HCL.HR

Steam

  • 1044 Odgovora
  • 370388 Hitova
*

Deadwalker

  • *****
  • 2495
  • All the pieces matter
    • HCL
Steam
« : 17. Studeni, 2010., 18:10 »
Pošto sve veći broj igrača koristi digitalnu distribucijsku platformu Steam, mislim da nije od zgorega da pokrenemo temu sa pitanjima i odgovorima. Našao sam od kolege na drugom forumu ona najosnovnija pitanja i odgovore, pa ću ovdje samo citirati da sam ne prevađam.

Citat:
P: Što je Steam?

O: STEAM je servis za digitalnu distribuciju igara. Pokrenut je sredinom 2003. godine i uglavnom je tada bio sinomim za Valveove igre (CS, HL). No kroz godine nadogradnje i poboljšanja, gotovo svi developeri danas izdaju igre i preko Steama, te je Steam zbog svoje jednostavnosti postao vodeći servis za distribuciju igara.

 
P: Koje su prednosti Steama naspram drugih servisa?

O: Steam je dakle digitalna distribucija, a to znači da svoju igru posjedujete na svom accountu i morate je downloadati ukoliko je želite igrati (Postoji i ovdje jedan trik, no o tome nebih sad). Prednost Steama u odnosu na druge servise je ta što vas potpunosti oslobađa kutije i zauzimanja prostora, potpuno oslobađa od bojazne da će se vaša igra nakon par godina oštetiti na DVD-u i da je nećete moći više igrati i sl. Također (kod velikog broja igara) vas oslobađa cd-keyeva i čuvanja istog, te vam nije potrebna konstantna gnjavaža da ubacite DVD/CD od igre kako biste ju igrali. Na steamu samo pokrenite igru, bilo u Offline ili Online modu i igrate. Takva igra ostaje za sva vremena i nema nikakvih bojazni da će te ju izgubiti, ili bilo što slično.

 
P: Na kojem principu radi Steam?

O: Steam je dakle servis, prodaja igara. Prilikom registracije dobivate svoj korisnički račun i možete započeti sa kupovinom. Jednom kupljena igra ostaje trajno zapisana i stoji u popisu vaših igara u Steam izborniku, te je uvjek možete instalirati/deinstalirati, logirati sa na drugo računalo i instalirati igru kod frenda i sl. Također Steam oslobađa bilo kakve brige o izašlim nadogradnjama (patchevima) za vaše igre jer stvar ide automatski i Steam odmah prilikom pokretanja provjerava dali imate zadnju verziju, te ukoliko je opcija (najčešće) uključena Steam automatski odradi Update.

Također Steam podržava giftove, tj. poklone. Kupite igru za frenda i pošaljite mu je, i sl. Međutim, jednom kada kupite igru sebi na account, nemožete je brisati, prodavati, ili pokloniti drugome. Ili cjeli account (Što Valve zabranjuje, ali uglavnom dosada je skoro pa nitko prošao nekažnjivo) ili ništa.

Također Steam ima ugrađeni Chat i omogućuje da dodajete prijatelje i te sa istima budete u real time chatu, kao i voice chating, te razne grupe i sl.

 
P: Dali je Steam 100% sigurna i provjerena kupnja?

O: Da, Steam je apsolutno sigurna i provjerena kupnja i nitko dosada nije prevaren na istom servisu. Čak i da izgubite svoj password od accounta, ili vam ga netko hackira, ako na bilo koji način možete dokazati Valveovom supportu da ste vlasnik istog, Valve će vam ga u najmanjem mogućem vremenskom roku vratiti. Kupnja je 100% sigurna i budite sigurni da će vam račun biti manji upravo onoliko koliko igra košta.

 
P: Kakva su pravila ponašanja na Steamu?

O: Pa nekih posebnih pravila nema, ali zabranjena je prodaja accounta (no opet to je diskutabilna tema, jer dosada je velik broj slučajeva koji su prodali account i prošli bez ikakvih posljedica), izričito je zabranjeno varanje u igrama (Sljedi trajni ban na igru, tj. VAC Ban te istu igru nemožete više igrati osim u SP modu) te naravno krađa i manipuliranje accounta, korištenje raznih crackova za Steam i besplatno skidanje i sl.

