HCL.HR

SF only

  • 55 Odgovora
  • 8608 Hitova
*

n00b

  • ****
  • 1663
Odg: SF only
« Odgovori #30 : 01. Prosinac, 2012., 00:25 »
Cloud Atlas (2012)

Spoiler ahead!:

U ovom topiku osjećam se slobodnije nekako. (hehe, kužite, kao referenca na film, kao sloboda... revolucija... bla...)

Enivej, dobar je Cloud Atlas. Simpa je poveznica između priča, jako je suptilna. Vjerujem da je u knjizi to malo detaljnije pojašnjeno jer ovdje se neki dijelovi tek tako, spomenu. Recimo starac/pisac (2012) kaže da će o njemu snimiti film. Očito je to onaj film gdje Tom Hanks uzastopno ponavlja onu rečenicu (neću dopustiti da me se zločinački maltretira nešto), što inspirira Somni i onu curu na niz događaj etc.

Hoću reći, imam osjećaj da je dosta toga komprimirano. Znam da zbog forme ne može drugačije, i ovako traje fakin 3 sata, ali eto, sigurno ima još takvih 'sitnica'.

Sam film je jebiga, po storylineu strukturiran ko prosječna serija ili sapunica. Hrpa strandova koji su genijalno povezani, uopće nema zastoja u prijelazima između priča. Waterfalli su odlični, i skoro svaka scena daje nešto mega novo. Definitivno ugodno za gledati.

E sad, sam sadržaj. Vjerojatno poanta nije domino effect već ta sloboda, revolucija, probijanje na površinu. Ne volim citirati, ali McKee je rekao da svaki scenarist cijeli život piše jedan te isti film. Ima uvijek jednu te istu opsesiju i sumanuto ju goni. Van raspravljanja o tome, u slučaju Wachowskih, to je istina.

Jer, Matrix, V for Vendetta i Cloud Atlas su u suštini identični filmovi. Palo mi na pamet da tome možda pridonosi i lajfstajl same Lane Wachowski (koja je bila muško i operacijama postala, jel, žena). Ideja o slobodi i probijanju okvira koje nam je nametnulo društvo. Netko će to vjerojatno ljepše sročiti, ali in a nutshell, o tome se radi u film(ovima) njih dvoje.

Daleko od toga da je to loše, samo se taj pattern dade jasno uočiti. Cloud Atlas je upravo to, priča o sukobu sa cijelim svijetom. Pomalo me podsjeća na Isusa Krista. ( u zadnje vrijeme vidim puno referenci na Bibliju. Možda sam puko napokon, ne znam )

Na stranu ova laprdanja, sam film kao takav je jedno ugodno iskustvo, uz činjenicu da je izvedba bolja od sadržaja. Ne sad ono, beskrajno bolja, ali definitivno bolja. Onaj tko očekuje neku bigger than life story mogao bi se razočarati, jer film do samog kraja zapravo ne nudi ništa novo, tek nadodaje nove karike u lancu zbivanja kroz stoljeća i onda umijemo povezati cijelu priču.

Tako da moram priznati da sam malo zbunjen - je li im bila namjera TO ispričati? Kako je čin ljubaznosti prema robu rezultirao otkrivenjem u fat future za spas Zacharya i njegove kćeri/Halle Berryu budućnost? Ili je priča upravo to, sloboda za kojom će u svakoj generaciji, negdje, netko, uvijek posegnuti, nesvjesno inspiriran svojim prethodnikom? Rekao bi da je ovo drugo, a prvo je jako lijep način da se priča ispriča i poveže.

Još jedna zanimljiva stvar - ovaj film je idealan za godinu u kojoj je napravljen. Danas, kad je attention span prosječnog čovjea sve niži i niži, ovakvi filmovi su zapravo potrebni. Radnja je tako lijepo zaokružena i montažno spojena da se čovjek ne bavi pitanjem 'kako', već 'što'. (što je i cilj dobrog filma, jel)

Pozitivno iskustvo, svakako. I ogroman plus što nije previše pretenciozno, već baš ono, aman taman.

Pitanje za one koji su čitali knjigu? - kakvo je zadnje pojavljivanje Georgija prikaze? Zar se zbilja prestane samo pojavljivati frajer ili postoji trenutak kad ode. Taj dio mi je malo nejasan ostao, jer se ponavlja Zacharyevo odbijanje. Nema tog trenutka koji je jasan u kojem se ovaj riješi tog demona, jel. Što god on predstavljao, jednostavno ispari. A jako je bitan zapravo, ne. (on je u biti dogma tadašnjeg društva za Zacharya, kao što je Jednoumlje kod Somni, dom za stare i nemoćne kod pisca i blabla)

Odg: SF only
« Odgovori #31 : 01. Prosinac, 2012., 05:11 »
SPOJLERI

Slažem se s više manje svim što si napisao.
I ono, kao što im je uvijek prisutna tema slobode i to, tako je uvijek prisutna i ideja nekog mesije. Neo, V, Sonmi. A u Cloud Atlasu i svi ostali protagonisti (na nešto manjoj skali, jel).

