HCL.HR

RETRO DOZA #284: Rapid Racer

Gregor Stojev 19.08.2018.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Vrućine nas još uvijek polako ubijaju pa rekoh idemo danas servirati jednu vodenu retro dozu da se rashladimo malo s Rapid Racerom.

Sigurno ste se već dobro proveli na godišnjima, no vjerujem da pritom ipak niste imali priliku voziti gliser. Ili možda jeste? Kako god, za ostatak ekipe koji ove godine nisu skoknuli do obale današnja će im dozica nadam se biti malo osvježenje, makar samo virtualno.

Dakle, utrkivanje gliserima, odnosno Rapid Racer iz 1997. godine je bio Playstationova ekskluziva direktno proizvedena od Sonyevog internog studija. Stvarno legendarna konzola, nema se što reći, jedna kojoj zapravo nikada nije manjkalo trkaćih naslova. Ali ovaj se ipak isticao po jednoj stvari, pri čemu naravno mislim na tu njegovu vodu. Da bi fizika iste bila na mjestu, navodno joj se posvetilo punih šest mjeseci razvoja, ali nije kao da je to sve. Ono po čemu je Rapid Racer vjerojatno bio najzgodniji je što je jurio u 60 sličica po sekundi.

Samim time grafika naravno nije bila neka vrhunska, no mnogi bi se složili da je u trkaćim naslovima to poštena žrtva ako će framerate biti fluidan. I fluidan je bio, iako prvenstveno u solo vožnji jer bi se za split screen dva igrača to sasvim logično prepolovilo na 30.

No dobro, i to je bilo nešto. Rapid Racer je nudio šest staza, ali bio je i bio među prvima koji je prije tih 20-ak godina podržavao elegantno prolaženje zavoja tada još novim Dualshockovim analognim “gljivama”. Ako vam taj skroman niz od šest lokacija nije bio dovoljan, mogao se ipak smatrati nešto većim zbog mogućnosti igranja po danju ili noći, te također s modom “zrcaljenja”. To vam je ono kad se poput špigla čitava staza obrne s lijeva na desno. Samo jedan od starih trikova koje danas više i ne vidimo jer svi noviji naslovi žele biti ogroman “open world”, a to dvoje baš i ne idu skupa.

Ali ako vam ni to nije bilo dovoljno, tu je bio i sustav generiranja beskonačnog broja nasumičnih staza. Nažalost ne bih ga prozvao nečim vrhunskim kako je svaka kombinacija bila identična prošloj – linearna rijeka s nizom zavoja bez ikakvih prečica ili istaknutih, pamtljivih obilježja. Meni bi takvo što vjerojatno dosadilo kroz dvadesetak minuta, iako ovdje staze vjerojatno nisu bile glavna atrakcija koliko sami sustav fizike upravljanja glisera po bujnoj rijeci, dok nekada i po vreloj lavi.

Vidite, zbog načina kako bi vam gliser skakutao po vodi, preciznu kontrolu nad njime imali bi tek svakog sljedećeg trenutka, a samim time je vožnja bila iznimno zahtjevna. Uz malo vježbe to se ipak dalo savladati, ali ono što mi nikada neće ući u glavu je činjenica kako je cijela stvar u zapadu preimenovana u Turbo Prop Racing. Takvu glupost im jednostavno neću priznat, jer Rapid Racer je Rapid Racer, a kako smo nekada skakutali po vodi zato pogledajte u snimci ispod.

Označeno sa: ,

Komentari (5)

  • mili1985

    19.08.2018 - 12:58

    Hvala na podsjetniku, jer sam potpuno zaboravio na ovu igru.
    Jedna od rijetkih trkacih igara koju sam odigrao.

  • oly22

    19.08.2018 - 13:49

    Dobar je ali meni je puno bolji Hydro Thunder.

    • 312AE

      @oly22, 19.08.2018 - 14:27

      Hydro Thunder na Dreamcastu je i meni bil bolji??

  • bartul_9

    19.08.2018 - 18:48

    Ja i prijatelj igrali kod njega na starom debelom plejicu i uzivali. Sjecam se glisera Black Widow i sjecam se da je igra bila odlicna, al imali smo samo demo verziju. Bas predivne uspomene.

  • L3gi0naR

    20.08.2018 - 05:54

    Jet Raider je isto kao serijal bila odlična igra slične tematike samo sa vodenim skuterima.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?