HCL.HR

Promjene u filmskoj sekciji HCL-a

Zoran Žalac 14.12.2017.   •   23 komentara


Dvije godine nakon što smo krenuli s blažim praćenjem filmskih sadržaja na portalu, odlučili smo se za manje izmjene koncepta.

the last jedi

Od sutra ćete na HCL portalu moći pročitati spoiler-free recenziju filma Star Wars: The Last Jedi. Nije to neka ekskluzivna najava s obzirom da drugdje na internetu već možete pročitati hrpu recenzija ili jednostavno pogledati prosječnu ocjenu za dotični film. Možda ste mišljenja da je to i pametnije s obzirom da su moje recenzije prijašnjih Star Wars filmova pobrale dosta polariziranih reakcija. No, recenziju najavljujem kako bih ujedno predstavio izmjene za filmsku sekciju koje uvodimo nakon dvije godine, volio bih reći probnog roka pokrivanja i praćenja filmskih sadržaja.

Plan nam je oduvijek bio proširiti vidike prema drugim sadržajima popularne kulture. Nikada nam nije bio cilj udaljiti se od gaminga nego samo ponuditi širu paletu sadržaja. Smatramo da gameri nisu oličje stereotipa otprije desetak godina nego sasvim normalne osobe koje se zanimaju za teme popularne kulture i industrije zabave. S time na umu, ne planiramo odustati od periodičnog pokrivanja takvih sadržaja.

Deadpool_Shock

Međutim, ako ste nas pratili tijekom zadnje dvije godine onda znate da su nam ne-gamerski sadržaji bili pomalo kaotični. Njihovo uvođenje nije bilo baš najbolje iskomunicirano, doslovno smo počeli objavljivati takve članke i pravdali njihovu prisutnost u komentarima. Nadalje, bilo je razdoblja u kojima smo redovito recenzirali filmove i poneke televizijske serije, no bilo je i malo dužih pauza bez tih recenzija. Još jedan problem bio je grupiranje takvih sadržaja, s obzirom da su recenzije (i vijesti) trpane u isti koš s gaming sadržajem. S te strane plan nije bio najbolje razrađen niti prilagođen gaming portalu.

Dio promjena koje imamo na umu trebao bi donekle ispeglati tu kaotičnost. Ubuduće ćemo za filmove imati zasebnu kategoriju, odvojenu od recenzija videoigara. Bolja organizacija trebala bi povećati preglednost i razdvojiti sadržaj tako da ne buni publiku koja nije sigurna radi li se o recenziji igre ili filma. Što se vijesti tiče, sve filmske vijesti (najčešće traileri) ubuduće će biti vizualno označene kao filmski sadržaji. Dizajn još nije spreman, no kad bude – bit će lako uočljiv i prepoznatljiv.

thanos-avenger

U planu nam je krenuti i s ostalim sadržajima filmske tematike koji ne spadaju nužno pod vijesti i recenzije. Takve sadržaje već smo imali nekoliko puta u suradnji sa Osvrtnikom, a u 2018. bi trebali postati nešto češća pojava. Nažalost, koliko god bismo htjeli dostaviti što više takvih sadržaja, zbog ograničenog vremena, a i radne snage, do daljnjega ćemo se s takvim tekstovima ograničiti samo na svijet filma, što znači da će serije morati pričekati neka bolja vremena. Doduše, ako ste ljubitelj serija i htjeli biste pripomoći da taj svijet dobije dostojan kutak za kritiku – naša vrata su vam uvijek otvorena i slobodno se javite našem uredništvu.

Što se tiče tog konkretnog pojma kritike, uz njega vežemo možda najveću izmjenu u pokrivanju ne-gamerskih sadržaja. Počevši od sljedeće filmske kritike (da, sada ih tako zovemo jer više nisu među recenzijama), filmove više nećemo ocjenjivati na skali 1-100, kao što smo to činili prethodnih godina. Znam da će neki reći kako je to jeftin bijeg od čvrstog stava i dosljednosti, no u više sam navrata izražavao nezadovoljstvo dosadašnjim sustavom ocjenjivanja. Istina je da svaki film možemo ocijeniti ocjenom 1-10, no sustav nema čvrsto postavljena mjerila kad recenziramo samo filmove određenih žanrova. Okej, znamo otprilike koji su kriteriji za dobar superherojski film, ali bez obzira na to koliko se jasno potrudili to komunicirati, ocjena 100 za različite čitatelje imala bi različite interpretacije. Nekome za takav film ne bi pristajala drugačija ocjena, dok bi netko drugi zbog te ocjene posumnjao u kredibilitet recenzenta jer eto – nijedan film nije savršenstvo.

