HCL.HR

Let 3

  • 6 Odgovora
  • 1663 Hitova
Let 3
« : 20. Veljača, 2013., 18:41 »






Red je da i ovaj band ima svoj topic :)
Let 3 su osnovani sredinom osamdesetih godina (početno ime bilo je Let 2), a nakon prvih nastupa pojavljuju se sa dvije pjesme na kompilacijskom albumu "Rijeka-Paris-Texas". Glavnu okosnicu banda kroz cijelo razdoblje čine Damir Martinović-Mrle kao basist i glavni autor, te Zoran Prodanović-Prlja kao pjevač i autor, dok su drugi članovi banda redovno zamjenjivani. Sam scenski nastup Leta 3 od početaka je nudio puno više od uobičajene rock koreografije.
Prvi album "Two Dogs Fuckin'" objavljuju 1989., a singl "Izgubljeni" postaje jedan od koncertnih favorita. Drugi album "El Desperado" izlazi krajem 1991., koji je donio vedriji pristup u odnosu na prvijenac, a i punu autorsku zrelost benda. Najpoznatija numera sa albuma je vjerojatno obrada klasika Termita "Vjeran pas" čiji je Mrle bio član.
Krajem studenog 1994. izlazi "Peace", do tada najzrelije djelo benda, koji je imao velik broj hit singlova ("Kontinentio", "Nafta", "Droga", "Disneyland"...), a predstojeća turneja zabilježena je dvostrukim live albumom "Živi k****" iz 1996. U jesen 1997. Let 3 objavljuju kontroverzni CD "Nečuveno" koji nije sadržavao niti jednu pjesmu, odnosno bilo kakav zvučni zapis. No, za njega 1998. osvajaju Crnog mačka u kategoriji najinovativnijeg albuma godine kao i za imidž grupe. Iste godine Let 3 ponovo mijenjaju postavu grupe i počinju pripreme za snimanje albuma "Jedina". I ovaj je projekt bio obilježen medijskom provokacijom: "Jedina" je najprije objavljena u jednom jedinom primjerku, te promovirana procesijama "Sisatog me nose na Glavanovo" u Zagrebu i Rijeci, a tek nakon dva mjeseca, 15.07.2000. objavljuju odluku o umnožavanju albuma, no biva objavljen u tri nešto različite verzije. Za "Jedinu" Let 3 su osvojili dva Crna mačka - za rock band i rock pjesmu "Profesor Jakov" - i Porina za najbolji alternativni album, te kasnije još dva Crna mačka - za najbolji vokal i videospot "Drama".
Nakon "Jedine" Let 3 najavljuju novi album "Bombardiranje Srbije i Čačka" (u sklopu čega je bila i akcija "Plati, pa kreiraj"), koji se pojavljuje krajem studenog 2005. i odmah biva proglašen albumom godine. Ovoga je puta bend odlučio pokupiti ostatke pop-mitologije bivše Jugoslavije i složiti novi, suludi mozaik. Na Zlatnoj Koogli osvojili su čak 6 nagrada - album, band, vokal, videospot ("Rado ide Srbin u vojnike (P****), producent i omot albuma - te 2 Porina - za Rock album i videospot ("Ero s onog svijeta"). Dvadesetogodišnjicu djelovanja banda Let 3 su obilježili novim izdanjem "Bombardiranja Srbije i Čačka", s dodatnim CD-om punim neobjavljenih snimaka. Također je pripremljen i novi koncertni program za slavljeničke koncerte u Rijeci, Zagrebu i ostalim gradovima. 2009. Let 3 objavljuju prvi DVD u diskografiji "Živa p****", kao i CD izdanje s nešto proširenijim izborom pjesama. Materijal na DVD-u je sastavljen od nastupa u riječkoj Harteri koji je montiran s njihovim osobnim snimkama tijekom turneja, fotogalerije i većine video spotova. Oba izdanja su, osim regularnog, objavljena i u posebnom pakiranju u stilu bombonijere koje je osim diska sadržavalo muške gaće, perje, čep, umjetne brkove itd. Krajem iste godine objavljuju i reizdanja prvih dvaju albuma sa bonus materijalima.
2010. surađuju u predstavi "Kiklop", te najavljuju snimanje novog albuma koji će sadržavati pjesme iz predstave te posve nov materijal. Novi album imena "K***** do vjere / Thank You Lord", koji je nedavno objavljen, sastoji se od tri dijela: LP-a koji donosi niz ranije neobjavljenih snimaka iz kazališnih predstava i s live nastupa, zatim DVD-a koji je zapakiran uz LP u ograničenoj nakladi za prvih 500 kupaca i koji sadrži videospotove i ranije neobjavljene video zapise, te virtualnog trećeg dijela - streaminga videozapisa Mrleta kako govori dijelove Shakespeareovog djela "Kralj Lear" na čakavskom, u prijevodu riječkog pisca Nikice Petkovića, kojem će svi kupci LP-a pristupiti pomoću jedinstvenog koda koji će dobiti uz svaki album.
Let 3 najbolje opisuje sljedeća izjava: "Oduzmite im prostakluk, kostime, golotinju, vizualnu ekspresivnost, sve što bend čini zanimljivim, brnjastim, brkatim, prugastim posljednja dva desetljeća, opet imate moćan rock mehanizam čiji organizam dere, reže, reži o rock strukturama. I to je ono što se računa. A onda im opet pridodajte muške, ženske, neutralne spolne organe, jezičine, nemiran duh, Mrleta plus Prlju i treću generaciju njihovih Riječana koju odgajaju iza sebe, opet imate vrhunski pop art projekt kojem je glazba preuska i nedovoljna za terenska izražavanja."

