The Purge (2013)Solidan film zanimljive tematike. Prikazuje alternativnu budućnost gdje u "preporođenoj" Americi postoji dan u kojem su tokom na 12h dozvoljene sve kriminalne aktivnosti (uključujući ubistvo). Trudili su se da nešto ovako nevjerovatno učine što vjerodostojnijim, i nemam zamjerki na to. Film nije dosadan tokom gledanja, međutim mogli su kvalitetnije odraditi neke scene nasilja a i previše su forsirali scene u kojima neko iznenada iskoči pred ekran ali nažalost bez željenog efekta izazivanja trzanja, također očekivao sam da će film biti malo ambiciozniji jer prema ovoj ideji se trebalo nešto mnogo veće napraviti. Ipak, dosta solidan film.
6,5Would You Rather (2012)Would You Rather je film kojem je očito uzor bio Saw serijal ali je ipak dovoljno različit i iznenađujuće dobar. Ta usporedba sa Saw-om me proganjala tokom filma pa sam tako imao primjedbe na glavnog negativca koji stoji iza svega toga. On je, za razliku od Kramera, ovu igru organizovao samo radi zadovoljstva gledanja ljudi kako se pate, dakle nema neki viši cilj kao što je to imao Kramer, kojem je igra bila samo sredstvo za postizanje tog cilja. Sama "igra" je često nepravedna i nije fer prema nekim subjektima, a osim testiranja ljudskih mogućnosti nema nikakve druge više ciljeve kao što je to imao Saw, a osim toga testiranje u Saw-u je uvijek bilo 100% fer i pošteno. Također u Saw-u su testni subjekti birani prema svojim zločinima i igra je genijalno bila prilagođena njihovim grijehoviima s ciljem pročišćenja dok u WYR-u su kao testni subjekti birani jadnici kojima je najveći grijeh bio što nisu imali sreće u životu i samo im je još falilo da ih neki manijak zatoči i tjerada igraju njegovu bolesnu igru. Dakle, ovdje sam žalio te likove dok u Saw-u sam često sa uživanjem gledao kako se pate jer su to zaslužili. Ni zadatci u igri nisu dovoljno kreativni kao što su bili u Saw-u. Ipak film je, ako ga gledamo kao saseban film, dosta dobar. Pogotovo mi se svidjela zadnja scena koja mi je u velikoj mjeri popravila konačni utisak jer su tim genijalnim potezom poslali jaku poruku:
"ne možeš krojiti svoju sreću preko tuđe nesreće, jer tu ipak ima Bog koji određuje sudbine". Ona ženska kada je ubila onog čovjeka koji joj je pomagao tokom cijele igre me toliko razočarala da sam bio mad i baš mi je bilo drago kada je došla kući i vidjela da joj je brat učinio samoubistvo i da je džabe ubila nevinog čovjeka. Drugačiji film od većine današnjih filmova na tržištu i definitivno ga vrijedi pogledati. Bolji je nego što se može zaključiti iz mojih komentara jer ja sam ovom filmu pristupio dosta subjektivno i komparirao sam ga sa jednim genijalnim serijalom uz kojeg svi ostali filmovi se čine manje vrijedni.
7,5Unknown (2006)Film počinje izuzetno zanimljivo, skupina ljudi se budi u napuštenom skladištu sa potpunom amnezijom, ne znaju ko su, šta rade ovdje a najvažnije od svega ne znaju kome mogu vjerovati. Film je napet tokom cijelog trajanja sa nekim neočekivanim obratima situacije i velikim iznenađenjem na kraju. Dobar.
6,5Sub Zero (2005)Neloš film, iako je novijeg datuma starog je kova u stilu akcijskih filmova iz 80-tih. Znači, ima tu zabave ali ne treba očekivati nikakvu dubinu u priči i likovima.
5,5The Thing (2011)Ne sjećam se da sam gledao originalnog Thinga iz 1982 ali nakon ovoga sigurno ga neću ni odgledati jer pretpostavljam da je na isti fazon. Nije ovaj film loš, naprotiv sve je na papiru odrađeno školski kako treba, dobri glumci, solidna režija i ostale stvari ali jednostavno nisu pogodili jezivu atmosferu a osim toga ni sam Stvor mi se ne sviđa (previše je gadan a nije strašan). Obzirom da mi film nije bio strašan a nije bio ni misteriozan pa da me to održava napetim tokom filma. Nisam se dosađivao tokom filma ali me nije ni oduševio, zlatna sredina reklo bi se.
6,5Alien (1979)Vrhunski film koji za ovoliko godina ništa nije izgubio na kvaliteti. Zanimljiva radnja odličnog sporog tempa kakvog su današnji reditelji već odavno zaboravili, atmosferično, zaista fenomenalna gluma, vrhunska režija, sviđa mi se i taj cjelokupan dizajn i setting. Jedine sitne zamjerke imam na neke nelogičnostii tipa: kako je onaj mali alien za par sati onako narastao jbm zar oni nemaju djetinjstvo

. Filmski klasik.
8