HCL.HR

E3 2012 – što možemo očekivati?

Zoran Žalac 31.05.2012.   •   12 komentara


Najbitniji sajam interaktivne zabave počinje za manje od tjedan dana. HCL vam tim povodom donosi kraći pregled sadržaja koji bi trebao obilježiti E3 2012 te za vas predviđa moguća iznenađenja ovog velikog gamerskog događaja.

Situacija pred ovogodišnji E3 sajam svakako je interesantna iz perspektive igrača. Naime, nalazimo se već u sedmoj godini trenutne generacije konzola. Najduži je to ciklus otkako je industrije igara, a prema svemu sudeći trajat će barem još jednu godinu. Sony i Microsoft jasno su odbacili bilo kakvu mogućnost predstavljanja svojih novih konzola (iako o njima zasigurno razmišljaju), tako da bi ovaj E3 mogao biti čista formalnost za taj dvojac.

Nintendo, s druge strane, duguje niz informacija svojim fanovima, a i ostalim igračima koji su intrigirani Wii U konzolom. Ipak, poznato je da Nintendo na E3 sajmu neće otkriti dvije ključne stvari – datum izlaska konzole i njezinu cijenu.

S obzirom na činjenicu da se bližimo kraju ove generacije konzola, za očekivati je da nećemo vidjeti ni toliko novih najava od strane ostalih kompanija. Sony i Microsoft već su otkrili svoje ekskluzivne adute i prije samog sajma, a nedavni niz odgoda također je uništio nade o nekim velikim iznenadnim najavama i otkrićima. Međutim, čitavo to kukanje oko potencijalno dosadnog i predvidivog E3 showa baš i nema neku čvrstu osnovu kad pogledamo da bi neke od potvrđenih igara na sajmu zapravo trebale predstavljati vrhunac zrelosti, odnosno najbolje naslove ove generacije. S tim na umu, idemo vidjeti što nam najpoznatije tvrtke planiraju ponuditi u sklopu E3 sajma.

Nintendo Wii U

Jedini predstavnik velikog trojstva koji je spreman pokazati svoju novu platformu morat će se dobro potruditi oko svoje E3 konferencije iz razloga što će u Wii U konzolu biti upućeno više pogleda nego u bilo koju drugu platformu ove godine. Koncept same konzole nam je poznat, ali imamo niz drugih pitanja na koja želimo čuti odgovore. Što to Wii U ima „ispod haube“? Kako Nintendo planira parirati XBL-u i PSN-u na polju mrežne usluge? Kako će mogućnost skeniranja objekata kontrolerom utjecati na sam gameplay? Koje će nas ekskluzive potaknuti na razmišljanje o nabavci konzole? Na ta bismo pitanja trebali dobiti odgovore.

Nažalost, isto ne možemo reći za cijenu i datum izlaska konzole. Predsjednik Nintenda Satoru Iwata potvrdio je kako tvrtka neće otkriti te detalje na E3 sajmu, već će oni uslijediti nešto kasnije, kako je to bilo i s 3DS konzolom. Srećom, o planiranim igrama neće se šutjeti – poznato je kako nas očekuju službena otkrivanja nove Super Mario igre (bazirane na New Super Mario Bros. Mii tech demou prikazanom prošle godine) i Pikmina 3, a ne bi nas čudilo ni to da se u E3 program uvuku i nove igre Legend of Zelda i Metroid serijala. U bilo kojem slučaju, Nintendo do ovoga trenutka nije službeno otkrio nijednu vlastitu igru za Wii U, pa će svakako biti zanimljivo vidjeti što su nam pripremili za E3. Osim toga, očekuje se i da će kompanija imati snažnu third-party podršku koju će na E3 sajmu poželjeti istaknuti što više. Gledajući kako su najavili da s Wii U konzolom ciljaju i na hardcore publiku, šanse su da ćemo na E3-u vidjeti barem jednu veliku Wii U ekskluzivu od strane nekog developera treće strane.

Što se 3DS konzole tiče, ne vidimo neke značajnije najave. Podrška developera za tu platformu nakon početnog entuzijazma malo je podbacila. Za očekivati je da će se Nintendo pokušati iskupiti za to, no po našem mišljenju trebat će ponuditi nešto više od Luigi’s Mansiona 2 i Monster Huntera 4 koji su u ovom trenutku neke od najočekivanijih igara za tu platformu.

