HCL.HR

HCL VIDEO: DriveClub gameplay i prvi dojmovi

nebel 11.12.2013.   •   12 komentara


Na Gamescomu smo odvozili par kilometara u ambicioznoj PlayStation 4 ekskluzivi DriveClub – pogledajte naš gameplay sa sajma i pročitajte kako nam se igra svidjela.

Evolution Studios, najpoznatiji kao developer Motorstorm serijala, svoj će prvi korak u next-gen vode napraviti s PS4 ekskluzivom naziva DriveClub. Ambicioznim projektom koji će biti trkaća igra koliko i svojevrsni društveni servis. To vam je sad moderno. Naime, ne samo da ćemo se utkrivati po atraktivnim lokacijama diljem svijeta s nekim od najboljih pila automobilske industrije, već će sve to biti povezano s drugim vlasnicima igre. A takvih će, pretpostavljam, biti mnogo. PlayStation 4 obara rekorde prodaje u prvim tržištima na koje je već izašao, a DriveClub će u svojoj osnovnoj inačici biti besplatan PlayStation Plus korisnicima. Oni koji se potpuno navuku na igrin koncept društveno povezanog utrkivanja i stvaranja posebnih izazova za frendove, moći će kupiti i punu verziju igre i tako otključati nove automobile i dionice za utrkivanje.

Isprobao sam DriveClub ranije ove godine na Gamescomu u pre-alpha verziji, a iako developer obećava fluidan gameplay pri 60 fps-a u konačnoj igri, demo koji sam isprobao bio je ograničen na 30 sličica po sekundi. No framerate je bio dovoljno stabilan; primjetio sam par neobičnih zastajkivanja tu i tamo, ali ništa što se nije moglo lako objasniti tom “pre-alpha” oznakom u gornjem lijevom kutu ekrana.

Naravno, prva stvar koja se traži kod ovih next-gen igara je koliko dobro grafika izgleda, a DriveClub je svakako impresivan. Modeli automobila izgledaju kao da ih je netko dotjerivao danima ne razmišljajući o tehničkim ograničenjima hardvera konzole, a dočarati ih pomaže i model osvjetljenja s ciklusom dana i noći. Impresivan je i pogled iz kokpita gdje se posebno ističe upravo osvjetljenje i sjene koje prirodno padaju po vjerno prikazanim i animiranim rukama vozača. Doduše, moram reći da su sjene djelovale malo preoštro na rubovima. No ono što se meni istaknulo kao posebno impresivno u vizualnom smislu je zapravo način na koji je ekipa iz Evolutiona dizajnirala staze.

Manje je one nedosljednosti u grafici kakvu smo često viđali u trkaćim igrama sedme generacije gdje automobili izgledaju mnogo realističnije od svega ostalog na sceni. Jedina staza po kojoj sam mogao voziti bila je krcata raslinjem uz cestu – cvijeće, trava, drveće – sve baca i nekakvu vrstu sjene čineći scenu dodatno uvjerljivom. Čak je i publika uz stazu djelovala dosta živo i realno, sve dok se nisam zaustavio pokraj njih i bacio bolji pogled (no tko to uopće radi?). Uvjerljivosti scene pomaže i činjenica da vam pogled seže daleko u pozadinu staze gdje se vide oštri pozadinski elementi poput planina, a koji ne djeluju kao prevarantske dvodimenzinalne slike, već kao pravi 3D objekti. Nije ništa od toga toliko lijepo da ostanete zabezeknuti, no bez sumnje izgleda kao nešto što bi očekivali od next-gen konzole. Nadam se samo da Evolution neće morati previše rezati kvalitetu grafike da bi dostigli tu magičnu brojku od 60 sličica po sekundi.

Model vožnje je mješavina arkadnog i simulacijskog pristupa na koji se brzo naviknete, a koji nikad ne čini da igra izgleda previše nerealno poput kakvog Need for Speeda. Nije to ni Gran Turismo – kočenje je bitno, ali igra će vam lako oprostiti manje sudare. Iako će vizualno prikazati da vam je auto oštećen, šteta će uvijek biti samo kozmetičke naravi jer developeri ne žele kažnjavati svoje igrače za takve greške. Dovoljna kazna za sudar bilo kakve vrste je izgubljeno vrijeme.

