HCL.HR

Pomoć oko programiranja

  • 10 Odgovora
  • 8276 Hitova
Pomoć oko programiranja
« : 08. Svibanj, 2016., 19:48 »
Ljudi otvorio sam ovu temu jer me zanima programiranje te neznam odakle da poćmem mislim u skoli sam radio python i tako slične male programčiće, ali me zanima više pa ako neko ima neke korisne tutoriale na hrvatskom ili knjigu kakvu ili bilo kakav savjet kako da nastavim i u kojem programu...

*

general98

  • ***
  • 850
  • “Always trust computer games.”
Odg: Pomoć oko programiranja
« Odgovori #1 : 09. Svibanj, 2016., 12:32 »
Koji te progamski jezik najviše interesira?
Najbolje je izabrati jedan i "specijalizirati" se za njega.
Naučiti programirati nije lako,ali isplati se znati.
Imaš po internetu hrpu tutorial-a i literature...
Reci koji te jezik zanima najviše pa ću ti poslati par linkova.
"If you have everything under control,you're not moving fast enough!"

Odg: Pomoć oko programiranja
« Odgovori #2 : 09. Svibanj, 2016., 13:13 »
A sad ne znam baš mogućnosti koje imaju svi programski jezici, ali me zanima programiranje igara ili nekih programa sad ne znam jeli za to najbolje Java ili C++ ili neki drugi program.

*

general98

  • ***
  • 850
  • “Always trust computer games.”
Odg: Pomoć oko programiranja
« Odgovori #3 : 09. Svibanj, 2016., 14:15 »
Inače je C++ glavni u igrama,koliko ja znam,Java se također koristi ali u mobilnim igrama (starim) te nekim browser igrama.
"If you have everything under control,you're not moving fast enough!"

Odg: Pomoć oko programiranja
« Odgovori #4 : 09. Svibanj, 2016., 16:06 »
Da ne idem u detalje jer ti polje nije baš poznato; u temelju to je ovako:

https://www.youtube.com/watch?v=vsRXzzu69J0

Generalno programirati je bolje učiti generalno a kad igru programiraš, moraš se specijalizirati/prilagoditi za engine svakako, osim ako svoj pišeš.
The blood of youth is bubbling back..

Odg: Pomoć oko programiranja
« Odgovori #5 : 10. Svibanj, 2016., 16:02 »
Pogledao sam video i to sam sve znao i prije, ali mene zanima neke skripta ili nešto slično koja me može naučiti programirati u C++ npr. jer vidim da ozbiljniji engini rade na bazi C++.

Odg: Pomoć oko programiranja
« Odgovori #6 : 10. Svibanj, 2016., 19:50 »
Google ti je prijatelj; imas jedan khanacademy i pluralsight za video lekcije - nadam se da poznaješ engleski. (google is your friend)
Osim toga jedan Unity ima sve fino dokumentirano i koristi js ili C#, gdje te uči korak po korak kako šta radi, s malo do nimalo predznanja.

Programiranje je 70% način razmišljanja i problem solvinga, a ostatak učenja sintaksi i jezika.





gl
The blood of youth is bubbling back..

Odg: Pomoć oko programiranja
« Odgovori #7 : 10. Svibanj, 2016., 23:51 »
Meni se javio problem što u gradu sve srednje imaju samo prve dvije god informatike, a na satovima se doslovno ući pisanje teksta u wordu, a ja već sad znam da ću ići na FOI, FESB ili FER, ali mi se neda čekati toliko vremena da tek počmem na fakultetu ućiti programiranje pa ima li koja knjiga u kojoj je detaljno objasnjeno o programskom jeziku C++/C# tjst korak po korak da se lako može razumjeti, a da me nešto i naući.

Odg: Pomoć oko programiranja
« Odgovori #8 : 19. Svibanj, 2016., 14:47 »
Teško da možeš nači neki kvalitetan tutorijal ili nešto slično na hrvatskom jeziku, osim da odeš u knjižaru pa da kupiš pravu knjigu. Također, ako želiš da programiraš išta ozbiljnije, moraš baratati engleskim jezikom barem u nekom kapacitetu jer ima puno više materijala za učenje i većina dokumentacije je pisana na engleskom, a nije adekvatno prevedena. Tako ti preporučujem da počneš sa ovim tutorijalom sa MVA pa onda da pređeš na detaljnije stvari:
https://mva.microsoft.com/en-US/training-courses/introduction-to-c-and-directx-game-development-jump-start-8824?l=vaR6Adx2_8304984382
Nakon ovog uvodnog imaš ih još vezanih za c++ i directx i vjerovatno imaju linkovi na kraju tih predavanja za dalje.
A ova dva linka su malo generalnije o programiranju u c++.
http://ocw.mit.edu/courses/electrical-engineering-and-computer-science/6-096-introduction-to-c-january-iap-2011/index.htm
http://www.learncpp.com/
Sretno s učenjem :)

*

skipp

  • **
  • 432
    • NuttyGamer
Odg: Pomoć oko programiranja
« Odgovori #9 : 20. Svibanj, 2016., 08:26 »
Uzmi u obzir da današnje igre pokriva ogroman broj ljudi. Level designeri, pisci priče, animatori, 3D modeleri, kompozeri skladbi, audio efekti... a onda tamo negdje tek iza toga frajer koji krene kucati kod da to sve spoji.

Ako nemaš pojma o programiranju  uopće - preporučio bi ti da kreneš od početka s osnovama osnova jezika koji ti se sviđa. C++ je u ovom slučaju dobar izbor. Međutim ništa ti to opet ne znači kad ćeš igre raditi u određenom engineu/frameworku i koristiti metode iz skupa tih naredbi. Sve ostalo je čista logika i način razmišljanja - al to su dečki već spomenuli.

I da - naučiti programirati ne mora nužno biti teško. Naučiti programirati dobro je sasvim druga priča  ;)

Ja kad sam počinjao sam se isto primio nekih online tutoriala - al iskreno, više sam naučio razmišljati sa par savjeta frendova koji su tada duže bili u developmentu od mene nego od 5 online tutoriala.

Odg: Pomoć oko programiranja
« Odgovori #10 : 20. Svibanj, 2016., 13:24 »
Definitivno se isplati naučiti programirati, ali moraš bit jako uporan, jer nije lako. Preporučam početničke tutoriale na youtubu s kojima sam i ja počeo, već tada kada uđeš u to sve, znati ćeš gdje nastaviti dalje gledati.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9