HCL.HR

Vlastite recenzije igara

  • 265 Odgovora
  • 112279 Hitova
*

Mzehn

  • ****
  • 1493
  • kakaroto
    • PCGN
Odg: Vlastite recenzije igara
« Odgovori #120 : 25. Ožujak, 2012., 19:11 »
Svaka čast na trudu :thumbs:

Odg: Vlastite recenzije igara
« Odgovori #121 : 25. Ožujak, 2012., 19:19 »
Znaš li ti gdje treba staviti ć, a gdje č? :wildboy:
Ajd molim te grammar nazi ohladi malo. Pogledaj koliko gramatičkih pogrešaka novinari rade po raznim news portalima. Tako da me uopče nije briga za č i ć i trolove koji drugima ukazuju na gramatičke pogreške a i sami ih rade. Jer u svojoj rečenici si stavio zarez pa zatim veznik. Što je nepotrebno i gramatički neispravno. Zato svoje podbadačke i trolovske komentare sačuvaj za Youtube i druga okupljališta trolova molim lijepo. :solid&lewka:

imas pravo , koga briga za gramatiku ako ti je recenzija dobra (bdw dobra ti je) , ali i on je ddobro napisao "     , a    "  zarez pa a , to se tako radi  =D>

*

Pajko

  • *****
  • 3090
  • REEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Odg: Vlastite recenzije igara
« Odgovori #122 : 30. Ožujak, 2012., 08:18 »
The Darkness II [PC, X360, PS3]



Često se na tržište izbaci neka igra koju kritičari solidno ocjene, publika voli zbog zabavne mehanike igranja, a developerima kaplje lova u džep. Dobro, djelomično izuzevši ovo zadnje, no The Darkness II je igra koju će publika voljeti, budući da nudi razne načine smaknuća neprijatelja, quad wieldanje, demonske ruke itd. Valjda.



Prvo što vam savjetujem kada uđete u igru jest to da odgledate filmić od par minuta koji objašnjava radnju prošlog Darknessa (kojeg vjerovatno niste odigrali ako ste PC gamer). Jackie Estacado je šef mafije koji barata veoma snažnom demonskom moći - Darknessu. Darkness mu daje dodatne dvije zmijolike ruke kojima sječe neprijatelje na polovice, četvrtine; probija im utrobe, grabi i egzekutira. No neki ljudi su se zamjerili Jackieju i oteli mu njegovu voljenu djevojku Jenny. Na Jackievu žalost, ubili su ju na samom kraju prvog dijela. Jackie shvaća da su sve njegove nevolje proizašle iz Darknessa, te pokušava tu moć zadržati u sebi. Što mu ide dosta dobro do napada na njega od strane mističnog bratstva jednostavnog naziva: Brotherhood. Oni želu uzeti Tamu i zavladati svijetom. Ali također, Darkness Jackieju priviđa njegovu pokojnu Jenny. Te scene su nadrealne, ali i vrlo emotivne.  Ovo je FPS s veoma zanimljivom pričom, zapletima, paradoksima i referencama (Dolfo u ludnici, anyone?). U nekoliko navrata Jackie će se naći i u mentalnoj ustanovi gdje će članovi osoblja biti zapravo njegovi mafijaši i protivnici i više uopće neće shvaćati što je stvarnost, a što nije.



