HCL.HR

Bi li novi ruter pomogao?

  • 6 Odgovora
  • 4253 Hitova
Bi li novi ruter pomogao?
« : 03. Prosinac, 2018., 07:32 »
Pozdrav, imam problema sa nestabilnim internetom dok igram online igre općenito, a pogotovo jednu fighting igru koja, kao i svaka druga takva, zahtjeva dobru internet konekciju te mi nestabilnost ping-a stvara veliki problem. Također, dosta često dobijem ''request timed out'' u cmd-u pri testiranju pinga.  Drugim riječima, dobijem disconect sa servera. Igram na WiFi-u što mi je jasno da nije najbolje no nebih htio provlačiti žicu od prizemlja do kata. Imam ruter ''ZTE 931 VII'', stari ruter koji (koliko sam shvatio) nema niti QoS postavke koje bi mi dobro došle zbog podjele bandwith-a sa ukućanima, također ruter nema 5GHz network banda (ima samo 2.4GHz).
Znači problemi su nestabilnost pinga (ili gubljenje paketa) pri igranju te uzimanje bandwitha sa youtube-om i drugim streaming platformama i zato dodatni problemi sa lagom. Bi li novi, bolji ruter pomogao riješiti ove probleme i koji ruter bi trebao?

edit: Ovdje su informacije o trenutnom ruteru:
http://vi.vipr.ebaydesc.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItemDescV4&item=262510630082&t=1514949336000&tid=10&category=44995&seller=he1218&excSoj=1&excTrk=1&lsite=0&ittenable=false&domain=ebay.com&descgauge=1&cspheader=1&oneClk=1&secureDesc=0
« Zadnja izmjena: 03. Prosinac, 2018., 07:44 Fran Novoselic »

*

hrv4tin4

  • Gost
Odg: Bi li novi ruter pomogao?
« Odgovori #1 : 03. Prosinac, 2018., 07:57 »
Za početak za ono što ti želiš ili moraš provući kabel dolje ili spustiti router u prizemlje.
Ne bi ti pomoglo konkretnije ništa, odnosno ne bi bilo 100% stablino.
5GHz možeš zaboraviti jer on ima još manji domet od 2,4GHz. Dakle 0 bodova.


Ti trebaš prvo vidjeti je li ovaj router koji imaš ispravan ili nije. To ne možeš testirati iz prizemlja nego uzmi žicu i odi gore pa testiraj.
Ako i tada imaš gubitke onda svakako promijeni router.


Dakle moraš shvatiti kao i svi da WiFi nije nikada preporuka za online igre i "pouzdan" internet. Uz sve što smo tu nabrojali postoji još hrpa smetnji od toga na kojem si kanalu, na kojem kanalu je tvoj susjed, radi li mikrovalna pećnica, imaš li još uređaja na 2,4GHz tipa bežićni miš tipkovnica, itd.
Za iole ozbiljniji gaming ako je WiFi - router je kod tebe u sobi, kabel ili eventualno powerline adapter ako je sve na istoj sklopki.

Odg: Bi li novi ruter pomogao?
« Odgovori #2 : 11. Prosinac, 2018., 15:55 »
Za početak za ono što ti želiš ili moraš provući kabel dolje ili spustiti router u prizemlje.
Proučavao sam zadnjih nekoliko dana još malo o ovome, i to planiram i napraviti. Samo je kod mene situacija ta da je router u prizemlju, a računalo na katu. Manje važno, no kako nebi bilo nepotrebnih zabuna.
Gledao sam kako da povučem ethernet kabel do kata na što manje vidljiv način i u kući našao jednu, pretpostavljam, razvodnu kutiju u zidu iza radjatora u blizini routera te jednu staru telefonsku utičnicu (naravno ne u upotrebi) na katu blizu računala koja je u ravnini sa tom razvodnom kutijom u prizemlju.

