HCL.HR

Problem sa padom FPS-a

  • 9 Odgovora
  • 8890 Hitova
*

manjamax

  • ****
  • 1062
  • Cro Sim Racing Forum
Problem sa padom FPS-a
« : 02. Ožujak, 2019., 14:18 »
Igram neke zahtjevnije igre na svom PC-u, poput Watch Dogs-a i Far Cry-a 4.
Do prije 2 dana, obje sam igre vrtio na 768p High. Išle su oko 50, možda dođu do 60 FPS-a, ali nikad nije padalo ispod 40 FPS-a.
Upalim prije 2 dana PC, i odjednom sve, ali apsolutno sve igre štekaju nevjerojatno.
Watch Dogs koji je pokazivao oko 50 FPSa na 768p i High postavkama sada na Medium i Low postavkama daje 5-10 FPS-a. Također i Far Cry 4.
Dosad sam napravio:
Ponovno instaliranje Windows-a. Apsolutno sve sam pobrisao s Hard Diskova.
Čišćenje cijelog PC-a i stavljanje termalne paste, te mijenjanje 2 CPU coolera, da bi se jedan pokazao lošiji od Stock coolera.
Upalio sam CPUID HWmonitor i pokazuje temperaturu CPU-a u Idle (ako ne računam da sam sada na forumu) oko 33 stupnja, a najviša je bila oko 50. Kad igram igru, npr. Watch Dogs, MSI Afterburner pokazuje temperaturu od 67 stupnja. (No računam, MSI koristi socket senzor za temperaturu, a ne CPU senzor, pa je temperatura zapravo 4-5 stupnja manja).
Ne mogu ništa igrati. Ni nove igre, ni stare. Igrao sam Borderlands 2 na Ultra postavkama 768p, i gurao je 60FPS-a bez ikakvih padova. Sad gledam slideshow igre doslovno na 3-4 FPS-a.
Javljam se vama, jer stvarno ne znam koje mi opcije preostaju.
Mislio sam da je možda problem u rezoluciji ekrana. PC je spojen na TV preko HDMI-a, i dan prije nego što se sve to počelo događati, ja sam uspio zamijeniti rezoluciju ekrana (prije je vrtilo na 1080i, a sad na 768p).
I još sam instalirao Office, no stvarno sumnjam da je to moglo napraviti nešto, jer je to onaj studentski paket Office-a.
Ja sam iskreno sumnjam na hlađenje. Da procesor ne može izgurati toliku temperaturu, ali stock cooler kaže da može. Sve je čisto kao suza, novi Windows. Ja stvarno ne znam. Mislio sam da je do RAM-a, ali nije ni to.
Ako može itko pomoći. Molim Vas, mislim novi PC (meni novi) i uskoro mi dolazi nova grafička, i da ja sad ni s novom grafom ne mogu vrtit ništa.
Također mi jako trza i u 3D CAD modeliranju, a to mi treba i za faks.

Moja konfa:
MBO: AsRock 970 Extreme3 Pro R2.0
CPU: AMD FX6350 @ 4.2GHz sa Stock Coolerom
GPU: nVidia 480GTX (uskoro mi stiže 750Ti, i bilo bi glupo, jer sam platio, a da ništa ne radi)
RAM: 2x8GB 1333MHz
PSU: Corsair VS550 (Meni se pokazao dobar, a i to je jedina komponenta u koju se stvarno razumijem jer sam Elektrotehničar, i provjerio sam napone i jakost struje i sve je vrh).
3 HDD-a, jedan 250 Gb (tu je Windows), drugi 320GB, a treći je 500GB.
OS: Windows 10 Pro x64
Driveri su svi Up to Date, zadnji Update za GTX 480 je bio 391.35.

Ne znam jel vrijedi reći, ali nemam problema sa browsanjem po internetu i gledanjem videa u 1080p kvaliteti. Također i više kvalitete dobro rade, ali nemam monitor za to svakako.

Molim vas pomozite, jer ovaj PC mi služi i za 3D modeliranje i treba mi za faks, a i sami znate ako to radite koliko trzanje nervira.
Sve sugestije ću pokušati.
Jedino što je instalirano za sad je WatchDogs od igara, i Catyija i AutoCAD.

