Bogati, topic nije updatean od travnja, mjeseca izlaska iPada. Uglavnom, da ga malo refresham - nabavio sam ga! to! ;D
Nego, bio "napaljen" na iPad neko vrijeme, čekao da stigne službeno u Hrvatsku, ali očito ništa od toga. Gledam da je sada prekasno da ga uopće dobijemo u Hrvatskoj, gledajući da se očekuje da će već sljedeće godine nekakav iPad 2 izaći (iako bi ga ja nazvao iPad 4G, ali vidjet ćemo
). Na kraju sam ga nabavio praktički jedinim dostupnim putem za nas Hrvate - preko oglasnika. 3500kn + fina Belkinova kožna "futrola" - dobar deal uglavnom. Riječ je naravno o 16gb wifi verziji. I da, zapravo ima 14gb raspoloživog prostora nakon instalacije OS-a 4.2.1.
Magičan je
. Ali ajde bez pretjerivanja - stvarno dobra zamjena za primjerice laptop, koji je barem meni uvijek bio nepraktičan uređaj. Imam jedan solidan Toshibin prijenosnik (kažem ovu riječ umjesto laptop sa razlogom), i nikad nije otišao iz kuće jer hej - nakon godinu dana korištenja baterija više ne izvršava svoju funkciju kako treba - 15 minuta korištenja je maksimum koji se da izvući.
Naravno, možeš na laptopu napraviti daleko više stvari, ali to su ionako stvari koje radim na desktop računalu. Ako želim prijenosno računalo (prijenosnik), podrazumjevam pritom da to računalo zapravo i mogu negdje nositi sa sobom i da neću ovisiti o tome koliko on može raditi bez punjenja. Laptop kao takav jedan koncept je prevelik, pretežak i prekratko traje baterija da bi ga mogao uopće nazvati prijenosnim... a ono što on dopušta u odnosu na iPad, kao primjerice dugotrajno pisanje nekih tekstova ili rad u specfičnim programim poput Sony Vegasa, Photoshopa, Microsoft Visia ili nekakvog Clariona, Notepada ++ ili čega već... to ionako ne bi radio "u pokretu", nego fino u uredu, odnosno doma - na desktop računalu.
Zaključak je dakle da JA osobno nikad nisam ni volio laptope, ali koncept prijenosnog računala mi je uvijek bio zanimljiv - a tu iPad savršeno upada u ono što meni treba. Za nešto kraće pisanje nekakvih bilješki kad primjerice idem na neki turnir ili event koji treba pokriti, čini se kao savršena stvarčica. Ista stvar vrijedi za zabavu sa mogućnostima gledanja YouTubea, skidanja podcastova, igranja igara (isto jedna stvar koja na laptopu gubi smisao jer za dobar gamerski laptop treba platiti i previše novca, a opet je na jeftinijem desktop računalu, u toplini doma - iskustvo gaminga potpunije)...
Uglavnom, zadovoljan kupnjom, sve što sam tražio od jednog "prijenosnog računala" je tu, radi brzo, pouzdan je, baterija stvarno traje 10-ak sati itd. Ima ga tko još? Znam jednog novog suradnika HCL-a koji ga ima, ali da vidimo i ostale