HCL.HR

Deluxe i Ultimate verzije igara su gluposti, evo zašto

Zoran Žalac 06.09.2021.   •   72 komentara


Skuplje verzije igara koje donose digitalne bonuse čisto su bacanje novca. Evo nekih primjera kako izdavači pokušavaju prodati igru što skuplje sa što manje posla.

Dok sam bio klinac u naselju smo imali jedan štap koji nitko od djece nije mogao slomiti. Ne znam kakvo je to drvo bilo, ali štapina je bila N-E-S-A-L-O-M-LJ-I-V-A te je samim time uživala status božanskog predmeta. Onaj tko je nosio taj štap u kobajage-mačevanje bio je glavni baja (najčešće ja). I upravo je zato štap jednom prilikom pod okriljem noći bio ukraden. Lopina je znao što je napravio pa se nije udostojao pojaviti sa štapom na otvorenom bojištu. Božanskom se štapu izgubio svaki trag i ja sam mu u trenutku očaja tražio zamjenu. Našao sam neki kolac i obojao ga vodenim bojicama po motivu BIFROSTA. Na kraju je ispao jadno pa smo se umjesto mačevanja počeli igrati autićima.

U neko drugo vrijeme naš je štap mogao biti digitalni predmet ili skin u videoigri. I u tom bi obliku imao konkretnu financijsku vrijednost. Ali ta etiketa ne bi mu pomogla da u konačnici postane bezvrijedan kad igrač prijeđe na drugu zanimaciju ili se pravila igre toliko promijene da nekad božanstveni štap postane lanjska igračka.

Iz tog se razloga grozim kad u igrama imamo „božanske štapove“ koji se rezerviraju za skuplja izdanja kako bi svojom izmišljenom vrijednošću tobože nagradila igrača. Dosta igara danas ima svoja (Digital) Deluxe, Gold ili Ultimate izdanja koja su u pravilu 150-300 kuna skuplja od onih standardnih, te su u pravilu čiste gluposti i totalne bezvezarije.

Pomalo je to otkrivanje tople vode, ali hej – nismo o tome još pisali i meni treba neki tekst da se malo ispušem.

Naglašavam kako Deluxe, Gold ili Ultimate izdanja igara nisu isto što izdanja za kolekcionare, iako s njima nekad dijele dio bonus sadržaja. Nije mi namjera kritizirati kolekcionarska izdanja jer razumijem privlačnost figurica, knjižica s ilustracijama i ostalih sitnica koje dolaze s takvim edicijama. No, kad god su bonusi digitalni, tome ne pridajem gotovo nikakvu vrijednost. Ili pak smatram da su negativne prakse. Evo zašto.

Plati više za rani beta test

Ovo se često koristi u Call of Duty i Battlefield igrama. U interesu bi svih igrača trebalo biti da se multiplayer igre testiraju što više/što duže prije izlaska, a oni dio tog testiranja rezerviraju za igrače koji su igru voljni platiti više. Pazi sad – plaćaš igru više da bi ju mogao testirati duže! Daješ novac da bi odradio posao za izdavača. Mora da je ta ljubav prema igri ili istinska ili poremećena.

Battlefield 2042 imat će otvoreno beta testiranje kojemu se može pristupiti ranije za 150 kuna skuplji Gold Edition. Otvoreno testiranje za sve, samo isprva zatvoreno za one koji plate više. Testiranje igre ne bi trebalo biti nikakva premija niti „nagrada“.

Plati više da dobiješ igru ranije

Vrlo slično gornjem modelu i opet Electronic Artsova škola. Battlefield 5 imao je tri datuma izlaska i da bi se igra zaigrala 11 dana prije službenog lansiranja nije bilo dovoljno kupiti Deluxe izdanje nego se moralo imati pretplatu na tadašnji Origin Access Premier. Netko će reći da Battlefield nije pay-to-win igra, ali postoji sustav koji igrače poziva da plate više da bi dobili više vremena za trening i upoznavanje igre tako da budu snalažljiviji kad svi drugi pristupe igri.

U načelu to vidim kao problem za multiplayer igre, ali ni kod single-playera takvo što nije idealno. Čim igra ima dva različita datuma izlaska, oni koji su ju platili manje moraju se neko vrijeme čuvati spoilera jer će ju zaigrati sa zakašnjenjem, tehnički gledano. Da ne ispadne licemjerno što to kritiziram, a novinari dobivaju igre ranije – da, dobivaju, ali s time i ugovor po kojemu snose posljedice ako išta spoilaju prije nego je igra vani.

Digitalni soundtrack i albumi ilustracija

Ne znam kako vi, ali meni glazba iz igre i knjige s konceptualnim crtežima nemaju nekog smisla kad su u digitalnom obliku. Na GOG-u imam hrpu bonusa iz Witcher serijala pa glazbu iz igre na kraju slušam preko Spotifyja. Na konzolama mi čak smeta kad mi se album s crtežima pojavljuje kao DLC za igru – pogledam to jednom i više nikad; dok u fizičkom obliku s vremena na vrijeme volim prelistati takve stvari.

Čak i da cijenite takve stvari druga je strana priče što ih nekad uopće ni ne dobijete sa skupljim izdanjima. Na primjer, platite Red Dead Redemption 2 Ultimate Edition od 749 kuna – nigdje glazbe nema, opet morate na Spotify.