Znači što planiram napraviti jest povući ethernet kabel iz rutera do te razvodne kutije u prizemlju i nekako ga dovući/dogurati/poslati do spomenute telefonske utičnice (koju bi naravno uklonio isto kao i kutiju)  i iz nj. doveo kabel do računala. E sada kako bi poslao kabel, još nisam siguran.
Nisam stručnjak u ovome, no ne bih htio zvati ljude iz T-Com-a da mi to odrade i naplate neznam koliko, stoga bih htio ovo odraditi sam, no zanima me jeli ovo izvedivo na ovaj način, što biste vi napravili u mom slučaju i kako bi trebao na kraju zakrpati rupu u zidu (pretpostavljam, http://prntscr.com/ltkxmb , ovakvim sličnim portom u zidu.) Također kao što sam spomenuo, koji je najbolji način da provučem kabel kroz zid? Po mogućnosti nekakav video ili slično, ako ne, samo objašnjenje će također puno pomoći  :thumbs:

Ako ste primjetili da je bilo koji dio rješenja krivo predložen ili biste vi to odradili drugačije, molim ispravak/prijedlog. Ako sam nešto izostavio također napomenite. Hvala unaprijed


edit: Još želim pitati koju vrstu ethernet kabla trebam za ovaj pothvat?
« Zadnja izmjena: 11. Prosinac, 2018., 17:07 Fran Novoselic »

Odg: Bi li novi ruter pomogao?
« Odgovori #3 : 11. Prosinac, 2018., 18:34 »
Citat:
Ako ste primjetili da je bilo koji dio rješenja krivo predložen ili biste vi to odradili drugačije, molim ispravak/prijedlog.