Sama mehanika igre vrlo je zadovoljavajuća. Jednostavno objašnjeno: imate oružja koja se dijele na pištolje, jurišne puške, SMG puške i sačmarice. Pištolje i SMG požete dual wieldati, dok su sačme i puške samo jedne. Prije sam već spomenuo quad wieldanje. Ako dual wieldate pištolje i/ili SMG, zbrojite tome i one dvije demonske ruke koje su cijelo vrijeme uz vas, dobit ćete 4 raspoloživa oružja! Osim ako niste na svjetlu, tada se vaše moći Darknessa povlače, jer logično je ako koristite Tamu da ne smijete na svjetlo. Zato je preporučljivo pucati na sva svjetla čim uđete u neku prostoriju. Također, negdje oko pola igre pojavljaju se protivnici s reflektorima, koje ćete morati ubiti. Možete i grabiti neke predmete poput šipki, stolica, zapaljivih boca itd. Zatim ih bacite na neprijatelje i to je to! Važno je znati da niste sami. Uz Darkness paket dolazi još i malo čudovište zvano Darkling. To je malo smeće koje urinira po mrtvim tijelima, ispušta plinove i skače po glavama protivnika. Darkling je veoma ekscentrično obučen: na glavi mu je koža mrtve mačke, ima majicu na zastavu Velike Britanije a samim time i britanski naglasak. U dva navrata kontrolirati ćete baš njega i s njegovom jednom crvenom a drugom zelenom rukom protivnicim gurati prste s dugim noktima u glavu ili im zavrtati vratove. Svako malo na levelu naići ćete na portale u kojima kupujete dodatne moći poput toga što će vam egzekucija donijeti, možete unaprijediti Tamu da uhvati Darklinga i baca ga po protivnicima, otključati tri dodatne moći (Swarm ilitiga ošamućivanje neprijatelja, Gun Channeling koji vam ne troši metke i Black Hole koji usisava sve nerpijatelje u krugu od 10 metara) i još puno toga. Zanimljiva je stvar to što zdravlje punite jedenjem srca protivnika, a za svaki kill, headshot, egzekuciju i ubojstvo rukom, Darkling kill i skupljeni Relic (umjetnički predmeti koji su povezani s Tamom i općom svjetskom kulturom) dobivate bodove zvane Dark Essence koje zatim trošite na već spomenutim portalima.



Grafika je cell shading, tj. vidite rubove svih objekata, zidova itd. Grafički stil igre mješa se s gotičkim i nekakvim svjetlim (mentalna ustanova), a posebno treba spomenuti raznovrsne lokacije poput krovova zgrada, strašne vožnje u lunaparku i javne kuće. Glasovi su dobro odrađeni, a pogotovo kada se Jackieju javlja Tama sa svakom riječi izrečenom u drugom tonu. Nažalost, igra nije previše duga; oko 7 sati ako igrate polagano i imate namjeru skupljati što više Relica. Na kraju imate opciju New Game+ u kojoj krećete ispočetka sa svim dosad skupljenim Relicsima i skupljenjim moćima (poželjno ako želite igru proći 100%). Uz to, imate i Vendettas, tj. misije u kojima upravljate drugim ljudima koje imaju moć Darknessa, ali u nešto drukčijem obliku od Jackieja. Zanimljivo je da se radnja tih Vendettasa povezuje s pričom igre. Vendettas možete igrati offline i online kooperativno. Sve to igru produljuje i čini ju pogodnijom za kupiti.



Da zaključim, The Darkness II dva je jedan zabavan FPS koji i nije toliko dug, no neki sadržaji produžuju igru. Ima veoma zanimljivu priču koja ga ne čini "još jednim FPS-om", brutalnost, zabavno napucavanje i zabavlja. I ima boss fajtove! Svakako probajte igru, šanse za razočarenje su veoma male.

Ocjena: 85

+ priča
+ napucavanje
+ atmosfera
+ likovi
- kratkoća

Igra koju ćete preći u jednom dahu, a zatim tražiti još.

Eto, nije baš nešto, ali važan je trud!
« Zadnja izmjena: 30. Ožujak, 2012., 08:20 pajko(CGR) »
P.S. Napisano je velikim tiskanim slovima jer stvarno vičem. Najozbiljnije.

*

Pajko

  • *****
  • 3090
  • REEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Odg: Vlastite recenzije igara
« Odgovori #123 : 20. Travanj, 2012., 21:00 »
Sid Meier's Civilization V [PC]



Sid Meier's Civilization je veoma poznat serijal strategije na poteze, a usto je i veoma dugovječan (prvi Civilization izašao je daleke 1991. godine). Tijekom godina serijal je napredovao, dodavao novitete i izbacivao neptrebnosti. Peta po redu Civilizacija je po tome posebno je upečatljiva, a u nastavku saznajte zašto.



