HCL.HR

Xbox Smart Glass – Microsoftov odgovor na Wii U?

Zoran Žalac 04.06.2012.   •   2 komentara


Najsvjetliji trenutak Microsoftove E3 konferencije bilo je predstavljanje Smart Glass tehnologije kojom će se s X360 konzolom i Windows 8 OS-om povezivati smarphone i tablet uređaji.

Najznačajnija Microsoftova najava na E3 sajmu 2012. godine tehnologija je pod nazivom Smart Glass. Kako se prije konferencije nagađalo, radi se o ideji spajanja smartphone i tablet uređaja s Xbox konzolom i Windows 8 PC-jem. U suštini, Smart Glass omogućava vam da primjerice pauzirate video sadržaj na tabletu i nastavite ga gledati na X360 konzoli, ali uz važan dodatak zanimljivih popratnih sadržaja koji se u tom scenariju pojavljuju na tabletu. U slučaju filma to može biti opis radnje i lista glumaca, nekakva interaktivna mapa i slično.

U slučaju igara stvari postaju još zanimljivije je se pomoću Smart Glass tehnologije na jedan način imitira glavni adut Wii U konzole – upravljanje igre zasebnim funkcijama na drugom ekranu. Microsoft zasad nema konkretne najave po tom pitanju, no prikazano je nekoliko interesantnih konceptualnih ideja s kojima bi se moglo obogatiti iskustvo igara.

Dakako, da bi stvar uopće funkcionirala treba imati ili smartphone ili tablet, ali Microsoft nas uvjerava da će tehnologija raditi sa gotovo svim vrstama ovih uređaja – pa čak i s iOS i Android uređajima. Kao što smo već spomenuli, koncept nije vezan isključivo za Xbox konzolu, već će biti dostupan i na Windows 8 OS-u. Rečeno je kako će Smart Glass biti dostupan krajem ove godine, pa možemo pretpostaviti da bi trebao biti lansiran zajedno s Microsoftovim novim operativnim sustavom.

Zanimljivo je spomenuti i to da je ova tehnologija konačno otvorila vrata pregledavanju Interneta putem Xbox konzole, pa će Internet Explorer za X360 tako biti dostupan ove jeseni, kada bismo uz kombinaciju Smart Glassa i Kinectovih glasovnih naredbi trebali imati iskustvo surfanja Internetom „prilagođeno dnevnoj sobi“.

Komentari (2)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?