In-game resursi, skinovi, boostovi

U neko drugo doba igru se moglo olakšati tako što upišeš šifru i dobiješ set oružja. Danas umjesto upisivanja šifre upisuješ broj kartice za preorder Deluxe izdanja s kojim dobiješ taj set oružja. Ili set materijala za crafting. Ili neki oklop koji će ti vrijediti ravno pola sata dok ne nađeš neki drugi s boljim statistikama.

Baš nikad nisam naišao na bonus nekog Deluxe izdanja koji bi opravdao +150-300 kn razlike u cijeni. Balans igre ionako se podešava prema standardnom izdanju igre po standardnoj cijeni – ako se to uprska, developerima nije dopušteno reći – ha, mogli ste kupiti skuplju verziju igara pa ne biste imali tih problema.

U multiplayer naslovima takvi se bonusi često koriste da se ljude namami lažnom nadom. Daju ti 4600 FIFA Pointsa uz Ultimate Edition Fife 22, ali znači li to da će ti u igri ići išta bolje? – naravno da ne. Ali je interesantno kako dodatnim trošenjem stvarnog novca pozivaju igrače na dodatno trošenje virtualnog novca. Nisi još ni zaigrao igru, a već si odradio svoju prvu mikrotransakciju. Plaćaš da te nauče trošiti.

Kojeg vraga uopće kupujem?

Većina Special/Deluxe/Gold/Ultimate Edition bonusa namjerno je kriptična i škrta na opisima tako da kupac ni ne zna za što točno plaća više od standardne cijene. Ako sad izdvojim 900 kuna (!) za Far Cry 6 dobit ću Libertad Pack, Vice Pack, Jungle Expedition Pack, Croc Hunter Pack i Ultimate Pack. Super, ali što ti paketi konkretno donose?

Nećete to doznati tamo gdje kupujete igru, ta je informacija najčešće objavljena negdje na službenom blogu. A i tad su opisi minimalni i izvan konteksta ne znače mnogo. Najčešće nema detaljnih slika kostima koji se dobivaju i ne možeš vizualno procijeniti bi li se za nešto isplatilo platiti više.

Istina je ta da par dodatnih kostima u igri često košta kao četvvrtina same igre. Pazite sad, ajmo računati na primjeru Far Cryja 6. Standardna igra košta 519 kn za PlayStation, a uz Gold Edition se za 749 kn dobije Season Pass. Znači Season Pass s 2-3 ekspanzije košta 230 kuna. I sad: Ultimate Edition košta 899 kuna, pa kad mu oduzmemo vrijednost same igre i Season Packa, kostimi koštaju oko 150 kuna.

Po kojoj to računici tri seta kostima pokrivaju dvije trećine cijene triju punokrvnih ekspanzija?

Uuu, gle koliki popust!

Jedan od razloga zašto izdavači forsiraju skuplja izdanja igara je taj da ih onda mogu staviti na popust preko kojega će zaraditi više nego da popust stave na jeftinije izdanje. Assassin’s Creed Valhalla Deluxe izdanje na 45% popusta skuplja je igra nego kad je standardno izdanje igre na 30% popusta. Ali psihološki gledano, kupca je lakše uhvatiti višim popustom.

Sad se vi mislite: pa usporedit ću cijene i vidjeti što je jeftinije, nisam budala! Stvar u tome što standardno izdanje i Deluxe izdanje često ne budu sniženi u isto vrijeme. A ako nemate direktnu usporedbu, i nemate potrebu računati postotke, 45% popusta na Deluxe izdanje činit će vam se kao bolja ponuda od 30% popusta na standardno izdanje igre. Ta ipak s Deluxe izdanjem dobiješ… Berserker setove koji u igri vrijede pišljiva boba.

Ili… vrijede otprilike koliko meni danas znači uspomena na božanski i nesalomljivi štap. Iskoristio sam ju kao uvod u ovu kolumnu i poslije toga ostaje samo jedna budalaština iz djetinjstva, ništa više od toga.

Označeno sa:

Komentari (72)

  • funky0308

    06.09.2021 - 19:45

    Zavisi o puno stvari, zapravo i ne toliko o puno st ari koliko o izdavacu. Neki u Ultimate edition ili Gold edition stavljaju year pass ili seasson pass sa DLCima koji prosiruju pricu – to mi ima smisla, dati 200kn vise za skin svakako ne. Sve manje vise nabrojano – slazem se, plati pa mi testoraj igru je najjaca stvar koju je marketing uspio prodati, valjda jos od Segwaya (prije nego im osnivac pogonuo na istome, tu ni dobar marketing vise ne pomaze), umjesto da te nagrade sto im testoras igru, ti placas njima.. strava.. ali eto, bitno je napomenuti da nije Ultimate/Gold/Delux ili kako tko vec naziva svoje packove uvijek glupost, cesto je ali ne uvijek..

    • Demon90

      @funky0308, 06.09.2021 - 21:22

      To je ono sto ja gledam jel gold/ultimate ili koji god naziv koriste donosi i sve dlc za igru, ako ne ja ih i ne kupujem, kostimi dodatna oružja ili vozila su samo bonus al nikada razlog za kupiti ulitmate.