Kako sam prije napomenuo, Civ 5 je se veoma promijenio od njegovog prethodnika. Prva stvar koju ćete primijetiti kada uđete u samu igru jest da su se polja promijenila. Nema više kvadrata u modi, očito su heksagoni kul. Igru započinjete s jednom jedinicom ratnika i jednom jedinicom stanovnika. Stanovnike pretvarate u grad i hura! - glavni grad je rođen! Odmah odabirete produkciju tog grada (novi stanovnici, radnici, vojska, kulturne i vojne građevine te svjetska čuda) te znanstveno istraživanje. Produkciju povećavate sječom šuma i raznim drugim načinima, i što imate veću produkciju brže ćete izgrađivati nove jedinice i građevine. Zatim slijedi istraživanje svijeta, tj. upoznavanje s drugim civilizacija s kojim možete razmijenjivati dobara, sklopiti mir ili pakt o kooperaciji/tajnosti te ratovati. Vođenje rata mnogo se otežalo od četvorke. Više nema trpanja beskonačnog broja jedinica na jedno polje, za svako polje je jedna jedinica, i na tom istom polju istovremeno može biti i stanovnik/radnik. Gradove dakle osvajate opsadom i mnogobrojnim dalekometnim jedinicama. Također, još jedan novitet jesu gradovi-države poput Venecije, Ženeve, Budimpešte, Bruxellesa i mnogih drugih. S njima možete također ratovati, obdarivati ih novcem i tako steći njihovo povjernje, darovati im jedinicu i izvršavati zadatke koje žele (što opet povećava njihovu dobrotu prema vama). Ono što me osobno smeta je da su ti gradovi-države se nalaze na potpuno neautentičnim mjestima (Venecija na sjeveroistoku Australije, Varšava u Sibiru?!), ali su i druge civilizacije na neautentičnim mjestima, osim dakako vaše.



Igru možete započeti s bilokojim poznatijim vladarom i vojskovođom, a i te osobe ubrajamo i Aleksandra Velikog, Mathamu Gandhija, Elizabetu Englesku, Georgea Washingtona, Montezumu, Džingis Kana i mnogih drugih, da ne nabrajam). Ako se ne možete odlučiti kojeg ćete voditi, za svaku drugu civilizaciju imate neke bonuse u obliku građevina i vojnih jedinica tako da npr. Japanci imaju samuraje, Rimsko Carstvo balistu, Rusi posebnu jedinicu koja povećava borbene bodove svim jedinicama na mapi itd. Normalno, te jedinice ne dobivate odmah na početku, nego istraživanjem novih vještina, tako da ako krenete kao von Bismarck nećete odmah imati Panzere na raspolaganju, već kad dođe za njih vrijeme, tj. kad istražite metalurgiju i slično. Upoznavanjem novih civilizacija prikazati će vam se vladar te civilizacije u svom prirodnom okruženju (Oda Nobunaga na japanskim brdima, vođa Indijanaca u nekoj prašumi i slično), a fora je što će pričati na svojem jeziku, tako da će recimo Perzijanci pričati nekvim mumlanjem, kraljica Elizabeta na uglađenom britansko engleskom, von Bismarck će šprehat po njemačkom i tomu slično. Primjedba drugim vladarima je njihov AI koji je užasan. Doslovce ćete jednu rundu mijenjati novce i resurse, a već drugu će se ljutiti na vas zbog vašeg naselja u blizini njihove granice. Onda kreće rat u kojem pobjedi onaj koji ima više jedinica, a ako ste vi više usmjeravali svoje carstvo prema znanju i istraživanju, kraj je neimenovan. Naime, vladar civilizacije s kojom ratujete ne želi diskutirati uvjete mira te nastavlja glavom kroz zid da pokori vaše carstvo. Često se znalo dogoditi da carstvo puno manje nadmoćnije od moje Rusije objavi rat, da bi već sljedeću rundu željeli potpisivati mir. Ako baš krenete s namjerom uništiti nečije carstvo i uništite ga, svi drugi vladari će vas prezirati i onda će oni krenuti u rat protiv vas.



Ako ste početnik i nikad prije niste igrali neki Civilization naslov, slobodno za prvi put stavite malu mapu (koju možete gledati i u oldskul 2D prikazu), neki jači narod i kratko trajanje igre da naučite osnove i mehaniku igranja. Ako ste iskusan Civ veteran a i dalje ne znate što dalje, u svakom trenutku pomažu vam vaši ekonomski, vojni, znanstveni i vanjskoposlovni savjetnici. Izbačena je vjera iz igre, no za to se ne morate pretjerano brinuti jer u nadolazećoj ekspanziji Gods and Kings se vjera vraća, kao i napredniji AI i multiplayer, a sve to dolazi 19.6. ove godine. Normalno, politika je standardno unutra.



