HCL.HR

Windows 11 mogao bi vam smanjiti potrošnju struje ako imate dva ili više monitora

Zoran Žalac 31.07.2023.   •   14 komentara   •   Tehnologija


Trenutno je u testiranju novo ažuriranje Windowsa 11 koje će prilagođavati frekvenciju osvježavanja slike na monitorima po vrsti reproduciranog sadržaja.

U slučaju da koristite dva monitora i da su to monitori visoke frekvencije osvježavanja slike (npr. 120Hz i više), uskoro biste mogli vidjeti uštede energije ako koristite Windows 11.

Naime, u nadolazećem ažuriranju Windowsa 11 trebala bi se naći optimizacija koja bi mogla donijeti manju potrošnju struje. Stvar bi funkcionirala tako da bi vam na sporednim monitorima (drugom, trećem i sl.) sustav dinamično prilagođavao refresh rate monitora prema sadržaju koji se na njemu nalazi.

Primjerice, ako vam je na sporednom monitoru statična slika, sustav bi smanjio frekvenciju osvježavanja te samim time rasteretio grafičku karticu i potencijalno smanjio potrošnju struje.

Na sličnom bi principu trebala funkcionirati i opcija kojom bi Windows 11 na laptopima automatski smanjivao refresh rate ekrana kad se uključi opcija za štednju baterije.

Označeno sa: ,

Komentari (14)

  • CrazyBunnyGuy

    31.07.2023 - 13:48

    Znači ja sam TAKO alergičan na te brije da se obične građane prca u mozak da su ili odgovorni za stanje planeta ili da mogu nešto promijeniti tako da smanje faking refresh rate….

    Nekidan sam si postavio na PCju “postavke napajanja” na maksimalne performanse i Windowsi mi nabijaju grižnju savjesti…

    Da, da, znam ja to sve, teorija velikih brojeva, male uštede na milijune računala i svašta nešto se osjeti. Ali koje KORISTI od toga svega kad onda evo imaš jednog Putina koji napadne Ukrajinu i što, koliko je sronjca ispumpao ovaj rat u atmosferu, vodu i zemlju? Koliko strahota dnevno taj rat posije u vidu zagađivača, CO2 i svih ostalih jezivih stvari?

    Koliko industrije pumpaju uokolo neograničeno i bez kontrole diljem svijeta?

    Ne, bitno je da naši usisivači više ne smiju vući 2 kilovata i zato ne možeš više ni dlaku usisati s poda jer su slabi, zato te Windowsi optužuju da ćeš spaliti Zemlju ako postaviš maksimalne performanse ili koristiš full refresh rate ili te bankomat koji sjedi u klimatiziranoj prostoriji i troši struje ko jedno kućanstvo kumi i moli da ne isprintaš potvrdu i da sačuvaš šume…

    Mislim ja sam APSOLUTNO za green living, ali tamo gdje ima smisla i na kraju krajeva da se krene s vrha prema dolje, a ne da nas par krelaca tu reciklira misleći da mijenja svijet dok se tamo neki debeli prdonja u nekom naftnom magnatu smije ko mahnit i valja u lokvi nafte na plaži ližući dolare…

    • mamojebac

      @CrazyBunnyGuy, 31.07.2023 - 14:20

      Slažem se s tobom sem ovoga što si napisao o politici. Problem tu daleko dublji od samog napada.

      Meni je ostalo u sjećanju kako polarni medvjedi gube svoja ledena staništa, dok sam u isto vrijeme čitao kako na Anatartici nikad hladnije haha
      Ili kako se namjerno ne spominje utjecaj podvodnih vulkana, prekooceanskih brodova itd

    • Apocalypse4987

      @mamojebac, 31.07.2023 - 16:05

      zašto bi prekooceanski brodovi imali neki bitan utjecaj? Kad svako malo izmišljaju nove regulacije, procedure, check liste i inspekcije. Jedan od sektora di se najviše promjena dogodilo šta se tiče emisija plinova. Zašto niko ne spominje zatvaranje nuklearnih elektrana i povećanje potrošnje ugljena u termoelektranama koje izgaraju jeftini i ne baš za okoliš dobar lignit?