  • Kingschaffer79

    06.09.2021 - 19:46

    Ima istine

  • Mihael5555

    06.09.2021 - 19:53

    Što je loše u plati pa testiraj igru?
    Bolje za igrace jer mogu igrati ranije, bolje jer mogu utjecati na balance igre pri izlasku (nerf op oruzja…), bolje jer mogu developeri mogu testirati servere i puno lakse naci bugove.

    • Zoran Žalac

      @Mihael5555, 06.09.2021 - 20:15

      Sve se to može testirati bez naplaćivanja ranog pristupa.

    • Chara

      @Zoran Žalac, 06.09.2021 - 20:54

      A zapravo su izdavači, koliko para zgrnu, mogli platiti ljude koji će testirati igru.

    • funky0308

      @Chara, 06.09.2021 - 23:01

      Nekada je tako i bilo

    • Darcoolio

      @Zoran Žalac, 06.09.2021 - 21:38

      Nekad si imao otvoreni test ili čak prijava za test, pa kad te izaberu pišneš malo od sreće što ćeš među prvima probati igru.

    • Mihael5555

      @Zoran Žalac, 06.09.2021 - 22:20

      Mogu i sve igre biti besplatne i mogu i skinovi biti besplatni i svako jos moze dobit 50$ na steam. Neznaci da je realno.

    • BokiRus

      @Mihael5555, 06.09.2021 - 22:40

      Ti si stvarno fulo poantu

    • funky0308

      @Mihael5555, 06.09.2021 - 23:10

      E sad si sve rekao.. shvacas o cemu se prica? Nekada su sve tvrtke za proizvodnju hardwarea i softwarea imale i kontrolu kvalitete ili testere. Ljude koje su placali da testiraju igru, imaju ih i danas ali puno manje jer je jednostavnije i jeftinije dati 10 000 kljuceva da se opterete serveri i da se igra testira, naplatiti to nekome ili uvjetovati kupnjom 50% skupljeg izdanja igre je svakako praksa kojoj treba stati na kraj. Umjesto da svakome tko hoce testirati oni na neki nacin plate, makar i nekim blesavim skinom, oni od tebe traze da platis privilegiju igranja ne dovrsene igre?! Sto se ostalih stvari tice – Ja nemam problem s time sto mozes kupiti valutu u igri i njome si bostati lika ako nemas vremena za grajndanje ali to ti nikako ne smije dati prednost nad drugima ali testiranje igre je pomoc developeru i nikako ne bi smjelo biti pod bilokakvim naplatama. Rekao je netko, a to kod nekih i dalje postoji – idu prijave za testiranje (jer ne zele da bas svi igraju SP igru), dobijes kljuc za test s kojime najcesce mozes pozvati jos par prijatelja. To su OK stvari. Besplatno je i zanimljivo.. cak se na Ebayu mogu kupiti accounti za 2, 3 € koji ti daju test pristup.. jbte dokle smo dosli. Kao da polazes za vozacku dozvolu ali usput radis i za Uber, polozi test, budi kompletan vozac/igra i onda mi naplati. Sada budi sretan da hocu sjesti s tobom uopce u auto i riskirati svojih pola sata, sat zivota

    • Darcoolio

      @funky0308, 07.09.2021 - 00:21

      Džabe pišeš.

    • PppPP

      @Mihael5555, 07.09.2021 - 09:10

      jel moguće koliko si probio

    • Emexs

      @Zoran Žalac, 07.09.2021 - 10:41

      Treba pitati Josipa da iznese svoje misljenje o ovoj temi, mozda na iducem Podcast-u xD

    • Tony Ghost 1811

      @Mihael5555, 07.09.2021 - 05:51

      Ja sam mislilo da ti trolas po pesu i da se zezas. Kad ono… problem je veci nego sto sam mislio.

  • marko1106

    06.09.2021 - 20:11

    Slažem se sa svime navedenim. Ali to je otišlo toliko daleko da sad postoji po 5 verzija igre (Deluxe, Gold Edition, Director edition, Ultimate, Game of the year edition a pola ne vrijede pišljiva boba. Užas postalo, nekada si te armore i skinove pronalazio u igri kroz zadatke i zagonetke. Sad kroz kartice. Ali da se ne prodaje ne bi oni to radili više. Ocito okrecu lovu

  • Agent

    06.09.2021 - 20:15

    Plati za betu i nije problem po meni.Večinom platim,odigram betu i vratim natrag i onda čekam popust da bi opet uzeo za pravo igranje

  • trulex

    06.09.2021 - 20:26

    Uf šta sam ja para bacio na ove ultimate verzije i tome slično, a dodatni kontent uvijek bio veoma loš i nikakav, čak neki i neodigran ili ne iskorišten. Čovjeka jednostavno dosta privuče sam dodatak imenu igre “Ultimate” ili “Deluxe”. Strašna stvar za dodatno iznuditi novac od kupca.

  • Marked91

    06.09.2021 - 20:49

    Mene fakat boli neka stvar za deluxe, premium, ultimate blabla. Preskočio sam hrpu igara tak da kupujem igre stare 5 ili 10. godina i igram ju bez stresa i bez bacanja para, doći će na red svaka igra.

