E, Sizigi... daj mi objasni jer ocito ne kuzim.
Mamut kaze da ce nova iPhone kamera biti bolja od svih kamera do sad, jel?
Daj mi objasni, kak to da 3mpix kamera moze bit bolja od npr. 5mpix... al ono, nebi onda svi mobaci imali tu kameru ako je tolko najbolja? 
Daj fakat mi objasni, nije to nikakva ataka na tebe ni nis. 
Ma frendac pojasnim ti odmah

Sve je zapocelo davne 2001 kada je na trziste dosao prvi mobitel s kamerom, jedan od meni drazih mobaca i stavarno mi zao sto ga prodao, sada bi ga nazad uzeo da ima novih

rijec je o SE t68.
Tim mobacem je zapocelo to fotkanje na mobitelima.
Nakon toga su dosle ugradjene VGA kamere, koje su bile lose po mnogocemu, ali ej, kupci su ko ludi kupovali (svaki cigo na cesti je imao SE T630, ako se sjecate)
Ekipa je skuzila "aha, ljudi kupuju mobitele s kamerama, kako cemo sto manje ulozit, a sto vise para izvuc??"
I tako je stvoreno softversko povecanje rezolucije i nazvano "1,3Mpx" kamera, koja je u biti malo doradjena VGA kamera i softverski podignuta na 1,3Mpx rezu (SE K700). Razlog zasto to ubacuju u mobitele je zato sto manje kosta, lakse isprogramirat cip nego nabavit novi, skuplji.
Onda je izasao K750 i ekipa koji je takodjer bio softverski dignut na 2mpx, ali ga je autofocus spasavao.
Ovo sam ti samo htio pokazati kako se to radilo prije, a nazalost i danas.
iPhone dodje s pravom 2mpx kamerom, dok Nokia izbaci softverski podignutu 3,2mpx.. rezultat= nokija fejla
mislim da sam prije kojih mjesec–dva bas u ovom podforumu pokazao kako je lagano dignut sliku s 800x600 na 1000x800 rezu bez da se puno izgubi na kvaliteti, i kako se na prvi pogled uopce ne skuzi razlika, cak bi covjek pomislio da je ova veca –bolja.
a sad zamisli kako je lagano podignut sliku koja se uslika s kvalitetnom 3,2mpx kamerom na..recimo... 5mpx? I to se onda fino naplati duplo vise i stavi kao "5Mpx ultra kamera"
tj. ono sto sam htio rec jest, dok ostali proizvodjaci ciljaju na sto vece brojke kako bi mogli konkurirati ostalim proizvodjacima, Apple se vise okrece na kvalitetu.
Iako..kad gledas s ove druge strane, ti kad dodjes van s mobitelom i onako ekipa na pozadini vidi boldanim slovima "5MPX CARL ZEISS" odmah ono –wow jebote kako dobra kamera"
I onda dodje netko s kvalitetnom 3,2Mpx kamerom i pojede ovu od 5mpx za dorucak
Nije stvar u megapixelima, nit je ikad bila. Kvalitetne komponente + kvalitetni soft = odlicna fotka
Radije bi sada u ovo 12mpx doba uzeo SLR od 7Mpx nego ultra kompaktni od 12mpx.
A i ono, sta ti nije bolje da imas neku kvalitetnu fotku u nizoj rezoluciji, nego nego fotku u "5343x4059" rezoluciji, koju ces ionako ic smanjivat kad ces ju slat ili stavljat na net.
kuzis? ;(