Čini mi se da film, osim ovog što si već spomenuo, želi reći još puno stvari. Jedini problem sa svim tim mi je što je sve nekako... već rečeno tisuću puta?
Nije toliki problem, al ono.

Dobio sam nekako dojam da žele reći da će društvo uvijek biti nekako slično. Uvijek će biti potlačenih i diskriminiranih te će i najmanje stvari pokretati revolucije.
S tim da je ubačena i ona samoironična šala gdje Cavendish (onaj stari u 2012) više SOYLENT GREEN IS PEOPLE, a onda malo kasnije u filmu HEJ SAPUN SU ZAPRAVO OVE REPLIKANTICE. xD
Možda ista poanta primijenjena na umjetnost?
Ne znam, sve to mi je onako... PRRRRRRRRRRD. Plus, dosta aluzija i referenca mi je preplitko i nimalo suptilno. Ili sam ja shvatio samo te očite stvari. To je i više nego moguće.  :hiha:

Zachry i njegovo pleme su očita aluzija na današnje katolike i vjernike općenito.
Bla.  :wildboy:

Ali da, super je napravljen film. Nema downtimea ni praznog hoda. Koliko god su paralelne priče vjerojatno otežale montažu, pacing i sve ostalo, toliko im je to i pomoglo da ovako dugačak film nema tako osjetno trajanje.
Želim još ovakvih filmova. Baš je nekako epičan. Kino spektakl. Ono.

*

n00b

  • ****
  • 1663
Odg: SF only
« Odgovori #32 : 03. Prosinac, 2012., 02:08 »
Hardware (1990)

Eh. Pomalo razočaran, pomalo iznenađen, pomalo zbunjen. Sve pomalo.

SF robot slasher film!  :hiha:

SPOJLERI DALJE al film i nema neku radnju, a i izostavit ću ono NAJBITNIJE:

Post-apo svijet. Lutalica nailazi na odbačenog droida i donese ga u grad ne bi li prodao to smeće. Smeće otkupljuje neki military guy i onda ga poklanja svojoj curi koja se bavi nekom rendom umjetnošću pa droidu poboja glavu u boju američke zastave. awww

Enivej, ispostavi se da je robot MARK-13, prototip namijenjen, ovaj... ubijanju ljudi. I kao, s obzirom na malfunction i to, naš primjerak se samoregenerira (jako je napredan) i onda ko Jason ili Freddy ili tko god krene u rampage na SVE ljude koje ugleda.

Cijeli film ima užasno nizak budžet, praktički se sve odvija u jednom zatvorenom prostoru. Pomalo razvodnjen i spor, a kad i krenu ta ubijanja i sve, radnja je nekako čudno posložena. Baš čudno.

Sam film je u bitiko neki horor nešto... taj robot popizdi i ubija ljude. Smrti su prilično maštovite i brutalne, čak neočekivane.

I... to je to. S obzirom da je Hardware prilično razvikan kao neki cyberpunk kult, ovo je prilično ne-toliko oduševljavajuće. Osim tog robota koji kolje ljude, malo štupanja i bla nema baš ničega posebno u filmu.

OSIM dvije jebene stvari.

Prvo je mjuza, koja mi je baš dobra. Al baš ono, je.

Drugo je izgleda filma. E. Mislim da je ovo jedan od, ako ne i najbolji izgled svijeta u takvom settingu (post apo nakon nuklearnog rata). Stvarno, sve to jebeno izgleda. Preporuka ljubiteljima SF-a kao takvoga. Film je blesav al ok za pogledati, nije ono HJOJ MOJIH SAT VREMENA ŽIVOTA JE OTIŠLO ;__;.

Što se tiče te neke simbolike i dubine koja se kao predstavlja, mislim da je to sve zakurac jer je i sam scenarist priznao da je to nešto najgore što je ikad napisao. jbg.

Odg: SF only
« Odgovori #33 : 03. Prosinac, 2012., 12:29 »


 :hiha:

Mislio sam postati u što radite danas topic pa ti reći mile da ako si slučajno u zadru da naletiš, ali i ovo je savršeno prigodno mjesto.
Uglavnom, tu na faksu već koju godinu se organizira SF Week ako bude kakva inspirativna tema podjelit ću je s vama. :hiha2:
Vjerojatno će biti loše, ali eto. :wildboy:
Ja sam definitivno najveći racio svih vremena.

*

black_out

  • ******
  • 4118
  • #IgračVrata
Odg: SF only
« Odgovori #34 : 03. Prosinac, 2012., 12:38 »
Cthulhu approved.  :hihi: :fpalm:
hardcore gamer | rapist | nerd | cis scum | misogynist |

*

n00b

  • ****
  • 1663
Odg: SF only
« Odgovori #35 : 03. Prosinac, 2012., 12:40 »
Cthulu approved.  :tired:

...

Trebao sam danas već biti doli ali naravno, ULETILO NEŠTO. Uvijek uleti neki k. I sad čekam do daljnjega. Al išo bi na to.

*

n00b

  • ****
  • 1663
Odg: SF only
« Odgovori #36 : 07. Prosinac, 2012., 01:27 »
The Show Must Go On (2010)

Opa. Hrvatski SF!

