Kreni konzervativno, punjenje prvo nek ti bude za 10-12 dana, ako ne planiraš ubacivati enormne količine kardija. Računaj standardno skidanje od maksimalno kilogram tjedno (ja bih preporučio i manje, ali korigiraj po potrebi). S ketom je zajebano pratiti točno koliko padaš, jer ćeš već na pražnjenju prva tri četiri dana izgubiti par kila na račun glikogena i potkožne vode.
1) Gauda, edamer, edamac, štagod ti upada u budžet - sve je ista stvar, a masti u njima, kao i proteini, su isti. Ne kažem sad da jedeš pol kile sira dnevno, ali računaj da 100g sira ima ~30tak grama masti, i 25tak grama proteina, negdje 400tinjak kalorija ukupno.
Slobodno ubaciš 50-75g ili više kao izvor masti, ako ti je potreban da zadovoljiš kalorijski unos.
Ne znam s koliko kalorija planiraš krenuti, to najviše ovisi o tome koliko si do sada jeo otprilike. Za tvoju kilažu, ne bih krenuo nikako s manje od 2500kcal, a realno je da kreneš sa ~3000, pa vidiš što se događa nakon prvog tjedna.
2) Povrće sređuje probavu, izvor je vlakana, i sređuje kiselost organizma. Tj. povrće je po svojoj prirodi lužnato, i kontrira proteinima koji su kiselina (acid-base balans). Tijelo u ketozi, i sa smanjenom količinom povrća čak i u normalnoj visoko proteinskoj dijeti, ima tendenciju ići u acidozu. Koža zna smrdi, mokraća zna smrditi, intenzivan je miris i lako se osjeti.
U tom stanju probava također ne funkcionira najbolje.
Preporuka povrća koje prolazi na ketozi - špinat, blitva, zelena salata, (generalno svo lisnato povrće), kupus, brokula.