HCL.HR

Vrhunski VR sada i službeno u Hrvatskoj: HTC predstavio Vive VR headsete u Zagrebu

Igor Belan 23.05.2019.   •   8 komentara   •   Tehnologija


HTC Vive uređaji i dodaci sada su službeno dostupni u Hrvatskoj kod ovlaštenih HTC partnera, no što to znači za lokalne VR entuzijaste? Je li vrijeme da nabavite Vive i bacite se u te VR vode?

HTC je jučer u Zagreb pozvao hrvatske novinare iz sfere tehnologije i gaminga kako bi im predstavio HTC Vive liniju proizvoda, od sada dostupnu i službeno u Hrvatskoj. Pored par godina starog, ali i dalje vrhunskog HTC Vivea, u Hrvatskoj je od sada službeno dostupan i novi HTC Vive Pro, premium uređaj namijenjen više poslovnoj upotrebi (konferencije, development i slično). Oba uređaja sada su dostupna kod ovlaštenih HTC partnera u Hrvatskoj, a to su trenutno Links i Hangar 18.

HTC Vive tamo bi trebao biti dostupan po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 4 999 kuna za model HTC Vive, dok bi se skuplji Vive Pro trebao prodavati po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 11 499 kuna.

„Uzbuđeni smo što mnogim entuzijastima, zaljubljenicima u virtualnu stvarnost i svim zaljubljenicima u nove tehnologije možemo ponuditi najbolji VR sustav koji je sada dostupan kod naših distributera Hrvatskoj“, izjavila je Petra Razić, direktorica Prodaje za centralnu i istočnu Europu te nadodala: „Vive je do sada bio odlično prihvaćen među svjetskim potrošačima i u medijima te vjerujem da ćemo zadovoljiti i visoke kriterije hrvatskih korisnika i developera.“

Mi na HCL-u još smo 2016. godine vidjeli da HTC Vive neće tako brzo doći službeno u naše trgovine pa samo ga kupili kroz Ebay za oko 6800 kuna. I bili smo sretni da smo ga nabavili tako “jeftino” (prosječna cijena je tada bila oko 1000 kn skuplja). Naručili smo ga iz UK-a pa smo morali kupiti i tri adaptera za naše strujne utičnice što je dodatno povisilo cijenu, a ni dostava do Hrvatske nije bila jeftina. Tada smo ga i uspoređivali s PlayStation VR-om i došli do zaključka da se radi o znatno boljoj tehnologiji i primjetno boljem VR iskustvu od PlayStation VR-a, ali uz zaista preveliku razliku u cijeni.

PlayStation VR izašao je iz te borbe kao narodni heroj pružajući svakako inferiorno, ali dovoljno slično VR iskustvo gaminga za znatno nižu cijenu. Ako je tada niste vidjeli, našu video usporedbu ta dva VR headseta možete pogledati ispod.

Jedan od argumenata u ovoj video usporedbi bila je i činjenica da HTC Vive tada niste mogli službeno nabaviti na našem tržištu, zbog čega niste mogli očekivati ni lokalnu podršku niti prodajne akcije. Sad kad su Vive uređaji službeno prisutni i kod nas, priča je nešto drugačija pa s vremenom očekujemo i niže cijene od navedenih. Osim toga, danas je mnogo jeftinije kupiti gaming računalo kakvo Vive headset zahtjeva.

Najbolje od svega, uz kupovinu svakog Vive uređaja do kraja godine HTC osigurava 6 mjeseci besplatne pretplate na VivePort Infinity – neograničen pristup za više od 600 aplikacija i igara. Gledajte na to kao Netflix za VR sadržaje, što naravno uključuje i ono što nas na HCL-u najviše zanima – brdo VR igara.

Ako ih zanima HTC-ovo VR rješenje, prosječni gameri i VR entuzijasti današnjice ne bi trebali tražiti dalje od HTC Vivea jer je i dalje jedan od najboljih uređaja za VR gaming, dok su benefiti novog Vive Pro modela najkorisniji za poslovne svrhe (velika područja kretanja poput 6×6 ili čak 10×10 metara). Na kraju predstavljanja u Zagrebu vrlo kratko je spomenut i Vive Cosmos, VR uređaj nove generacije na kojem HTC trenutno radi i čiji datum izlaska još nije poznat.

Punu objavu za novinare, koja uključuje i detalje o novijem Vive Pro modelu i VIVE Wireless Adapteru koji omogućuje bežično VR iskustvo, možete pročitati iza sljedeće tipke.

HTC Vive u Hrvatskoj - objava za novinare

Komentari (8)

  • SlucajniProlaznik

    23.05.2019 - 12:36

    Pro je skuplji od jakog prosječnog PCa. Baš me zanima kako će tu cijenu opravdati. Jer nije samo pitanje tehnologije nego i što će se igrati na njoj.

    • Zoran Žalac

      @SlucajniProlaznik, 23.05.2019 - 12:58

      VR je još uvijek kategorija za “entuzijaste”.

    • SlucajniProlaznik

      @Zoran Žalac, 23.05.2019 - 14:23

      Toliko entuzijastičan nisam ;P

  • drazensi

    23.05.2019 - 13:23

    Mene vise zanima Oculus Quest..cisto zbog prakticnosti i manjka zica..a pruza dovoljno dobro iskustvo i dobru podrsku.

  • maniacx

    23.05.2019 - 14:05

    zna li neko di se bubrezi prodaju na balkanu? hahaha

  • PppPP

    23.05.2019 - 15:46

    dosta mi je windows mr 🙂

  • funky0308

    23.05.2019 - 18:27

    Ja sam htio uzeti HTC Vive ali neke su se stvari izdogadjale pa nisam uspio. Dobro da nisam jer stize uskoro Cosmos pa ako ne bude bas 2000€ uzeo bih njega. Stvarno mislim da su info u clanku istinine i da HTC trenutno ima najbolji VR headset. Jedino sto me pati u svemu tome je manjak kvalitetnih igara kakve bi volio igrati na njemu – avanture iz, naravno, prvog lica. Sa genijalnim pricama. Moramo krenuti kupovati VR tehnologiju pa ce se i tehnologija brze razvijati. Znam da je skupo i da ne moze svatko ali PSVR i nije toliko skup. Ode video pogledati, izgleda da sam ga nekako promasio…svasta.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?