Još nisi riješio  taj LAN?  Pa već se boriš sa time pola godine :loludara: 
Powerline adapteri ti se očito ne sviđaju kao rješenje. Što da ti kažem. Sajlu u ruke i zabavljaj se. Lijepo kupiš sajlu od 20 metara, imaš je u chipoteci npr i navlači. Kupi i odgovarajuću dužinu UTP-a. Nemoj se ciganiti na centimetar, nego uzmi par metara više UTP-a. Pitaj ako imaju TVRĐI UTP, onaj za strukturno kabliranje. Fora sa njim je da ima u centru plastiku i nešto je tvrđi što će ti olakšati život kod provlačenja kroz postojeću instalaciju. Nemoj se opterećivati sa šildanim ili nešildanim kablom.  Za po doma, obični UTP je sasvim dovoljan. Rekli bi Cat5e. Dobro ako baš hoćeš, možeš staviti i FTP Cat5. Cat6 je nešto skuplji. To je ovaj sa plastikom unutra kojeg sam spominjao. Oba idu do 1Gbit. Cat7 ide do 10Gbita. Ali to je neka druga,  preskupa, priča.
UPOZORENJE:
provlačenje i dodavanje kablova kroz postojeću instalaciju se obično izvodi pod  naponom. Sajla nije strujno vodljiva, obično je od tvrde strujno nevodljive plastike pa provlačenje kroz postojeće kanale nebi trebalo biti opasno.  Ovakve stvari radi po danu, a za svaku sigurnost, iskopčaj struju. Struju u kući iskopčavaš na pancirnom osiguraču. Ako nemaš električarskog iskustva , ovaj cijeli posao prepusti školovanom električaru ili nekome iskusnijem koji je ovakvo nešto već radio. 
Nađi gdje ti je prva razvodna kutija i kanal u kojem žice prolaze kroz deku(beton između katova). Ovo bi mogao biti problem jer instalacija se obično postavlja horizontalno (po etaži) ne vertikalno. Rekli bi, sve se grana od jednog mjesta, glavne razvodne kutije. E ti moraš pronaći način kako doći do tog mjesta, dovući kabel sa gorenje etaže i provući ga u donju etažu. Možda ćeš morati poskidati poklopce na nekoliko razvodnih kutija.  Može ti pomoći alat za traženje strujnih vodova ispod žbuke.  Svaki električar ovo ima.  Strujna instalacija se inače u našim krajevima  postavlja pod pravim kutem. Ne bi trebao imati problema sa nekim čudnim zavijucima.
Telefonija, ako dolazi sa stupa pa na prihvatnu gredu, pa na tavan i onda do donje etaže bi te mogla spasiti. Ponovno, morati ćeš istraživati kamo vodovi idu ako nemaš kakvog nacrta kuće. Nekako mi se čini da ovo nije slučaj kod tebe čim telefon nije na gornjem katu nego na donjem (mislim reći telefonska utičnica i router). 
Kada pronađeš kako je postavljena instalacija, odnosno kada pronađeš dva kraja,  poskidaj poklopce razvodnih kutija i baci se na posao. U svakoj razvodnoj kutiji, ako je sve po PS-u, bi trebali biti završeci instalacije. Ako električar koji je postavljao instalaciju nije bio fušer, ne bi trebalo biti problema razmaknuti vodove kako bi došao do cijevi. Instalacija prolazi korz PVC cijevi.  Gurni sajlu u cijev i guraj dok ide.  Kad ne ide, motaj i pomalo guraj dok sajla ne izađe na drugoj strani.  Kada je sajla prošla, dobro zaveži UTP kabel za sajlu (omotaj ga dobro selotepom ili izolir trakom i pazi da ne napraviš preširoki grop, potegni par puta spoj da vidiš da li je dovoljno čvrst prije nego ga kreneš provlačiti kroz cijev). Namaži dobro  spoj  sa sapunicom (sapunom ili  deterdžentom za suđe sa malo vode). Možeš kupiti i teflonsku mast ako ne želiš koristiti sapunicu. Teflon je također jako klizav.
 Sada će  ti trebati pomoć još jedne osobe.  Jedan odozgor vuče, a drugi odozdol gura i maže kabel sapunicom ili bilo čime klizavim. Obično u  cijevima koje se  nalaze ispod žbuke ima dovoljno mjesta pa ovo ne bi trebao biti problem jer je jedan UTP kabel tanak. Moja preporuka, ako već vučeš kabel, provuci još jedan. Neka se nađe.  Ako su građevinari kod tebe štedjeli, onda ebat ga. Nema PVC cijevi nego su žice  zažbukane. Jedino što možeš napraviti je probušiti deku i dalje sve provući kroz vodilice. Vodilice nisu skupe, postoje i samoljepive (da ne bušiš zid, premda je bušenje najčvršći način montaže vodilice) i daju se fino prefarbati. 
Kada završiš sa provlačenjem kablova imaš dvije opcije:
Na krajevima montiraj obični RJ45 konektor ( treba imati krimpalicu, potraži na netu koji je colorcode za spajanje RJ45 konektora) 
Druga opcija, kupi dvije nadžbukne  UTP utičnice. Nemoj kupiti neku za koju ti treba impact tool odnosno kroner. To je komad alata koji sam košta par sto kuna.
Imaj na umu:
Jedan UTP kabel ima četiri parice.  100MBit LAN koristi samo dvije parice dok 1000Mbit LAN koristi sve četiri parice.   

Dobru zabavu želim!       
« Zadnja izmjena: 11. Prosinac, 2018., 19:58 moordrak »

Odg: Bi li novi ruter pomogao?
« Odgovori #4 : 11. Prosinac, 2018., 23:45 »
Još nisi riješio  taj LAN?  Pa već se boriš sa time pola godine :loludara:   
Znam, bilo mi je to puno posla a i nije mi bilo hitno ni previše važno, sad imam vremena da to napokon napravim  :hihi: Za powerline ne mogu biti siguran da će raditi pouzdano ili uopće, a ovo barem ako dobro odradim, radit će bez problema(ili se ja barem nadam).

Što se tiče procesa, prije svega, hvala na detaljnom objašnjenju, barem dio sam sigurno shvatio, ostatak ću još koji puta proučiti pa se vratim ako nešto ne bude jasno.