Multiplayer je također veoma dobar, no njega nisam previše igrao najviše jer je moje osobno mišljenje da je Civ igra koja se igra tjednima solo. Grafika u igri je dosta solidna za jednu TBS igru, jedino što je lejm jest to da ima puno manje animacija. Kad izgradite svjetsko čudo od građevine samo je slika, nema više animacija ni za kraj igre, već samo slika. Glazba je voma opuštajuća i veoma paše uz svo to mozganje. Ako ste se pitali koliko sve to skupa traje, odgovora nema. Ako stavite dužinu igre na Marathon potrošit ćete sate na igranje (812 turnova, 17. stoljeće sam zasad). Ako želite prrobati sve civilizacije vrlo vjerovatno ćete izgubiti socijalni život, ako se navučete na multiplayer, zaboravite na išta osim kompjutera, hrane, pića i kupaone. Ovo je igra koju ako zavolite i zagriženo igrate možete igrati godinama. A i još prije navedena ekspanzija produljuju sve to.



Sid Meier's Civlization V je igra koja je podjednostavljena za širu publiku, ali i kao takva će se svidjeti Civ veteranima i mnogim gamerima. Ako ste zagriženi PC gamer, svakako probajte ovaj hit.

Ocjena: 91

+ trajnost
+ mnoštvo civilizacija
+ osjećaj napretka
- nestalo je animacija
- AI protivnika

Civ V je svakako igra koju treba isprobati i navući se na nju.
P.S. Napisano je velikim tiskanim slovima jer stvarno vičem. Najozbiljnije.

Odg: Vlastite recenzije igara
« Odgovori #124 : 21. Travanj, 2012., 13:07 »
Kultan naslov kojeg smo ja i bratić danima i noćima igrali, a nakon ove recenzije planiram ponovo igati petorku, jer je nisam puno igrao

*

Pajko

  • *****
  • 3090
  • REEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Odg: Vlastite recenzije igara
« Odgovori #125 : 21. Travanj, 2012., 13:18 »
Mda, ja sam sad frenda s treninga navukao pa svaki trening raspravljamo o tome što bi trebalo radit u smislu ekonomije, vojske i svega u igri. Pripreme za Gods & Kings svakako. :approve
P.S. Napisano je velikim tiskanim slovima jer stvarno vičem. Najozbiljnije.

Odg: Vlastite recenzije igara
« Odgovori #126 : 14. Svibanj, 2012., 18:21 »
  Fallout 3

 

„Fallout 3 je duboko zanosna igra koja samo čeka da ju zaigramo i da nam otkrije svoje duboke mračne tajne“

                                             

                                                Priča

Priča u ovoj  igri je odlicna i napeta, i što je još bolje,odvija se u post-apokaliptičnom svijetu. Vi,vaš lik,rađa se i živi u sefu 101 sa svojim ocem Jamesom i uživa u svojem sretnom djetinjstvu koje je provodio u društvu svojih dobrih prijatelja. No,kad vaš otac James nestaje u potrazi za nečim,sve se mijenja... Vault supervisor,što je vrsta predsjednika u sefu 101,uvjeren je da ih je James sve izdao,počeo tragati za vama i njegovi pomoćnici (što su vrsta predstavnika zakona) ubijaju sve i svakoga tko im stane na put do vas. Bogu hvala, Amanda, kći predsjednika u sefu 101, vas upozorava da morate otići prije nego vas nađu ili će vas ubiti (ne ona, već predstavnici zakona). I tu počinje zabava.. Bježite iz sefa 101 i morate nači svog dragog taticu i pronači jedan veoma važan predmet, The Garden of Eden (veoma je važan jer je osmišljen da post-apokaliptički svijet pretvori u predivan okoliš i omogući ljudima normalan i lijep život bez straha od radijacije), ali da bi došli do njega morate ubiti puuuuuuno ružnih karakonđula... Let the party begin!

               

                                  Pip-boy 3000

Pip boy 3000 je uređaj koji će te imati na ruci tijekom cijele igre. Dobiti će te ga na svom 10 .rođendanu od Jonasa i vašeg oca Jamesa koji su se potrudili ga popraviti da bi vas razveselili na vaš rođendan. Pip boy 3000 je jedna odlična stvar,u njemu možete otvoriti inventory, skills, stanje zdravlja, i koliko novca imate.

 

                               Neprijatelji

U ovoj igri borit će te se protiv jako puno neprijatelja. Neki su mali i bezopasni, a neki su veliki, jaki i veoma opasni!