Očekivana otkrivanja: Super Mario Wii U, Pikmin 3, Wii U Sports
Očekivane prezentacije: Luigi’s Mansion 2
Moguća iznenađenja: Legend of Zelda Wii U, Metroid Wii U, Wii U leti

PlayStation Vita

Kao što je već rečeno, Sony je svoje adute otkrio i prije E3 sajma. Strategija im je, po svemu sudeći, ostala ista – PS3 platforma i dalje će biti dom značajnim ekskluzivama, a ni ostalog sadržaja neće nedostajati. Poznato je kako ćemo na E3 konferenciji dobiti nešto više detalja o naslovima kao što su God of War: Ascension, PlayStation All Star Battle Royale, The Last Of Us i Sly Cooper: Thieves in Time. Eventualna iznenađenja mogli bi ponuditi davno viđeni The Last Guardian te nikad otkriveni The Agent.

Veliki fokus bit će i na softverskoj podršci za PlayStation Vitu. Prodaja konzole daleko je od idealne (zapravo, čak i od očekivane) pa će se Sony morati itekako potruditi da zainteresira publiku. Postoje sitne indicije da bi nestašica igara za Vitu mogla završiti krajem godine kada na Sonyevu prijenosnu platformu vjerojatno stižu neki od gore spomenutih naslova. Pored njih, svakako bi nas razveselila i podrška za stare PS1 klasike. Također, ako je vjerovati nedavnim glasinama, Sony bi mogao predstaviti cloud gaming koncept za svoje platforme. Prema svemu sudeći, to će izvesti u suradnji s kompanijom Gaikai, što otvara brojna pitanja o budućnosti PlayStation brenda.

Očekivana otkrivanja: nova igra Quantic Dreama
Očekivane prezentacije: The Last Of Us, God of War: Ascension, Sly Cooper: Thieves in Time, PlayStation All Star Battle Royale, Unfinished Swan, LittleBigPlanet Karting
Moguća iznenađenja: The Last Guardian, The Agent

Halo 4 Xbox 360

S Microsoftovom X360 konzolom jedno je sigurno – igre ostalih izdavača neće je nipošto zaobići, a ekskluziva za nju bit će taman toliko da ih ima. Microsoftove E3 konferencije već su dvije godine za redom predvidive predstave, a vjerojatnost je da će to tako ostati nakon još jednog sajma. Naime, poznato je da će Microsoft pokazati Halo 4 i Forzu Horizon, zajedno s nekolicinom Kinect budalaština. Ostatak showa oslonit će se na tradicionalno privrženi Call of Duty i još nekoliko „tuđih“ igara.

Sve u svemu, ove godine ne očekujemo mnogo toga s Microsoftove strane. Kompanija je ionako u zavidnoj poziciji u kojoj joj nije potrebno nikakvo dodatno uvjeravanje da je baš njihova konzola najbolji izbor za svako (američko) kućanstvo. Ipak, kako saznajemo, na MS-ovoj konferenciji bit će govora o novim načinima korištenja X360 konzole, u što će vjerojatno ući tema integracije s Windowsima 8.

Očekivana otkrivanja: ekskluzivni Black Ops 2 DLC
Očekivane prezentacije: Halo 4, Forza Horizon, Fable: The Journey, Ryse
Moguća iznenađenja: Microsoft ne pokazuje nijednu Kinect igru

Crysis 3

Uvjerljivo najveću postavu igara na E3 sajmu imat će sveprisutni Electronic Arts. Već smo naviknuti na to da EA vodi bitku s konkurentima na gotovo svim mogućim žanrovima, od pucačina preko akcijskih avantura i strategija pa do sportskih igara. No zanimljivo je kako dosta EA naslova tek treba biti otkriveno ili premijerno prikazano.

Od već najavljenih potencijalnih hitova tu su Medal of Honor: Warfighter, Crysis 3, Overstrike, SimCity, Command & Conquer Generals 2, FIFA 13, NBA Live 13 i drugi. Od njih zasigurno možemo očekivati barem minimalno pojavljivanje u obliku trailera, ako ne i detaljne demonstracije.

Što se novih najava tiče, siguran je Need for Speed: Most Wanted 2 na kojemu prema svemu sudeći radi Criterion. Dead Space 3 također je moguće iznenađenje, kao i Mirror’s Edge 2 i novi Army of Two. S druge strane, znamo da BioWare radi na Dragon Ageu 3, a i Respawn Entertainment već dvije godine radi na svojoj neotkrivenoj igri koja bi mogla debitirati na sajmu. Naposljetku, bit će interesantno vidjeti kako će EA podržati Wii U platformu i hoće li na svojoj konferenciji otkriti daljnje planove za Origin servis.

Očekivana otkrivanja: NFS Most Wanted 2, Dead Space 3, Army of Two 3
Očekivane prezentacije: MOH: Warfighter, Crysis 3, FIFA 13, Overstrike
Moguća iznenađenja: Dragon Age 3, Respawn Ent. igra

Splinter Cell 6

Francuski lisci u Ubisoftu uvijek nastoje biti smiješni na svojim E3 konferencijama, a iako im to nikad ne polazi za rukom uspijevaju barem zainteresirati publiku svojim igrama. Ove godine dosta toga već su najavili i prije vremena (premda ne službeno), no još uvijek tu može uskočiti nešto čemu se ne bismo nadali.

