HCL.HR

Batman: Arkham City [PC, X360, PS3]

Zoran Žalac 21.11.2011.   •   0 komentara


Nastavak najvećeg iznenađenja 2009. godine ove se jeseni priprema na veliki skok – Batman: Arkham City cilja na laskavu titulu igre godine. Ima li dovoljno mišićne mase za žestoku bitku s ostalim hitovima, doznat ćete u našoj najavi.

Ova igra je u međuvremenu izašla na tržište, a mi smo ju odmah po izlasku i recenzirali, pa umjesto da čitate sirove činjenice i neke pretpostavke o igri u nastavku ove najave, pročitajte našu detaljnu analizu i mišljenje o igri putem linka ispod.

RECENZIJA: Batman: Arkham City

Prokletstvo osrednjih ili izravno loših Batman igara prekinuto je prije dvije godine neočekivano dobrim Arkham Asylumom. I sve od tada, budućnost našeg omiljenog šišmiša u kontekstu video igara izgleda iznimno optimistično. Nastavak spomenute igre najavljen je relativno brzo, ali se s njim nije žurilo – Batman: Arkham City proteklih je mjeseci pokazao upravo onoliko koliko je pokazati trebao, a uspio je pritom zadržati određene misterije i potencijalna iznenađenja kakva smo obožavali u Asylumu. Samim time, odlučili smo na jednom mjestu posložiti sve što o igri znamo te vas pravovremeno zainteresirati za ovaj naslov.

Radnja igre počinje godinu dana nakon događaja viđenih u Arkham Asylumu. Na temelju „rješavanja“ te krizne situacije, ravnatelj zatvora Quincy Sharp postao je gradonačelnik Gotham Citya i kao svoj prvi projekt predstavio improvizirani zatvorski kompleks smješten u siromašnom dijelu grada. Arkham City, kako ga je nazvao, udomio je najgori šljam i najbolje negativce pod nazorom privatne stražarske kompanije zvane Tyger, te psihijatra Huga Strangea. Batman pozorno motri stanje u izdvojenom distriktu, no dok on regulira tenzije između različitih kriminalnih skupina, dr. Hugo Strange razvija svoj tajni zlokobni plan i doznaje pravi identitet iza šišmišjeg odijela.

Batman: Arkham City najava

Dakako, kad se u istom loncu nađu Joker, Two-Face, Riddler i ostali, teško je uopće razaznati odakle dolazi veća opasnost. Svi oni nešto mute i imaju vlastite interese, pa će se Batman tako naći na stotinama muka. Problematika s kojom će se ovoga puta suočiti znatno je dublja i tamnija, a nakon fenomenalnih Scarecrow levela u prethodnoj igri to može značiti samo pozitivnu stvar. Srećom, podršku ćemo imati i ovoga puta – pored poznatog radijskog voditelja Jacka Rydera sada je tu i vjerni batler Alfred, ali i hirovita Catwoman koja će našem junaku dobrano zamutiti um svojim toplo-hladno odnosom i dobra maca-loša maca pristupom.

Posjet Arkham Asylumu nije bio kratak izlet – uzduž i poprijeko prelazili smo ga barem petnaestak sati ako ne i više. E sad, Arkham City teritorijalno je pet puta veći nego spomenuti otok – znači li to da igra svojom trajnošću planira prijeći u domenu RPG žanra? Pa, vjerojatno ne – iako ćemo dobiti produkt iznadprosječne količine sadržaja, navigacija tim pet puta većim prostorom ubrzana je činjenicom da Batman sada ima više letećih dionica te više prilika za iskorištavanje svoje magične kuke. Naime, Arkham City je otvoreniji nego Asylum, ali to ne znači da ćemo Batmobilom gaziti sve pred sobom u stilu jednog Grand Theft Auta. Grad je i dalje razumno ograničen po specifičnim kvartovima pojedinih bandi, samo što je popratnim sadržajima ovoga puta udijeljen veći značaj. Sve u svemu, statistički – developer obećava 16 sati glavnog questa, te 25 sati uz 400 dodatnih izazova.