 
P: Koje sve igre mogu kupiti na Steamu i dali me izađe jeftinije nego da sam uzeo u drugim trgovinama?

O: Igre koje su na Steamu je ogroman broj, i iako ne sve Steam u ponudi ima ogroman broj igara. Cjene na Steamu su poprilično velike, no velika prednost su akcije. Akcije se uglavnom daju vikendo, te uz neka obilježenja (blagdan, godišnjica Serijala i sl.) te su uglavnom veliko popusti, čak do 88% manjih cjena. Upravo je to jedna od velikih prednosti Steama.

Steam je u preorder fazi redovito skuplji od recimo drugih servisa (game.co.uk), ali su popusti jako česta pojava.

 
P: Kako kupovati na Steamu?

O: Za kupovinu preko Steama, nakon što ste napravili account i potvrdili isti na e-mail adresu koju ste unjeli, potrebno je imati odgovarajuću karticu. Kartice i načini plaćanja  koje Steam podržava su Visa, Maestro (UK Samo), MasterCard, American Express, Discover, JCB, Pay Pal, ClickandBuy. Ukoliko nemate ovakav tip kartice najbolje (osim da odete u banku i napravite istu) je da pokušate pronaći nekoga tko će vam kupiti pa vam giftati igru, a vi mu se unaprjed/kasnije odužite. Jednako ćete imati igru.
Nakon što ste odabrali igru u ponudi i kliknuli Add to Cart, u sljedećem koraku odabirete dali ćete je kupiti za sebe ili kao poklon (gift). Nakon toga sljede popunjavanje obrasca i podataka, poput Imena i Prezimena, Adrese, broja kartica, sigurnosnog broja i ostalo, te ubrzo nakon potvrde i provjere dobivate igru u popisu vaših igara na Steamu.

 
P: Dali mogu kupljenu igru u trgovini aktivirati na Steamu?

O: Ovisno od igre do igre. Neke novije igre se baziraju na Steam servisu i koriste isti za svoju igru (primjerice COD Modern Warfare 2) dok se neke distribuiraju samo preko Steama (Serious Sam HD, sve igre od Valve-a).

Igru koju ste kupili u retail izdanju i ukoliko je želite aktivirati na Steamu (da imate istu igru na Steamu, dakle u svom popisu kupljenih igara) prvo trebate provjeriti na ovoj stranici dali ista igra podržava aktiviranje svoga cd-keya preko Steama. Ukoliko podržava, aktivrate je tako što odete u Steam prozor, Games, Activate a product on Steam, te sljedite upute i upišete cd-key. Nakon toga biste trebali igru imati u svome popisu.

 
P: Dali moram svaki puta downlodati igru kada recimo uradim novu instalaciju Windowsa i sl.?

O: Ne. Steam ima jednu opciju koja se zove Backup fajlova od igre (Klik u izborniku igara na igru koju želite pohraniti, te Backup Game Files. Čarobnjak vas vodi kroz korake i možete odabrati dali želite igru pohraniti na DVD/CD, te ovisno o veličini istu razdovji na više jednakih djelova kako bi stali na par DVD/CD-ova. Nakon brisanja/gubljenja igre, samo se logirate u svoj profil i ubacite DVD/CD-ove od igre i odaberete instalaciju i Steam istu automatizirano odradi i igra je ponovno instalriana kao i prije bez potrebe za ponovnim downloadom.

Također sa istom opcijom možete otići kod prijatelja i logirati se u svoj account, te instalirati igru na taj način i pokazati prijatelju igru.:) Jasno, kada se odlogirate sa svog accoutna ta igra se neće moći koristiti na drugom accountu bez obzira što je instalirana jer sve kupljene igre su vezane uz vaš account.

 
P: Dali postoji privatnost profila i podataka na Steam-u?