Hvala unaprijed na pomoći.
« Zadnja izmjena: 02. Ožujak, 2019., 14:20 manjamax »

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Problem sa padom FPS-a
« Odgovori #1 : 02. Ožujak, 2019., 15:20 »
Radi se o iznimno vručoj grafičkoj (gtx 480), cpu sa visokim TDP pod slabašnim stock coolerom i matična sa slabim vrm. Još ako ti je case banana vjerujem da imaš toplanu u kućištu... Jesi gledao clockove cpu-a i gpu-a ingame? Vjerojatno nešto throttla. Provjeri to...

*

manjamax

  • ****
  • 1062
  • Cro Sim Racing Forum
Odg: Problem sa padom FPS-a
« Odgovori #2 : 02. Ožujak, 2019., 16:48 »
Može objašnjenje što je clock?
Grafička mi rijetko kad dostigne 90 stupnjeva, mijenjana je pasta nedavno, s njom nemam nikakvih problema. Kućište ima 2 case fan-a, jedan naprijed, uvlači zrak od vani, a jedan iza, izbacuje vrući zrak. PSU je okrenut prema dolje, u sobi je ugodnih 20 stupnjeva, te je PC na stolu. Ja stalno mislim da je do CPU-a. Jel potreban onaj backplate iza CPU cooler mounta da se stavi?
Ponovno ću sve sastavit za svaki slučaj, pa javim.
Ali ne kužim zašto je radilo sve do neki dan kako treba. Što bi to moglo biti?
Mogu vam poslikati ingame što se dešava preko MSI Afterburnera, ali ni GPU ni CPU nisu 100%, zato me i čudi.
Hvala na pomoći!

EDIT: Slike na imguru temperatura i vrtnje ventilatora sa CPUID-a. Izgleda li nešto pogrešno. (I dalje ne znam slike stavit u post, oprostite).

https://imgur.com/a/NDVrUyH
« Zadnja izmjena: 02. Ožujak, 2019., 17:03 manjamax »

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Problem sa padom FPS-a
« Odgovori #3 : 02. Ožujak, 2019., 22:06 »
Pa da, kao što sam i mislio throttla ti cpu (vidi se na slici da ti radi na cca 1400mhz umjesto 3.9 - 4.1ghz). Problem ti je hlađenje na procesoru (pasta - cooler), kao i slab vrm na mbo. Ne pomaže sigurno ni vruća grafička koja sigurno dodatno zagrijava ploču

Možda si stavio previše/premalo paste ili cooler nisi dobro namontirao. Općenito za 125w procesore treba aftermarket cooler, a ploča jednostavno nije dovoljno dobra za takav cpu. Treba ti neko aktivno hlađenje na vrm od ploče ili neki bolji top-down cooler za cpu od tog stock coolera. To je jednostavno loše složena konfa. Iz istog razloga na forumu nikad nisam preporučivao ploče ispod GA-970A-DS3P za FX-eve (s tim da je većina bila 95w), kao i aftermarket cooler.

Sa sitea tvoje mbo uz tvoj cpu:

Citat:
* For cooling the CPU and its surrounding components, please install a CPU cooler with a top-down blowing design.

Stock cooler nema backplate
« Zadnja izmjena: 02. Ožujak, 2019., 22:14 andrash »

*

manjamax

  • ****
  • 1062
  • Cro Sim Racing Forum
Odg: Problem sa padom FPS-a
« Odgovori #4 : 03. Ožujak, 2019., 01:04 »
Čudilo me samo jer je odjednom počeo padat FPS.
Za sad ću pokušati staviti još paste, jer nije štekalo sve dok nisam zamijenio pastu, ali to je samo privremeno riješenje, jer očito ću uzimat novu matičnu i cooler. Ne želim da mi se 750Ti muči i da ona nastrada radi temperatura.
Mogu li dobiti samo preporuku za matičnu i cooler? Jer uskoro se mislim prebacivati na FX-8320, pa do tad bar da riješim cooler i matičnu.
Hvala na pomoći.