Ima dobru ideju, užasnu glumu i nekoliko ok dijelova. (bombe, avioni etc.)

Problem je što se u filmu ništa ne događa i na kraju se, također, ništa ne dogodi. Sve je jednostavno ravno, bez iznenađenja, bez twista, bez ičega. Film počiva na ideji, koja je meni dosta dobra, i par elemenata koji su tu nasilu izvučeni.

Sve ostalo je tipično hrvatski film. Besmisleno i mlako. Šteta, jer je imalo potencijala.

Odg: SF only
« Odgovori #37 : 07. Prosinac, 2012., 20:55 »
smeta najviše jebeni sven medvešek.

Jako sam razočaran u tebe kao osobu sad.  :(









 :hiha:

Odg: SF only
« Odgovori #38 : 16. Prosinac, 2012., 10:25 »
nube, pogledaj Ghost in the Shell iz 95e.

*

n00b

  • ****
  • 1663
Odg: SF only
« Odgovori #39 : 16. Prosinac, 2012., 17:41 »
Gledo eng/jap, više puta. Ok je to, dosta je ozbiljniji od mange.

Odg: SF only
« Odgovori #40 : 21. Siječanj, 2013., 00:09 »
Jel kasnim previše da rivajvam Cloud Atlas priču? :wildboy:

Jel samo meni nije jasno zapravo,,,,, koje su povezanosti između likova?
Jesu isti glumci = iste osobe renkarnirane il su samo ljudi s birthmarkom iste osobe? IL NIŠTA OD TOGA??

Pogleda sam film nekidan i završilo je i ništa mi nije bilo jasno. Osjeća sam se loše dosta. :wildboy:
CSadria - Kupovi, LANovi, intervjui i izvještaji s događanja iz Balkan/Adriatic regije.
Web - Facebook - Twitch - Youtube

[/url

*

beaver hunter

  • ******
  • 7243
  • I <3 trance
    • Vatreni App
Odg: SF only
« Odgovori #41 : 21. Siječanj, 2013., 00:45 »
Sve su to novi likovi, tj. ljudi. Samo ih glume isti glumci. Mislim da nije toliko šema sa reinkarnacijom, koliko da akcije iz 15. stoljeća uzročno-posljedično utječu na sranje u 22. stoljeću. To je ta neka spika koja se proteže kroz cijeli film.

pročitaj si plot sinopsis na imdbu, tamo su dosta dobro objašnjene te veze između likova.
Skini besplatnu smartphone aplikaciju --> Vatreni
InPublic.hr - check it out!
Personalna himna - Beaver Hunter

Odg: SF only
« Odgovori #42 : 21. Siječanj, 2013., 00:47 »
Ja sam si to racionalizirao tako da su isti glumci jerbo se htjelo poručiti da, unatoč tolikoj vremenskoj razlici, čovjek kao takav se nije promijenio puno.

Koristi drugačije alate i živi u drugačijim uvjetima, ali njegova temeljna priroda se nije promijenila. :hiha:
Nez. :fpalm:

*

beaver hunter

  • ******
  • 7243
  • I <3 trance
    • Vatreni App
Odg: SF only
« Odgovori #43 : 21. Siječanj, 2013., 00:48 »
i ovo što ixy kaže, da.
Skini besplatnu smartphone aplikaciju --> Vatreni
InPublic.hr - check it out!
Personalna himna - Beaver Hunter

*

n00b

  • ****
  • 1663
Odg: SF only
« Odgovori #44 : 21. Siječanj, 2013., 00:50 »
Sumnjam al MOŽDA. :wildboy:

SPOJLERI

Poanta je u biti butterfly effect.

Prva priča je dnevnik kapetana koji se usprotivio sistemu i oženio siromašnu djevojku i spasio roba.

Njegov dnevnik je inspiracija glazbeniku pederu, te ga potiče da prati svoje snove bla. Ima točno dio koji ovaj čita i citira ga, uglavnom poanta je da glazbenik ne bi odlepršao od ovoga i napravio do kraja super simfoniju da nije čitao dnevnik.

Onda ima ta priča sa onom ženskom koja u music storeu čuje tu stvar. Sad se ne sjećam točno, ali ona napravi nešto zbog te pjesme. Valjda. Isto neki device ta šibat radnju naprijed.

Ta ženska napiše knjigu? Ili neki članak. Nešto što inspirira onog starog koji želi da snime film o njemu. Film o njemu je očito ona projekcija di se stalno vrti Tom Hanks koji gledaju Somni i cimerica (ono u stilu, neću da se prema meni odnosite loše).

I fkors, Somni revolucija budućem Hanksu ukaže pravo lice stvari i on ode na drugi planet sa ženom i brdom djece. Da nije vidio da je Somni fejk, ostao bi na tom xy planetu.

To sa glumcima je nebitno. A taj birthmark ne kužim iskreno, kometa ono ovo. U biti on posluži kao sredstvo prepoznavanja u liftu gdje ovaj ko neki lik potakne onu žensku na djelovanje... ima i to smisla ali ne sjećam se sad ničega.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9