    • monacor

      @Marked91, 07.09.2021 - 13:25

      E za to si u pravu, samo provjerene igre na popustu haha. Nego kad smo kod toga, zna li neko gdje ima dobar popust za The evil within jedinica, nisam je preigrao, a vidim da je na steamu 20 eura pa reko ima li sta upola manje 😀

    • Dajsikeks

      @monacor, 07.09.2021 - 13:48

      Allkeyshop ako si za sivo tržište

    • monacor

      @Dajsikeks, 07.09.2021 - 19:47

      Covjece jeste jeftino, 2,5 eura. Je li aigurno placati karticom na ovoj stranici?

    • delight353

      @monacor, 08.09.2021 - 08:15

      PayPal i ne moras brinuti. 😉

    • Marked91

      @monacor, 07.09.2021 - 14:09

      Najbolje da pričekaš neki sejl. Ja sam Evil W. 2 kupio nedavno na GOGu za ~5 $.

  • Wildchild

    06.09.2021 - 21:10

    Inače volim collcetors edition izdanja (ovisi od igre do igre) gdje se dobije npr. figurica, art book, soundtrack na CD-u i razni gadgeti (bedževi, naljepnice itd) i za to mi nije teško izdvojiti veći iznos novca.
    Digitalna deluxe i slična izdanja ne kupujem iz razloga što više cijenim opipljive stvari od onih digitalnih.

  • djosic85

    06.09.2021 - 21:24

    Ništa ti ja to zoki ne kupujem, mamipara što bi se reklo. Jedino dlc koji nosi proširenje priče može proć

  • lkuka13

    06.09.2021 - 21:24

    Jel mi moze netko objasniti sto je story mod u rdr2? Kakva je razlika u odnosu na osnovnu igru.

  • vragec25cro

    06.09.2021 - 21:33

    Evo ja uzeo za 820kn xsex Fc 6 ultimate edition s seasson passom i meni to ispada fer,jer naprimjer novi dlc u Ac valhala bili p0 20-30€ ak se ne varam
    Tak da mi se isplati

    • marko1106

      @vragec25cro, 06.09.2021 - 21:39

      Ali šta je tu sada problem. Ti uzmes sa season passom koji je godinu dana. A oni tko zna sta ce izbaciti u tih godinu dana. I to sto si uzeo za igru koja možda i ne bude ispala kako treba i pitanje je hoce li dalje izbacivati sadržaje. Vjerojatno hoce ali samo kazem da je to rizicno.

    • vragec25cro

      @marko1106, 07.09.2021 - 04:34

      Sad ne znam kolko je taj seasson pass ali piše da u seasson pass uključena 3 dlc,zato i kažem da mi to zvuči fer,a vidjet cemo kako ce bitu

    • delight353

      @vragec25cro, 07.09.2021 - 08:27

      Zašto uopće preorder? Mislim, sve 5, ali zar ti nije bolje pričekati recenzije, vidjeti komentare igrača pa se odlučiti na kupnju. Što konkretno dobivaš preordeom? Dan, dva, tri prije službenog lansiranja pristup downloadu? I ja sam znao prije tu i tamo preorderat igru dok se nisam prošle godine opekao na C77. Apsolutno nikada više. Uostalom, za godinu dana, FC6 ćeš za barem 30-50% na nekoj akciji moći kupiti sa svim DLCovima.

    • vragec25cro

      @delight353, 07.09.2021 - 09:10

      Dostavu day one besplatno jer narucio fizicko izdanje a i znam da me igra nece razočarti.Čim prije da igram i odigram Fc 6 jer jesen i zima su pune igara,niti 20 dana nakon Fc 6 dolazi preorderani steel edition Bf 2042(najvise ga uzeo zbog društva),onda malo kasnije u 11 i 12 mjesecu dolaze Forza Horizon 5 i Halo infinitive na gamepass tako da mi jesen i zima popunjeni.Prvi preorder u zivotu mi bio Xbox series x i drugi preorder u zivotu mi bio Cp2077 i niti jedno od to dvoje me do sad nije razočaralo.fan sam far cry serijala i svaki mi bio vrhunski sem dvojke i primala koji mi bio malo meh.

  • Darcoolio

    06.09.2021 - 21:34

    Ništa drugo do otimačine.

  • atlas

    06.09.2021 - 21:35

    Sve je krenulo jos tamo kada su poceli sa prvim DLCs, ako se nevaram prva je bila Bethesda sa prodajom skina za konja u Oblivionu, ovo sada kada imas vise verzija igre je i meni ocajno, ono cesto naides za 20-30 kn ultimate edtion sa svime i svacim pa racunas vridit ce nace se nesto zanimljivo, kad ono 90% toga budu skinovi i dobio si šipak

  • Iron666

    06.09.2021 - 22:00

    Collectors edition, ajde okej. Dobiješ većinom ipak i neku figuricu, i neke dodatne stvarčice, pa ono, ako je netko kolekcionar i voli to, zašto ne. Ali ova pre-order eksluzivna sranja i bonusi, delux edicije i pemium ultra gold edicije, sa nekim eksluziv skinovima, dodatnih 5000 nečega na startu igre… Wtf… Za 30-40€ više… Al na kraju priče, jesu li glupi developeri koji nude tako nešto, ili ljudi koji očigledno to masovno i redovno kupuju i ne bune se i smatraju to “normalnim”?