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Problem sa padom FPS-a
« Odgovori #5 : 03. Ožujak, 2019., 08:23 »
Iskreno ne isplati ti se zajebavati sa tom starom platformom. Ako bi mijenjao i cpu i mbo bolje onda uzmi i ddr4 ram i idi na novu platformu. Ako misliš to napraviti reci budžet. IMO treba ti barem cca 1700-1800kn za to troje, poželjno cca 2500-3000kn

Provjeri da li si cooler dobro namontirao. Možeš napraviti i undervolt procesora (da ti radi na istom clocku, a s manje voltaže pa da manje troši i da se manje zagrijava).  Pogledaj princip na početku teme overclock AMD procesora

Inače neće ti grafičkoj ništa biti zbog toga. Nažalost 750Ti nije jača, ali bi barem potrošnju i temperature drastično smanjio
« Zadnja izmjena: 03. Ožujak, 2019., 08:30 andrash »

*

manjamax

  • ****
  • 1062
  • Cro Sim Racing Forum
Odg: Problem sa padom FPS-a
« Odgovori #6 : 03. Ožujak, 2019., 12:32 »
Imam jedan Intel Xeon procesor, koji mi samo leži, no nije sad kod mene, nego kod prijatelja. Ne znam točno model, znam da je lga1366, ali ne znam koji točno model. Ako se dobro sjećam, rekao bih da je X5680. Prijatelj iz Irske mi je poslao. Isplati li se oko njega raditi konfu?

Novac nije problem, sve što želim je da PC radi, jer mi treba za faks, a još par dana i kasnim sa radom koji sam trebao napraviti. Jednostavno ga je nemoguće napraviti na ovom PC-u.

Zaboravio sam napomenuti da mi je PC kad se palio bacao BSOD NTFS.sys. Jučer je prestao kada sam otišao u BIOS i namjestio takt za rame kako ih je proizvođač napisao na official stranici. No, nisam siguran je li u tom problem, no mislim, možda je važno napomenuti.

Također, valja napomenuti da je CPU cooler mounting pukao. To jest, nije pukao, nego kako ima ono za kvačice male da se uhvate, e jedna je pukla, ali i dalje visi i može se zakačiti, no to mi se sve klima kao babin zub. Moja pretpostavka je ta, da između coolera i CPU-a ostaje malo prostora, tipa manje od milimetra, i da se jednostavno toplina ne može prenijeti na cooler. To sam sada naručio sa E-bay-a čim mi je puklo da odmah riješim. (Da napomenem, nije bio originalan CPU cooler mount, nego smo se igrali sa 3D printerom, pa sam si ga napravio. Vrlo vjerojatno je polimer za filament puno slabiji nego originalna plastika.).

Za privremeno riješenje ću pokušati srediti taj CPU cooler mount, staviti termalnu pastu i napraviti Undervolt, no vjerujem da si ti u pravu, tako da ako ti nije problem preporuči mi novu MBO i CPU. Nisam pristran ni Intelu ni AMD-u, tako da samo napiši što je za sad najbolje. Ne igram toliko igre, ali nekad volim zaigrati neke igre tipa GTA V. Ali na Ultra postavkama, 768p (nemam monitor, a PC koristim i kao multimedijalni uređaj, pa gledam Netflix i ostalo na njemu), bar nekih 40 FPS-a, jer mi ne treba više. I Far Cry 5 bih igrao. I Forza Horizon 3, to ne mora na high postavkama.

Znam kakav je 750Ti, mislio sam na snagu i temperaturu. Nećemo se lagat, iako je ovaj moj GTX480 još dobar naspram onih na internetima (hehe), i dalje ide u 90-95 stupnjeva bez problema, a ako nastavim njega imat, račun za struju će mi samo gori bit.  :loludara:

Što god smatraš da je potrebno napiši. Volio bih samo da mi ostane taj 750Ti, čisto jer sam ga eto kupio, a ne da mi stoji kao Xeon procesor za bezveze. Ja stvarno o Xeon procesorima ništa ne znam, i onda stalno smišljam što bih mogao s njime.

Znači, raspiši slobodno, nebitno o cijeni, kažem bitno je da radi, i eto ako bi 750Ti mogao ostati. Ako je to moguće ikako. Hvala ti, sori što se raspišem ovako, ali smatram što ti više detalja napišem to ćeš bolje znati što je u krivu.