Znači od stvari koje trebam:
https://www.links.hr/hr/kabel-intellinet-cat5e-utp-bulk-soho-sivi-po-metru-204500052 - Uzeo bi nekih 15-20m, više nego dovoljno

https://www.chipoteka.hr/artikl/5990/konektor-telm-oklopljeni-8-8-cat-5e-4050003601 - 4 komada, 2 ću sigurno iskoristit, ali ako budem 2 kabla provlačio kao što si rekao, neka se ima (nekako nisam siguran bi li taj prihvatio kabel iz nekog razloga, pa napomenite)

https://www.chipoteka.hr/artikl/35758/klijesta-za-blankiranje-i-krimpanje-vt-strip-2630701869 - Kliješta da napravim rubove kabla (opet, bi li ova odgovarala, bi li trebao uzeti neka druga?...)

https://www.chipoteka.hr/artikl/33902/sajla-za-uvlacenje-zica-15-m-6065390015 - Nema sajle od 20m u chipoteci, ali 15m je, čvrsto vjerujem, dovoljno za udaljenost od doljnje do gornje rupe.
Ako sam nešto izostavio, ili krivo izabrao, ispravite

JOŠ NEŠTO: Nisam naglasio kako se na drugoj strani (znači vertikalno) mjesta u zidu kroz koji želim provući kabel nalazi jedna utičnica(koja se doduše baš ne koristi često)  te telefonska utičnica koja se koristi za razliku od ove na gornjem katu koju ću maknuti (i to upravo za telefon koji ima veze sa routerom). Sad, razmišljam bi li to bio problem ili bi stvaralo nekakve dodatne komplikacije? Također bi li trebao uzeti FTP ili S/FTP pošto se preporučuju ako se ne mogu zaobići stvari poput utičnica (ako sam dobro proučio)?
Također, pošto je ova kutija baš iza radijatora te je nezgodno uopće doći do nje, nisam siguran kako bih to izveo, bilo bi mi puno lakše napraviti još jednu rupu upravo pored te dvije utičnice koje sam spomenuo ranije, znači na suprotnoj strani zida gdje sam prvobitno mislio, pa me zanima, smijem li to napraviti?
edit: No kada zamislim kako bi mogao , kada bi slao kabel od gore prema dolje nekako bi možda našao način da samo otvorim rupu i provučem kabal iza radjatora pa do routera, nesiguran sam oko ovoga

Puno hvala još jednom   :piva:
« Zadnja izmjena: 12. Prosinac, 2018., 14:16 Fran Novoselic »

Odg: Bi li novi ruter pomogao?
« Odgovori #5 : 13. Prosinac, 2018., 00:21 »
Za savjet sam još pitao jednog kolegu i skužio sam da mogu isto napraviti sa telefonskim kablom kao i sa UTP-om... Toga se nisam sjetio jer nisam nigdje vidio da provlače telefonske kablove na kat, ali to bi mi čak bila i bolja solucija jer mi ruter mora biti zajedno s telefonom, znači mogao bih  ovu postojeću telefonsku utičnicu koja se trenutno koristi iskoristiti (pošto je ona spojena cijevi sa gornjom starom telefonskom utičnicom) i  telefonskim kablom je spojiti sa tom gornjom tel.utičnicom nakon što bi pozvao nekog iz T-Com-a da joj pošalje signal ili što već točno treba napraviti  i namjestio novu utičnicu. Tada bi samo telefonski kabel iz gornje doveo do sobe gdje bi premjestio telefon i tada bi mogao ruter imati u sobi gdje je računalo.
Pretpostavljam da je procedura ista ili barem slična, a ovo riješenje bi zapravo bilo lakše jer bi samo morao promjeniti tu staru tel.utičnicu i spremno je za provlačenje.

Zanima me kakav točno kabel bi trebao koristiti za ovaj pothvat  pošto ne nađem na internetu ikoga tko je ovo radio?

