HCL.HR

kako staviti i instalirati novi HDD?

  • 30 Odgovora
  • 14244 Hitova
*

Terox

  • ***
  • 650
    • Planet Minecraft-TeroXCro
kako staviti i instalirati novi HDD?
« : 21. Kolovoz, 2015., 18:18 »
Ovih dana dobit ću novi disk od 1 TB,već imam Western Digital Caviar Blue od 250GB.Novi disk će vjerojatno biti isto Caviar Blue ili Thosiba ,možda caviar Black (Seagate neću kupvat otac mi je imao loših iskustava sa njima na poslu,a i mnoge druge stranice kažu da je bolji WD.Ionako sam više vjerujem WD-u zato jer ovaj disk od 250GB imam već osam godina, i jedini problem ikada se dogodio nekidana kada sam na 39 celzijevih sutpnjeva 12 sati bio na računalu pa se disk predvečer pregrijao i Windowsi se nisu htjeli podignuti pa sam ga pustio da se preko noći ohldai a ujutro je bilo sve u redu.

Sad pitanje je ako bi mi neko od vas mogao pokazati cijeli tutorial kako umetnuti i instalirati disk,zato jer vama ovdje najviše vjerujem,a i nedami se razmišljat što tamo neki englez pokušava reći,pa ako već ima neki hrvatski tutorial na netu ili ako vam se da da ga napišete bio bih vam jako zahvalan.DIsk kupujem kroz sljedeći tjedan,pa želim da ga što prije instaliram.

-Proceduru znam otprilike kupiti disk i SATA kabel staviti povezati napajanje i matičnu sa diskom, upaliti računalo i što onda koji je sljedeći korak??

Hvala unaprijed na odgovorima.

*

HighEnd

  • ****
  • 1329
  • To the limits!
Odg: kako staviti i instalirati novi HDD?
« Odgovori #1 : 21. Kolovoz, 2015., 18:32 »
Kolko se sjecam to sam ti vec sve objasnio..
- ovako se ugrađuje HDD https://www.youtube.com/watch?v=D-NQibvg3vA
- kada spojis disk, nece ti odma biti prepoznat, vec tek kada ga formatiras u NTFS datotecni sustav.
- ovdje ti je tutorijal kako da to napravis http://www.pcworld.com/article/248980/how-to-partition-and-format-your-hard-drive-in-windows.html ono sta tebi trba ces naci pod prva 2 naslova " Use Disk Management " i pod naslovom "Partitioning your drive ".
« Zadnja izmjena: 21. Kolovoz, 2015., 18:35 HighEnd »

*

skipp

  • **
  • 432
    • NuttyGamer
Odg: kako staviti i instalirati novi HDD?
« Odgovori #2 : 21. Kolovoz, 2015., 18:34 »

-Proceduru znam otprilike kupiti disk i SATA kabel staviti povezati napajanje i matičnu sa diskom, upaliti računalo i što onda koji je sljedeći korak??


To je sve što fizički trebaš napraviti :)

E sad - ako će ti novi disk služiti samo kao dodatni storage, odnosno instalacija windowsa ostaje gdje je i nećeš ništa reinstaliravati na novi disk - sve što trebaš napraviti je otvoriti My computer, 2x kliknuti na novi drive i potvrditi da želiš formatirati disk. To je sve.

Ako slučajno disk ne vidiš u My computer, onda desni klik na My computer -> Manage - > Disk management i tamo particioniraj novi disk kako ti paše (ovo čak i preporučam više od prvog koraka jer ćeš s prvim korakom dobit 1 veliku particiju).

*

Terox

  • ***
  • 650
    • Planet Minecraft-TeroXCro
Odg: kako staviti i instalirati novi HDD?
« Odgovori #3 : 22. Kolovoz, 2015., 17:06 »
Hvala svima na odgovorima sad znam kako napraviti kako da mi bude storage disk za igre i dokumente.Ali imama nekoliko pitanja.