Sve ovo moglo bi se diskutirati i u kontekstu videoigara, no za njih pak imamo nešto razrađeniji mehanizam ocjenjivanja i odnedavno uz numeričku ocjenu nudimo i „krvnu sliku“, odnosno dijagramski pregled kako je ta ocjena strukturirana. A kad već filmove mičemo iz recenzija prema rubrici filmske kritike, smatram da je nužno napraviti distinkciju između tih ocjena. Iako više neće biti numeričke vrijednosti od 1-100, svoj sud o filmu iskazivat ćemo kroz tri preporuke: pogledati u kinu, pogledati kod kuće i ne gledati uopće.

damn fine coffee2

Na kraju svakog teksta pronaći ćete prigodnu sličicu – ona s kokicama upućuje na to da film vrijedi pogledati u kinu, a ona s televizorom sugerira da biste trebali pričekati neko izdanje koje možete pogledati preko interneta. U slučaju da film ne preporučamo, nikakve sličice neće biti.

Sam dizajn još nije konačan pa ne pitajte zašto Dale Cooper. U stvari, taj dio mogu objasniti jer sam nekoć davno pratio jedan hrvatski filmski portal, imena mu se ne sjećam, ali ako dobro pamtim ocjene filmova ondje su bile izražene kroz broj glava Antuna Vrdoljaka, što mi je u isto vrijeme bilo smiješno i simpatično. Prilikom dizajna za ove sličice stoga se morala naći neka „glava“, makar i lika koji se proslavio u TV seriji.

cooper preporuka 2

Što se samih kritika tiče, one će i dalje biti lišene potencijalnih spoilera, ili barem onih većih. Ne očekujte da ćemo u kritikama ulaziti u najsitnije detalje i čačkati svaku sitnicu koja valja / ne valja. Iz moje autorske perspektive cilj mi je dostaviti sažetu, britku, čitku i zanimljivu kritiku. Tehničke analize, interpretacije i slično ostavljam drugim izvorima, na kraju krajeva i svakome tko je takvo što voljan izložiti u komentarima.

I to je zapravo sve što za sada imamo u planu s filmskom sekcijom. Nikad se ne zna – možda nam se ovi planovi izjalove ili nam se odbiju o glavu, no stojimo pri stavu da biste na gaming portalu trebali imati malo širi kontekst popularne kulture. A mi s jednakim nestrpljenjem očekujemo i nove Avengers filmove i nove Avengers videoigre, sljedeće Legiće i Star Warse i „sve što vole mladi“. Može se dogoditi da se ne slažemo u viđenju, ali prije nego nam poručite da se ostavimo ćorava posla, podsjećamo da je poanta kritike iskrena povratna informacija o doživljenom, a ne nužno slaganje s nečijim mišljenjem.

Komentari (23)

  • Adam Jensen

    14.12.2017 - 19:54

    Odlična stvar, trebate se više posvetiti filmovima i serijama jer većina gamera su ujedno i filmofili.

  • Osvrtnik - Filmski Osvrti

    14.12.2017 - 20:09

    Već vidim ocjene tipa: “ako ste fan, pogledajte u kinu; ako niste, pogledajte na tv-u”
    “ako volite patiti, pogledajte u kinu, ako niste mazohist, zaobiđite :D”

    • Zoran Žalac

      @Osvrtnik - Filmski Osvrti, 15.12.2017 - 12:22

      Upravo sam na to ciljao s britkom kritikom! Brzo si me pročitao.

  • Greyjoy

    14.12.2017 - 20:16

    Zasto ne zaduzite nekoga iz hcl-a samo za filmove,dok ostali mogu nesmetano raditi na gamingu

  • HCM2A

    14.12.2017 - 20:32

    ima nas gamera,recimo koji moramo kupiti novi spaker,frizider,bojler…nebi bilo lose da se hcl posveti takoder recenzijama tih stvari

    • veki666

      @HCM2A, 16.12.2017 - 19:57

      Mene zanimaju kutne garniture…

  • [CRO]Revan

    14.12.2017 - 20:46

    Čemu u istu zdjelu staviti voće i povrće, ali oke… Samo da portal ne postane kao IGN, od pet top vijesti s naslovnice, četiri i pol su vezane uz filmsku industriju.

