HCL.HR

RETRO DOZA #69 – Grand Strategy žanr

Renato Pedišić 01.07.2013.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Ovog puta odlučili smo se pozabaviti ne samo igrom, ne samo serijalom, već cijelim podžanrom strategijskih igara koji zapravo ima malo predstavnika, ali je za prave stratege neiscrpan izvor zabave.

Za 69. po redu Retro dozu većini vas nažalost nismo ispunili one mokre snove o povijesti videoigara sa seksualnom tematikom, ali oni stratezi među vama će se složiti kako u današnjoj temi zbilja postoji nešto senzualno i privlačno. Ovo je Retro doza o Grand Strategy žanru, podžanru strateških igara koji se “na ploči” proslavio igrama kao što je Rizik, a u svijetu igara se pojavio već osamdesetih godina tijekom 8-bitne ere videoigara.

Što se tiče njegovog odcjepljenja od ostalih strategijskih žanrova, ono se bazira na činjenici da Grand Strategy u jednoj igri kombinira real-time i turn-based taktičke igre, kompliciranu diplomaciju, istraživanje tehnologije, ratovanje, upravljanje politikom te industrijski razvoj i kalkuliranje u ekonomiji. Žanr je kroz povijest obuhvaćao sve više raznolikih polja u kojima funkcionira stvarni svijet, a kao takav najbolje se snašao u prikazivanju igara s temom velikih ratova, posebice onih svjetskih. Strategija koju igrač u igri iz ovoga žanra razvija djeluje na prilično dugom periodu vremena, a od političkih simulacija se odvaja mogućnošću upravljanja vojskom i vođenja ratova.

Zbog spomenute sposobnosti obuhvaćanja zbilja velikog broja elemenata kojima funkcioniraju države, bilo one povijesne, bilo one iz suvremenog doba, igre iz žanra ponekad bivaju upotrebljavane u edukativne svrhe, barem u nekim razvijenijim zemljama čije školstvo nije pomalo tehnološki deprivirano kao što je to slučaj u Lijepoj našoj.

Prvi proizvođač koji se okušao u izradi jedne Grand Strategy igre bio je japanski Koei s igrom Nobunaga’s Ambition čija će reputacija omogućiti proizvođaču dominaciju u prvom periodu Grand Strategy igara, da bi ga kasnije na tronu zamijenio Paradox Interactive, danas gotovo kultni proizvođač igara iz žanra, čiji najpoznatiji serijali Hearts of Iron i Europa Universalis uživaju veliku čast i slavu među ljubiteljima strategija.

Što se tiče spomenute igre Nobunaga’s Ambition iz 1983. godine, njena se premisa bazira na sukobu u feudalnom Japanu u kojemu je igračev ultimativni cilj ujediniti Japan, bilo pod vlašću vojskovođe Nobunage, bilo pod nekim drugim od ponuđenih likova. Igra je zbog svoje popularnosti omogućila da igre u franšizi (zapravo većinom prerade bazirane na istoj priči) dospiju na zbilja mnogo platformi, odnosno na Nintendo Entertainment System, Game Boy, Mega Drive, 3DO Interactive Multiplayer, Super Nintendo Entertainment System, PlayStation, Sega Saturn, PlayStation 2, Virtual Console, PlayStation 3, Xbox 360, Wii, Macintosh, Amiga i DOS kompatibilna računala. Raznoliki nastavci i prerade su napravljeni pa tako i Pokémon Conquest, znan i kao Pokémon + Nobunaga’s Ambition.

Kako je igra izgledala provjerite u sljedećem videu.

Koei se 1985. godine odvažio i stvorio novi serijal naziva Romance of the Three Kingdoms koji je dobio čak šest nastavaka u retro razdoblju koje pokrivamo, da bi njegova 12. inkarnacija ugledala svjetlo dana 2012. godine u verzijama za PC, Wii U i PlayStation 3, isključivo za tržište Japana i Tajvana. Razlika između prvog nastavka u serijalu i onoga sedmoga iz 2000. godine jasno je vidljiva već iz ove slike:

Romance of the Three Kingdoms

Tijekom 1985. godine na tržištu se pojavio još jedan proizvođač Grand Strategy igara, Strategic Simulations Inc., mnogima poznat ponajviše po raznolikim D&D igrama te po slavnom TBS-u Panzer General. Prva Grand Strategy igra koju je SSI dostavio na tržište imala je kolonijalnu premisu što joj i samo ime, Colonial Conquest, otkriva, ali već druga igra koju su razvili donosi tematiku sukoba u Drugom svjetskom ratu i bitnu svježinu u žanr koji će se dosta dobro snaći u tom povijesnom razdoblju.

