HCL.HR

Online kupovina igara - upiti i savjeti

  • 270 Odgovora
  • 225594 Hitova
Online kupovina igara - upiti i savjeti
« : 02. Siječanj, 2011., 10:02 »
S obzirom da su cijene originala danas u vrijeme akcija pretjerano smiješne (iznimno kvalitetan naslov za po 6-7 eura) i skidanje igara sa torrenta je postalo naporno i dosadno, napisat ću mali tutorijal o tome što vam treba za online kupnju, odnosno kako kupovati na internetu.

Online distribucija igara je dosegla veliku popularnost zbog brzine isporuke i jednostavnosti.

Postoji puno servisa za online kupnju fizičkih igara, ali i za digitalnu distribuciju igara online, pa evo nekoliko takvih:

STEAM - Pouzdan i najpoznatiji, najsigurnij servis za online isporuku igara (digitalne kopije za download). Vlasnik servisa je Valve, inače developeri Half Life serijala, Team Fortressa i drugih. Da ne spamam, detaljan opis sve pronađite u temi o Steamu.

ORIGIN - Electronic Artsov servis za digitalnu distribuciju igara - sve popularniji u posljednje vrijeme. Nema samo EA-ove igre u ponudi, već i sve više igara drugih proizvođača. Također vrlo pouzdan, ista shema kao Steam - naručiš, platiš i počneš skidat igru. Samo su cijene nekad malo više nego biste očekivali.

UPLAY - kao Origin i Steam, samo za Ubisoftove igre.

GAME.CO.UK - Britanski servis kod kojeg plaćate karticom, a oni nakon toga šalju igre poštom (fizičke igre, u kutiji). U svojoj ponudi imaju dosta širok izbor igara za svaku platformu (PC, XBOX 360, PS3, PS4, XBO, Wii U), i cijena igara je uglavnom i više nego dobra.

Postupak kupovine svodi se na odabir željene igre te klikom na gumb za kupnju unosimo potrebne podatke. Bitna napomena, za kartice je najbolje posjedovati devizni račun u funtama zajedno sa VISA ili MasterCard karticom. U nekim slučajevima prolazi i tekući račun (VISA - Raiffasien, ErsteBank), ali da budete sigurni radije potražite devizni račun, ili kreditnu karticu.

Nakon narudžbe, ako je sve u redu sa vašom bankom i imate dovoljnu količinu novaca na računu, trebali biste na mail dobiti potvrdu obavljenog plaćanja. Poštarina za naše prostore iznosi 2,94 funte na ukupan iznos igre. Poštarina se ne mijenja neovisno o broju naručenih igara.
 
Isporuka igara najviše ovisi o pošti. Obično stigne do 2, maksimalno 3 tjedna. Vaša igra stiže zapakirana u boxed izdanju. U slučaju da vaša igra npr. nikad ne stigne - Imate se pravo žaliti i poslat će vam novu igru, ali vaša adresa ide na blacklistu okarakterizirana kao neispravna adresa. (update: lipanj, 2014 - ova politika se možda promijenila do sada)

DVD.CO.UK - Uglavnom isti servis kao game.co.uk, samo je malo lošije web organiziran, te su cijene tu i tamo jeftnije koju kunu. Osim igara, prodaju još i glazbene cd-ove, i filmove i sl. Poprilično pouzdan servis. UPDATE: Sada je to base.com.

SHOPTO.NET - Još jedna trgovina boxed izdanjima igara iz UK. Isto na iznimno dobrom glasu, podržavaju sve moderne načine plaćanja i dostavljaju na kućnu adresu u roku 2 tjedna. Vrlo dobra ponuda (imaju sve što biste očekivali) i ponekad iznimno dobre cijene. Pogotovo nedjeljom kada imaju tzv. Cyber Sunday popuste na niz igara za razne platforme - pa tako za 4-5 funti možete ugrabiti neke dobre, malo starije igre.

ZAVVI.COM - i još jedna britanska trgovina boxed izdanjima. Isto na dobrom glasu, isto dostavljaju u roku tjedan-dva, isti načini plaćanja isto vrlo dobra ponuda s povremenim popustima na dobre igre.

G2PLAY.NET - Pouzdan servis koji samo online isporučuje CD-Key od određene igre. Podržava plaćanje preko PayPal-a, te isporuka keya (nakon uplate) se obično vrši unutar 10-15 minuta, a nekad i prije. Naruđžba je jednostavna - ulogirajte se u svoj korisnički račun, dodajte u košaricu igru(e), i krenite na postupak plaćanja. I ovdje vrijedi isto pravilo - VISA/MasterCard, ili PayPal. Nakon plaćanja, na uneseni e-mail u obrascu biste trebali dobiti key kojeg kasnije unosite u igru (poneke i u steam da aktivirate igru).