-Dali je bolja kombinacija Western Digital Caviar Blue (ili Thoshiba od 1 TB) na kojemu će biti igre i programi + SSD od 120 GB na kojemu će biti Windowsi, ili je bolja i brža kombinacija Western Digital Caviar Black i sve na njemu??Nekako radi novčane situacije isplativije mi je uzeti Caviar Black nego disk + SSD,ali kao Diskovi samo bi Caviar Black došao u obzir zato jer mi ima veću garanciju a i dosada nisam imao neugodnih iskustava sa WD ali mi je otac imao sa Seagateom.

-Drugo pitanje je mogu li ja prebaciti sve datoteke igre i Wondowse sa Western Digital Caviar Blue 250 GB (kojeg sada imam) na WD Black bez da moram ponovno instalirati Windowse.Stvar je u tome da ne želim opet instalirati Windows nego sam vidio na službenoj stranici od WDC da postoji aplikacija Acronis True Image,kojom se može napraviti indetična kopija novog diska na stari disk,pa me zanima da li se to zbilja može.

-Novi disk ću svakako kupitit pa me zanima dali mogu dis na kojemu su mi Windowsi staviti na novu matičnu na kojoj prije nisu bili nikakvi diskovi ili Windowsi instalirani.Kao što neki znaju kupit ću novu matičnu i još neke djelove računala u 9 mjesec pa me zanima mogu li ja samo taj disk staviti na tu matičnu i to je rješeno ili je nešto kompliciranije u pitanju.

Hvala unaprijed na odgovorima.

p.s. Sada imam piratsku Win 7 i ako mi uspije ovo prebacivanje na disk onda ću poslije nakon što nadogradim na i5 i GTX 970 (najvjerojatnije) onda ću formatirati cijeli disk/diskove i instalirati originalne Win 10 Home Steam i početi kupovati igre pa eto da napomenem.

*

HighEnd

  • ****
  • 1329
  • To the limits!
Odg: kako staviti i instalirati novi HDD?
« Odgovori #4 : 22. Kolovoz, 2015., 17:23 »
- Te price za Seagate da se kvari i nevalja mi ne stoje, to sta je tvoj stari imao nekih problema sa nekim Seagetom to ne znaci nista, danas se svaka komponenta moze pokavariti, neovisno o marci i cijeni tako da je sve relativno.
- Da nesto rascistimo u startu, na WD Black zaboravi, ako neces u buducnosti ici na SSD uzmi SSHD koji je osjetno brzi od svih ostalih diskova i nije preskup.
- Ako ces ici na SSD nema smisla za tim brzim diskovima, kad njihovu brzinu neces ni osjetiti ako ce ti biti koristeni za pohranu, sta je i logicni scenarijo ako se ima SSD da on bude primaran disk, slobodno uzmi Toshibu 1tb sad je ima po 400kn to je super cijena, a imaju dobre diskove.
- Mozes prekopirati Windowse na drugi disk, ali ja to ne prakticiram, uvijek je najbolje staviti svijeze Windowse
- U slucaju da se kupuje nova maticna ili graficka, obavezno je staviti nove Windowse zbog toga jer nova maticna nema iste drivere kao stara.

*

Hrv4tin4

  • Gost
Odg: kako staviti i instalirati novi HDD?
« Odgovori #5 : 22. Kolovoz, 2015., 17:31 »
Seagate je imao velikih problema sa serijom baracuda iz 2009 godine i oni su se masovno kvarili.
To je jedina loša serija i nakon toga se ništa negativno nije događalo.
Samo što je ostala stara "slava" kako Seagate ne valja i da se kvari što nije točno.