O: Da, steam podržava opciju da svoj account stavite pod "Private" mod, odnosno mod u kojem vam nitko nemože pogledati profil. Kada ode na vaš profil, samo će vidjeti vaš nick i sliku profila (avatar) i pisat će mu da je profil private. Isto tako možete staviti da vaš profil gledaju samo prijatelji, ili da svi gledaju (javan/public).

Sam Steam nejamči sigurnost da vam nitko nemože ukrasti account ili podatke sa Steama. Steam ima odličan support i može vam uvijek izaći u susret koliko god je to moguće. Ukoliko na bilo koji način možete dokazati indetitet accounta, Steam support će vam ga u kratkom roku vratiti.

Eto, dalje ako koga šta zanima ili ne zna u vezi kupovine na Steamu (i sličnim platformama), neka ovdje postavi pitanje :piva:
« Zadnja izmjena: 15. Listopad, 2019., 13:03 wyzard »
The greatest teacher, failure is.

*

Ementaler

  • Administrator
  • *********
  • 38936
  • Embrace the mountain
    • HCL.hr
Odg: STEAM - komentari, pitanja i odgovori
« Odgovori #1 : 17. Studeni, 2010., 20:00 »
Fino Deadwalker  :piva:

Ovo ide na sticky

Odg: STEAM - komentari, pitanja i odgovori
« Odgovori #2 : 29. Prosinac, 2010., 14:14 »
Hvala ti na ovome :)

*

vilim

  • ****
  • 1389
Odg: STEAM - komentari, pitanja i odgovori
« Odgovori #3 : 11. Prosinac, 2011., 15:01 »
Moram pohvaliti cijeli Steam sustav, nešto genijalno... Igara u ponudi kolko oš, a ove akcije vikendima i blagdanima su jednostavno bezobrazno povoljne :piva:

Pa me zanima koliko vi koristite steam, u koje svrhe(prijatelji/chat, kupovanje igrica, skidanje dema...), koliko ste kupovina do sada obavili, i kako ste opčenito zadovoljni :thumbs:

Ja sam do sada kupio:
-COH(prvi dio i 2 nastavka)
-GTA(svi nastavci do danas)
-Left4Dead 2

COH me izašao nekih 40 kuna, GTA oko 50, L4D 30... znači, za ukupno 11 igrica sam dao oko 110-130 kuna, od toga COH, GTA 4/EFLC i L4D igram online ;)


P.S. znam da poistoji topic sa akcijama na Steamu, ali da ga ne spamamo, ovdje ćemo iskustva iznijet(jedino ako već ne postoji ovakav topic)
P.S.2 ako netko igra neku od ovih igara online, slobodno mi se javi pa nabacimo koju partiju. Ako nas ima i više, možemo i češće neke partije nabacit. Meni sad i brzina interneta ide gore pa za neke manje partije mogu i hostat :piva:
"Women don't respect salad eaters."

*

Ementaler

  • Administrator
  • *********
  • 38936
  • Embrace the mountain
    • HCL.hr
Odg: STEAM - komentari, pitanja i odgovori
« Odgovori #4 : 11. Prosinac, 2011., 15:45 »
Evo spojena Vilimova tema sa starom Steam temom, slobodno ovdje nastavite Steam hvalospejve  :piva:

*

Shimmy

  • ***
  • 894
  • konjsko drvo
Odg: STEAM - komentari, pitanja i odgovori
« Odgovori #5 : 12. Prosinac, 2011., 18:28 »
Jel mi može netko odgovoriti zašto je meni ovo već par tjedana ovako kad god odem na Store Arkham Citya kojeg imam u wishlistu



To je jedina igra u wishlistu kojoj ne mogu vidjeti cijenu (pored Darksiders 2, no tu se još ni ne zna cijena), ali Darksiders mi normalno otvara, Batmana mi prikaže sliku gore.

