Sphere (1998)Pročitao sam istoimenu knjigu koja mi je bila dosta dobra i evo sada sam našao vremena i za film. Svidio mi se, dosta je vjerodostojno pratio knjigu, počevši od radnje i karakterizacije likova pa sve do rečenica iz knjige koje su prenesene i na film. Sve je baš onako kako sam i zamišljao, što se rijetko dešava. Sfera je inače dosta interesantan SF sa odličnim glumcima (Dustin Hoffman, Samuel L. Jackson, Sharon Stone...) kojeg definitivno vrijedi pogledati ako ste ljubitelji žanra.
7Enemy at the Gates (2001)
Po mom skromnom mišljenju ovo je najbolji snajperski film, čak mi je bolji i od odličnih Berengerovih Snajpera. Film je inspirisan Sovjetskim herojem Vasilijem Zaitsevom koji se posebno istakao u Bitci za Staljingrad iz WWII. Dosta realistično prikazano ratovanje, vođeno je računa o brojnim historijskim sitnicama, poput one meni najzanimljivije gdje na dva Sovjetska vojnika ide jedna puška, kako kaže jedan Sovjetski oficir: "ko ima pušku puca, ko nema pušku prati onog ko ima pušku, kada onaj s puškom pogine on uzima njegovu pušku i nastavlja pucati"

. Okosnica radnje je igra mačke i mišta između sovjetskog snajperiste Zaitseva i njemačkog snajperiste Koniga (kojeg je fenomenalno odigrao Ed Harris). Zaista sve super odrađeno, nemam nikakvih zamjerki. Ko voli filmove sa snajperskom tematikom svršiće na ovo

.
9Serenity (2005)Šta reci za ovaj film. S jedne strane imamo dobro razrađen univerzum, zanimljivu tematiku i fino zamišljen tok radnje, dosta akcije ali i humora, sve u svemu zabavna poslastica. Ali Serenity nije trebao biti obična zabavna poslastica, to je trebao biti mnogo veći i ambiciozniji film sa par nastavaka po mogućnosti, jer stvarno je bilo dosta dobrog materijala i zanimljivih ideja. Ali jbg glavešine iz Hollywooda uvijek prvo gledaju na profit pa onda na umjetnost tako je i Serenity-ju dodijeljen dosta ograničen budžet za nešto ovako ambiciozno. Budžetska ograničenost se osjeti u mnogim segmentima filma, počevši od glumaca B kategorije bez ijednog jačeg koji bi u film unio "ono nešto", zatim jeftini specijalni efekti, a i sama akcija je prosječna. Simpatičan film koji će ostaje u lijepom sjećanju ali šteta zbog neiskorištenog potencijala.
7The Departed (2006)
Inače nisam ljubitelj krimića ali The Departed je filmčina i pol, pravo malo remek djelo. Priča o policajcu i kriminalcu koji su zamijenili uloge igraju dvostruku igru. Koliko je sve dobro napravljeno za ne povjerovat, od glumaca koji rulaju sve živo (Nicholson, Damon, Di Caprio, Whalberg, M. Sheen, Baldwin...) jbt nikad nisam ovoliko zvijezda vidio na jednom mjestu i kako su svi fino okarakterizovani i zanimljivi na svoj način, pa do najjačeg segmenta filma - maestralnog scenarija sa hrpom citata i komičnih scena koje ćete poželjeti preslušat ponovo na youtube-u, a i Scorsese je to sve fino izrežirao. Jedino je malo sfušerio kraj, nezz očito je htio postići neki veliki šok-efekat na gledaoce ali je dobio upravo suprotno.
9,5Maleficent (2014)
Inspiracija za ovaj film je bila poznata bajka o Trnoružici, ovaj put ispričana na potpuno drugačiji način i to sa aspekta "zle" vile. Fantastična film koji će oduševiti cjelokupnu porodicu. Ja lično ne pamtim kada sam ovoliko uživao u nekom filmu, mislim prije svega u spektakularnoj predstavi Angeline Jolie. Koliko je samo bio dobar potez baš nju angažovati za ovu ulogu. Film mnogo zabavan, emotivan na momente i prekrasan. Mislim da ću Maleficent dodati na listu filmova koje gledam na godišnjoj bazi, jedva čekam da izađe BRrip da ga odgledam ponovo \

/.
9Her (2013)Ovo je jedan od onih filmova sa umjetničkom vrijednošću, totalno nešto unikanto i drugačije od svega do sad viđenog, film koji ima "ono nešto". Priča u usamljenom piscu koji se zaljubi u novi OS koji je dizajniran da udovoljava svim njegovim potrebama. Obrađene su neke sociološke i psihološke teme koje muče modernog čovjeka. Cijenim ovakve filmove koji imaju dublju svrhu i koji, između ostalog, natjeraju gledaoca da se zapita o nekim stvarima. Simpatičan film, odlično snimljen, možda jedina zamjerka što je previše razvučen, znao je biti dosadan na momente, ali sve u svemu zanimljivo iskustvo.
8