Batman: Arkham City najava

Dakle, zagonetke i side questovi u kombinaciji s različitim tematskim kvartovima dat će zadovoljavajuću dozu raznovrsnosti, ali Arkham City ne staje samo na tome. Sustav borbe obogaćen je novim potezima i donosi duplo više animacija zbog čega je borba još fluidnija. Batman sada može izvršiti protunapad na više neprijatelja, čitav arsenal prijašnjeg oružja dostupan mu je od samog početka, a dobiva i neke dodatke poput dimnih bombi. Shodno tome, na putu će mu stajati veći broj neprijatelja pa će borbe biti još napetije. Naposljetku, upravljati nećemo isključivo s Batmanom – Catwoman će također prašiti protivnike na sebi svojstven način i pomoću vlastitog arsenala oružja.

Predatorski gameplay ponovno će predstavljati značajan segment igre, ali će tzv. detektivski mod sada biti manje koristan u tome. Naime, kako isti nije bio nikako ograničen u prvom dijelu, dosta gamera koristilo ga je čitavu igru, a to nije bio izvorni plan. Detektivski mod u Arkham Cityu stoga se primaknuo augmentiranoj stvarnosti i koristit će se za rješavanje zagonetki prije nego za stvaranje nadmoći nad neprijateljima. Drugim riječima, ulaskom u dotični mod označit ćete neprijatelje, ali ne i interaktivne objekte za navigaciju. Isto tako, po uzoru na Eagle Vision i AC serijal, konture na protivnicima neko će vrijeme ostati vidljive nakon što izađemo iz detektivskog moda.

Boss bitke opet su sastavni dio ove avanture. Ne znamo kakvu agendu ima naizgled bezopasni Hugo Strange i kako se prijašnji antagonist Joker uklapa u nju, no neminovno je kako ćemo se s tom dvojicom sukobiti. Osim njih tu je stvarno impozantna postava negativaca, što starih što novih karizmatika. Vraćaju se tako Harley Quinn, Poison Ivy, Victor Zsasz i Riddler (ovoga puta osobno), dok debitante predstavljaju Two-Face, Penguin, Mr. Freeze, Talia al Ghul, Calendar Man te Black Mask. Dodajte tu još neko eventualno iznenađenje i shvatit ćete da kotao Arkham Citya ključa od potencijala.

Multiplayera neće biti (mada smo vlažni na pomisao zasebne kooperativne kampanje), već će dodatni sadržaj igre, kao i prošli puta, činiti time trial izazovi i slični zadaci s podrškom za leaderboardse. Trenutno nije poznato koliko će ih biti dostupno u samom početku, a koliko tek naknadno – u sklopu DLC paketa, ali u bilo kojem slučaju očekuje nas prilično bogat i sadržajan naslov.

Batman: Arkham City najava

Pokretat će ga, kao i zadnji put, vremešni Unreal Engine 3. Međutim, pokretač ovdje ne pokazuje znakove starenja. Kako smo već spomenuli, igra je obogaćena brojnijim animacijama, a u stanju je prikazati i do tridesetak protivnika na ekranu. No prava zvijezda je dizajn – svaki kvart specifičan je po atmosferi i okruženju, a kako u igri prevladavaju pretežno mračne teme, jedva čekamo vidjeti tranzicije između njih.

Realno gledajući, Rocksteadyu će biti teško nadmašiti Arkham Asylum, ali Arkham City je na savršenom putu da to učini. Batman: Arkham City s pravom je jedna od najočekivanijih igara ove jeseni pa vam slobodno poručujemo da ne prihvaćate ništa manje od spektakularnog. Potencijal je vidljiv, napredak je uočljiv – iznenađenja ne bi trebalo biti, ali opet se nadamo da se nalaze iza svakog kuta. Pripazite dakle na 21. listopad kada Vitez tame kreće u svoj novi pohod na PC, X360 te PS3 platforme.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?