Hvala puno na pomoći!  :piva:


*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Problem sa padom FPS-a
« Odgovori #7 : 03. Ožujak, 2019., 19:05 »
Pa onda ti kopča ne drži dobro i ne prijanja cooler kako treba uz cpu. Neki malo bolji top down aftermarket cooler (da malo hladi i vrm ploče) bi vjerojatno rješio tvoj problem (ako mbo nije ošla u bananu)

https://www.links.hr/hr/cooler-scythe-big-shuriken-2-scbsk-2100-s-775-1150-1151-1155-1156-1366-2011-am2-am2-am3-am3-fm1-fm2-fm2-050903255?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

https://www.links.hr/hr/cooler-scythe-kabuto-iii-sckbt-3000-socket-775-1150-1151-1155-1156-1366-am2-am2-am3-am3-fm1-fm2-fm2-050903335?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

Imao je i coolermaster i raijintek nekih top down coolera, no ne nalazim ih baš, toga je sve manje.

Taj xeon je dobar, no kod starih intela ti je problem naći ploču. Ima ih malo, tj. broj procesora je puno veći od dostupnih ploča, pa se za stare ploče traži previše. Evo npr. na njuškalu nemaš trenutno niti jednu koja podržava tvoj cpu. Na aliexpressu imaš neke kineske "HUANAN" kopije za  oko 100 dolara sa 2 ram slota (pitaj boga jel valja što). Jednostavno ne možeš naći ništa normalno (gledam na aliexpress)

Ako pričamo o novom ovo je neki minimum što ti se isplati kupiti

https://www.uzishop.hr/amd-procesori/14767-amd-ryzen-3-1200.html?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click
https://www.adm.hr/maticna-ploca-asrock-ab350m-pro4-sam4-90-mxb520-a0uayz/93046/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click
https://www.adm.hr/ddr4-8gb-1x8gb-pc4-24000u-3000mhz-cl16-gskill-aegis-f4-3000c16s-8gisb/83247/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

A za veće budžete 6c12t procesore (1600x, 2600 i sl.). Intelove ekvivalentne opcije su skuplje
« Zadnja izmjena: 03. Ožujak, 2019., 19:09 andrash »

*

manjamax

  • ****
  • 1062
  • Cro Sim Racing Forum
Odg: Problem sa padom FPS-a
« Odgovori #8 : 03. Ožujak, 2019., 23:26 »
Čitao sam na internetu što je VRM i tako se igrao i istraživao. I stavio sam iznad MOSFET-a ploče CPU cooler i igre više ne štekaju, sve radi kako treba. Ali je PC užasno glasan. Pošto to ne mogu trpit, osobito dok radim, ide mijenjanje PC-a definitivno.
Za Xeon ću pogledati, možda naleti neka dobra ploča na E-bay-u ili Njuškalu.
Cooler već naručujem.
A pošto vidim da si napisao ispod da 1600x može na tu konfu, mislim si njega uzet. Kasnije ako opet budem mijenjao grafu na tipa 970 GTX ili 1060 (te sam gledao), da smanjim Bottleneck.
I hvala na pomoći za slaganje DDR4 konfe, to je vrh, jer ja ovo ne bih znao upariti.
Hvala puno na pomoći, a predloženu konfu uzimam sljedeći mjesec.
Može lock na temu. :D

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Problem sa padom FPS-a
« Odgovori #9 : 04. Ožujak, 2019., 07:49 »
Ako ćeš mijenjati konfu, nemoj te coolere naručivati za novu konfu jer nemaju AM4 bracket (to bi morao naručiti). Za 1600X si rađe gledaj freezer 33, mislim da se u futuri prodaju u kombinaciji (1600X dolazi bez coolera). Što se tiče mbo ako imaš više love može i nešto drugo

Ako misliš i postojeću konfu osposobit onda možeš uzet nešto od toga - takvi cooleri bi upravo odradili taj dio - hladili vrm, jer je vent od stock coolera preglasan da bi ga se samo radi toga koristilo

« Zadnja izmjena: 04. Ožujak, 2019., 07:55 andrash »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9