HCL.HR

Borderlands 2

Duje Kozomara 26.06.2012.   •   7 komentara


VIDEO NAJAVA – Novi likovi i nove mogućnosti, još više oružja, pametniji neprijatelji i hrpa loota gdje god se okreneš. Borderlands 2 je kao prva igra – samo na drogama.

Borderlands pamtimo kao izuzetno zabavan i ponešto drukčiji hibrid FPS-a i RPG-a. Riječ je o interesantnoj igri jednostavne premise: odabereš jednu od četiri ponuđene klase, rokaš po mnogobrojnim neprijateljima s uistinu raznolikim varijacijama oružja, nakon toga pokupiš neizostavni loot, a kad u tu kombinaciju ubaciš malo finog i prikladnog humora, zabava je neizbježna. Kritika i sami gameri bili su dosta zadovoljni igrom, no ipak je imala pokoju manu i nije uspjela dostići status “Najbolje igre u svemiru™”. Čini se kako je upravo taj status želja developera, koji su odlučni da isprave sve greške i ove godine nam dostave Borderlands – na drogama.

Istražili smo što sve možete očekivati od nastavka te smontirali video najavu za sve vas koji ne volite čitati. Ako pak netko od vas zapravo preferira čitanje, tekst u nastavku krije nekoliko detalja više.

Borderlands 2 predstavlja nam četiri nove klase od kojih svaka, dakako, ima sebi karakteristične sposobnosti. S druge strane, protagonisti poznati nam iz prvog dijela poslužiti će kao quest giveri. Dobro, lažemo, ustvari su tu tri nove klase, budući da se ponovno susrećemo sa Sirenom, no ovaj put djevojka koja predstavlja tu klasu zove se Maya, a ima novu moć o kojoj se daleko najviše priča. Naime, Maya može „phaselockati“ protivnike: ilitiga u prijevodu, zamrznuti ih u veliki lebdeći mjehurić u kojem im možemo uredno nanositi štetu.

Sljedeći junak kojeg smo imali priliku najviše vidjeti u akciji jest Gunzerker po imenu Salvador, momak koji jako voli ekplozije, nanosi puno štete, a poseban skill mu je dual wieldanje bilo kojih dvaju oružja na određeno vrijeme, kada DOISTA nanosi puno štete. Nadalje, tu je Assassin, frajer koji je gledao puno ninja filmova, ima mačetu, nalazi slabe točke protivniku, voli stealth i prikradanje, a može kreirati svoju kopiju na terenu kako bi zbunio neprijatelja. Na kraju, imamo Commandoa, naprednu verziju Soldiera, čiji je glavni adut opet turret (mini-strojnica), koja ovaj put ima znatno više opcija za razvijanje.


Borba u prvom dijelu znala je biti pomalo predvidiva i nakon nekog vremena repetitivna, a u nastavku će neprijatelji dati sve od sebe da to ne bude tako. Razvojni tim posebno se hvali takozvanim AI ecosistemom, poboljšanom umjetnom inteligencijom neprijatelja koja omogućuje njihovu suradnju i taktičko napadanje te nadopunjavanje. Očekuje nas puno kretanja i još više razmišljanja: koje oružje iskoristiti protiv određenog neprijatelja, jeli pravo vrijeme za sakriti se i regenerirati štit, jeli se cooldownao specijalni napad i druge slične nedoumice koje opterećuju mlade umove koji se odluče na beskrupulozno klanje čudovišta. Samih neprijatelja neće nedostajati, kreativni tim poradio je na tome da postoji doista mnogo različitih vrsta zlobnika koji žele naše duše; napadati će nas i različite varijacije iste vrste, a svi se različito ponašaju i prilagodivi su uvjetima na bojištu.