    • Chara

      @Iron666, 06.09.2021 - 22:35

      Ti skinovi i bonusi su mogli biti dodani odmah u igru. Ispada da bez tih bonusa i skinova mnoge igre ne vrijede ni 60€.

    • delight353

      @Chara, 07.09.2021 - 08:28

      LOL! Baš to.

  • Smike

    06.09.2021 - 22:01

    Ma ja vala kupujem osnovni paket na popustu. Nema mi smisla dati 150 ili 300 kn kad mogu za te novce kupiti još jednu ili dvije nove igre. Stvarno su gameri čudna sorta. Jebo te svi bale daj nam gta6,a ne moze ih Bog odvojiti od gta5 online, ea lopovi a troše bogatstvo na one fifa paketice ..o skinovima da ne pričam,kad sam čuo cifre za neke puške u csgo na guzicu sam pao

    • delight353

      @Smike, 07.09.2021 - 08:30

      Poznajem čovjeka koji je za svemirski brod u EVE online dao 50 eura…

    • moordrak

      @delight353, 07.09.2021 - 15:03

      Samo? Ja sam prodao svoj acc za 400$ 🙂 Nego, kad bi ti samo znao koliko se troši na gatcha igre…. to je prestrašno. Ekipa na recimo Genshin Impact svakih 20 dana cca, skuri po 2-3k dolara…. tzv whailovi… Ebiga. Ima se, može se.

    • delight353

      @moordrak, 07.09.2021 - 16:41

      A to je jedini primjer nekoga koga osobno znam da je to kupio. To je bilo jos tamo negdje 2014te. Znam da sam ga bljedo gledo i pitao koji mu je k. Meni osobno je ziva koma placati digitalne pizdarije u igrama. Prodao si acc za 400$. Je si li kupovao sto kroz mikrotransakcije, ili je to vrijednost tvog progresa u igri?

    • moordrak

      @delight353, 08.09.2021 - 07:49

      Bio sam među prvima koji je zaigrao to čudo. Account sam napravio vrlo, vrlo davno. Navodno, to ima određenu vrijednost. Imao sam nekoliko brodova u igri i pokrenuo sam nekakav posao, ali nisam bio aktivan jako, jako dugo. Digitalno ili fizički, proizvod je proizvod. Je malo je čudno plaćati nešto što ne možeš fizički opipati, no evo, konkretno, za komad digital arta Alejandra Gonzaleza bi dao podosta novčića. Na deviant artu ima toliko fenomenalnih uradaka i svaki košta određenu sumu novca. U novije vrijeme, meni je jako interesantno kupiti digitalni file 3d skulpture-figure kojeg ću sam isprintati. Evo klincima sam nedavno printao figure sa toy forga (toyforge.in) i raspametili su se. Ovo što Zoran spominje u tekstu, digital art određene igre, ako ga imam, zašto ne napraviti idući korak: isprintati ga sebi u viskoj kvaliteti i objsiti na zid? High-tech igračke nam više nisu tako nedostupne kao nekada 🙂

  • Arthur

    06.09.2021 - 22:09

    Ali battlefield mi je najjači. Platiš više da bi testirao igru. Po meni bi oni nas trebali plaćati da testiramo igru i reportamo bugove i glitcheve, a ne obratno. A što se tiče ovih deluxe izdanja i čega sve ne to mi je budalaština na najvišoj razini. Ali što neki i sami developeri cod naslova rade. Dadnu više za manje, točnije često ćemo vidjeti da je neko deluxe izdanje na većem popustu od standardnog pa će većina misliti zašto bi uzeli obično kada deluxe ili gold mogu uzeti za manje što zapravo ima smisla ali tu je ta psihološka igra. I cod naslovi. Ne znam za one na pc-u ali je kao igrač ps4 konzole često vidim zadnji cod na popustima svako malo dok prethodnik drži istu cijenu i ne spušta se. Čak se ni cod ghosts nije spustio a već je stara igra. Jer će i tu većin reći zašto uzeti stari cod kada mogu uzrti novi koji je često na popustima. Iskreno nedostaje mi vrijeme kada si kupio igru i imaš igru i stvari otključavaš skillom. Iskreno nemam ništa protiv skinova i njihova plaćanja ali da sada kupujemo advantage u igri i ostale stvari koje donose prednost tome se protivim. Upravo je to razlog zašto sam prestao igrati gta online a bio mi je nešto najdraže. Trenutno rijetko zaigram online naslov. Nađe se koji meč warzona s društvom i tu i tamo rocketleague ali sve više igram kampanju. Par puta sam uzeo ta jača izdanja ali samo zato jer su bila na popustima pa su bila jeftinija od standardnih. Inače nikada ne bih dao preko 100 kn za to jače izdanje koje u 99% slučajeva dio onlina ili nekog jadnog dlc-a koji izgleda kao custom misije igrača😕

  • Bojko

    06.09.2021 - 22:09

    Kao prvo, nema toga štapa kojega mi majka nije uspjela polomiti o leđa. Kao drugo, sa većinom stvari bih se složio – ako nije fizička stvar, ne vrijedi viška para. Kao treće, zaključio sam da Zoki ne vjeruje u kriptovalute i NFT-ove.