Dakako, dvije glavne Ubisoftove igre na sajmu bit će Assassin’s Creed 3 kojega tek trebamo vidjeti u pokretu, te Far Cry 3 kojemu je ovo prava prilika da nas zaintrigira prije izlaska ranije ove jeseni. Osim njih očekujemo službeno predstavljanje Rayman Legendsa, te konačno otkrivanje novog, šestog Splinter Cella koji je u produkciji već dvije godine i navodno nosi podnaslov Blacklist. Nadamo se da ćemo na sajmu vidjeti i Rainbow 6: Patriots, kao i Ubisoftovu ponudu igara za Wii U i PS Vitu. Moguća iznenađenja dobro su skrivena, ali ako bismo već pogađali recimo da Prince of Persia serijal neprirodno dugo izbiva sa scene.

Očekivana otkrivanja: Rayman Legends, Splinter Cell: Blacklist
Očekivane prezentacije: Assassin’s Creed 3, Far Cry 3, Rainbow 6: Patriots
Moguća iznenađenja: novi Prince of Persia

Resident Evil 6

Japanski izdavači šutljivi su kad su izvan svog „terena“. Ipak, kako im većinu današnjih igara proizvode američki ili europski timovi E3 je nekako prikladnije mjesto za njihovo prezentiranje od TGS sajma. Square Enix ima snažnu postavu u nadolazećim igrama kao što su Hitman: Absolution, Sleeping Dogs i Tomb Raider, a Thief 4 spremaju nam već nekoliko godina pa bi ovo mogao biti pravi trenutak za službeno otkrivanje.

Capcom je već otkrio sve svoje karte. Fokusi ove kompanije bit će na novoj DmC igri, velikom Resident Evilu 6 te pomalo neshvaćenom Lost Planetu 3. Konami ima sličnu situaciju, ali u svom rukavu skriva nekoliko asova. Njihove najznačajnije igre na sajmu bit će Metal Gear Rising: Revengeance i Pro Evolution Soccer 2012, a očekuje se kako će im se pridružiti i Castlevania: Lords of Shadow 2. Teško je reći, no nije nemoguće da Kojima Productions odluči demonstrirati svoj misteriozni Project Ogre koji je po svemu sudeći novi MGS.

Očekivana otkrivanja: Castlevania: Lords of Shadow 2
Očekivane prezentacije: Tomb Raider, Hitman: Absolution, Metal Gear Rising: Revengeance, Resident Evil 6, DmC
Moguća iznenađenja: Project Ogre, Thief 4

Splinter Cell 6

Snage američkog zapada u 2K Gamesu, Bethesdi i Epic Gamesu imaju zavidne E3 sadržaje u ponudi. 2K već ima svoje uzdanice u naslovima kao što su BioShock Infinite, XCOM: Enemy Unknown i Borderlands 2, a njima bi se eventualno mogla pridružiti Mafia 3, no to je dosta nategnuto predviđanje.

Bethesda također ima dosta toga za ponuditi. Potvrđeno je kako će obećavajući Dishonored dobiti prve prave gameplay snimke, a nešto više ćemo saznati i o prvom DLC paketu za TES V: Skyrim. The Elder Scrolls Online ne pripada direktno pod Bethesdu, ali će se svejedno prezentirati na sajmu u sklopu iste kuće. Na kraju, nije isključeno ni to da će Bethesda prikazati Prey 2 koji se nedavno našao pred odgodom na neodređeno vrijeme. Nastrojeni Epic Games prikazat će svoje manje igre kao što su Fortnite ili eventualno Shadow Complex 2, no pogledi će dakako biti usmjereni prema Unreal Engineu 4 koji će po prvi put biti javno demonstriran. Epic je nedavno spomenuo i to da trenutno radi na jednoj PC ekskluzivi, pa tko zna – možda to dvoje bude nekako povezano.

Očekivana otkrivanja: Castlevania: Lords of Shadow 2
Očekivane prezentacije: Bioshock Infinite, Borderlands 2, XCOM: Enemy Unknown, Dishonored, TES Online, Unreal Engine 4
Moguća iznenađenja: Mafia 3, Epicova velika PC ekskluziva

Premda je E3 velika stanica za mnoge izdavače i developere, dobar dio njih izbjegava ju zbog gužve ili nekih sebi poznatih razloga. Activision primjerice nema običaj raditi nikakve najave na E3 sajmu, a prisutnost mu se ionako svodi na poslovne sastanke „iza zatvorenih vrata“.