    • Zoran Žalac

      @Apocalypse4987, 31.07.2023 - 16:23

      Držati se teme članka, pls. Windowsa, dual monitor setupa, postavki za refresh rate.

    • mamojebac

      @Apocalypse4987, 31.07.2023 - 16:32

      U kontekstu toga da jedan takav brod ispušta štetnih plinova kao 30-50 000 automobila, ovisno o veličini i vrsti broda.
      Na istoj smo valnoj..
      Ima li preporuka za win 11?

    • LegendaSvjetska

      @CrazyBunnyGuy, 31.07.2023 - 15:08

      kakve veze ovo ima sa stanjem planeta, samo placas manje struje
      malo si zabrio

    • Zoran Žalac

      @CrazyBunnyGuy, 31.07.2023 - 15:10

      … Ne znam kakve to veze ima, ali mislim da nema baš nikakve s ovim što si napisao. Šta sad Sony ne bi smio prodavat PS5 Slim koji troši manje struje jer je to NAPAD green life mafije nekakve? Bože dragi svašta. Ako se može napravit OPCIJA da nešto radi efikasnije… zašto se ne bi napravilo? Normalna reakcija na ovo bi trebala bit: ok znači stavit će mi mrvicu više gpu resursa na monitor gdje igram – super da ta mogućnost postoji. Al ne, ZAVJERA GLOBALNA NAPAD NA MENE PREKO WINDOWSA.

    • CrazyBunnyGuy

      @Zoran Žalac, 31.07.2023 - 15:58

      Ne, nije globalna zavjera niti je napad na mene. Nego me općenito nervira da se obične ljude sa svih smjerova, uključujući i iz Windowsa konstantno prca da moraju dati “svoj doprinos”. Windowsi, bankomati, automobili, perilice posuđa, usisivači, EU parlament… Samo sam rekao da me nervira to sve. Što ako odlučim dati svom kompu “maks performanse” meni Windowsi kažu da povećavam emisije ugljika i da razmislim. Ne brine Microsoft o mom računu za struju, moje je hoću li platiti ili ne i imam li para za struju, ali stvarno mi treba nešto svaki dan govoriti da pumpam više ugljika?

      I zato sam naveo trenutni rat kao primjer, to što mi svi kolektivno smanjimo potrošnju struje na računalu je stričkim dim na globalnoj razini kada ti pet tisuća tenkovskih projektila eksplodira u šumi i 20 tenkova gori satima i pumpa sranja u atmosferu i tako već godinu dana…

      Ne, stvarno nemam ništa protiv da su stvari efikasnije, pametnije, štedljivije, ali me nervira kad dolazi sa pasivnom agresijom.

      Da, znam da ovaj članak konkretno ne spominje ni ugljik ni planet nit prc, ali je dio cijele priče o trošenju manje struje ajde super neka je opcija zasad, sve dok ne počne za godinu dana da bude default pa dok ne bude “jeste li sigurni da želite povećati potrošnju struje, pingvini će se skuhati…” i slično.

      Ma nevermind, nije ovo platforma za ove teme, isprike svima koje sam raspizdio na ponedjeljak.

    • Lazy

      @CrazyBunnyGuy, 01.08.2023 - 18:25

      I meni je sve na max, nikakva usteda i to, sam daj max performanse, a j ga, obicna sam seljacina, i da windoze bas nabijaju taj gorko slatki feeling.

  • Maymun420

    31.07.2023 - 14:06

    još da AMD napravi drivere u kojima VRAM Clock Speed kod dual monitora nije zakucan na max..di bi nam bil kraj 🙂

  • moordrak

    31.07.2023 - 20:58

    A kad taj apdejt nadolazi? Da ga blokiram. Pitam za prijatelja… jelte…

  • Iron666

    01.08.2023 - 06:50

    Odlična stvar zapravo iako ne koristim dual monitor setup. Osobno bi mi više koristilo što će GPU biti manje opterećen sekundarnim monitorom i vjerovatno bi se dalo izvući par kapljica FPS s tim u igrama, a i eto, efikasnije za račun. Win/Win situacija

  • thaares

    01.08.2023 - 08:01

    Microstuttering incoming

  • Lazy

    01.08.2023 - 18:27

    Na 3 sam, no i dalje ce biti sve na max, hvala microshit na opciji.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?