola minute skužim da je to Tom Hanks. Ono... gluma je definitivno vrlo ambiciozna i dobiva veliki plus.
Nažalost, ima i nekih mana. Mislim da se nisu trebali toliko nasumično prebacivati između priča, nego da su trebali odabrati neki uzorak i slijediti ga. Ja osobno bih volio vidjeti to tako da su prvo "komadi" pojedinih priča veći, pa kako se svaka pojedino priča približava kraju, te se intenzitet povećava, sukladno s time bi trebali i smanjivati vrijeme između shiftova. Npr: pod pretpostavkom da je svaka priča 30 min, prvo ispričaju 20 minuta prve, pa 20 druge i tako svih 6. Onda 5-6 prve, pa drugi i tako, i onda pred sam kraj ih režu iz minute u minutu. Probajte to zamisliti kao neku vrstu piramide, ako vam je to tako lakše predočiti. Zbog toga što su drugačiji likovi u drugačijim pričama, ne mogu reći da sam bio previše emocionalno vezan za ikoga od njih. Također, nisu mi se svidjele neke manje nebuloze u filmu, ali ništa preko čega nećete moći prijeći.
Mogao bih ja o filmu još ohoho brbljati no sve u svemu, kao jednom Sci-fi nerdu ovaj film si se pretežito svidio. Ima mana, ali svakako vam preporučujem da mu pružate šansu jer je svakako jedan od naj hrabrijih i naj ambicioznijih filmova u zadnje vrijeme. Tko zna, i Matrix nije bio nešto posebno kada je izašao, a danas je već kult. Za sada je ocjena ova, ali vrlo je lako moguće da će mi se mišljenje promijeniti nakon drugog gledanja kad neću morati nekog punkera kraj sebe kako komentira s curom film nego kad ću ga gledati u svom krevetu u 2 ujutro.
Ocjena: 7.9