HCL.HR

NBA Street – ulična pravila

Zoran Žalac 19.06.2024.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 23 godine za tadašnji PlayStation 2 lansirana je prva igra iz serijala NBA Street, koja je svoju košarku odvela izvan dvorane na ulične terene.

U raznim se košarkaškim igrama 90-ih godina košarka mogla igrati izvan dvorana i parketa. Međutim, obično je to bilo rezervirano za pojedine modove, ne baš za cijelu igru. Electronic Arts je tu vidio priliku te su prije 23 godine za PlayStation 2 lansirali NBA Street.

Bila je to arkadna košarkaška igra u formatu tri na tri. Igralo se po poznatim “uličnim” pravilima – svaki koš vrijedio je jedan bod, trica je vrijedila dva, a pobjednik je bio onaj koji prvi dođe do 21 bod uz najmanje dva razlike naspram suparnika.

Rezultat je bio važan, ali je u NBA Street isto tako bilo važno izvoditi atraktivne poteze poput driblanja ili zakucavanja. Jednom kad bi se napunio mjerač atraktivnosti, tim bi dobio mogućnost izvođenja Gamebreakera kod kojega se bodovi osvajaju te istovremeno oduzimaju suparničkoj momčadi.

U igri su se pojavljivali brojni košarkaši tog vremena, uključujući i Michaela Jordana. Doduše, neki košarkaši nisu bili licencirani već su poslužili kao inspiracija za fiktivne likove. Također je bilo moguće kreirati vlastitog lika s kojim se igralo glavni mod.

U igri su se pojavljivali brojni košarkaši tog vremena, uključujući i Michaela Jordana.

NBA Street po izlasku je dobio izvrsne ocjene. Kasnije su uslijedile verzije za GameCube i Xbox, a zajednički je igra prešla više od pet milijuna prodanih primjeraka. Nastavak je bio neizbježan i pojavio se već dvije godine kasnije. Uspjeh serijala potaknuo je razvoj i drugih “uličnih” sportova, uključujući FIFA Street. Zadnja igra u serijalu, NBA Street Homecourt, izašla je davne 2007. godine.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (6)

 • Mrky

  19.06.2023 - 16:37

  Igrao davno na PSP, dobra zabava.

 • Logicni

  19.06.2023 - 16:48

  Legendarni Mike Bibby na prvoj slici ^^

 • kebbab

  19.06.2023 - 17:10

  Za mene je bio daleko najbolji NBA Street Homecourt. To više nikad niko neće ponoviti. Smjesa zabave i pozadinske priče početaka nekih velikih košarkaša poput Carmela Anthonya.

 • Bojko

  19.06.2023 - 18:00

  Plus za mali nugget u naslovu.

 • Mrfloyd

  19.06.2023 - 23:36

  Ovako nešto tražim za odigrati sa malcem malo košarke. Upaliti i igrati. Probao sam NBA 2K xy i dok sam skužio kako odigrati quick match dijete se otišlo voziti na bicikl. 🙁

 • BozanicJosip

  19.06.2024 - 11:06

  Uuu dvojka se igrala konstantno. Jebene igre!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?