HCL.HR

GTA 5 i God of War pokrenuti su na Nintendo Switch konzoli

Zoran Žalac 24.07.2023.   •   1 komentara   •   Zanimljivosti


Ako ste se ikada pitali je li moguće da hardver Nintendo Switcha pokrene igre kao što su GTA 5 i God of War iz 2018., sada imate odgovor.

Legendarni GTA 5 prodan je u više od 180 milijuna primjeraka, a nikada se nije pojavio na najprodavanijoj konzoli u zadnjih 10+ godina. Zamislite samo koliko bi samo kopija igre bilo prodano da je GTA 5 dostupan i na Switchu!

O tome možemo samo maštati, ali ne možemo reći da se GTA 5 nikad nije vrtio na Nintendo Switchu, barem ako u obzir uzimamo neslužbene i zaobilazne načine izvođenja te igra na Nintendovoj konzoli.

Nedavno je tako ekipa iza kanala Geekerwan demonstrirala rezultate pretvaranja Switch konzole u PC. Uz malo modificiranja softvera, na Switchu je pokrenut operativni sustav Linux, a nakon toga skoro sve mogućnosti bile su otvorene, pa tako i pokretanje GTA 5.

E sad, pokretanje igre na starom i slabašnom hardveru Switch konzole i izvođenje igre na njemu su dvije različite stvari. Iako je GTA 5 nativno pokrenut na Switchu, igra se izvodila u jedva sedam sličica po sekundi. Nešto je bolje rezultate imao Devil May Cry 5 u  15 sličica po sekundi, kao i God of War (2018) u 7-10 fps-a.

Ovdje je važno napomenuti kako ove performanse nisu baš ogledni rezultati niti dokazi da bi se GTA 5 i druge igre izvodile loše na Switch konzoli. Ipak treba na umu imati kako su ovdje pokrenute Windows verzije tih igara preko Linuxa, što samo po sebi donosi određeni udarac na performanse. Tome još svakako treba dodati da Nvidijin hardver, na kojemu se Switch i temelji, u pravilu nema dovoljno dobru podršku na Linuxu kao što to npr. ima hardver AMD-a.

Ipak, zanimljivo je vidjeti kako se pojedine igre, kao npr. Half-Life 2, izvode besprijekorno na Switchu, a službeno na toj platformi nikada nisu zaživjele.

Komentari (1)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?