Evo na primjer nekoliko neprijatelja:

Behemots- u ovoj igri ima samo 5 takvih stvorenja. Ogromni su,jaki su i jako su teški za ubiti,izbjegavajte ih kad god možete ,
Radroach- naj običniji žohar. Zbog radijacije su veliki,ali su veoma slabi,
Mole rat-  mole rat je kombinacija krtice i štakora,veoma laki za ubiti,skoro bezopasni,
Bloatfly-   mutirana muha,veoma je lagana za ubiti,ali kada dosegne level 4,veoma često će se dogoditi da vas okruži 4-5 takvih muha, što može stvoriti problem, jer su veoma okretne (znači,biti će ih teško pogoditi), i pucaju na vas (ako ih ima više,veoma često će vas pogoditi),
Radscorpion- radscorpion je mutirani škorpion i trebalo bi ih se uzeti za ozbiljno. Također imaju jednu posebnu tehniku tijekom borbe, pobjeći će, ali samo da se vrate sa još nekoliko škorpiona, i još mnogo neprijatelja
 
                        Oružja
U ovoj igri ima veoma mnogo oružja, pa čak i kineski kalašnjikov. Evo na primjer nekoliko oružja: brass knuckles, nož, šoker, sjekira, auto sjekira, pendrek, kineski pištolj, 10 mm pištolj, 10 mm pištolj sa prigušivačem, 10 mm SMG, magnum s optikom, revolver, snajper, shotgun,  i još mnogo ostalih
 
                                           Grafika
Grafika je neloša, ali je podloga veoma neuvjerljiva, a bugova nema jako puno..Ako i vidite neki bug,ne brinite se,nećete ih baš često susretati (osim ako nemate loš kompjuter)
                                          Specifikacije
Da bi ovu igru uspjeli pokrenuti i igrati bez lagg-a i bez da vam se isprži grafička kartica, morate imati:
OS: Windows XP/Vista
Processor: Intel Core 2 DUO
 Ram Memorija: 2 Gb
Video Memory: 512 Mb
Video Card: nVidia GeForce 8800 / ATI 3800 series
Sound Card: DirectX Compatible
DirectX: 9.0c or 10
Keyboard
Mouse
DVD Rom Drive
 

 

                  Zaključak

Ovu se igru itekako isplati kupiti i zaigrati,jer će vas odmah začarati i nećete se odlijepiti od ekrana dok ju ne pređete (sto je nekih  60 ili 70 sati..  Ako odradite svaki quest,čuo sam da bi mogla trajati i do 100 sati)

OCJENA: 90/100, igra ima sve što bilo koji gamer  želi,ima dobru grafiku, oružja, i što je najvažnije, zabavna je!

Platforme: PC, xbox 360, Playstation 3


Moja prva recenzije, pa recite što mislite  :piva:
Pshyco

*

Pajko

  • *****
  • 3090
  • REEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Odg: Vlastite recenzije igara
« Odgovori #127 : 14. Svibanj, 2012., 20:02 »
Ubaci par slikica :piva:
P.S. Napisano je velikim tiskanim slovima jer stvarno vičem. Najozbiljnije.

Odg: Vlastite recenzije igara
« Odgovori #128 : 14. Svibanj, 2012., 20:28 »
Dižem prst za Fallout :) Fan još od prvoga dijela i ne znam zašto den mi je uvijek bio najdraži grad sa najzanimljivijim misijama :)


Odg: Vlastite recenzije igara
« Odgovori #129 : 15. Svibanj, 2012., 05:29 »
Dižem prst za Fallout :) Fan još od prvoga dijela i ne znam zašto den mi je uvijek bio najdraži grad sa najzanimljivijim misijama :)

(Klikni za pregled slike.)

Ja ga još uvik imam, igram ga skoro svaki dan kad mi je dosadno, ili ujutro nakon budenja
Pshyco

Odg: Vlastite recenzije igara
« Odgovori #130 : 16. Svibanj, 2012., 06:21 »
Ubaci par slikica :piva:
       Osim što fali slika, jeli mi dobra recenzija?
Pshyco

*

manjamax

  • ****
  • 1062
  • Cro Sim Racing Forum
Odg: Vlastite recenzije igara
« Odgovori #131 : 26. Svibanj, 2012., 14:20 »
Je smiju videi ići ovdje??? :chair:

Odg: Vlastite recenzije igara
« Odgovori #132 : 26. Svibanj, 2012., 14:51 »
Umm, pretpostavljam da da? Zar piše da ti recenzija mora biti napisana?
Pshyco

*

Ementaler

  • Administrator
  • *********
  • 38936
  • Embrace the mountain
    • HCL.hr
Odg: Vlastite recenzije igara
« Odgovori #133 : 26. Svibanj, 2012., 15:04 »
Je smiju videi ići ovdje??? :chair:

Naravno, samo daj.