Taj drugi naslov iz 1989. godine zvao se Storm Across Europe, bio je igriv na Commodoreu 64, Amigi i DOS-u, a sam je igrač mogao igrati kao Saveznik, Nijemac ili pak Sovjet. Njihova igra iz 1993. godine imena Clash of Steel koristila je isti, ali nešto unaprijeđeni koncept čije su konture vidljive i danas, ali nažalost SSI-ju je ovo bila zadnja Grand Strategy igra. Video iz Clash of Steela pogledajte ispod.

U razdoblju do 2000. godine pojavljuju se raznoliki proizvođači u žanru, neki sa zanimljivim konceptima kao što je e-mail Grand Strategy, ali ipak najzanimljiviji pomak u žanru se dogodio upravo na godini prelaska između dva milenija kada se pojavila igra Risk II te novi proizvođač Paradox Interactive.

Risk II je zapravo bitan samo po činjenici da je to jedini službeni i pravi nastavak klasične igre Rizik, a nudio je singleplayer mod te multiplayer mod koji se izvodio i kroz online mečeve. Ono što je mnogo zanimljivije je nastanak Europa Universalis serijala čiji je prvi nastavak pokupio sve lovorike te ovjenčao studio, žanr i serijal slavom koja će se potom proširiti i na druge Paradoxove igre kao što su Victoria, Crusader Kings i Hearts of Iron.

Europa Universalis je PC ekskluziva iz 2000. godine koja je igraču na izbor davala jednu od sedam europskih država u razdoblju od 1492. do 1792. godine. Igrač je mogao uživati u dubokom gameplayu koji se odvijao na poljima vojne, kolonijalne i diplomatske moći u real-time sudjelovanju preko 1500 provincija pod upravom različitih europskih država. U svoj sili raznolikih prohoda i tutorijala za raznolike Europa Universalis nastavke, nismo mogli pronaći ono što smo vam htjeli videom prikazati, ali jedan screenshot možda bude dovoljan da steknete barem djelomičan uvid u izgled igre o kojoj pričamo.

Europa Universalis

Sad kad smo malo prošli kroz povijest Grand Strategy žanra nameće se pitanje – kako on danas stoji te kakva mu je budućnost?

Možemo reći kako Paradox i danas suvereno vlada žanrom izdajući svake godine sve bolje igre. Ljubitelji žanra stoga nemaju razloga za žaljenje, a pozitivno je i što se svako-toliko zna dogoditi i poneki pokušaj odvajanja od matičnog žanra kroz sasvim političko-diplomatske grand strategy igre. Žanr je itekako živ te ga svaki mini-PC-diktator pokušavajući prekrojiti povijest iznova oživljava.

Dok je ljudi koje će interesirati Grand Strategy igre one će se i izrađivati, a sa svakodnevnom pojavom novih geopolitičkih problema potražnja za ovakvim igrama raste, ne samo u privatne već i u edukacijske svrhe. Voljeli bi da možemo reći kako je samo pitanje vremena kad će neki Europa Universalis ili Hearts of Iron naslov osvanuti kao obavezno srednjoškolsko štivo u Hrvatskoj, ali budimo realni – teška je knjiga ovdje i dalje Bog i batina. No ništa nas ne sprječava da se i dalje nadamo kako će se nešto i u tom pogledu promijeniti, a svakako mislimo da ovaj žanr ima blistavu budućnost koju će i dalje uspješno graditi na fantastično sadržajnoj povijesti.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (6)

  • slimshady

    01.07.2013 - 20:09

    Ljubilarna 69. retrica. xD

    • Zael

      @slimshady, 01.07.2013 - 21:05

      *jubilarna

    • slimshady

      @slimshady, 01.07.2013 - 22:09

      jebiga previse vremena provodim igrajuci igre pa ne stignem uciti

    • Joey

      @slimshady, 02.07.2013 - 11:52

      vidi se

  • HistorixCRO

    01.07.2013 - 23:58

    Oduvijek sam volio strategiju i tako će uvik ostat

  • vuko

    02.07.2013 - 22:10

    premocne su mi paradoxove igre, evo bas igram crusader kings 2 i premocne stvari se mogu nauciti. Tipa godina 850 poslje krista, a narod Slovenac ne postoji jos, madjari se jos nisu skrasili, jug italije je pravoslavan, spanjolska je muslimanska drzava, na englesku su sjevernjaci krenuli…

    profora stvari o kojima nikad nisam razmisljo, nekako mi nezamislivo danas izgleda da je jug italje nekad bio pravoslavan, da je spanjolska nekad bila muslimanska drzava pa se zapitam kako ce svijet izgledat za jos tisucu godina, oce se neko cudit sto su hrvati bili u hrvatskoj, da je postojo neki narod koji se zvao amerikanci…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?