TWO DOGS FUCKIN' (1989)
EL DESPERADO (1991)
PEACE (1994)
ŽIVI K**** /LIVE (1996)
NEČUVENO (1997)
JEDINA (2000)
BOMBARDIRANJE SRBIJE I ČAČKA (2005)
ŽIVA P**** /LIVE CD/DVD (2009)
K***** DO VJERE/THANK YOU LORD (2013)
PUNJETA (2013)
« Zadnja izmjena: 08. Svibanj, 2015., 16:54 Densetsu »

Odg: Let 3
« Odgovori #1 : 20. Veljača, 2013., 18:42 »
Ne može.

Odg: Let 3
« Odgovori #2 : 24. Veljača, 2013., 18:54 »
Novi album odslušan i odgledan. Zanimljivo studijsko-kazališno-koncertno izdanje koje ipak ne nudi puno novih stvari, ali svejedno je album vrijedan kupnje.

U ožujku dolaze i neobjavljene demo snimke iz vremena Leta 2.
http://www.dallasmusicshop.com/newsDetail.aspx?newsID=1072

Odg: Let 3
« Odgovori #3 : 24. Svibanj, 2013., 14:16 »
Novi singl

Let 3 - Punjeta

Odg: Let 3
« Odgovori #4 : 25. Svibanj, 2013., 12:51 »
PUNJETA
CSadria - Kupovi, LANovi, intervjui i izvještaji s događanja iz Balkan/Adriatic regije.
Web - Facebook - Twitch - Youtube

[/url

*

Freddy

  • ******
  • 5994
  • Briljantin.
Odg: Let 3
« Odgovori #5 : 25. Svibanj, 2013., 12:53 »
hnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnng

*

Dragster

  • ******
  • 7719
  • OKO SOKOLOVO xD
Odg: Let 3
« Odgovori #6 : 25. Svibanj, 2013., 12:59 »
kao mali sam vidio spot njihov, gdje par frajera praši cure u guzicu.

na rivi.

u kožnim hlačama s lancem.

savršeni su :wildboy:


"There is great strength in numbers, but there is great power in one, for the strength of the will of one may gather numbers to it. There is strength not only in *knowing* the self, but *knowing* how to bring it forth in others."

tl;dr pušite mi kurac xD

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9