  • goran022

    06.09.2021 - 22:23

    Puno je toga glupost ali sta se moze. Npr. ja mislim da su 2k i 4k isto glupost plus raytracing, dok je ovaca bit ce i vune. Para mora da se vrti. Naprimjer na fhd savim dobro izgledaju igre sve iznad je preserans

    • Sackboy

      @goran022, 07.09.2021 - 05:38

      Sad još reci da je HDR glupost i onda sam siguran da nisi probao ništa od navedenog. Osobno i HDR i 4k su mi zakon i 2k za 165+ FPS-a, od svega toga osobno me za sada jedino ray tracing nije oduševio ni malo.

    • moordrak

      @Sackboy, 07.09.2021 - 13:35

      Da je. HDR je čista nepotrebna glupost za otimanje para budalama. Bez ljutnje.

    • Dajsikeks

      @goran022, 07.09.2021 - 13:51

      😂

  • lukakeanu

    06.09.2021 - 22:24

    Control je bio 499 kn i to dobijes sve dlc.jedina igrica koju sam kupio ultimate/delux izdanje

  • mili1985

    06.09.2021 - 22:29

    Slažem se u potpunosti s člankom. Volim CE izdanja, točnije steelbook, pa ako je neka draža igra onda to uzmem. Ali ova ultra delux izdanja su odvratna s tim glupostima koja nisu potrebna ni u prvih 15min igre.

  • Lazy

    06.09.2021 - 22:45

    Niti se ne obazirem na ta izdanja tako da nemam problema s tim,tko hoce i ima viska, nek trosi i na zrak u konzervi ako hoce.

  • Jere Zaja

    07.09.2021 - 00:19

    Zato uvik uziman vanilla verzije igrica ili cekan da pojeftini goty edition😎

  • Perfect Sense

    07.09.2021 - 01:38

    U neka ranija vremena… Kupis BUG, PC Chip, Vidi… itd i dobijes CD na kojemu imas demoe aplikacija i igara. Dalje od toga nije trebalo ici

    • delight353

      @Perfect Sense, 07.09.2021 - 08:32

      Haker…

  • Saren

    07.09.2021 - 02:04

    Slazem se sa tekstom. Sve je gore kako vrijeme odmice. Pogledas jednu kompaniju, ni godina dana da prodje – evo 15 drugih koji ce radit isto ako ne i gore. Ubisoft je (koliko pamtim) prvi nekako poceo sa tim svinjarijama. Znaci plati skoro soma kuna, za ultra-uber-deluxe sta li vec izdanje igre. Ako ne platis ne dobijes bezvezne skinove, boostere i sta vec, ali takodjer uskracen ti je pristup buducim DLC-ima (season pass). Jos moras i trazit sta su tocno itemi / DLC/ Season pass il sta vec sto dobijes za to nekakvo posebno izdanje igre. Mislis si pusti budale, doci ce to na popust. Prodje koji mjesec – evo – DLC-ovi vani i stigao popust. Kvaka ? Kvaka je u tome da ti DLC-ove hoce naplatiti vise nego Season Pass, a kad zbrojis sve skupa ispade ti da te onaj sugavi ultra-uber-deluxe edition – ustvari i najmanje kostao. Jbg. Ne znas tko pije tko placa vise. I zasto ljudi to dozvoljavaju. Ubisoft mi se zbog toga, a u zadnje doba i mnogih drugih stvari poprilicno gadi. Ne zelim ni znati sta ce biti kada izbace Star Wars igru na koju su se docepali prava. Ali odmah sada kazem i garantiram vam : bit ce ultra-uber-zbrlj izdanja koje ce opet kostati soma kuna – a sigurno ce bit i sugavi season pass. Na zalost nije Ubisoft jedini koji to radi, Back 4 Blood je to napravio zbog cega su mi poprilicno u startu pali u ocima, jer sam se neckao oko igre s prijateljem (ispostavilo se pametno za sad) pa smo cekali otvorenu betu da probamo. Isto radi masa drugih – vidim sa potencijalnom igrom koju bih htio probati – Icarus – nikad cuo za dev team – ali buraz! bit ce i placena beta -.-“. Lame mi je da oni koji pre-orderaju su ustvari beta testeri, a tada mi ostali sitnog zuba jelte smo ok da open testiranje. Toga ne bi smjelo bit. Doduse ne znam ni sam cemu se cudim kada i jedan MS to radi – Open Insider Program – pa neka rulja zeljna promjena testira za nas. Vidi se po broju bugova i propusta kako im dobra ta fix ideja. Open Beta je nesto sto bi trebalo biti jednako dostupno za svaku igru i za sve ljude, a ne ovo plati pa isprobavaj + prijavi nam potencijalne propuste. Glazba iz igara – ah. Nemam sta dodati na to – imam Spotify, ako mi se svidi ide na playlistu, ako ne – nikome nista. Tako da mi to nema smisla nikakvoga. Skinovi i boosteri. Ne znam sto da kazem. Isto mi je jadno. Mislim ok ako ti je bas do skina ono, ali brat bratu da cu ti dat vise od 10-20 kuna za to – nema sanse. A vecina kompanija ionako nakon nekog vremena ti drapi proverbijalnu digitalnu sljagu pa taj isti skin postane dostupan svima. Tako da koja je poanta onda i toga. Mozda zato sto sam star no sve vise me zalosti i gadi mi se takvo stanje igara i gaminga. Ide sve gore umjesto sve gore. Kad se sjetim da smo nekad ko ludi trazili CD&DVD izdanja samo da probas demo naslova koji ti se svidio (pa poslije dosao net pa si skidao demo) pa da si ga kupis – fali mi to. Ova danasnja praksa ide samo na gore. Nikoga briga, zakona za takvo sto nema niti ce ih biti (kao sto ih ima primjerice za gambling u igrama tj. lootboxeve) i sta reci. Tuzno neko novo vrijeme. Jedino sta se moze i treba – jest uvijek glasat novcanikom i reci ne. Koji god da je razlog ako ti nesto ne pase – ne i gotovo. Jedino tako ce nauciti (uz malo srece).

