HCL.HR

King Arthur – The Role Playing Wargame – Tips and Tricks

Robert Tauzer 07.06.2010.   •   1 komentara


King Arthur – The Role Playing Wargame izvrsna je strategija no pokazala se toliko teško da smo jednostavno morali reagirati. Pročitajte ovaj tips and tricks članak i olakšajte si igranje.

Jedna od glavnih karakteristika ove igre, pored njene originalnosti i kvalitete, je neuobičajeno velika težina koja će odbit mnoge casual igrače. King Arthur nije kao druge igre, ova igra koncipirana je da bude konstantni izazov, neprijatelji su moćni i razvijeni, politička situacija je nestabilna, uvijek smo u nekom šoku i na iglama. Uvijek se treba preispitivati, tražit novu taktiku i upoznavati igru što bolje i detaljnije moguće (bonusi na formacije i teren postanu jako bitna stavka vrlo brzo).

Jedan mali disclaimer: Ovo je moj način igranja ove igre, ne kažem da je jedini i ne kažem da je najbolji. Meni se pokazao kao uspješan (upravo završavam igru po drugi puta, difficulty setting: normal), a svaki prijedlog, dopuna i ispravak je dobrodošao i za to će bit otvorena tema na HCL forumu.

They have an abundance of gold and silver, and these make war, like other things, go smoothly – Hermocrates of Syracuse

Svaki kućni strateg zna da je za uspješno vođenje rata potrebno tri stvari: zlato, zlato i još više zlata (kredita, dolara, tiberiuma, štogod). Dakle snažna država će vam biti temelj za snažnu ekonomiju i samim time uzdržavanje jake vojske, istraživanje, razvoj, gradnju i sve ostalo što će vam pomoći da iz nazadne i slabe državice postanete moćna sila.

Postoje dva resursa u igri: Zlato i hrana. Istraživanje tehnologija košta oba resursa, gradnja samo zlato, kao što ćete zlato koristit i za razne questove, kupovinu, potplaćivanje, diplomaciju i najvažnije, regrutiranje vojske i dopunjavanje oštećenih jedinica. Hrana vam je pak jako bitna za održavanje vojske. U „Laws“ ekranu ćete vidjet koliko vam za narednu godinu vojska treba hrane i zlata – ako nemate dosta nečega, možete ga dokupiti na račun ovog drugog (i naravno, ne u omjeru 1:1). Dakle koliko ćete vojski moći održavati, jednu ili tri, najviše ovisi o hrani tako da je ona jako bitan resurs. Dva ili tri ekrana su jako bitna za upravljanje ekonomijom u ovoj igri.

King Arthur - tips and tricks

Od zakona preporučujem korištenje samo Monopoly i Mercanitle Law. Ovi će vam zakoni povećati prihode od trgovine, ali i smanjiti od rudarstva (trgovina obično donosi više prihoda tako da se isplati). Forced Labour je također dobar zakon i treba ga koristiti uvijek osim kad se spremate na veće regrutiranje jedinica i dizanje vojske. Canonical Law i Rights of the Ancients su vam religiozni zakoni – također ih istražite i koristite što brž,e no ne prerano jer će vam se nezadovoljstvo u pokrajnama sa suprotnim religijama povećavati, no kako igra odmiče vaša izabrana religija jača u cijeloj zemlji. Snažna religija zemlje je bitna jer vam omogućava pomake na Morality chartu, a to vam opet omogućava korištenje novih jedinica, specijalnih bonusa i magija.

