Baahubali: The Beginning (2015)
Subjektivno ne volim Indijce a još manje volim njihovu kinematografiju jer njihovi filmovi (a serije pogotovo) u principu vrijeđaju inteligenciju. Baahubali je najavljen kao epski spektakl a ja takve ne propuštam pa makar bio i iz najgore produkcije - Bolivudske.
Ipak moram reći da me Baahubali dosta prijatno iznenadio, dijelom zato što sam u film ušao sa povećanom tolerancijom na sranja kojima će nas bombardovati indijski film. Pa počet ćemo od pozitivnih stvari, prije svega priča mu je kao u kakvom prosječnom fantasy RPG-u, naravno generična ali ko ne voli priču o usvojenom momku iz malog sela koji se uključuje u borbu protiv okrutnog tiranina moćnog kraljevstva. Osim priče i dizajn svijeta je kao izašao iz neke igre (mistični svijet Prince of Persia igara je dobra komparacija), znači nešto fantastično, najjača strana filma. Općenito CGI efekti su vrh i ne kaskaju nimalo za zapadnjačkim standardima (valjda posljedica činjenice da su Indijci u vrhu kada su informatički stručnjaci u pitanju). Također i koreografija borbe je zadovoljavajuće sočna, prepuna This-Is-Sparta momenata. Na osnovu ovoga bi čovjek zaključio da je ovaj film ispunjenje svih želja, pa i bio bi da ga nisu Indijci radili. Znači sve ono što smatram odvratnim u njihovim filmovima je ovdje: većina glumaca (uključujući glavnog nisu za tih uloga); mjuzikl dionice stalno prekidaju radnju, znači ono kao u crtanim filmovima kada se, do tada kolko-toliko ozbiljna radnja, prekida da bi svi zajedno pjevali i plesali 5 minuta, znači ne samo što je to skroz glupo i poništava ti povezanost sa filmom (imerziju), nego i u potpunosti razbija dinamiku radnje. I još dosta sitnih tradicionalnih gluposti na koje prosječan indijac vjerovatno svršava a koje čine film smiješnim (u glupom kontekstu).
Srećom najvažniji segmenti su dobro urađeni, a na one negativne stvari sam ionako bio pripremljen tako da je konačni utisak veoma dobar, bio je to fin spektakl. Krajem mjeseca izlazi i završetak priče koji će se naravno pogledat.