*

Terox

  • ***
  • 650
    • Planet Minecraft-TeroXCro
Odg: kako staviti i instalirati novi HDD?
« Odgovori #6 : 22. Kolovoz, 2015., 17:58 »
-Prvo ako budem kupovao SSD + Tohsiba ja ću igre držat na 1 TB disku a ne na SSD-u pa me zanima dali je to brže ili sporje od toga da uzmem SSHD i sve držim na njemu.

-Ne razumijem zašto se za grafičku treba mijenjati Windowsi ja sam zamijenio staru za novu bez da sam mijenjao Windowse,ali ako za matičnu treba mjenjati Windowse dali se može napraviti to da na stari disk samo instaliram Win 10 ili moram kompletno sve brisati i ponovno instalirati kada se stavlja nova matična.To me najviše mući pa ako mi to možete malo više objasniti.

-Na internetu stoji da se Seagate diskovi puno više kvare u prvih 12 mjeseci nego WD,pa me zanima koji su sada kvalitetniji.

-Kolika je razlika u brzini između SSD+Thosiba vs SSHD vs Caviar Black,ako možete otprilike u postotcima razliku mi napisati ili dati neki link di je sve uspoređeno.

-Kakve vi diskove koristite i dali korisite SSd čisto da vidim kako ste si vi složili i dali ste zadovoljni time.

Hvala unaprijed.

*

HighEnd

  • ****
  • 1329
  • To the limits!
Odg: kako staviti i instalirati novi HDD?
« Odgovori #7 : 22. Kolovoz, 2015., 18:18 »
- Meni osobno ti SSD-i od 120GB nemaju smisla, imas po finim cijenama kvalitetnih 240GB SSD-ova na kojima imas puno prostora i za Windowse i za programe i za instaliranje igrica radi brzeg pokretanja, a novije igre zanu i preko 50GB zauzeti pa je SSD od 120GB premal, jos uzmi u obzir da je pozeljno da je 20GB uvijek slobodno radi boljih performansi.
- Tebi ce sve sta je SSD-u neusporedivo brze raditi nego na HDD-u, na HDD samo spremas stvari.
- Ako stavljas novu graficku netrebas rusiti Windowse, rijec "graficka" mi ej slucajno pobjegla dok sam ti pricao za maticnu.
- Ne razumjem sta imas na stari hard disk instalirati Windowse, kad je sporiji od tog novog kojeg ces uzeti, kad kupis novi disk na njega stavi windowse, a stari formatiraj tako da se izbrise sve sa njega i da ga koristis za pohranu, gore ti je objasnjeno kako se to radi.
- Jednako su kvalitetni i WD i Seagate diskovi.
- Sa ovim pitanjima sta je brze mi vec ides na zivce, sve tis e objasnilo vise puta i ti opet ispitujes, SSD je znatno brzi od svih ostalih diskova, onda ide SSHD koji ej kralj sta se tice brzine za HDD-ove, nakon njega WD black pa ostali... evo ti video pogledaj cijeli pa zakljuci sam https://www.youtube.com/watch?v=6iBhf8rpobo
- Ja koristim SSD OCZ ARC 100 240GB za Windowse, igrice i programe, a WD Red 1tb za pohranu, i SSD je definitvno vrijedan svake kune, jer sustav prakticki leti, sve se mometalno otvara i pokrece.

*

Hrv4tin4

  • Gost
Odg: kako staviti i instalirati novi HDD?
« Odgovori #8 : 22. Kolovoz, 2015., 18:37 »
Nemožeš reći da su generalno jednake kvalitete WD i Seagate diskovi jer je to totalna neistina.
Seagateove Baracude su diskovi koji najviše krepavaju, čak po nekim grafovima imaju failure rate od 25% što je čak četvrtina diskova.
Dok jedan WD ima 12%

Sve ovisi o modelu jer obe firme imaju više modela. Kod nas se isplati kupovati WD green i blue za storage koji su sasvim dobri za pohranu, s druge strane Toshiba ima bolje HDDove od Seagetovih Baracuda diskova.
Tako da definitivno nisu iste kvalitete

