HCL.HR

RETRO DOZA #117 – Ninja Baseball Bat Man

Renato Pedišić 23.06.2014.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Igra kojom se bavimo ovoga tjedna nema nikakve veze s Čovjekom šišmišom, ali je zato usko povezana s čak četiri Čovjeka palice. Da se nismo najeli nekakvih droga, uvjerite se u recima nove Retro doze.

Ninja Baseball Bat Man kako su ga zvali Europljani i Amerikanci, odnosno u originalu Yakyū Kakutō League Man (Baseball Hand-to-Hand Fighting League Man), naslov je iz 1993. godine koji je nastao kao plod zapadnjačkog uma i japanske radišnosti.

Zapadnjački element bio je gospodin Drew Maniscalco, generalni menadžer prodaje u Irem America, američkom ogranku dobro situiranog japanskog proizvođača igara. Taj studio, koji i danas postoji te proizvodi naslove ekskluzivno za japansko tržište, činio je taj istočnjački element ovog čudnog spoja koji je na kraju bio Ninja Baseball Bat Man.

Maniscalco je ideju za igru dobio čitajući TMNT i Batman stripove, a od tud, čudnim tokom misli, nastala je ideja da se Nindža Kornjačama daju bejzbol palice kao oružje, s tim da se više ne bi radilo o kornjačama, već o robotima-baseball igračima. I dalje nas pratite? Irem je kao prava japanska firma odmah vidio da je takva ideja dovoljno luda da upali te je na kraju u studiju Irem Japan stvorena beat-em-up igra za do četiri igrača.

Krajnji proizvod malo je odudarao od originalnog koncepta pa se više nije radilo o jednom borcu kao u Maniscalcovim zamislima, već su osmišljena četiri lika da se stvori plodan teren za dobru kooperativnu zabavu. Svaki lik je u američkom izdanju bio nazvan po jednom od ondašnjih poznatih igrača baseballa – Joseu Cansecu (Captain Jose), Rynu Sandbergu (Twinbats Ryno), Rogeru Clemensu (Beanball Roger) i Darrylu Strawberryu (Stick Straw). Ova su imena korištena i u europskom izdanju igre, dok su Japanci likove jednostavno nazvali po njihovim bojama.

Svaki od protagonista imao je različite sposobnosti i stil mlaćenja neprijatelja što je pridonosilo užitku i izazovnosti igranja. Unatoč tome, igra se nije probila – prodana su samo 1042 arkadna stroja, od čega samo 43 u Sjevernoj Americi. Da stvar bude još gora, igra je nagrađena dobrim ocjenama u ondašnjim medijima, no publika ju isprva nije uopće prihvatila. Stvari su se promijenile 1997. godine kada je emulator zvan MAME izašao i učinio da Ninja Baseball Bat Man postane mnogostruko popularnijim naslovom nego što je to bio po originalnom izlasku. Ipak, za komercijalni uspjeh i mogućnost nastanka prave velike franšize bilo je kasno pa je ovaj naslov ostao samo jedna točka u bogatoj povijesti videoigara.

Da je Ninja Baseball Bat Man zaslužio bolje slaže se i Angry Video Game Nerd pa poslušajte što on sve ima reći na temu ovoga naslova.

Komentari (6)

  • Njec

    23.06.2014 - 10:47

    Ovo definitivno treba na E-Shop postaviti!

  • Juventino

    23.06.2014 - 12:17

    HCL mozete li u sljedecim retro dozama spomenuti igricu Interstate 82, trazio sam ali izgleda da niste objavili

    • Ementaler

      @Juventino, 23.06.2014 - 13:26

      Neloša ideja, vidjet ćemo što će Renato reći 😉

    • Me666

      @Juventino, 23.06.2014 - 13:39

      A što ćemo sa Interstate '76? 🙁

    • Juventino

      @Juventino, 23.06.2014 - 15:44

      Moze i ta ali nisam tu igrao samo '82 🙂

  • Disc0

    25.06.2014 - 06:13

    Igrao sam ovo davnih dana na M.A.M.E.-u i igra je odlican beat'em up!
    Opcenito Irem ima odlicne arkadne igre, njihov je i fenomenalni In The Hunt koji je uz automate izasao i na PS1, a radjen je u istom stilu kao Metal Slug (isti tim je radio grafiku za obje igre), samo je ovdje rijec o podmornicama, a ne vojnicima 😉

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?