Sad kad spominjete ove kaubojce, nisam mogao da odolim i da opet pogledam jedan iz svoje kolekcije...
El DoradoPo meni, jedan od najboljih kaubojaca ikada snimljenih... Uz gore već spomenutu Eastwood-ovu trilogiju i ovog novog Djanga. =D>
A pogledao sam ih brdo vjerovatno, još tamo 80-ih kada su se ovde počeli pojavljivati prvi video rekorderi. Kasnih godina kvalitet western filmova mi je nekako opao, a i odrastao sam pa sam i smanjio gledanje istih, jelte. Ali dobro, da se vratim na sam film...
:solidus:
Jednostavno, John Wayne i Robert Mitchum, plus tad mlađahni James Caan su kombinacija kakva se samo poželjeti može. Iako je priča prilično stereotipna, ispričana je i prikazana na odličan način, najvećim dijelom zahvaljujući sjajnim glumcima i njihovim međusobnim odnosima.
Imao sam osjećaj da su Wayne i Mitchum i van filma veoma dobri drugari i da često gledaju u flašu pod nekim šankom.
A recimo, lik starog Bulla mi se možda ponajviše zadržao u sjećanju... Tipičan prikaz ostarjelog pomoćnika ruke zakona, starca sa debelim živcima i klasičnim štihom tog romantičnog prikaza divljeg zapada. U stvari, cijeli film je nekako takav, ostavlja dojam kao da je vrijeme u kojem oni žive došlo do svog kraja i da napredak neumitno slijedi.

Znači, malo dramatike, malo pucnjave, pa malo romantike, pa onda malo smijeha, pa opet malo drame sa hoću-neću obrtima, pa onda puno pucnjave i komičnih dosjetki... I na kraju, obavezni "happy end".
I to je to.
Negativci su mrtvi, djeva je spašena, svi su živi i zdravi.... A vesela ekipa korača u suton u stilu "I'm too old for this shit". \

/
10/10