*

HighEnd

  • ****
  • 1329
  • To the limits!
Odg: kako staviti i instalirati novi HDD?
« Odgovori #9 : 22. Kolovoz, 2015., 18:51 »
Ma dobro sad kolko mozes vjerovat svakavim grafovima to je isto upitno, je da se Seagate malo vise kvare, ali diskovi su savim dobri i cak nesto brzi od WD blue diskova, a  Toshibe su sporije i od barracude i od wd blue, a ovi Wd green diskovi su najsporiji u toj prici i također su imali probleme sa kvarovima a i kostaju kao barracuda i wd blue pa jos manje imaju smisla.
Opcenito neznam kad sam cuo da je nekom zadnji put riknuo Seagate disk, a imao sam se prilike naslusati za reklamcije WD diskova iz privatnih izvora.
Ionako se ovdje predlaze SSHD a ne barracuda, a s njima nisam cuo da je bilo nekih problema, tako da uzalud rasprava.

*

Terox

  • ***
  • 650
    • Planet Minecraft-TeroXCro
Odg: kako staviti i instalirati novi HDD?
« Odgovori #10 : 22. Kolovoz, 2015., 19:11 »
Mislim da ću te High End poslušati i staviti SSHD,ali ako bi išao na ovu verziju sa SSD-om,koj bi disk bio najbolji upariti sa njhime (računajuči da ću na tome HDD-u držati igre a ne na SSD-u zato jer bi mi SSD bio za Windowse.

*

HighEnd

  • ****
  • 1329
  • To the limits!
Odg: kako staviti i instalirati novi HDD?
« Odgovori #11 : 22. Kolovoz, 2015., 19:44 »
Odgovor na to pitanje imas u prijasnjem postu, ali dobro da ponovim,

- Ako ces ici na SSD nema smisla za tim brzim i skupim diskovima, kad njihovu brzinu neces ni osjetiti ako ce ti biti koristeni za pohranu, sta je i logicni scenarijo ako se ima SSD da on bude primaran disk, slobodno uzmi Toshibu 1tb sad je ima po 400kn to je super cijena, a imaju dobre diskove.

*

Terox

  • ***
  • 650
    • Planet Minecraft-TeroXCro
Odg: kako staviti i instalirati novi HDD?
« Odgovori #12 : 22. Kolovoz, 2015., 23:07 »
E pa super znači igre bi se pokretale jednako brzo i na 1 TB disku iako nisu na SSD jeli tako??

*

Hrv4tin4

  • Gost
Odg: kako staviti i instalirati novi HDD?
« Odgovori #13 : 23. Kolovoz, 2015., 07:55 »
E pa super znači igre bi se pokretale jednako brzo i na 1 TB disku iako nisu na SSD jeli tako??
Nikako ne bi se jednako pokretale.
1. Igre bi se puno brže učitavale, tako da loading u igrama se smanji na svega par sekundi, ako ga uoće i bude bilo. (ovisno o igir i o samoj dužini loadinga)
2. U open world igrama ne bi dolazilo do naglog pada fpsa! Znači ne bi dobio u performansama niti jedan fps više, ali kada se npr voziš autom u GTA V ne bi dolazilo do pada fpsa s npr. 60 na 45 pa opet na 60. Jer se ponovno puno brže prenose podatci s SSDa, nego li s HDDa.

*

Terox

  • ***
  • 650
    • Planet Minecraft-TeroXCro
Odg: kako staviti i instalirati novi HDD?
« Odgovori #14 : 23. Kolovoz, 2015., 08:13 »
Aha znači kad bi kupovao SSD,opet bi se igre koje su na HDD-u sporije išli u učitavanjima i u open world igrama.E tu već imam problem.
NEgo Hrvatina htio sam te pitati dali Steam dopušta da sve svoje gire držimo u jednom direktoriju ili možemo birati gdje ćemo koju staviti.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9