HCL.HR

Far Cry 6 – naši prvi dojmovi iz tenka i s konja

Zoran Žalac 06.10.2021.   •   12 komentara


Naša recenzija Far Cryja 6 još nije spremna jer je igra nemilosrdno ogromna, ali evo zato dojmova koje smo stekli nakon dvadesetak sati igranja.

Poznati je Ubisoftov recept da svoje igre napumpa sadržajem kako bi trajale i po stotinu sati. Far Cry 6 je baš takva igra nagomilanog sadržaja i predosjećao sam da će tako biti. Igru sam na recenziju dobio prije šest dana i to bi mi inače bilo sasvim dovoljno vremena da ju odigram… da sam ju igrao po cijele dane. A još sam si rekao: igrat ćeš samo glavne misije da vidiš priču, pusti skupljanje šešira i rukavica, nema kruha od utrkivanja u igri. Ali ne, trebalo je istražiti kako funkcioniraju tenkovi u igri, a potom i borbe pijetlova.

Premda sam vidio glavninu mehanika gameplaya u Far Cryju 6 i već mogu suditi o strukturi same igre, priču još nisam prošao u cijelosti pa za sada ne bih davao konačni zaključak. Ubrzo će to, nadam se, a do tada evo nekih dojmova.

Formula je osvježena, ali opet poznata

Ubisoftov Far Cry = oslobađanje baza; to svi znaju. Ni u Far Cryju 6 koncept nije daleko od toga i već vam je u trećoj ili četvrtoj misiji zadatak da počistite neku bazu. Ali, prije nego vam mrak padne na oči, dobra je vijest da su lokacije po kojima čistite neprijatelje sada znatno raznovrsnije. Nisu to uvijek neprijateljske baze nego imate manje kontrolne točke, zaštićena dvorišta s proturaketnim naoružanjem, čitave bunkere i sl. Uz to imate još manje i veće baze, od kojih neke nisu ni na kopnu. A u samim bazama tu su još kamere i razne zamke na koje trebate paziti.

Kretanje otvorenim svijetom definitivno je slobodnije jer vas neprijatelji ne napadaju čim vas vide, sve dok vi ne nosite oružje u rukama. A sam otok Yara ispunjen je interesantnim lokacijama. Kad ne čistite baze onda imate misije lova na „blago“. Neke od tih misija npr. uključuju istraživanje spilje do koje morate roniti izbjegavajući meduze, ili navigiranje labirintom kaveza u parku s hrpom krokodila.

Napreduje se isključivo kroz opremu i materijale

Uvjerljivo najveća promjena u Far Cry serijalu je način na koji se otključavaju vještine, oružja i sl. Postoji generalni level lika koji se veće uz težinu neprijatelja (tj. razinu štete koju vam nanose), a obavljanjem svih aktivnosti taj level raste. Kad dobijete level up, postaju vam dostupna nova gerilska oružja kod čiče Juana Corteza. Ta Supremo oružja kupujete posebnom valutom – uranijem. Sva ostala oružja otključavate tako da u kampu izgradite oružarnicu, za što vam trebaju materijali poput metala, benzina, i sl. Osim oružarnice možete izgraditi kantinu, ribarsku kolibu, kartografski ured i sl.

Je li takvo što bilo potrebno igri? Nisam siguran, ali kroz skupljanje materijala samo oslobađanje baza u igri ima više smisla nego ikad prije. Uz to još svaka lokacija ima takozvane FND kovčege u kojima možete naći i neki komad oružja ili opreme. A oprema je iznimno bitna u Far Cryju 6 jer više nije samo kozmetičke prirode. Svaka majica, hlače, kapa, čizme i rukavice imaju specifičnu statistiku ili pak vještinu. Primjerice, postoji komad opreme uz koji vas neprijatelji ne mogu nokautirati kad im se približite; ili oprema uz koju ste imuni na otrov ili vatru; oprema koja vam ubrzava procese označavanja neprijatelja ili vam automatski detektira loot u blizini.