Htio bih vidjeti cijenu, i ono bitnije, možda i kupiti igru ako mi odgovara cijena, odn, ako bude kakav popust možda sad za blagdane, ali penis  :tired:
« Zadnja izmjena: 12. Prosinac, 2011., 18:30 Shimmy »

Odg: STEAM - komentari, pitanja i odgovori
« Odgovori #6 : 12. Prosinac, 2011., 19:09 »
Nažalost Akrham City na Steamu je nedostupan za našu regiju zbog Games for Windows - http://www.xbox.com/en-US/live/countries i nezna se kada će postat dostupan.  :wildboy:

*

Shimmy

  • ***
  • 894
  • konjsko drvo
Odg: STEAM - komentari, pitanja i odgovori
« Odgovori #7 : 12. Prosinac, 2011., 20:00 »
Ali, ali, ja kupio F1 2011 na Steamu, a isto je gfw igra, što ne? Mislim, preko tog livea, gfw ili kako se već zove se logiram i imam achievmente i ovo ono...  :wildboy:

Odg: STEAM - komentari, pitanja i odgovori
« Odgovori #8 : 12. Prosinac, 2011., 21:47 »
Ye da, kao i Batman Arkham Asylum. Nadam se da će ubrzo omogućiti.  :wildboy:

*

mort

  • *
  • 10
  • i am 12 and what is this
Odg: STEAM - komentari, pitanja i odgovori
« Odgovori #9 : 13. Prosinac, 2011., 13:39 »
steam je odlican, pogotovo midweek madness i rasprodaje pred blagdane!  
s druge strane, digne mi tlak kad se crasha, a desi mu se cesto kad nova igra izadje,
a i neke igre koje prodaju nisu u potpunosti podesene pa dobijes "can't access game at this time" ili "game unavailable", iako imas downloadanu igru i igras ju vec mjesecima.
imala sam par puta i problem kada sam kupila igru a nisam ju mogla instalirati ili igrati, pa sam morala slati mail developeru preko steama i jebat se sa njima kroz deset mailova (jer ti isprva uvijek daju glupe savjete kao "restartajte steam", etc.) dok smo nesto popravili. ako ne uspiju popraviti problem vrate ti novac i skinu igru sa steama, pa nije da ostanes novcano ostecen.

obovazam steam, imam pedesetak igara na njemu, ali jos uvijek mi je draze kupiti igru (u biti imati je) na CD-u.
al sta ces kad su kod nas u ducanima upola skuplje nego na steamu. :(
« Zadnja izmjena: 13. Prosinac, 2011., 13:40 mort »
has anyone really been far even as decided to use even go want to do look more like?

*

Chaky

  • *
  • 129
Odg: STEAM - komentari, pitanja i odgovori
« Odgovori #10 : 14. Prosinac, 2011., 15:45 »
Bas cudno. Meni ne crasha ni na XP, ni na Visti.
Do sad sam uspio zavrtiti sve koje sam probao (nisam sve jos probao, jer ih ima podosta).

@mort
Ako si mislila na jucer 15.12., jucer su imali nekih problema.
« Zadnja izmjena: 15. Prosinac, 2011., 08:06 Chaky »

*

snowblind

  • Suradnik
  • ******
  • 9339
Odg: STEAM - komentari, pitanja i odgovori
« Odgovori #11 : 16. Prosinac, 2011., 20:10 »
Jel kome mrtvi steam offline, odnosno friends lista.

*

Shimmy

  • ***
  • 894
  • konjsko drvo
Odg: STEAM - komentari, pitanja i odgovori
« Odgovori #12 : 16. Prosinac, 2011., 21:25 »
Meni ne

*

Cole

  • ******
  • 13453
    • CroSimRacing
Odg: STEAM - komentari, pitanja i odgovori
« Odgovori #13 : 22. Prosinac, 2011., 22:52 »
Imam pitanje jedno. Da li je netko u mogućnosti mi nešto giftat sa Steama a da mu ja uplatim taj isti iznos na tekući. Radi se o Splinter Cell Conviction Deluxe Edition za nekih 23,44€  :(

*

vilim

  • ****
  • 1389
Odg: STEAM - komentari, pitanja i odgovori
« Odgovori #14 : 22. Prosinac, 2011., 23:07 »
merem ja, kontaktuj me na mail :)

vilim.hlusicka(et)gmail.com
"Women don't respect salad eaters."

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9