King Arthur - tips and tricks

Prvo, koncentrirajte se na Ekonomiju i nešto na Kingdom zakone. Military jako malo i uglavnom ga možete zanemariti do kasnijih faza igre. Od ekonomije što prije dogurajte do Crop rotation, Royal tax collectors i Royal clerks, razlozi su razumljivi ako pročitate opis postignuća. Rights of the Ancients ili Canonical Law također, spomenuo sam gore zašto i kada. U Kingdom Istraživanju, desna kolona koja sprječava katastrofe u carstvu je bitna kao što su i Roads, Spies/Scouts. Ostalo je zgodno no manje bitno i malo po malo kroz igru napredujte i ovdje. Od Military postignuća jedino je Breakshields Elite bitan, i možete ih otkriti rano. Možda nešto i Deepwood Archersi ili Championsi/ King’s Guards teško konjaništvo, no dobijete ih obično prekasno. Ostala usavršena vojska uglavnom ostaje u sjeni religijskih ili Selie vojski i inferiorna im je u svakom pogledu.

King Arthur - tips and tricks

Questove uzimajte redom po chapterima. Prvi chapter obično svi završe no onda kreće kaos i dobijete zadatke iz sva tri preostala chaptera odjednom. Dakle prvo završavajte vremenski ograničene zadatke, zatim one nižeg chaptera, zatim one lakše (pri dnu imate slider težine) a onda sve ostale. Jedna je iznimka, serija questova „The Vision“, naoko nije vremenski ograničena no ipak jest. Riješte ih u nekom razumnom roku i ne odugovlačite jer kasnije postaje problem krpati posljedice.

King Arthur - tips and tricks

Ovdje ćete ukratko vidjeti posljedice vaših djela u odnosu na vjeru (Old Faith ili Kršćanstvo) i u odnosu na dobro i zlo, odnosno dobrog vladara i tiranina. Svaki od izabranih puteva nosi svoje prednosti u vidu specijalnih magija, jedinica i nekih općih prednosti. Ovdje je jedino bitno znati da nema „ispravnog“ načina igre, i dobar i loš način vladavine nosi svoje prednosti u svome stilu (dobri vitezovi recimo mogu postat bolji vođe, a zli bolji borci, primjerice). Jedino je bitno naznačiti da odaberete svoju religiju i svoj način vladanja i da se toga držite kroz većinu igre. Dakle nema šaranja. U vašem je interesu postati što veći vjernik u izabranoj vjeri i što bolji, odnosno lošiji kralj u što je moguće kraćem vremenu.

King Arthur - tips and tricks

Svakom vitezu možete dodjeliti određenu regiju za upravljanje (što će ga učiniti vjernijim podanikom) no samo su neki od vaših vitezova pogodni za tu svrhu. Općenito i kod viteza i kod njegove žene, dvije stvari su bitne. Osobine koje povećavaju dobit od poreza (25 ili 50%), trgovine ili rudarstva, tim redoslijedom. Iza toga važna je osobina koja podiže odnosno ruši vjernost pokrajne (ponekad je ovo vezano uz naciju ili vjeru, obratite pozornost na takve stvari).

Ove dvije stvari nek vam budu najbitnije kod izbora kojem ćete vitezu dodijeliti pokrajnu (i kakvu ženu). Ne žurite sa ženidbom, samo je mali broj pogodnih nevjesta. Također obično su samo tri do četiri viteza dobri upravitelji, od cijelih 12. Takvim vitezovima možete dodijelit i pokoji ekonomski (a ne samo ratni) artefakt. Također gledajte da vam vođa vojske ima visok leadership (što će vam smanjiti cijenu održavanja vojske po turnu, jako bitna stvar), također postoje i određene vještine koje rade isto pa ih gledajte izabrati.

Općenito vitezovi su ili bolji magovi ili bolji ratnici/vođe a najbolje ih je kombinirati za uspješnu vojsku, iako će vam mnogi reći da su vitezovi-magovi puno moćniji, posebno kako igra odmiče u zadnje faze.

King Arthur - tips and tricks

Od unaprijeđanja u zamkovime ne možete izabrati sve, tako da sami odlučite želite li prednost u ekonomiji, istraživanju, razvoju vitezova, borbi ili religiji. Svaka zgrada donosi zanimljive prednosti i korisne su sve tako da sami odlučite u čemu želite biti jači, ne možete puno pogriješit no ipak vam savjetujem da uzmete Sacred Meadow (ako igrate Old Faith) i Tower of Knightly Deeds.