*

krOner™

  • *
  • 27
  • Seks veš mašina
Odg: Vlastite recenzije igara
« Odgovori #134 : 28. Svibanj, 2012., 22:05 »

REVIEW

Naslovnica | Službena stranica


BFF<3

Bethesda... Jedna od najvećih tvrtki za RPG igre. Donijela nam je velike hitove poput Elder Scrolls i Fallout serijala, naslove poput RAGE-a i Brinka, ali i Rogue Warriora koji je bio zakurac i vjerovatno najveći promašaj godine. Sada imamo Skyrim. Duuugo očekivani naslov na koji su RPG fanovi drkali cijelu godinu. Svi štreberi su kupili zalihe hrane i tekućine za pola godine, pozdravili se sa svojih par prijatelja i potpuno su spremni ostaviti svoj život sa strane kako bi mogli provesti stotine sati sa Skyrimom. Ovako velik naslov nismo dugo imali. Ni L.A. Noire, ni Assassin's Creed, ni Batman, ni Saints Row nisu digli ovoliko prašine koliko i Skyrim. Čak ni jebači poput Battlefielda i Call of Duty-a. Jedini drugi naslov koji je na nivou Skyrima je GTA V koji je ove godine dobio prvi teaser trailer koji je digao prašine koliko i svi Skyrim gameplayi i traileri zajedno. Ali to je druga priča. Ova recenzija je o Skyrimu. Pa odgovorimo na pitanje dali je ova igra vrijedna čekanja. Čitajte dalje i saznajte...

Elder Scrolls V Skyrim: Official Gameplay Trailer



Neznam ni odakle početi s ovako ogromnom igrom. Počet ću s onim najjednostavnijim-borbom. Ako ste igrali Morrowind ili Oblivion, odmah ćete primjetiti promjene u borbi. Umjesto da stišćete tipke po tipkovnici da bacate kojekakve spellove, sada ih koristite kao oružje. Dakle nemožete imati dual wield sjekiru i očekivati da bacate spellove. Najveća inovacija je dual wielding. Obično igrice imaju tu opciju, ali samo sa određenim ili istim oružjem, dok u Skyrimu možete kombinirati bilo što. Možete imati destruction spell u jednoj ruci i mač u drugoj, ili možda sjekiru s maljem? Možete kombinirati što god želite. Samo se pazite, ako imate dva oružja, teško da ćete moći blokirati napade. Dakle napad je najbolja obrana, a ne obrnuto. Skyrim je poseban i po tome što možete biti tko god hoćete. Možda želite biti assassin koji se šulja i tamani s lukom i strijelom ili možda želite biti mage koji nosi heavy armor? Možete biti što god hoćete. To je omogućeno pomoću novok skill sistema. Kada dobijete level up, možete povećati količinu stamine, magije ili zdravlja. Zatim možete potrošiti jedan bod na neku od mnogih kategoija. One-handed, Two-handed, Archery, Smithing... Ne da mi se sve nabrajati, previše je toga. Moram još spomenuti i razne moći koje možete imati. Dakle, uz oružje i magiju možete i odabrati jednu moć. Možda želite biti vukodlak (da, vukodlak) ili ćete sačuvati to mjesto za jedan od brojnih shoutova. Popričajmo malo o tim shoutovima. Dakle kada vi ubijete zmaja... Eh, da. Zmajevi. Prvo moram o njima. Svi smo znali da će zmajevi biti u Skyrimu, ali nismo baš slutili da će biti dio gameplaya. Mislio sam da će oni biti poput nekakvih bossova na questovima, ali Bethesda je otišla u drugom smjeru. Zmajevi slobodno lete Skyrimom i povremeno ćete naići na kojeg. To je odlični dodatak igri jer niti jedna borba za zmajem neće biti baš identična. Možda se budete borili na nekoj planini gdje morate paziti da ne padnete ili će zmaj naići dok se borite protiv hrpe neprijatelja i učiniti stvari još gorim? Možda bude letio oko nekih gradova pa ćete imati pomoć od čuvara koji će rokat zmaja strijelama. Jedina pritužba mi je što su borbe pre lagane. Zmajevi bi trebali biti legendarna mitološka bića kojih se svi boje, ali ovdje nisu to baš postigli. Tako se osjećate možda u prve dvije borbe, ali nakon toga i ubijate s lakoćom. Kada vidim zmaja odmah trčim za njim kako bi ga porazio, a kad vidim diva ili frost trolla, bježim ko vrag od tamjana. Vratimo se sada shoutovima. Dakle... Kada ubijete zmaja vi upijete njegovu dušu i to možete potrošiti na jedan shout koji ste naučili. Bilo to riganje vatre ili shout koji će razbucat neprijatelje poput tornada. Shoutovi borbu sa zmajevima čine još i lakšu nego obično. Tako da shoutove možete ili obožavati ili mrziti. Neznam zapravo zašto bi ga mrzili jer do kraja igre imate zbilja fenomenalno odlične shoutove. Moram napomenuti i da je ova igra prvenstveno za konzole što se vidi po inventory-u. On je odličan za konzolaše, ali za PC gamere koji imaju miš i tipkovnicu baš i ne. Sve se upravlja pomoću strelica i nemožete uspoređivati oružja, oklope itd. Mislim, nakon određenog vremena se naviknete na to, ali mogli su malo poraditi na tome za PC...


