HCL.HR

Zašto Nintendo ne želi potvrditi ima li Switch konzola ekran osjetljiv na dodir?

Igor Belan 21.10.2016.   •   5 komentara


U prvom traileru za Nintendo Switch konzolu nije korišten touchscreen, a Nintendo ne želi potvrditi ima li njihova nova konzolu mogućnost upravljanja dodirom.

nintendo-switch-nvidia

Nije neuobičajeno da proizvođači hardvera u vidu marketinške strategije neke elemente i mogućnosti upravo najavljenog uređaja ne žele komentirati dok ne dođe vrijeme za to. Na taj način čuvaju svoje adute za kasnije kako bi u svakom novom ciklusu izbacivanja informacija o novom uređaju podigli još malo prašine, sve do datuma izlaska.

Nintendo je tako za svoju jučer najavljenu novu konzolu Nintendo Switch odlučio da neće pružati daljnje informacije o uređaju još barem dva mjeseca, do početka sljedeće godine. Iako se radi o tablet uređaju pa svi već podrazumijevaju da konzola ima ekran osjetljiv na dodir, u jučerašnjem premijernom prikazu konzole niti jedan od glumaca nije ni u jednom trenutku koristio touch na Switch konzoli. Čime se podiglo zanimljivo pitanje – ima li Nintendo Switch touchscreen?

Nintendov odgovor također je bio zanimnljiv – samo su rekli da nemaju nikakve najave vezane za to u ovom trenutku. Nešto već standardno za takve uređaje kao touchscreen ne upada baš u kategoriju stvari koje želite čuvati za kasnije cikluse otkrivanja informacija u sklopu marketinške strategije. Podrška za Amiibo figurice također se na sličan način podrazumjevala, a iako u premjernom videu nije prikazano korištenje tih figura, Nintendo je naknadno potvrdio da će ih nova konzola podržavati.

Zašto onda ne žele odmah potvrditi da Switch ima touhcscreen? Po nama – dva su moguća odgovora na to pitanje:

1. Switch uistinu nema touchscreen

Ovo ima smisla jer kada Switch postane kućna konzola (kada se odloži na dock), igrama upravljate standardnim kontrolerima s fizičkim tipkama. Drugim riječima, korisnik konzole u kućnoj atmosferi nema mogućnost korištenja touchscreena (jer on stoji na docku), pa čemu ga uopće imati? Developeri ga zbog činjenice da ga nije moguće koristiti u svakom scenariju igranja neće ni koristiti – ne isplati se razvijati gameplay mehanike samo za situacije kada korisnik nije kod kuće. Dakle, bolje je jednostavno izbaciti touchscreen iz jednadžbe i malo uštedjeti u proizvodnji konzole. Touchscreen tehnologija je ovih dana vrlo jeftina, pogotovo velikim proizvođačima poput Nintenda, no čak i ako uštede po 1 euro na svakoj prodanoj konzoli to je i dalje 10 milijuna dolara ako prodaju 10 milijuna konzola, a sve manje od toga bi bio poraz za Nintendo.

Ovo ujedno i nema smisla jer se od tablet uređaja, a i svih novih konzola očekuju mogućnosti poput surfanja internetom, pregledavanja slika i sličnih multimedijalnih radnji koje su najugodnije upravo s touchscreenom. Ukloniti takav element iz jednadžbe u današnje vrijeme bilo bi vrlo neobično.

2. Switch ima touchscreen koji koristi neku ludu novu tehnologiju

Možda razlog Nintendove šutnje oko ovog pitanja leži upravo u tome da razvijaju neku novu vrstu touchscreen tehnologije, nešto poput 3D toucha na novijim Apple mobilnim uređajimam, pa ne žele još otkriti sve adute i čuvaju tu najavu za kasnije vrijeme. Iako je premijerni video za Switch pokazao mnoge hardverske elemente i ideje koje stoje iza konzole, Nintendo je nakon objave tog videa nekoliko puta istaknuo da nisu sve pokazali. Ne samo po pitanju igara koje na novu konzolu dolaze, već i po pitanju hardvera. Ne znamo primjerice podržavaju li Joy-Con kontroleri (oni koje je moguće odvojiti od tableta), kontroliranje pokretom.

Naravno, treći razlog može biti samo to da jednostavno ne žele trenutno potvrditi ništa osim onoga što su već rekli, pa tako ni touchscreen, zbog marketinške strategije.

Interesantno je to, ali ako ispadne da Switch nema ni motion kontrole ni touchscreen, bit će to prvi put da Nintendo odustaje od svojih inovacija nakon što su s DS konzolom uveli toucscreen na velika vrata u svijet gaminga te s Wii konzolom uveli motion kontrolere u naše domove.

Komentari (5)

  • Jere Zaja

    21.10.2016 - 14:47

    cudno

  • don5pro

    21.10.2016 - 16:43

    My oni nisu normalni

  • thaares

    21.10.2016 - 17:36

    bolje da nema

  • Mixa

    21.10.2016 - 18:57

    Moj odgovor je pod 2.

  • l)oolvl

    21.10.2016 - 23:34

    ne bi me uopće iznenadilo da nema

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?