Half Life 3

Potvrđeno je da Bungie neće predstaviti svoju novu igru u suradnji s Activisionom, pa se tome ne treba nadati. Slično vrijedi i za Activisionovu bolju polovicu u Blizzardu koji je već potvrdio da neće prisustvovati sajmu. THQ je usred financijskih problema i neće imati svoj štand na sajmu, tako da će sve materijale i demonstracije obavljati na privatnim projekcijama. Rockstar je još jednom odmahnuo rukom na E3 sajam, pa su šanse da se GTA V pojavi na sajmu izrazito male, gotovo nepostojeće. Misteriozni Valve bit će prisutan na sajmu, ali ne namjerava raditi nikakve nove najave, što nam definitivno ubija nade da bi iza nekog ugla mogao proviriti Half Life 3.

Zaključit ćemo onime što smo već rekli – E3 2012 bit će zanimljiv show za sve koji se vesele nadolazećim igrama, ali igrama trenutne generacije. Iako ćemo na sajmu vidjeti djelić nove generacije kroz Wii U i Unreal Engine 4, teško je očekivati da ćemo ove godine svjedočiti nekim velikim najavama i iznenađenjima. No ne dajte da vas to odbije od samog showa – prezentirat će se odlične igre, a uvijek postoji mogućnost da nam nešto proleti „ispod radara“ te da nas ostavi u čudu.

S tom vas misli ostavljamo nekoliko dana prije E3 događanja te vas pozivamo da ista pratite na HCL portalu i forumu gdje će ista biti opisana najbrže i najdetaljnije.

UPDATE: Naš E3 2012 podforum sada je službeno otvoren! Iako se na novim temama i linkovima za uživo praćenje konferencija još radi, sve je spremno da nam se pridružite na forumu i komentirate sve u vezi ovogodišnjeg E3-a. Tamo ćemo zajedno s vama uživo pratiti i komentirati sve velike konferencije, a zatim ćemo sve bitno prezentirano na njima prenijeti i na HCL portal u obliku novosti i speciala.

Komentari (12)

 • terminator

  31.05.2012 - 18:19

  Možemo očekivati puno igara i predstavljanje playstationa 4 i xbox 720

 • Armor

  31.05.2012 - 19:57

  Batman: AW iliti Arkham World – uz U4 engine demonstraciju…

 • krolesi

  31.05.2012 - 22:33

  Ustvari za Half Life 3 mi je jedino stalo da čujem vijesti.GTA 5 kad dođe dobrodošao, ali HF3 želim potvrdu jel su fakat već dostadni sa šutnjama iz Valvea!

  • Ementaler

   @krolesi, 01.06.2012 - 10:34

   A vidiš što piše na kraju teksta? 🙁 Ništa od HL3 na E3-u, Valve će se fokusirati na već poznate franšize poput DoTA-e i CS-a.

 • berka08

  02.06.2012 - 17:00

  Mene jedino sto me interesira je Half-life 3,Thief 4,The last of us,God of war… i Sly Cooper

 • pivac

  @Ementaler, 31.05.2012 - 18:25

  Slazem se s tim 😀 da vidimo napokon i taj Playstation 4

 • ThOr VeLikI

  @Ementaler, 31.05.2012 - 18:40

  i ja jedva cekam da pretstave ps4 da se ljudi razocaraju….
  ali to se nece dogoditi ove godine, vec iduce…

 • Ementaler

  @Ementaler, 31.05.2012 - 20:49

  Pa zapravo i ne – Sony i Microsoft su izjavili da neće pričati o next-gen konzolama na ovom E3-u. Postoji mala šansa da će nekakvu trunku informacije izbaciti o njima pod "pritiskom" Nintenda koji će definitivno predstaviti Wii U, ali vjerojatno neće reći baš ništa.

 • terminator

  @Ementaler, 01.06.2012 - 15:00

  Ma ima da sigurno dođe barem ps4 sljedeće godine.Već sam se dogovorio sa roditeljima da mi kupe ps4,novi full hd monitor i windows 7 baš sve to za ps4 da uživam u grafici.I bolje da ga igram na elitnom monitoru lijepom nego na starom televizoru što imam…

 • Jaime Lannister

  @Ementaler, 01.06.2012 - 17:50

  ti si seljacina , jos ni jedna konzola nije izasla a vec pljujes , idiote

 • Daky101

  @Ementaler, 01.06.2012 - 19:11

  A nije ti palo na pamet kupiti novi TV?

 • terminator

  @Ementaler, 02.06.2012 - 19:58

  zašto,kada mogu kupiti veliki elegantni monitor za duplo manje? 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!