Yaaawwwnnn! Dobar jutar.



Grafika je jednostavno prekrasna. Svijet je prepun preljepih gora i dolina, grafika u Skyrimu je milina. Heh, rima. Nastavimo. Skyrim je zamlja Nordova. To znači da nećete pijuckati koktelčiće s kišobranićima kroz vijugavu slamku dok sjedite negdje na plaži i uživate u tropskom vremenu. Vi ćete klat međede, vukove, pume, trollove, divove i ostale bešije i to na -20. Dobro, možda nije -20. Neznam točnu temperaturu Skyrima, ali sigurno je u minusu pošto je 90% Skyrima snijeg. Usprkos tomu, neka mjesta u Skyrimu nisu prekrivena snjegom i više furaju jesenski stil. Osim planina i dolina, Skyrim je krcat raznoraznim tvrđavama, špiljama i ko zna čime još. Vani puše vjetar i pahuljice snijega lepršaju okolo, špilje su hladne i čuje se fijukanje vjetra izvana, grobnice su tihe i strašne krcate nemrtvima. Odlična atmosfera u igrici. Sada krenimo na one lošije stvari. Kada jašete kroz Skyrim vidite sve te prekrasne šume, rijeke, sela, utvrde i druge stvari, no kada se približite vidite muljave teksture niske kvalitete. Ako ste PC gamer, možete skinuti razne modove koji poboljšavaju grafiku, ali konzolašima nema spasa. Osim jadnih tekstura, druga loša stvar su animacije. Nemate osjećaj da udarate neprijatlja jer ne vidite ništa sve dok ih ne ubijete. Finisheri izgledaju kul, ali moglo je to puno bolje. Dok igrade u prvom licu i nije tako loše, ali ako prebacite u treće lice. Jao meni. Animacije ponekad izgledaju jednostavno retardirano. Trčite ko da trebate srat već 3 dana al nemožete, jašete ko da vam je netko nabio dršku metle u šupak. Moglo je to bolje. Puno bolje. Glitchevi su također prisutni u Skyrimu, no to je poput dodatka u Bethesdinim igrama. Jednostavno nemogu pustiti igru u prodaju bez da ima mali milijun glitcheva. Umjesto toga to popravljaju patchevima u budućnosti. Pređimo sada opet na dobru stvar u Skyrimu, a to je zvuk. Glazba, zvukovi iz igre, glasovi likova, sve je odlično. Glazba je jednostavno odlična. Vjerovatno najbolja ove godine. Mislim, tema Skyrima je nešto najepic što sam ikad čuo. Dovahkiim, dovahkiim! Naal ok zin los vahriin! I tako dalje. Pre jebeno. Zvukovi u igri su također odlični. Zvuk jakog vjetra, koračanja po parketu ili možda krik zmaja. Svi su fenomenalni. Voice acting se također znatno poboljšao od Obliviona. Povremeno ćete čuti različite likove s istim glasovima, ali ne tako često. Najčešće to čujete kad pričate s čuvarima. Pogotovo kad izvale onu dobru staru: I used to be an adventurer like you, than I took an arrow in the knee. Urnebesno. Sve u svemu, što se tiče grafike, ono pozitivno premašuje ono negativno.


