HCL.HR

Ima li kruha od gaming novinarstva?

  • 4 Odgovora
  • 11827 Hitova
Ima li kruha od gaming novinarstva?
« : 28. Studeni, 2017., 13:59 »
S obzirom da svi znamo da čak i YouTuberi na Balkanu s malo većom cifrom pregleda po jednom videu zarađuju poštenu mjesečnu plaću, da LoL, CS i Overwatch igrači imaju priliku zarađivati veće iznose kao eSports igrači, da Twitch streameri primaju donacije od pratitelja, da neki pak kockaju u FPS igrama i tako dalje, ovu temu sam odlučio posvetiti isključivo gaming novinarstvu.

Kako žive gaming novinari; zarađuju li dovoljno za pristojan ili malo luksuzniji i opušteniji život, kako uopće zarađuju (reklame, sponzori?), koliko sati dnevno rade i ulažu u svoje članke/recenzije, isplati li se uopće time baviti npr. 13 godina kao HCL i tako dalje?

Najviše bih cijenio komentar Igora ili Zorana, ali ako imate nekakvih informacija o ovom području, slobodno ostavite komentar.  :thumbs: Također, cilj ove teme nije "zaviriti" nekome u džep, već tek tako informacijski.
« Zadnja izmjena: 28. Studeni, 2017., 14:01 HARRIBO »

*

Wyzard

  • Administrator
  • *******
  • 16146
    • HCL.hr
Odg: Ima li kruha od gaming novinarstva?
« Odgovori #1 : 29. Studeni, 2017., 10:48 »
Nitko se nikad od novinarstva nije obogatio, pa tako ni od gaming novinarstva. Tj. vlasnici medijskih kuća i konglomerata su bogataši, ali ne oni koji za njih rade. U svijetu gaminga rijetki se probiju na svjetsku razinu, ergo bolje plaćenu razinu, npr. Geoff Keighley. No i to probijanje je imalo svoju cijenu, i on se morao malo "prostituirati" da bi došao tu gdje je.

Zvučat će klišeizirano, ali nama nikad nije bilo do velike zarade, zato i radimo 13 godina. Da nam je samo do novaca, davnih dana bi digli ruke.

Ono što je dobra stvar kod gaming novinarstva je što taj rad daje dobar uvid u to gdje se u izradi igara najčešće griješi, tako da kad novinar jednog dana sudjeluje u razvoju igara, to može imati pozitivan efekt; npr. Greg Kasavin, Kevin Van Ord, pa i Eric Wolpaw su svojevremeno bili novinari / urednici u Gamespotu  prije nego su radili na pričama za Bastion, Divinity: Original Sin 2 i Portal 2.

Odg: Ima li kruha od gaming novinarstva?
« Odgovori #2 : 30. Studeni, 2017., 18:23 »
Nisam niti mislio da gaming novinar puno zarađuje, ali, da malo skrenem s teme, vlasnici portala zarađuju dosta od reklama i sponzora, baš kao i YouTuberi. Ako gledamo HCL.hr koji uz gaming portal svakodnevno vodi i YT kanal, a uz to kako-kad zaradi i od sponzora, može se skupit dosta dobra mjesečna svota novca, zato bih rekao da se od toga može pristojno živjeti, ali očito ne baš i kao novinar. Vlasnik portala > novinar.

Ne znam studiraš li još uvijek Zorane, ali ako da, pitanje je kako stigneš uz faks i privatni život, već 13 godina pisat recenzije i članke za jedan ovakav portal. Ne bih rekao da je to baš mala stvar, oduzima to i previše vremena svakodnevno, a tek faks...
« Zadnja izmjena: 30. Studeni, 2017., 18:24 HARRIBO »

*

Ementaler

  • Administrator
  • *********
  • 38936
  • Embrace the mountain
    • HCL.hr
Odg: Ima li kruha od gaming novinarstva?
« Odgovori #3 : 30. Studeni, 2017., 19:20 »
Gle, na kraju dana to je posao kao i svaki drugi - možemo pričati da ima unosnijih i manje unosnih poslova općenito gledajući, ali ja vjerujem da se u više-manje svakome poslu možeš probiti do određenih iznosa koji bi se mogli okarakterizirati kao bogatstvo za takav tip posla. Ako ne baš bogatstvo, onda u svakom slučaju, nekakav ugodan život.

Recimo, novinari u auto-moto industriji isto nisu nužno ludo bogati, ali onda s druge strane imaš ekipu iz Top Geara, a oni bome fino žive :)

Tako da hoću reći da ti je pitanje malo preopćenito možda. Kao i sve u životu, sve to ovisi o tome koliko se posvetiš poslu, koliko si dobar u njemu, koliko to ljudi prepoznaju, koliko si poduzetan oko svega toga itd. Kao i kod postavljanja pločica, prodaje automobila ili eto... gaming novinarstva. Ako se pronađeš u nečemu, vidiš perspektivu u tome i dobar si u tome, šanse su da se isplati i gurati samoga sebe u tom smjeru jer uvijek postoje neka vrata koja se daju otvoriti.

*

metalni

  • ****
  • 1762
  • Seoski mudrac
    • My Art Gallery
Odg: Ima li kruha od gaming novinarstva?
« Odgovori #4 : 30. Studeni, 2017., 20:10 »
Prije nekih 16-17 godina, radio sam kao dopisnik za jedan manji časopis iz Zagreba...  više iz hobija, nego iz neke novčane perspektive. No, iako sam bio prilično dobar u tome i generalno ne-editovan, odustao sam nakon neke 2-3 godine, jer sam tražio novčana pokrića za sredstva koje sam i sam trošio na to- a oni su ih odbijali nadomjestiti.
Otišao sam nekih drugim putem i pisanje preusmjerio u neke druge stvari...  recimo više isplative.

Tako je isto i sa crtanjem... koliko god to bio hobi večini ljudi, na kraju je to ipak posao kao i bilo koji drugi. Vjerujem da mnogi od kolega crtača rade to čisto iz neke zanimacije, dok drugi, u koje spadam i ja, to rade bukvalno kao posao.
 :kava:

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9