Što se tiče cijena, uglavnom su osjetno jeftiniji od Steama, a ponekad i od game.co.uk, a isporuka je pouzdana i brza. Ukoliko postoje i nesuglasice u vezi neispravno poslanog keya, support će vam dati novi key. Uglavnom tople preporuke - Jedina mana je što izbor igara nije bog zna kakav, ali tu su sve popularne igre na listi.

MALO O KARTICAMA I PAYPALU

Za plaćanje svega ovoga možda je i najpouzdanije koristiti PayPal. PayPal je servis za plaćanje preko interneta. Stvar je jednostavna - kada napravite odgovarajuću karticu u banci, napravite račun na paypal.net te registrirate svoju karticu na svoj account. Nakon toga Paypal skida neku siću s računa kako bi provjerio dali je sve u redu s bankon što se tiče transakcija. Nakon toga vraća vam novac na račun, a vi dobivate u banku određeni kod koji trebate unjeti u svoj račun na Paypalu. Otiđite do banke, upitajte tetu, i ona će vam dati kod koji unesite - I viola! Vaš PayPal račun je spreman za uporabu. Taj kod možete i bez posjeta banci provjeriti ako imate internet bankarstvo.

Kupovati možete i prije nego što potvrdite svoju karticu, ali tada imate limit od 100$. Prilikom pravljenja računa na PayPalu trebate unijeti isto ime i prezime kao i na kartici.
Prednosti Paypala su što na svim mjestima koje podržavaju plaćanje preko istog servisa ne trebate unositi dosadne brojeve kartice i CWC brojeve, već se samo ulogirate u svoj korisnički račun PayPala i obavite plaćanje. PayPal, inače, podržava i primanje novaca na račun - pa nekome samo javite svoju e-mail adresu asociranu uz PayPal račun i on vam može prebaciti novac na vaš račun putem svog PayPala. Taj novac se onda s vašeg PayPal računa besplatno prebaci na vaš devizni/tekući račun početkom narednog mjeseca - ili ga možete instantno prebaciti na bankovni račun za određenu proviziju koja ide PayPalu.

Za otvaranje računa na PayPal-u potrebno je imati najmanje tekući račun sa VISA karticom ili devizni račun. Preporučamo devizni račun, jer vaša banka onda ima uvid u sve obavljene transakcije pa možete kasnije tražiti kompletan uvid u transakcije. Dakle, VISA Electron (u nekim bankama ide i MasterCard) i tekući/devizni i trk na PayPal.

PayPal ima svoj tečaj po kome vrši transakcije i obično uzima manju proviziju ovisno o veličini transakcije. PayPal nije ovisan o valuti - recimo, ako želite kupiti nešto u funtama, a na vašem računu su kune/euri, on će automatski obaviti konverziju i izvršiti transakciju.

Što se tiče domaćih radnji, poput enabava, base host i sl. - Njih nikako ne preporučam. Prvo, zato što varaju državu neplaćanjem PDV-a (otud i niže cijene i svaki čas će ih zatvoriti nekakva inspekcija), pa do pretjerane naplate usluge, pa do upitne pouzdanosti - radije si napravite karticu i kupujte sami bez straha, provizije i čekanja na isporuku.

Za izradu kartice nema nikakvih prepreka - Osim što naravno morate imati barem 18 godina, osobnu iskaznicu i potvrdu o prebivalištu. Informirajte se o tome u svojoj banci. Kartica se obično čeka do 2 tjedna, nakon čega može početi šoping ludilo.

Eto, nadam se da je bilo nekome korisno :piva:

Dobre ponude i vrijeme za pravu kupovinu pratite u ovoj temi.
« Zadnja izmjena: 15. Listopad, 2019., 15:21 wyzard »

*

Armor

  • ******
  • 4195
Odg: Online kupovina igara - kako, gdje, zašto?
« Odgovori #1 : 02. Siječanj, 2011., 10:13 »
GG za topic, ubaci u prvi post jos i link na one "dobre ponude", a po mogucnosti malo izdvoji kartice koje "pale" (da budu bolje vidljive, a ne unutar teksta jel), jer to vecinom ljude muci  :piva:
"Born with less, but you still precious.

You gotta be able to smile through all this bullshit."

*

Ementaler

  • Administrator
  • *********
  • 38936
  • Embrace the mountain
    • HCL.hr
Odg: Online kupovina igara - kako, gdje, zašto?
« Odgovori #2 : 02. Siječanj, 2011., 10:37 »
Fino Overdeath, trebamo više takvih topica :hug Zasluženi sticky

Odg: Online kupovina igara - kako, gdje, zašto?
« Odgovori #3 : 07. Siječanj, 2011., 10:23 »
Igre nisu podložne carinjenu, jedino postoji mogućnost da naplate porez, ali još nisam čuo za ikoga ko je za igru imao ikakve dodatne troškove.

Odg: Online kupovina igara - kako, gdje, zašto?
« Odgovori #4 : 07. Siječanj, 2011., 12:04 »
Igre nisu podložne carinjenu, jedino postoji mogućnost da naplate porez, ali još nisam čuo za ikoga ko je za igru imao ikakve dodatne troškove.
Vidiš ja jesam. Pošiljke iznad 160 kuna jesu podložne carinjenju, ali neznači da će ih cariniti. Nekima je više puta došlo bez dodatnih troškvoa, a nekima su opako naplatili.