    • moordrak

      @Saren, 08.09.2021 - 08:20

      Komentiraš Ubisoft. Ok. Mogu sad ja? Kupio sam Assassins creed Delux verziju zajedno sa svim dodacima i DLC-ovima, a vjeruj mi ima ih, za otprilike 350kn. Znači dobio sam APSOLUTNO SVE sadržaje za tu igru na PS4 za vrlo malo para. Zahvaljujući DLC-ovima, Odiseju sam sveukupno igrao preko 500 sati. Niti jedna jedina single player igra koju sam u svom životu igrao (a ima ih) nije ni blizu ovim brojkama. Misliš li da je onih tisuću kuna kojih su tražili na početku priče previše? Ja mislim da nije. Hoće li svi uložiti 500 sati u igranje jedne igre? Može li si svatko priuštiti 1000kn za igru? Odgovor na oba pitanja znaš. Na kraju balade, sve se svodi na jedan zajednički nazivnik: novac. Bilo je samo pitanje vremena kada će se ono što doživljamo u svakodnevnom životu pretočiti u gaming. Čisto digresije radi, kažeš da će izdavači nešto naučiti. Neće. Dok generiraju profit, promjene nema.

    • Saren

      @moordrak, 08.09.2021 - 13:54

      Da – za 350kn – ja pricam koliko je day one. S tim da vidim da trend pojeftinjenja njihovih igara se cesto ne dogodi da mozes reci WOW. Imaju par puta na godinu i to je to. Podsjecaju malo na Nintendo. Da, slazem se – soma kuna za igru nije malo dati, niti ce svatko uloziti 500+ sati u igru. Kao i ti Odiseju i Origins sam odigrao u potpunosti, no da su izbile mi poprilicnu paru – bogme jesu. Jel vrijedilo ? Pa jest, svejedno pretjeruju ga malo sa cjenovnikom. Da li je 500 sati zabave malo ? Ne, nije. To sam komentirao bas i u slucaju Immortals Fenyx Rising – trebali mi DLC-ovi, dva DLC-a ( tada, van rasprodaje) kostaju gore nego Season Pass koji ti ih nudi + jos jednog kada dodje. Pitas se tko je blesav. Pa upravo o tome govorim – dok generiraju profit naravno da ih boli briga. Ja sam odavno “ukinuo” placanje za Siege kojeg igram recimo. Od igara jedino sto sam cekao jest bio Extraction, kojeg kad pogledas je ustvari zadnji event kojeg je Siege imao, malo doradjen i za to se trazi cijena od standardnih 60 eura. Zbog takvih i inih stvari treba glasat novcanikom. I EA je tvrdio da mogu ovako i onako – pogle kako im se razbilo o glavu. Ovim tempom ni Ubisoft nije daleko. Razlog zasto sam uzeo njih za primjer jer su mi prvi pali napamet. Naveo sam jos dva tima koja iza sebe prakticki nemaju nikakav renome ni naslove kojima bi mogli opravdati gore navedeno placanje beta igranja tj. pre-order pa beta testiraj. Kako rekoh neko novo tuzno doba ili jednostavno starim pa ne kuzim te moderne fore.

  • Hadvar

    07.09.2021 - 07:03

    Jbg gameri. Popusili smo foru. Popusili smo nintendov scam sa dvije pokemon igre odjednom svaki put, popusili smo mikrotransakcije a industrija samo gura dalje. Slijedece ce biti reklame ko na mobitelima i ogranicenje game passova.

  • damirpav1987

    07.09.2021 - 07:08

    Sve se to može zaobići ako piratiziraš igru. Potučeš ih s njihovim oružjem 😀

  • MrVivi

    07.09.2021 - 07:59

    Sve je to ponuda i potražnja ja uopče nekrivim developere i izdavače koji to rade. Jer ako ja prodajem auto i mogu dobiti 30% više samo zato sto sam stavio 15 kuna vrijedan osvježivač zraka u svakom auto če visiti jedan. Nažalost gameri su glupi ko kurac neznam jeli to rezultat zbog toga su dio mlađe demografije (ali znam odrasle ljude koji su dali tisuče na skinove i gold, deluxe pizdarije tako da sumnjam). Ako kupiš mikrovalnu platiš punu cijenu dođeš kući i vidiš da ti fali tanjur unutra, kontaktiraš trgovca i tražiš jedan i onti kaže da će ti ga prodati ako platiš jiš 20 eur ne samo da bi vratio uređaj nego bi ga zalaufao direktno tipu u glavu. Ali u gaming svijetu takve stvari prolaze bez pardone. Zašto pa zato jer je prosječan gamer debil.