Oružje isto tako nikad nije bilo raznovrsnije. Da, tu su vaše klasične kategorije mitraljeza, sačmarica, snajpera i pištolja, ali svako se oružje može prilagoditi određenoj svrsi. Sada postoji nekoliko vrsta streljiva, od zapaljivog streljiva preko municije koje probija oklope do metaka koji neprijatelje okreću jedne protiv drugih. Sami su neprijatelji dovoljno različiti da im se morate prilagođavati, iako se svi ponašaju kao idioti bez previše mozga – od toga ne mogu pobjeći. Vještine zapažanja su im ili komično loše ili imaju oko sokolovo, kako u kojoj situaciji. Isto tako mogu baciti granatu dalje nego što olimpijci bacaju koplja.

Ima li nešto da je stvarno novo?

Sve promjene koje Far Cry 6 donosi su generalno dobre, ali nisu tu da drastično izmijene koncept koji se provlači u serijalu još od 2012. Uvođenje konja je npr. izvrsna stvar jer se jahanjem može brže kretati po brdovitim terenima, ali konji su ovdje užasno potrošna roba. Imate životinjske pomoćnike koji se bore za vas, a ponekad vam najviše nedostaje životinjski pomoćnik kojega biste dozvali i njime odjahali na željenu lokaciju. Tenkovi su isto tako vrlo zgodan dodatak kojim možete sijati kaos po mapi, ali sam teren im baš nije naročito prilagođen. Može se vožnjom tenka uništiti dosta objekata, no onda vam vaša paklena mašina najednom zapne na protivniku kojega ste izrešetali. Zašto gusjenice tenka ne mogu prijeći preko trupla? Tko će ga znati!

Sakupljački gameplay mi je u principu privlačan i osjetio sam onaj ushit kad u nekoj bazi pokupim hrpetinu stvari. Međutim, sam proces skupljanja materijala je zamoran kad svaki morate pokupiti ručno, a pritom je domet za skupljanje jaaaako limitiran – doslovno morate biti priljepljeni na ono što želite pokupiti, ne možete nešto pokupiti s metar udaljenosti. Mislim da bi ovaj segment gameplaya bio daleko ugodniji da je skupljanje automatsko umjesto da igrač svaki put mora držati tipku pola sekunde. Na kraju krajeva, nema limita koliko materijala mogu ponijeti pa nema ni potrebe razmišljati želim li nešto pokupiti ili neću.

Po pitanju misija i zadataka u njima rijetko se kada naiđe na nešto novo. Računajte tu na klasične aktivnosti napucavanja i uništavanja, no Far Cry 6 se barem trudi držati to svježim koliko je god moguće. Nađe su tu i tamo nešto drugačije, npr. imate ekspedicijske misije u kojima morate nositi jedan objekt i pritom ne smijete dugo boraviti na suncu nego se morate kretati po sjenama, tj. držati se hlada.

Ok, a priča?

Priča Far Cryja 6 je bedasta, što drugo reći o borbi revolucionara u kojoj sudjeluje tip s invalidskim psićem? Ali hajde – nije dosadna. Ima neke preokrete i definitivno joj pomaže to što ima cutscene u kojima se pojavljuje i glavni lik Dani Rojas. Događaje tako vidite iz šire perspektive jer kamera nije zaključana na vaše oči.

Što je s negativcem, famoznim Giancarlom Espozitom u ulozi diktatora Antona Castilla? To vam iskreno ne bih znao reći. Vidio sam ga u igri triput u 20-ak sati, od čega glavni lik s njime nije imao nikakva posla. Iako sam mu spalio hrpetinu plantaža i pobio tisuće vojnika, Anton još uvijek ne zna tko sam ja, a ni meni nije sasvim jasno tko je on. Za sada se samo nadam da prvi susret Danija i Antona neće biti i jedini u igri – to bi mi bilo razočaravajuće nakon što je Espozito nosio čitav marketing za Far Cry 6.

Uglavnom – dojmove o priči ostavljam za punu recenziju, jednom kad tu istu priču doživim u cijelosti.

Kakva je grafika?

Far Cry 6 igram na PlayStationu 5 i ondje igra izgleda skroz pristojno. Zavidan je pogled u daljinu i jednom kad ste u zraku možete vidjeti većinu mape. Opcionalno na PS5, XSX i PC-u možete instalirati paket HD tekstura od 26 gigabajta, ali ja iskreno nisam primijetio neki skok u oštrini ili razlučivosti tekstura. Drugačije bi vjerojatno bilo da sam igrao na PC-u s pola metra udaljenosti od ekrana, ali tu su HD teksture užasno zahtjevne i traže do 12 GB video memorije – što znači da čak ni RTX 3080 nema dovoljno da bi se uz tu opciju Far Cry 6 izvodio glatko.