Odg: Online kupovina igara - kako, gdje, zašto?
« Odgovori #5 : 19. Siječanj, 2011., 16:31 »
Zato je najbolje igre uzimati preko Steam-a. Nista dodatno ne uzima, samo skines :D

*

neRo4

  • *
  • 34
Odg: Online kupovina igara - kako, gdje, zašto?
« Odgovori #6 : 22. Siječanj, 2012., 15:16 »
Dakle zelia bi od tu uzet igru,pa me zanima koliko bi me dosal postarina za koliko bi mi dosla igra itd...

Ako je igra 5 funti koliko bi me to doslo s postarinom

*

snowblind

  • Suradnik
  • ******
  • 9339
Odg: Online kupovina igara - kako, gdje, zašto?
« Odgovori #7 : 22. Siječanj, 2012., 15:19 »
Mislim da je kod njih poštarina manje od 3 funte, kada kupuješ pisati će ti točno.

Odg: Online kupovina igara - kako, gdje, zašto?
« Odgovori #8 : 21. Veljača, 2012., 14:17 »
Sve igre koje kupim kupim preko steama,origina i drugih digitalnih servisa. Nisam fan box izdanja

Odg: Online kupovina igara - kako, gdje, zašto?
« Odgovori #9 : 21. Veljača, 2012., 17:00 »
U covjece! Na g2play.net -u MW 3 i BF3 su 128 kuna...jel to nes fejk il fakat tak jeftino? Ak nije..covjece, pa to je pre odlicno =)

*

Player38

  • n00b
  • 3
Odg: Online kupovina igara - kako, gdje, zašto?
« Odgovori #10 : 01. Ožujak, 2012., 19:23 »
Želio bi pohvaliti web trgovinu cdkljucevi.com. Ne dugo nazad sam kod njih kupio cd-key za steamov CSS. Jako su jednostavni, platijo sam jim preko hub-a na pošti (vidijo sam da podupiru i Paypal) i idući dan sam već na E-mail dobio potpuno uredan cd-key. Čak sam dobijo cca. 30kn popusta, sa tim da sam kod izpunjavanja podataka o kupnji upisao i lozinku za popust "welcomehr". Tako da su meni bili super, prijatni i brzi.

Odg: Online kupovina igara - kako, gdje, zašto?
« Odgovori #11 : 02. Ožujak, 2012., 00:26 »
ispricavam se, ali moram spomenuti jedan link koji se cijenom namece kao najbolja opcija za nas sirotinju sa brdovitog balkana : ))

http://steel-servers.com/

osobno sam kupio jedan key nedavno, dosao sljedeci dan, sve uredno. od prijatelja sam cuo za navedeni site, on je nesto vise toga uzimao i kaze nikada problemi. eto, moja preporuka.

*

Player38

  • n00b
  • 3
Odg: Online kupovina igara - kako, gdje, zašto?
« Odgovori #12 : 02. Ožujak, 2012., 20:22 »
ispricavam se, ali moram spomenuti jedan link koji se cijenom namece kao najbolja opcija za nas sirotinju sa brdovitog balkana : ))

http://steel-servers.com/

osobno sam kupio jedan key nedavno, dosao sljedeci dan, sve uredno. od prijatelja sam cuo za navedeni site, on je nesto vise toga uzimao i kaze nikada problemi. eto, moja preporuka.

Moram reći da je ipak cdkljucevi.com jeftiniji. Recimo ako uzmem za primjer igru Battlefield 3: "Back to Karkand" Expansion Pack je kod Steel-servers 139kn a kod cdkljucevi 132kn (-30kn ako upišeš bon "welcomehr"), tj 102kn.

Tu je dokaz:

CDključevi: http://cdkey.si/product/battlefield-3-back-to-karkand-expansion-pack-dlc/game_id=674/lang=hr
SS: http://steel-servers.com/battlefield-keys.html

*

Yuri

  • *****
  • 1958
  • Feeeeejk
Odg: Online kupovina igara - kako, gdje, zašto?
« Odgovori #13 : 02. Ožujak, 2012., 20:33 »
Back to Karkand je expansion pack, ne cijela igra. 102 kn je za to previse, kako god gledao.  :wildboy:
Uzmes BF3 Limited Edition, u kojem je Karkand ukljucen i gg.

*

Player38

  • n00b
  • 3
Odg: Online kupovina igara - kako, gdje, zašto?
« Odgovori #14 : 03. Ožujak, 2012., 10:39 »
Dobro onda uzmimo igru Starcraft 2 EU Wings of Liberty, koja je bez dodataka. Kod SS je 299kn, kod CDkljucevi 295kn (-30kn = 265kn). Moram reći da ima SS jako malu ponudu za razliku od cdkljucevi.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9