Breathtaking, a love letter to adventure, jaw-dropping, trilling and exceptional...
Nekad prođe i desetak godina da dobiješ novu najdražu ili najbolju igru koju si igrao, za mene i Uncharted 4: A Thief's End to vrijeme je sada...~ Uvod ~ U svojoj knjižici s najboljim igrama ikad odigranim, Uncharted 2: Among Thieves, drži visoko mjesto. Odigrao sam ga dosta kasno, jer sam dosta kasno i kupio prvu PS3 konzolu. Iako sam si neke stvari spojlao, neizdržavši neznat ništa o igri, kada sam ju prvi put odigrao bilo je puno jaw-dropping momenata, a još više zabave i vrhunskog istraživanja, ma ono - najbolja avantura koju sam igrao. Grafički predivna, priča i sami story-telling, likovi; mislio sam da će to biti nemoguće nadmašiti. Prvi Uncharted je udario temelj na kojem mogu počivati još bolje Uncharted igre; no trojka je iako ima svojih vrhunskih momenata, za mene nije isporučila istu razinu kvalitete koju je postavila dvojka. No Uncharted 4: A Thief's End je nadmašio sve igre zajedno, popeo se na sam vrh ne samo najboljeg Uncharteda, ne samo najbolje avanture koju sam odigrao, već i najbolje igre koje sam odigrao. Uvod igre je briljantan i baš poseban, kako igra odmiče sve se zapliće i svakom novom sekundom u igri, igra biva sve bolja i bolja.

~ Normalni život ili ono što zaista jesam? ~
Jedan od najboljih easter-eggova koje sam vidio u životu u igrama, kao i najbolju moguću referencu na legendarnu ostavštinu zbila se već u prvim poglavljima, točnije "A Normal Life" chapteru. Taj dio fejlao sam si ne spojlat, jer sam jednostavno vidio sliku na netu za koju je nemoguće bilo ne skužit o čemu se radi, tako da sam zakinut za fantastičan jaw-dropping trenutak; no sve je u tom chapteru toliko prokleto dobro izdizajnirano da sam svejedno ostao paf uživajući svaku sekundu provedenom u njemu. Popunjavanje uvjetno rečeno "praznine" u igri je sjajan odmak od akcije i klasičnih Uncharted scena, u kojima ova igra samo dobiva na kvaliteti uz najbolju moguću odu ovom serijalu i svim legendarnim trenucima i pričama koje su oko njega. Isto tako genijalan povratak u prošlost samo me je još više obradovaao i razveselio. Odnos sa svim likovima prije ove igre je stvarno bio odličan, no odnos s Elenom u ovoj igri je toliko realan i stvaran i lijep; kao da ga možemo osijetiti/dodirnuti. <3

~ Zove me Afrika ~
Ono što ovakve igre najviše nude, jest ta potraga za neistraženim i otkrivanje svega toga skrivenoga i zametnutoga. Iako Uncharted serijal nije pionir tog žanra, on je ipak masterizirao sve segmente te akcijske avanture i ovom igrom pokazao svoj konkurenciji da on ipak radi ovaj žanr najbolje. Dolaskom u Madagascar nisam se mogao prestati čuditi lijepoti ove igre. A onda je krenulo čuđenje na fenomenalni vozni model koji iziskuje primjenu logike i znanje iz stvarnog života, kako bi odsimulirali napredovanje kroz ovu predivnu divljinu. Šteta samo što stealth dionice u Madagascaru su malo off-the-hook zbog AI naši kolega, koji su mi na taj način malo bacili mrlju na gotovo savršenu imerziju. Bilo kako bilo; Madagascar i vrijeme provedeno u njemu je jedna od svijetlijih i lijepših lokacija u serijalu.
~ Piratlijo, piratlijo gdje li si ~
Kada se klupko od priče odmota te krenemo u potragu za još jednim velikim Nathanovim istraživačkim pohodom, igra mi postaje savršena, jednostavna, imerzivna, puna fantastične akcije i savršenog napucavanja. Level dizajn je apsolutno jebeno nevjerojatan; vrlo vjerovatno najbolji ikad koje sam imao priliku vidjeti u videoigrama. Nakon prelaska igre, sam shvatio da možda nisam dovoljno vremena proveo samo diveći se najboljem art i level designu koji su tvorci jedne igre napravili. Morat ću definitivno to nadoknaditi u nastavku. Vjerovatno me želja da što prije otkrijem nastavak priče pokosila u tom sporom razgledavanju i zaljubljivanju u prirodu. Sve do kraja igre što se tiče lokacija, atmosfere i gameplaya je vrijedno divljenja i aplaudiranja Naughty Dogu. Čudesna priča umotana u čudesan zlatni papir koji je dostojan zadnje igre u serijalu; iako vrlo vjerojatno nije. Sigurno nije budući da dolazi standalone DLC. No kao potpuni nastavak, isto sumnjam da je ovo kraj...

~ Je li to zadnji Uncharted s Nathan Drakeom? ~
Boss borba, kraj igre, kraj priče, završni dio igre; sve je genijalno odrađeno kao završetak jedne sage koja mi je naravno izmamila suze na oči, jer sam strašno veliki fan serijala bio i bez ove igre; igra koja mi je kroz svoju avanturističko istraživačku narav spojila najdraži žanr - napucavanje u jednu koheziju u kojoj se Uncharted 4: A Thief's End popeo na vrh svega ikad što sam odigrao. Iako bih naravno volio da nadmaše sve ovo i sami sebe i isporuče nam novu ili nove igre, ovo je vrlo vjerojatno iako tužno, ipak najbolji mogući završetak Drakeove priče. Serijal za kupit si škrinjicu i držat igre u kolekciji, kao i naravno konzolu da se bar jednom u dve godine podsjetiš šta ovaj serijal znači za žanr i videoigre. Uncharted 4: A Thief's End je dokaz da su igre umjetnost i ravnopravan izričaj ostalim umjetnostima. Za kraj skidam kapu do poda tvorcima i svima koji su radili na ovoj igri; u svakoj sekundi je vidljivo koliko je ljubavi i pažnje posvećeno ovom mega projektu. Hvala Vam gospodo.