Dobro poznati bug u kojem vas div raspizdi i vi odletite u nebesa



Pogodite kako Skyrim počinje. Ne, stvarno. Pogodite. Ako ste igrali Morrowind i Oblivion vjerovatno znate odgovor. Kao što i obično bive u Elder Scrollsima, vi ste zatvorenik. U Morrowindu ste bili pušteni iz nekog nepoznatog razloga. U Oblivionu ste bježali iz zatvora. Zapravo nisam siguran za Oblivion, davno je to bilo. Ali mislim da ste bježali iz zatvora. Uglavnom. U Skyrimu idete korak dalje. Budite se u kočiji gdje nakon malo prčanja s ostalim zatvorenicima shvaćate da ste na putu do smrti. Dolazite u neki mali gradić gdje jednog zatvorenika ubiju lukom i strijelom, drugom odsjeku glavu. Sada ste vi na redu. Dok polažete glavu na kamen kako bi vaša glava lakše odletila, dolazi zmaj i spašava vas. Razjebe cijeli gradić, svi paničare a vi bježite sa zavezanim rukama. Kasnije saznajete da su se zmajevi vratili nakon neznam ni ja kolko godina i da ste vi dragonborn, il'ti dovahkiin. Obožavam tu riječ. Mislim da ću sina tako nazvat. Uglavnom. Uz priču sa zmajevima je isprepletena i politika Skyrima. Imate imperijale i one druge koji dižu revoluciju kako bi oni vladali Skyrimom. Na početku birate koji ste vi. Kul priča koja se isprepliće s tim zmajevima i svime. Iskreno, nije me baš bilo nešto briga za priču u početku. Više me bilo briga za one druge priče u Skyrimu. One običnih ljudi i raznih fakcija Skyrima. U 10h igranja ja sam bio prešao samo 2 main questa. Više sam išao okolo radeći raznorazne side-questove i najviše gubio vrijeme s Companionsima, jednom od mnogih fakcija. To mi je zapravo najomiljeniji dio Skyrima. Sve te priče običnih seljaka i raznih ljudi i bića na koje nailazite dok prolazite Skyrimom. Priča ima samo jedan problem. Likovi. Nema niti jednog lika kojeg ćete pamtiti. Svi su dosadni i jednostavno... Neznam. Zanimljiviji su ljudi koje sretnete negdje na cesti sa strane nego ovi povezani sa main questom. Ali to je uobičajno s Bethesdom pa nisam ništa više ni očekivao. Mogli su bar ubaciti nekoga zanimljivog, a ne stražara koji je primio strijelu u koljeno. 


Jednostavno badass



Skyrim je kao epska borba između dobra i zla. Dobro predstavljaju svi dobri aspekti igre poput zmajeva, priče i prekrasnog okoliša, a zlo predstavljaju loši aspekti poput animacija, sučelja, tekstura niske kvalitete i manjak zanimljivih likova. Kao što to obično biva u filmovima, knjigama, crtićima, stripovima i zapravo svuda... Dobro uvijek pobjeđuje zlo. I to ne samo 1:0, već je više nešto poput 100:5. Skyrim je ona igrica gdje kada stvari gledamo pojedinačno i nisu baš briljantne, ali kada to sve zajedno spojimo dobijemo ultimativnu igru. Preporičujem je svima. Ako ste Elder Scrolls fan, vjerovatno ju već igrate. Ako ste RPG fan, također ju vjerovatno već igrate, ali ako ne. Trebali ste. Preporučio bi ju čak i onima koji nisu neki RPG ljubitelji jer igra je odlična za nove igrače. Ja volim RPG, ali definitivno mi nije omiljeni žanr i to mi je sve pre komplicirano. Spellovi, potionsi, enchanting, smithing... Sve je to meni komplicirano, ali u Skyrimu se ne morate brinuti o tome jer nema klasa i možete biti što želite. Zbilja odlična igra, jedna od najboljih ove godine.




pisanje recenzija je zabavno xD

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9