Operation Flashpoint Developer: Bohemia Interactive
Izdavač: Codemasters
Godina izdavanja: 2001.
Operation Flashpoint je FPS izdan davne 2001. godine. Radi se o taktičkom FPS-u koji sadrži u sebi sve elemente vojnog simulatora. Igra se igra u prvom licu (iako je tu i podrška za 3rd person view) te se odvija po ogromnim i realnim bojištima (obično po tlu, šumama, koja su neograničena za kretanje i nemaju nikakvih učitavanja).
PričaOperation Flashpoint se zasniva na stvarnom ratu (Cold War) 1985. godine. U toj priči Sovjetski je režim pod generalom Mikhaila Gorbacheva i njegovim reformama Glasnost i Perestroika. No tvrdokorni konzervativni komunisti predvođeni odbjeglim generalom Alekseijom Gubom, koji pod zapovjedništvom drži otok/bazu Kolgujev, zauzimaju obližnji otok Everon, gušeći lokalnu miliciju, sa pretendencijom da u rat uvuče Amerikance. Na drugom obližnjem otoku, Maldenu nalazi se NATO baza pod okriljem američkog pukovnika Blakea. Istraživajući zbog čega je došlo do gubitka kontakta sa Everonom, pukovnik Blake naređuje inavaziju na otok ( ne znajući da su ga okupirali Sovjeti ), zbog činjenice da se helikopter sa vojnicima, koji su trebali ustanoviti stanje, nije vratio. Colonel Blake organizira vojsku (US Nato Forces) i ulazi u rat.
Radnja prati 4 lika. Mladi, u početku neiskusni i tek pridošli vojnik David Armstrong, s kojim i počinjemo prvi dio igre. Armstrong, kasnije svojim znanjem i iskustvom biva promoviran Officerom, te kasnije imam priliku sudojelovati u sve zahtjevnim i zahtjevnim misijama gdje vodimo i po 12 suboraca i zapovjedamo istima.
Sljedeći lik, Sam Nichols, je Pilot koji upravlja glavnim helikopterima koji se pojavljuju u igri. To je AH-1Z Cobra, Apache AH64, te na kraju A10 Thunderbolt.
Tank Zapovjednik, Robert Hammer upravlja tenkovskim vozilima. To su M1A1 Abrams (i najbolji tenk u igri), te M60. Ništa bitno, tank comander i odlučan momak.
Zadnji, ali i ne najnevažnij je ujedno i najmoćnij i najvažnij lik, James Gastovski. On je pripadnik specijalne postrojbe Black Ops, te nakon poziva Col. Blakea dolazi u rat i obavlja svoje misije. S njim ćete i raditi ujednom i najmoćnije misije, koje su uber teške i traže stealth, i prepune su adrenalina i zahtjevaju jako puno sreće i znanja.
Sa suprotne strane, protivnici su naravno Rusi (Soviet). Predvođeni tvdroglavim generalom Aleksei Vasili Ivan Guba, glavni im je zadatak zauzeti preostale otoke (Everon, Malden, Kolgujev).
GameplayOperation Flashpoint je kao što sam rekao taktička igra koja je prepuna elemenata simulacije. Borbe se odvijaju po ogromnim prostorima, a najčešće u udaljenostima 200-300M, pa sve do nekoliko tisuća kilometara. Oružja koja koristite u igri su napravljena po uzoru na Cold War, a to su AK47, M16, AK74, HK, PK, G36 (Samo u ekspanzij Red Hammer), Sniperi (M21, Dragunov), teža protutenkovska naoružanja (Mine, RPG NH75, LAW, AT4, Carl Gustav, Satchel Charges).
Od tenkova tu su nam sa engleske strane M1A1 Abrams, M60, transporteri M113, protuavionski M113 Vulcan, te vozila poput HMMV. Od helikoptera tu imamo AH1Z Cobra, Apache AH64, uber-napredni i moćni i najteži A10 Thunderbolt, UH60 BlackHawk.
Sa protivničke strane tu su tenkovi T72, T80, BMP, te i najbolji protuavionska Shilka, a od helikoptera tu su Mi17, Mi24, V80. Od vozila tu su Truck, UAZ prjevoznici i sl.
Sva oružja su odlično balansirana i imaju svoju balistiku i utjecaj zraka i okoliša na putanju metaka. Tenkovi, helikopteri su izvrsno balansirani i stvarno pokazuje koliko je OFP moćan. Uglavnon na vama je da to isprobate, jer je to apsolutno nemoguće opisati koliko je kvalitetno napravljeno i koliko je zabavno. Ni jedna nova igra nema takav feeling.
Jasno, OFP je taktička igra gdje svaki metak u najboljem mogućem slučaju znači teško ranjavanje (onda zovite medic-a), stoga su dobri živci neophodni za igru.
Vožnja helikoptera je poseban segment na koji se prvo treba priviknuti. Svi helikopteri imaju različite arsenale naoružanja (TOW, FFAR, Machine Gun, 57mm Rockets), a isto tako i tenkovi (Sabot, Machine Gun).
Igra također podržava i vodenu borbu (Brodovi, čamci, transporteri i sl).
Što se tiče umjetne inteligencije ona je FENOMENALNA. AI je i dan danas nevjerovatan i protivnici ostavljaju dojam prave - neskripritane umjetne inteligencije i kreću se i koriste prostore i znaju za kakvu takvu taktiku. Skoro pa nevjerovatno, ali igra iz 2001. godine i dan danas ima odličan AI i siguran sam reći bolji od bilo koje igre iz 2010. godine.
Također tu je i ponašanje tjela, tako primjerice ako vas metak pogodi u nogu oprostite se sa hodanjem (samo prone i puzanje), a doista trebate imati sreće da vas meak rani, da pritome ostane živi.
Dizajn igre je također jedan plus. Misije počinju polako, timski, sve do kasnije kada sjedate za bolesno dobre i moćne tenkove i upravljate istima, kao i helikoptere, pa sve do najboljih i najtežih djelova - Stealth misija i recimo uništavanja SCUD Launchera (zadnje dvije misije). Igra sadrži i dijaloge koji su jako zanimljivi i voice acting je odrađen uredno.
Izdavanje naredbi suborcima je također dobro rješeno, i kontrole su rješene više nego odlično.
Poseban segment igre je i Mission Editor s kojim se možete zabaviti po cjele dane. Mission editor je strašno moćan po pitanju opcija i dozvoljava apsolutno sve i uz minimalno znanje možete napraviti svoju misiju i još održati igru. Igra podržava i MP komponentu, no ona se danas jasno neigra jer je igra jako stara.
Grafika, ha jasno danas nemoze pratiti nikakav standard, ali to vas nemože odvratiti od igre. Bugova ima doista puno, no patchevi su svakako tu i ispravljaju vellik dio problema.
ZaključakOperation Flashpoint je definitivno po mom mišljenju jedna od boljih igara. Toliko zabave, nevjerovatnih elemenata igre, prokleto dobre atmosfere i adrenalina, odlične priče i zanimljivih medusekvenci, fantastičnog i linceciranog soundtracka, se nepropušta. Unatoč godinama, grafici, OFP zaslužuje da ga se instalira i odigra. Nemoguće je doslovno opisati igru pišući tekst, jer OFP trebate kupiti, doživjeti i doista primjetiti igru.
Eto, moja recenzija

Uglavnom, znam da nije nešto i da ima puno grešaka, no to je copy paste moje recenzije koju sam napisao na jednom drugom forumu, no moja je - Moja, pa mogu napravit c/p

Kasnije ubacim koji screen.