kad sam rucno mjenjao voltazu u tom asrockovom programu sta mi je na desktopu , spustio sam sa 1.230 na 1.195 al temp mi pala za 1-2 stupnja , ak moze pomoci, to tak mora malo pasti ili
Editirao sam post gore. To je normalno. Što se tiče temp nebi mu trebalo ništa biti, izdržljivi su to procesori, samo ubuduće pazi na temperature
Ovo što si OC-au u win sa nekim oc sofverom sve poništi, odi u bios i vrati na tvorničke postavke.
Evo pogledao manual tvoje mbo i jedan video jako loše snimljen na YT da vidim kako izgleda bios, stavi sljedeće:
OC Tweaker Screen
Multi Core Enhancement - on
CPU Ratio - all cores
all cores - to ti je množitelj 42 (42x100=4200mhz) CPU Cache Ratio (to bi trebao biti uncore ili ring ratio na drugim pločama) - ima tu više mišljenja - stavit kao množitelj gore ili bolje koju stotinu manje, ili manualno unijeti stock postavku (možeš isprobavat razne kombinacije ako ne bude stabilno)
bclk je na 100 i ne diraj
spread spectrum - disabled
cpu oc fixed mod - može on (ili auto)
Intel SpeedStep Technology - off (nakon oc možeš on)
Filter PLL Frequency - 1.6
Internal PLL Overvoltage - on
PCIE PLL Selection - SB PLL
CPU Vcore Voltage Mode - override
vcore override voltage - voltaža procesoracpu cache voltage mode - override
CPU Integrated VR Faults - off
CPU Integrated VR Eiciency Mode - off
Power Saving Mode - fixed
CPU Input Voltage - 1.8v (to je cpu vrin na drugim pločama)
CPU Load-Line Calibration - uključi ako ti cpu voltaža pod stressom (piše u cpu-z i occt) odstupa od one postavljene u biosu. Tu možeš eksperimentirat sa stadijima
Advanced Screen
CPU Coniguration
Active Processor Cores - all
c1e - off (nakon oc možeš uključit)
CPU Thermal Throttling - off (nakon oc možeš uključit)
Package C State Support - off
Bio sam ti pisao i masniji, detaljniji post, al sam slučajno sve pobrisao i sve pisao ponovo

integriranu grafičku možeš ugasit ako ju ne koristiš radi potencijalno boljih temperatura - save and exit. Još se tu par stvari može tweakat, al OK, sad samo traži idealanu kombinaciju cpu voltaže i množitelja i pazi na temp (do 80 idealno, i 80+ nije strašno ako nećeš satima, ne 90+)
Imaš dosta objašnjeno u prvom linku što je što, samo nekad je nezgodno jer svaka mbo ima drugačiji bios i raspored, i nekad iste stvari kod različitih proizvođača imaju različita imena
Znači ovo kad kombinacije isprobavaš dal ugrubo prolazi - cca 15min stress testa (jer se jako loša kombinacija brzo otkrije, ili čak ni ne uđeš u win), a finalni (kad baš želiš potvrdit da je stabilno) - po pravilima bi trebalo kao od 6-24h, al nema potrebe u tvom slučaju, barem 1h, 2,3,4 još bolje, ne moraš više