Veselim se isprobati punu verziju igre kada konačno stigne na PSN, jer uz ovaj Gamescom demo jednostavno nisam proveo dovoljno vremena. Ono što jesam odigrao bilo je zabavno, a lako je vidjeti i potencijal igrina sustava izazova usred utrka gdje na određenim dionicama staze dobivate brze izazove od prijatelja. “Prođi ovaj zavoj u driftu” ili “obori moju maksimalnu brzinu kroz ovu ravnicu” – takve stvari. Rješavanjem tih izazova skupljaju se iskustveni bodovi koji se vjerojatno kasnije mogu iskoristiti za nove naljepnice za vaš auto ili nešto slično čime ćemo obilježiti da auto pripada našem klubu. Sva ta društvena povezanost i konstantni priljev novih izazova od prijatelja – to je ono zbog čega bismo se trebali stalno vraćati na staze DriveCluba.

Datum izlaska još nije preciziran – sve što su nam rekli je da stiže početkom 2014. godine. No, već sada možete vidjeti kako izgleda u akciji kroz ove snimke gameplaya koje sam snimio dok su neki potpuni stranci igrali, a voditelj u pozadini spominjao nešto vezano za One Direction, Justina Biebera i Selenu Gomez.

Komentari (12)

  • mokrEE

    12.12.2013 - 00:53

    sta je moguce da pred kraj video spomene ''justin bieber'' XD odma' dislike 😉

  • Tehnicar

    12.12.2013 - 06:51

    Ipak je Gran Turismo kralj simulacije!! đaba grafika i otpadanje kotača haube i vrata ak nije prava simulacija! razočaran sam sad…

    • Ementaler

      @Tehnicar, 12.12.2013 - 07:08

      Ali nije ovo ni zamišljeno ni promovirano kao simulacija.

  • Me666

    12.12.2013 - 07:26

    Okoliš izgleda sterilno, a vozni model očajno… doduše, to može biti i do snimanih vozača

  • Vailent

    12.12.2013 - 09:42

    ova je meni igra poput nfs rivals još jedno smeće u nizu samo sa prejakom grafikom,pa polgedaj te samo skretanje glupo zgadi mi se igra zbog skretanja i nekih stvari.ma gran turismo 5i 6 i project cars kraljevi

  • pa3k123

    13.12.2013 - 21:36

    Kad ce recenzija gt6 mslm znam da je rano al mogli ste nekakav gameplay ili nesto jer ipak je to je gran turismo ak se moze za smece call of duty snimat raznorazni gameplayii i nez kakva sranja mslm da i gt6 zasluzuje barem nesto .

  • vilim

    15.12.2013 - 21:31

    Kako je ovo preloše, preumjetno…

    • MrWilkos

      @vilim, 18.12.2013 - 22:19

      i fizika je također prilično loša pa i nije neki osječaj vožnje u igri.

  • RedEy3

    17.12.2013 - 11:26

    Predobra grafika, vi koji mislite da je loša, prebacite rezoluciju na 1080p 😉 Također onaj drugi dio je sniman kamerom i ne možete očekivati najbolju kvalitetu, od svih drive igara do sada ovo definitivno ima najbolju grafiku… a tek pogled iz kokpita.. uf 😀

    • Ementaler

      @RedEy3, 17.12.2013 - 11:55

      Apsolutno sve je snimano kamerom, samo nisam uvijek bio u mogućnosti zumirati u potpunosti na ekran. Tako da definitivno računajte da će grafika izgledati bolje od ovoga kada igru zapravo vidite na svom TV-u.

  • IaMarmageddoN

    18.12.2013 - 22:41

    Dobra igra za zabavu u MPu- odlučujem između toga i NFSa novog kada dođe. GT7 se kupuje za PS4, nadam se da će i on doći 2014-te.

  • Zekiloni

    28.12.2013 - 15:49

    ko ti dade vozacku 😀 ?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?