HCL.HR

Red Faction – igra u kojoj se rušilo zidove po Marsu

Zoran Žalac 22.05.2023.   •   7 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 23 godine rudarili smo po Marsu u prvoj igri iz serijala Red Faction koji se proslavio po svom modelu destrukcije okoliša.

Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća pojavila se igra Descent, koju se smatra prvom pucačinom u punom 3D okruženju. Nakon tri igre u tom serijalu krenuo je rad na četvrtoj igri, no s vremenom je ta igra prerasla u sasvim novi naslov koji danas poznajemo pod imenom Red Faction.

Prvi Red Faction lansiran je na današnji dan prije 23 godine za PC i PlayStation 2. Igra se bazirala na tada unikatnoj tehnologiji zvanoj Geo-Mod koja je omogućavala uništavanje okoliša, odnosno pojedinih dijelova levela. Bilo je i ranije igara koje su imale uništiva okruženja, ali je to uništavanje uvijek bilo diktirano te se moglo izvršiti na točno određenim mjestima. Red Faction je bio drugačiji te je prvi omogućio neskriptiranu destrukciju.

Red Faction bila je prva igra koja je omogućila neskriptiranu destrukciju okoliša.

Naravno, nije se mogla uništiti baš cijela mapa. Destrukcija je bila ograničena na kamene, betonske i zaleđene površine, a moglo ih se uništiti pomoću raketa, granata, eksploziva i torpeda. Bez obzira na ta ograničenja, Red Faction i godinama kasnije ostao upamćen kao revolucionarna igra u tom aspektu.  

Radnja igre bila je smještena na Marsu 2075. godine, gdje je korporacija Ultor izrabljivala radnike za rudarenje Noachite ruda. Kako to već biva na Marsu, u rudnicima izbije čudna zaraza koja zaposlenike pretvara u ružne mutante, a matična ih kompanija nastoji prikriti. Brzo se javlja pokret otpora prema bezdušnoj korporaciji, a igrači preuzimaju ulogu rudara Parkera koji predvodi tajni pokret otpora zvan Red Faction.

Radnja igre bila je smještena na Marsu 2075. godine, gdje je korporacija Ultor izrabljivala radnike za rudarenje Noachite ruda.

Igra je imala ukupno 12 levela, uz dodatnu sandbox mapu koja je bila dostupna jedino u PC verziji. Osim glavne kampanje postojao je i multiplayer s klasičnim Deathmatch, Team Deathmatch te Capture the Flag modovima. Na PlayStation 2 konzoli multiplayer se mogao igrati u split-screenu i s botovima, dok je na PC-ju bio ograničen samo na igranje u mrežnom načinu.

Red Faction je po izlasku dobio vrlo dobre ocjene i 2001. godine smatrao se najboljom pucačinom na PlayStationu 2. Brzo je prodano više od milijun primjeraka i to je bio znak da će serijal doživjeti nove nastavke. Originalna igra i dan danas je dostupna u prodaji na PC-ju te kroz emulaciju na PlayStation 4 i 5 konzolama.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (7)

  • Wolf Rage

    22.05.2023 - 13:43

    Sjecam se ko da je jucer bilo kad sam kod prijatelja isao jer je imap ovu igru i PS2. Samo smo se glupirali i gustirali po levelima i unistavali 😀

  • RaspudicT1986

    22.05.2023 - 13:43

    neznam zasto ali meni su sve te sarije igre bolje od novih, mozda je samo do osjecaja

    • Rick Sanchez

      @RaspudicT1986, 22.05.2023 - 13:58

      Možda si i ti ostario ili se malo zasitio gaminga. Ja oboje 🙂

  • RaspudicT1986

    22.05.2023 - 16:23

    Starac, Đuturum, Matorac…

  • ukek

    22.05.2023 - 20:17

    Valjda jedna od prvih gdje sam vidio destrukciju u igrama, najvise mi se dopao 2 dio. Dobar stari serijal 👍

  • croBilly394

    22.05.2023 - 20:37

    Vrlo draga igra, kao klinac nisam znao saveat pa sam uvijek igrao ispočetka, znam napamet sve do pola igre ali ju nikad nisam završio 😆 Ne znam može li se još negdje kupiti i funkcionira li uopće više na W10

  • djosic85

    22.05.2023 - 22:43

    Odličan fps, priča super, gameplay… Od nastavaka mi je bio dobar onaj open world red faction iz trećeg lica

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?