The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)
Kako se bolje pripremiti za gledanje najočekivanijeg filma godine nego ponoviti gradivo iz prethodnika. A, zanimljivo, više me oduševio nego kada sam ga prvi put gledao.
Prije svega moram pohvaliti predobar dizajn, prije svega dizajn svijeta ali i svega ostalog. Zaista svijet je nevjerovatno prekrasan i detaljan, bilo da su to predivni zeleni pejzaži iz Hobitskog rodnog kraja, šume, planinski vijenci, mračne špilje ili podzemni svijet Goblinskog kraljevstva, sve je savršeno

, sve je po mom ukusu. Posebno mi se dopada što se "kamera" ne boji visine pa smo se često iz ptičije perspektive divili veličanstvenosti svijeta. Radnja je standardno zanimljiva, praćena brojnim komičnim situacijama, film u kome će uživati cjelokupna porodica. Dosta vjerno prati knjigu, uz određena prilagođavanja. Megalomanska produkcija pršti iz svakog aspekta filma: režija, scenario, vrhunska glumačka postavka i još bolji likovi (Thorin mi je najveća faca u filmu, nije kao Aragorn ali je blizu), jedni od najboljih specijalnih efekata koje sam vidio, a to sve prati epic muzika (obavezno poslušajte
The Misty Mountains Cold, savršenstvo).
Epski spektakl kakav ne izlazi svake godine, blizu 3h radnje prođu u tren oka. Čak i oni koji nisu ljubitelji ovog žanra i Tolkienove mitologije će uživati (eksperimentalno sam dokazao sa prijateljem

). Dostojan sljedbenik fantastičnih LotR filmova.
9,5 (bila bi sigurno i 10-ka da nisam počinio veliki grijeh i prošle godine ga nisam odgledao u 3D-u što ovako nešto i zaslužuje

, valjda će Bog razumit situaciju jer imao sam uvjerljiv razlog)
The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)
Nakon svih hvalospjeva na račun prvog Hobita, za nastavak je dovoljno reći samo da je još bolji. Nije slabiji ni u jednom segmentu a u mnogim je iznad njega. Bogatiji je radnjom, ima više akcije (pogotovo je uživanje gledati šumske vilenjake u borbi), a osim toga ovaj put sam gledao u 3D-u tako da mi je ugođaj bio daleko bolji nego kad sam gledao prvi dio. 3D efekti su najbolji koje sam ikada gledao, i dosta su spontani (za razliku od nekih filmova koji "na silu" ubace pokoju takvu scenu kako bi imali razlog da stave 3D u naziv). Možda sam, kao veliki fan Tolkienovog univerzuma, previše subjektivan kada kažem da ovo predstavlja vrh moderne filmske umjetnosti, zaista savršeno. Peter Jackson zna svoj zanat.
P.S. Ako vam je Misty Mountains već završila, možete nastaviti sa
ovom.
10