Naravno da igra izgleda lijepo ponajviše zbog svoje egzotike u okolišu. No, ponekad u vizualnom pogledu ima i pretjerivanja. Neke su ceste tako prekrivene vodom i premda te lokve imaju odraze, cijela izgleda zaleđeno te je skroz neobično vidjeti da na toliko vode nema nikakvog efekta mreškanja.

Isto je tako razočaravajuće da grad Esperanza, prva urbana sredina u jednoj Far Cry igri, zjapi prazan. Dobro, nije to baš grad duhova, ali nekad baš imam dojam da više života ima izvan samoga grada, a trebalo bi biti suprotno. Igra to objašnjava time da je posrijedi lockdown, ali jedva da ćete ikoga vidjeti na balkonu ili na prozoru. Lockdown očito vrijedi i za sve pse i mačke lutalice, a svi u Esperanzi očito imaju svoju garažu jer nigdje nisam vidio parkiran auto na otvorenom.

Definicija ludila?

Teško je dati odgovor na to je li Far Cry 6 na razini legendarne trojke. Po pitanju priče za sada mi još nije dosegnuo tu razinu. Dok je Vaas bio stalna prijetnja i relativno česta pojava u trojci, Anton je u šestici kao „stranac u noći“ – još uvijek se nismo pošteno zakačili, a negdje sam na sredini priče.

Ako usporedbu radimo na temelju gameplaya, Far Cry 6 je značajno raznovrsnija igra od trojke, no to se opet možda neće svidjeti onima koji od Far Cryja traže samo napucavanje, ne i skupljanje baruta kroz otvaranje kutija.

Na stranu ta usporedba, mislim da je Far Cry 6 zabavna igra kojoj se razina zabave podiže za svaki prethodni dio serijala kojeg niste igrali.

Komentari (12)

  • Agent

    06.10.2021 - 16:13

    “Igra to objašnjava time da je posrijedi lockdown” znači ako ne prije kad riješiš glavnog grad bi trebao bit pun ljudi i događanja

  • SanKa

    06.10.2021 - 16:51

    ACG kaze almost a buy. svidja mi se to. i kaze da esposita ima puno više nego što ti tvrdiš

    • Zoran Žalac

      @SanKa, 06.10.2021 - 19:47

      Možda u drugoj polovici igre. Za sad ga je više na razglasu nego osobno.

    • MAJSTOR RINGO

      @Zoran Žalac, 06.10.2021 - 22:02

      Zoki, nisi spomenuo i da ima nekakav vid istrazivanja, dobijes sliku neku ili crtez na mob. pa moras da nadjes tu lokaciju, nije nesto naravno ali je novina, takodje mislim da ima, nisam siguran, mozda gresim, mozes nekako kako da kazem da se stopis sa okolinom i da tako slobodno istrazujes okolinu a da te pritom neprijatelji ne napune olovom, to nije moglo u nijednoj prethodnoj FC igri!

    • Zoran Žalac

      @MAJSTOR RINGO, 07.10.2021 - 09:19

      Ima i takvih misija, ali u glavnom questlineu npr. dobiješ sliku na mob, a svejedno te quest marker odvede do toga.

    • blacklist0907

      @Zoran Žalac, 07.10.2021 - 10:00

      Glupost živa…fali dobrih ideja u igri i po meni propusteni potencijal na najjace

  • blacklist0907

    06.10.2021 - 18:59

    Savršena igra za pricekat božićni popust

    • Gamervu2

      @blacklist0907, 06.10.2021 - 22:07

      Neznam hoće li biti na black friday popustu? inače nedaju igrice stare svega par mjeseci na neke veće popuste?

    • marko1106

      @blacklist0907, 07.10.2021 - 11:43

      6 mjeseci sigurno nece na neki veci popust.

    • blacklist0907

      @marko1106, 07.10.2021 - 15:30

      Nakon tak tak recenzija ocekuj ga i prije

  • tylerogg

    06.10.2021 - 19:41

    Zelim im sto prije da igra ko i svaka zavrsi na piratu jel novac nisu zasluzili.

    • Wolfensteiner

      @tylerogg, 07.10.2021 - 07:23

      Pa far cry se jedino tako i uzima hahaha, nakon fc3 sve je tezi copy paste od 60€

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?