HCL.HR

Problem sa FPS, nema razlike na ultra ili low

  • 7 Odgovora
  • 3031 Hitova
Problem sa FPS, nema razlike na ultra ili low
« : 03. Prosinac, 2015., 05:44 »
Pozdrav forumaši,

nadam se da sam pogodio sekciju, stoga moj problem bi glasio.
Nedavno sam kupio navedenu konfiguraciju:
8GB RAM
AMD Athlon x4 840 3.1ghz
Nvidia GTX 750Ti 2GB DDR5

Konfiguracija je prilično solidna te sam skinuo neke poznatije naslove igara kao što su GTA 5, Rust, CSGO, sve steam verzije i odlučio pokrenuti i vidjeti kako funkcioniraju na novom računalu. CSGO mi je na sve high pokrenulo sa oko minimalno 70 do max 160fps ali 125 stabilno što je prilično dobro ali siguran sam da može više, GTA 5 na high 60+ i uglavnom da ne odugovlačim, htio sam vidjeti koliko fps bi imao na low i promijenim ja na low kada ono nema razlike, razlika jedino nekih 10 fps što naravno nije normalno. CSGO sam pokrenuo na low i opet je vrtilo oko 125 fps stabilno. Sada mene zanima, koji problem bi to mogao biti te kako da ga otklonim jer sam siguran da postoji blokada.

Hvala !

Odg: Problem sa FPS, nema razlike na ultra ili low
« Odgovori #1 : 03. Prosinac, 2015., 10:21 »
Ja ne vidim tu nista cudnog, sve ti se normalno vrti. CS GO je single thread igra, a upravo u takvim igrama Amd podbacuje u odnosu na Intel koji ima napredniju arhitekturu i jace single thread performanse.

Odg: Problem sa FPS, nema razlike na ultra ili low
« Odgovori #2 : 03. Prosinac, 2015., 17:23 »
U redu CSGO, ali ostale igre kao što su GTA V ili Rust ili čak neka druga igra kao što je H1Z1, one sigurno nisu single threat igre te mi je sumnjivo zašto nema razlike bilo to na low ili ultra. Čitao sam nešto vezano za bottleneck pa me zanima da li ja imam taj problem ? Da li meni CPU limitira GPU usage ?

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Problem sa FPS, nema razlike na ultra ili low
« Odgovori #3 : 04. Prosinac, 2015., 00:16 »
Da li meni CPU limitira GPU usage ?

Zašto jednostavno ne provjeriš? Sa msi afterburner

Nebi trebao taj cpu bottleneckat 750Ti, uredno tjera i osjetno jače grafičke

https://www.youtube.com/watch?v=i4Yj--HDmkk
https://www.youtube.com/watch?v=ECxgUTTMdFs

Imaš još jednu opciju - provjeriti dali ti nešto ne throttla (bilo zbog temperature), recimo cpu na 1.4ghz, te provjeri cpu i gpu temperature, ali slažem se sa muscolom, nije mi ništa prečudno tu. Smanjivanjem rezolucije povećavaš opterećenje na cpu i to u dosta cpu bound igri, a grafa hladi jaja. Drugim riječima u teoriji taj cpu ne može nabiti veći fps od toga u toj igri

EDIT

Naravno gpu usage nećeš mjeriti na najmanjoj rezoluciji i detaljima, nego obrnuto. Tada grafa kao što sam gore napisao odmara, te bi bilo normalno da nema full gpu usage. Isto tako v-sync ili bilo kakvo drugo limitiranje fps-a mora biti isključeno, a u nekim loše optimiziranim igrama (arma 3) ne možeš imati full gpu usage jače grafe i da imaš najjači procesor u svemiru
« Zadnja izmjena: 04. Prosinac, 2015., 00:27 Andrash »

Odg: Problem sa FPS, nema razlike na ultra ili low
« Odgovori #4 : 04. Prosinac, 2015., 01:03 »
Savjetovao sam se i na drugim forumima i dobio sam odgovor da je bottleneck.
Sa Task managerom i sa GPU-Z sam odradio test na GTA 5 Very High postavkama V-Sync off i ovakve sam rezultate dobio.
http://i.imgur.com/NofALrC.png
Sada stvarno nebih znao da li je bottleneck ili nije, ali znam jedno, da je sada gotovo jer para za novi CPU tako i onako nebi imao :D
Uglavnom meni solidno pokreće igre i ne žalim se na to, ali malo me iznenadilo kada nije bilo razlike u FPS-u bilo to na ultra ili low.

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Problem sa FPS, nema razlike na ultra ili low
« Odgovori #5 : 04. Prosinac, 2015., 11:35 »
Jesi gledao takt procesora u tim situacijama i temperature? Znači ključan je trenutak max loada nakon dužeg perioda. Jel imaš stock cooler?

Odg: Problem sa FPS, nema razlike na ultra ili low
« Odgovori #6 : 04. Prosinac, 2015., 16:43 »
Cooler mi je stock, nisam ništa dirao.
Pa preko speccy mi je temperatura dosta velika (60-80), ali sam zato skinuo drugi program zvan "Core Temp" gdje temperatura ide do nekih 30 celziusa pod naponom neke jače igre.

*

andrash

  • ******
  • 5939
Odg: Problem sa FPS, nema razlike na ultra ili low
« Odgovori #7 : 04. Prosinac, 2015., 18:24 »
30 premalo tj. sigurno krivo. Prije će biti ovo prvo.
Raznu statistiku možeš pratiti ingame - sa msi afterburner, playclaw 3,4 i sl. Nažalost čini mi se da niti jedan ne pokazuje cpu clock, ali zato upali hwmonitor (pamti minimalan clock), igraj igru, pa izađi i pogledaj dali je bilo manjeg clocka tipa 1400 mhz (aka throttlanje zbog pregrijavanja). Naravno prije toga u biosu izgasi cool and quiet da ti ne ruši na 800mhz u idleu i sjebe praćenje min. clocka

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9