evo sad pogledao trailer na hcl playeru. izgleda dobro koliko i smiješno. posebnu pozornost obratite na AI obrambenih igrača.
al ono, tu pričate da je pes arkada i da je fifa najbolja simulacija ikad na svijetu i u svemiru i zauvijek do smaka svijeta, a nakon nekoliko fifa 09 videa nogomet mi izgleda smiješno. daleko od toga da pes nema mana, al tko je bez grijeha nek baci kamen. eto nakon svega viđenog ne bi se usudio reći da pes bolji, ali isto tako ni da je fifa bolja. negdje su na 50-50. oba serijala imaju nešto dobro i nešto loše.
(samo mi ne može izać iz glave zamisao kako bi bilo lijepo da EA za PC napravi spoj Fifa managera i Fife 09 sa konzola. ta igra bi ownala).
odigraj koju i sve ce ti biti jasno. AI kod fife je kud i kamo pametniji. sto se tice simuliranja nogometa, da ova fifa09 je definitivno naj simulacija ikad (do sad su mi ti bili pes3&pes5), jednostavnom logikom - nadogradili su pes5 do iznemoglosti, dok je sam konami odjebao takvu logiku i popusio na veliko. bar sto se simuliranja tice. da obrazlozim svoju teoriju evo par natuknica:
OdbranaFifa ovdje ima ogromnu prednost. Kod pes-a bocni igraci prakticki ne postoje, sad novi pokusaj da to poprave je rezultirao sa katastrofalnim CB-ovima. I opce je poznata cinjenica da je kod pes obrambenog igraca najvazniji body balance, no i najjaci obrambeni ne moze zaustaviti napadace sa manjim BB-om od obrambenog. Kod fife je situacija poprilicno drugacija. Imas kao i u pesu jaci i brze igrace, i ti igraci ce iskoristiti te svoje vrline ako ima za to stvoris priliku. Ponekad ce i sami kao u pes-u to postici, no jako rijetko sto je jako blizu realnosti. Dok je u pesu slucaj da mozes forsirati do iznemoglosti jednog igraca, i da je to forsiranje prakticki nemoguce zaustaviti. Poprilicno nerealno, a da ne spominjem los AI i ogranicenost u komandama.
Kome je potrebno, ovo demonstriram i videima kao i do sada

Veza & NapadOvdje fifa ima valjda najvecu prednost. Jer sustav igranja fife je da te tjera da igras nogomet. Sustav igranja pesa su 2-3 pasa od svojih do protivnickih 16m uz bjesomucne sprinteve. Samo da napomenem, u fifi ne mozes sprintati do iznemoglosti. U pes-u igrac jednako brzo trci i bez ikakvog umora od jednog sesnaesterca do drugog sesnaesterca. I tako svih 90min. Ne svi igraci, no ipak poprilican broj njih. I uvik je ista brzina, nema umora bez obzira bila to 2min ili 92 min. Sad, demonstrirajte me ako sam u krivu. A sami koncept pes-a te tjera da tako igras, jer je to ipak naujuncikovitiji stil unutar igre. I nerealno je da ga hebes. Dok kod fife je sasvim obrnuta logika. Tjera te na kombiniranje, pas igru ili pak cak duge pasove, sto se recimo u pes-u ne isplati. Zamislite igrate sa skotskom kao da je brazil u pitanju
GolmaniOvdje su obje igra stvarno lose, no cak i ovdje je pes losiji od lose fife. Kod fife brane dobro, nema nekakvih kixeva. No cesto ne idu pokupiti lopte koje jednostavno moraju pokupiti i koje su njihove. I ovo mi je najveca debilana u cijeloj fifi. Valjda ce to ispraviti novom fifom, no ubrajam pod manu sve dok ne srede, jer ponekad zna dignuti zivac. Primjerice ja sam popusio naslov prvaka u 83oj minuti radi ovakve stvari. I pljuvao sam po tome do iznemoglosti, pljuvat cu i dalje. Ponavljam, sve dok to ne poprave. U 09 nije toliko izrazen taj problem kao u 08, no opet imam osjecaj da nije do kraja rijeseno. PES vratare da ni ne spominjem. Presmijesno, prejadno i preglupo. Napravili su animacije za rukometne vratare, a na samoj prvoj javnoj demonstraciji PES-a se pohvalili da su golmane sredili, i onda golman sa 30m dobije gol kroz ruke tokom te demonstracije. Konami pada sve nize i nize. I da jos jednom kazem, nazalost. Jer pes je ipak igra koju sam igrao sa ogromnim gustom dugih 12 godina. I sta docekam? Da konami stavlja obavjest prilikom izlaska PES2008 kako im serveri ne rade, da ce to srediti, i di mole igrace da ne kupuju fifu. Ako to nije jadno, ja ne znam sta je

Dakle, PES nekome moze biti zabavniji. I tu se nikada ne moze proturjeciti. No reci da je trenutacno od fife realniji - presmijesna izjava (bez uvrede

).
I ne znam odakle si izvukao ovo:
"al ono, tu pričate da je pes arkada i da je fifa najbolja simulacija ikad na svijetu i u svemiru i zauvijek do smaka svijeta, a nakon nekoliko fifa 09 videa nogomet mi izgleda smiješno."
nigdje nisam napisao da je najbolja svih vremena. Do sada je. Vec sljedece godine ce vjerojatno biti jos bolja. Onda ce za par godina mozda pes biti bolji. I onda cu se vratiti na pes kako sam vec i ranije napisao. Ne kontam opcenito tu izjavu tvoju, pa ni ne vidim nekog smisla u njoj, no eto cisto da ju prokomentiram.