Odg: Bi li novi ruter pomogao?
« Odgovori #6 : 13. Prosinac, 2018., 12:30 »
Ma ne moraš ovo tako studiozno promatrati. U osnovi, trebaš povući jedan UTP  i gotovo.  Nemoj previše prčkati po telefonskim paricama jer obične bakrene žice imaju gušenje do bola, a produžavanjem možeš samo još više povećati šum na liniji. U konačnici , to znači smanjene performanse DSL modema.   Isto tako, izbjegavaj plosnati telefonski kabel. To su "žice" za neke druge frekvencije i neki drugi, zastarjeli način rada. Bakrene parice koje su se nekada koristile u telefoniji nisu pogodne za transport  modernog digitalnog signala i trebalo bi  ih izbjegavati što je više moguće. UTP je puno bolje rješenje. 
Ako možeš zamijeniti kućnu instalaciju, mislim na telefonsku instalaciju, svakako je zamijeni. Budeš li koristio iste kanalice, možda ti čak sajla ni neće trebati.  jednostavno zaveži UTP za postojeće žice i njih koristi kao sajlu :)
Ruter možeš preseliti gore, na kat, a telefon možeš poslati preko UTP-a na prizemlje. Preko istog UTP-a možeš poslati i mrežu. Zato sam napomenuo da bi 2 UTP-a moga biti dobra ideja.  Recimo, ako u budućnosti budeš imao MAX-TV  npr i "pametnu" TV koju možeš zakačiti na mrežu putem LAN-a. 
MAX-tv i "običan"  LAN se nalaze na različitim vlanovima.
Dobro, tehnički možeš koristiti samo jedan UTP, ali onda upotrebljavaš sve četiri parice pa nema mjesta za telefon (telefon koristi jednu paricu).  Sa dva UTP-a možeš kombinirati kako želiš. Uvijek ima viška parica :)

Citat:
https://www.chipoteka.hr/artikl/5990/konektor-telm-oklopljeni-8-8-cat-5e-4050003601 - 4 komada, 2 ću sigurno iskoristit, ali ako budem 2 kabla provlačio kao što si rekao, neka se ima (nekako nisam siguran bi li taj prihvatio kabel iz nekog razloga, pa napomenite)

Oklopljeni RJ45  ne kupuj jer ovaj kabel kojeg misliš staviti nema oklop (uzemljenje, rolanu foliju ili metalnu "čarapu" odnosno "zemlju") Uzmi "obične"  RJ45.
https://www.links.hr/hr/utp-konektor-intellinet-cat5e-rj-45-kom-053512425

 Ako želiš estetiku, uzmi u chipoteci ovaj komoplet:
https://www.chipoteka.hr/artikl/93266/konektor-telm-8-8-polnavlaka-cat-6e10-kom-4050003506
Inače. prodaju oni navlake po komadu i u različitim bojama.

Ako ćeš stavljati oklopljene konektore, onda uzmi ovaj kabel:
https://www.chipoteka.hr/artikl/12672/kabel-ftp-cat-5e-puni-crni-za-vanjsku-uporabu-4x24-awg-1-metar-100-m-kolut-2560110845
ili
https://www.chipoteka.hr/artikl/19268/kabel-ftp-cat-6-puni-sivi-1-metar-100-m-kolut-2560110810
Nemoj zaboraviti spojiti oklop sa folijom...

T-com ti neće NIŠTA spojiti, montirati, povlačiti  niti na bilo koji način provlačiti kroz kuću. Kućna instalacija NIJE NJIHOV POSAO. Jedino što ti oni mogu napraviti je spojiti paricu koju si ti dovukao do njihovog razvodnog ormara i provjeriti na drugom kraju ako ima signala.  Nažalost, cijeli ovaj dio oko kućne instalacije moraš odraditi sam ili to može odraditi električar umjesto tebe.



« Zadnja izmjena: 13. Prosinac, 2018., 12:51 moordrak »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9