King Arthur - tips and tricks

Vrlo sam rijetko regrutirao normalnim načinom. Kroz igru, što dalje odmičete to više po mapi imate razne questove gdje je moguće diplomatskim putem riješiti da vam se jedinice iz pobunjeničkih vojski pridruže. Često ih možete dobit gotovo besplatno potkupljujući ih nevrijednim artefaktima kojih ćete imati na bacanje. Ovako obično dobijete iskusne jedinice višeg levela, često i moćnije no što možete i sami u datom momentu regrutirati.

Svakako gledajte na ovakve prilike i birajte vojsku sličnog moralityja. Recimo ne miješajte tyrant i good jedinice ako ne morate. Kod unaprijeđenja vojske – leveliranja ja bih obično birao prvo defense onda attack i na kraju staminu.

King Arthur - tips and tricks

Kao što rekoh, može se i drugačije no ja obično vodim vojske u stilu rimskih legija – fokus na teškom pješaštvu. Dakle pola vojske nek vam bude teško pješaštvo, tri jedinice konjice, tri jedinice strijelaca. Vitezova tri ili četri komada. Poželjno je imat barem jednu fog/storm ili sunshine magiju po vojski. Poželjno je imati jednu ili više zaštitnih „protumagijskih“ magija, ima ih više vrsta. Također poželjno je imati i barem jednu jedinicu sa teleportom/Selie roads, može i više njih za Old Faith.

King Arthur - tips and tricks

Računajte s time da vaš vitez može izabrat najviše četiri magije/vještine za korištenje na bojnom polju. Po magijski orjentiranom vitezu birajte najviše po dvije napadne magije, a po ratniku-vitezu jednu. Poželjno je da barem jedan vitez ima manje od četri magije da može koristit poneki artefakt koji će vam dati pokoju zanimljivu novu magiju. Od napadnih magija dobre su Dragon Breath i Crystal Shards jer ubijaju ne po hit pointsima nego po postotnoj šansi, što je izvrsno za jake jedinice.

I većina ostalih napadnih magija je dosta smrtonosna na višim levelima. Zaštitne (protumagijske) magije su također važne i imajte ih poželjno veći broj, odnosno što više vrsta. Također postoje magije i koje vam daju neku prednost (napad, obranu) na određenom području. Obično imam barem jednu od ovih i obično je ispaljuje zapovjednik vojske u srcu bitke no ako ih imate više, različitih vrsta koje se preklapaju krugom djelovanja, tim bolje.

King Arthur - tips and tricks

Iako će djelovati malo neispeglano, najbolji postav vojske mi se pokazao obični raspored u jednoj crti koju kao flaster zalijepite oko neprijatelja, po mogućnosti po dvije jedinice na jednu. Obično je u toj crti svo teško i lako pješaštvo, konjica je na krilima i nju obično odmah pošaljete osvajati strateška mjesta. Gledajte da vam je lako pješaštvo u šumi ili na teškom terenu (močvari) radije nego teško. Koristite Ctrl+broj za grupiranje vojske.

Uključite „show trails“ koji će pokazivat linije kojima će se vaša vojska kretat i „show highlighted arrows“ za osvjetljene strijele koje ćete lakše primjećivati. Dakle teško pješaštvo u liniji prema glavnini neprijateljskih snaga, konjica na victory pointse, strijelci u razbijenom „scatter“ rasporedu pozadi. Ukoliko imate Selie Roads „teleport“ magiju, možete vrlo efikasno osvajati victory pointse.

Budući da je tema opširna siguran sam da se nismo dotakli mnogih stvari. Ako imate komentar, pitanje ili nekakvu dopunu ovoga članka, tema je na forumu je ovdje, pa se slobodno uključite u raspravu.

Komentari (1)

  • bobi0411

    09.06.2010 - 00:24

    lipo napisano! igran ga i ja…odlicna je igra,i nadan se da necu negdi zapet pa da opet moran ispocetka ic…hahaha

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?