  • Dragan[MKD]

    14.12.2017 - 21:03

    Ja sam burni pratioc serijala, i bas su mi godili vasih recenzija, mogao bi pomoc oko recenzija raznih serijala jer stvarno pratim puno serija svaku sezonu, ali nazalost nije mi nativni Hrvatski jezik, a posebno gramatici.

    • YeYa

      @Dragan[MKD], 14.12.2017 - 23:51

      Probaj se javiti, sigurno bi netko ispravio gramaticke greske, a ocito im treba pomagac 😉

  • baDarmageddoN

    14.12.2017 - 21:25

    Recenzije igara volim pogledati jer tu ću uložiti 50+ sati ako je igra dobra a ako nije neću potrošiti 500 luna. Serije su manje više tu negdje jer one isto dugo traju. Film radije pogledam sam pa ako mi je dosadno(recimo, već par dana mi netflix ne radi jer sam na stanu koji ima router preko proxya a nije moj) pa bi se i recenzije filmova pogledale. Ali fakat treba biti potpuno odvojen gaming od filmofilije na glavnoj stranici.

  • darijoman

    14.12.2017 - 22:22

    Dobra promjena bi također bila da Osvrtnik radi recenzije filmova i serija

  • nixon227

    14.12.2017 - 23:48

    odlicna ideja, u potpunosti podrzavam, treba nam vise takvih stvari na hcl-u

  • YeYa

    14.12.2017 - 23:49

    Samo da ne postane kao na IGN-u kao sto je netko vec spomenuo. Neka bude odvojeno 🙂 Inace podrzavam promjenu, samo naprijed.

  • mili1985

    15.12.2017 - 00:25

    Ostavite Dale Coopera na slici, barem za “pogledati kod kuće” nagradu. Odlično je upotpunjuje!

  • DjokaBA

    15.12.2017 - 01:57

    Pa prosirite malo tu radnu snagu, a ne da sve spadne na Zorana.

  • l)oolvl

    15.12.2017 - 02:04

    nije da ću pratiti tu sekciju, ali mislim da je samo navedene 3 ocjene ipak premalo, 1-10 ili barem 1-5 ocjene bi bile puno bolje IMO

  • SanKa

    15.12.2017 - 11:25

    baš me zanima kakvu će ocjenu dati SW-u. Mene iskreno nije oduševio. Najlošiji od ova nova 3.

  • Tragovi znanja

    16.12.2017 - 15:55

    Podržavam razvoj i širenje sadržaja koji u jednu ruku imaju puno doticaja sa igrama, jer osim adaptacija igre u film ili nam ga film u igru. Isto tako poveznica je najveća od strane glumaca., pa zato ne vidim pretjerani razlog negodovanju.
    Ujedno me i zanima jesam jedini ili onaj od rijetkih koga sve teže filmska industrija fascinira
    i sve teže iznenadi – da uživam u filmu bez pretjeranih stereotipova tipa onog američkoga.
    Prisjetio sam se neki dan filma Gonič zmajeva- jedan od ….izuzetno dobrih i tu je poanta, želim ga ponovo gledati….

    • moordrak

      @Tragovi znanja, 06.01.2018 - 02:05

      Nisi jedini. Američka kinematografija je samo jedna od mnogih koje postoje u svijetu. Hollywoodski filmovi mi sve više i više idu na živce i vrlo često u zadnje vrijeme završim sa palcem na fast forward dugmetu. Jednostavno nemam više želudac za gledanje ispraznih američkih sranja.

  • moordrak

    06.01.2018 - 01:55

    Podržavam inicijativu! Filmovi i serije su uz igranje nešto čime volim ispuniti vrijeme. Puno znači kada netko nešto preporuči ili ne preporuči za gledanje. Postoji hrpa specijaliziranih portala koji obrađuju upravo ovu tematiku pa ne očekujem čuda od HCL-a ali tu i tamo kakav hint, napomenu, kritiku, svakako!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?