    • Mad Ant

      @MrVivi, 07.09.2021 - 08:10

      Očito je danas da mlađa ekipa nema uopće osjećaj u tim stvarima, tj. ne kuže da jedan skin/mapa ne vrijedi 20% cijele igre. Možeš misliti kako su onda loši u pravom životu sa lovom…

    • delight353

      @Mad Ant, 07.09.2021 - 08:38

      Ali ima nešto i u tome što sve više plaćamo karticama, onilne bankarstvom i sl., a sve manje cashom. Kada imaš keša 300 kn u novčaniku, onda vidiš da imaš 300 kn u novčaniku. Kada držiš karticu u ruci, ne vidiš da ti je tekući možda u minusu.

    • Mad Ant

      @delight353, 07.09.2021 - 14:12

      Da, to je nesto sto naucis u prvoj godini posla, vrlo brzo i surovo 😀

    • delight353

      @Mad Ant, 07.09.2021 - 16:44

      Neki niti tada… 🙂

  • shajaCRO

    07.09.2021 - 08:03

    Deru nas ko ovce 🙁

  • TOM1

    07.09.2021 - 08:03

    Slažem se u potpunosti! Odličan članak!

  • Bogy

    07.09.2021 - 10:37

    Živimo u vremenima kad je sasvim normalno u igrama imati dlc, season pass itd… Samim time postoji potreba za različita izdanja igre imati odmah po izlasku. Najčešće su za ta premium izdanja igara ne isplativa, ali ima slučajeva gdje se isplati npr Detroid become human deluxe ili miles morales ultimate. Najgore mi je kad dev nisu transparenti dal će u budućnosti imati dlc, nova izdanja igara. Za albume se slažem ali za digitalne ilustracije mi imaju smisla pogotovo ako ne želiš imati ne neku knjižicu koja će ti većinu vremena skupljati prašinu.

  • MaliMicek

    07.09.2021 - 14:50

    Drago mi je da je Zoki otkrio deset godina staru toplu vodu da se ispuše a još mi je veći gušt bio čitat tekst i doslovno se slagat sa svakom napisanom rječi. Nažalost to je tako a industrija to iskorištava dokle ide. Osobno smatram da su zatvorene plačene BETE jedna od najvećih “tihih” prevara proizvođača igara ikad. Jer zašto bi plačali puno game testera kad ih možemo platiti samo par a zajednicu koja se pali na našu igru ćemo navlažiti s nekim “specijalnim” itemima i sitnicama pa da zapravo solidan dio testiranja obavi za nas. Zašto plaćat game testere i plaćat porez za njihovu plaću kad možemo navest gamere da plate nama i još ih psihološki prevarit da se osjećaju “važno” dok to rade kroz lažan osjećaj ekskluzivnosti sadržaja koji im je dan. Samo fali Mr. Burns meme sa njegovim klasičnim: “Eeeeexcellent”

    • moordrak

      @MaliMicek, 07.09.2021 - 15:10

      Kada spojiš ekonomiju i psihologiju dobiješ je!enu kombinaciju 🙂 Ma nije to ništa loše. Za svakoga se nađe ponešto. Veći je problem odabrati “ispravnu” opciju jerbo te majstori preveslaju k’o mladog majmuna dok trepneš 🙂

  • moordrak

    07.09.2021 - 14:52

    Očito, u našim krajevima guranje svog ružnog nosa u tuđe džepove je poprimilo obilježja nacionalnog hobija. Vidiš, ne kupujemo svi razumom. Nismo svi hladno racionalni, promišljeni i u konačnici škrti (silom prilika) do neba! Pa što bilo koga boli ona stvar na što ću netko trošiti svoje novce? Da, ŽELIM izbor i ŽELIM plaćati sve ono što me nakraju dana čini sretnim iako to ponekad nije opravdano logično niti isplativo. Jednom se živi. To se zove iracionalno ponašanje i impulsna kupovina i uživam u njima jednako kao u hrani, piću, seksu, kocki ili adrenaliskom rushu! Nevjerojatan je osjećaj spizditi cijelu plaću u tri i pol sekunde na neku pizdariju koja ti ustvari uopće ne treba! Veći problem je to poslije objasniti ženi, nu dobro. Detalji. Vidiš, izdavači su psihologiju kupovine razvalili k’o beba zvečku. Ne vidim apsolutno ništa loše u tome. Dok ima onih koji si mogu priuštiti ekstravaganciju ne vidim apsolutno nikakav razlog zašto ih ne ošišati k’o ovce bez imalo grižnje savjesti!

  • nenno

    08.09.2021 - 17:22

    Kako god da okrenem godisnje kupim 1 2 igre na preorder I ako dodatni sadrzaj dobijem za 10 20 eura vise zasto ne? Ove godine sam za sada uzeo jedino D2R I nemrem docekati 2309 da pocnem igrati. A ostalo sve kupujem nakon 2 3 godine kad cjena deluxe izdanja padne na 6 7 eura. Stvarno ne vidim problem u tome.

  • Fenner

    15.09.2021 - 14:43

    Zorane, odličan članak!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?