Onaj RPG dio posebno dolazi do vidjela u dva elementa: Levelupanju lika te lootanju. Što se napredovanja lika tiče, čeka nas dosta korisnih i zanimljivih unaprjeđenja koja sada imaju puno više smisla te utjecaja u borbi. Kao primjer možemo navesti spomenuti Sirenin Phaselock, skill koji unaprijeđen može ujedno regenerirati zdravlje suborcima kada ubijete jadnog tipa u mjehuriću. Lootanje je sveprisutan fenomen ove igre, gdje god se čovjek okrene nailazi na oružja, municiju, health itd. Loot je randomly generiran, tako da zapravo nikad ne znamo što nas može iznenaditi ponovnim prelaskom istog područja.

E da, očekuju nas bilijuni oružja. Bilijuni! Ozbiljno, Borderlands ih je imao doista mnogo, no ovdje ih najavljuju još više. Impresivna je to kreativnost, mali milijun različitih varijanti koje jedan tip oružja može imati, a ovaj put trebali bi imati i više osobnosti. Naime, biti će sasvim jasno kada je neko oružje epsko i rijetko, a kad neko nije pretjerano opako iako kul izgleda. Doduše, ne znamo kako bismo reagirali na najavu oružja kod kojih nema ponovnog punjenja metaka, već ih jednostavno bacite na neprijatelja kada šaržer dođe do kraja, nakon čega ona učine BUUUM. Eksplodiraju, jeli.


Iako je riječ o naslovu koji je bez dvojbe najzanimljivije igrati u co-opu, sa živim suborcima na koje možete kreativno psovati kad poginete, Borderlands 2 trebao bi biti i više prijateljski nastrojen prema singleplayer igračima. Obećana nam je bolja i koherentnija priča, NPC-ovi koji puno više komuniciraju s igračima te cut-scene koje povezuju gameplay.

Bilo je pritužbi kako prvi dio i nije najbolje prilagođen PC-u, zbog čega je Gearbox već sada izlistao posebne pogodnosti koje će upravo ta verzija drugog dijela imati, a koje će igranje na toj platformi učiniti izuzetno ugodnim iskustvom. Ugodnim poput… proljetnog lahora koji vam zabacuje njenu mirisnu kosu u lice dok sjedite zagrljeni na klupi uz more. Ne znam. Dakle, igra dolazi s Valveovim Steamworksom, što bi trebalo olakšati pronalaženje partnera za pucanje po zlim čudovištima te općenito igranje s prijateljima. Također, igrači će napokon moći trgovati itemima koje su pokupili, a novost je i duel sa suborcima, gdje pobjednik može odnijeti određeni komad opreme.

Borderlands 2 trebao bi riješiti sve nedostatke ionako kvalitetnog prethodnika i ima golem potencijal da bude jedna za popizd… Pardon, užasno zabavna igra. Vidjeli smo već solidnu količinu materijala i sve nam se čini da jednostavno nema što poći po krivu. Očekujemo mnogo od ove igre i jedva čekamo taj 21. rujna kada će postati dostupna u PC, PS3 i X360 inačicama.

Veselite li joj se vi? Što mislite o našoj video najavi? Cijeli taj dio za komentare vam je na raspolaganju.

Komentari (7)

 • Black op

  26.06.2012 - 16:08

  Bolje optimiziran?Ja koliko sam vidio na netu 1. dio bi trebao na max sa svojim artefaktom, losa vijest je sto pirati vise nece moci igrati coop kako treba 🙁

  • skullscar

   @Black op, 29.06.2012 - 11:39

   hahaha samo se nadaj.. opet će piratska verzija na kraju biti bolja od originala

 • Me666

  26.06.2012 - 18:54

  So… much… color O.O
  Stvarno Borderlands na drogama… i to LSD-u 😀

 • ivan1904

  29.06.2012 - 09:02

  Staro željezo čevape krunice prazne cd-ove hahahahah

 • xMRGAx

  09.07.2012 - 16:25

  Pozdrav. Želim ti prestaviti simulaciju stvarnog života. Možeš biti: vojnik, zapovijednik vojske,predjs. stranke, Ministar Vanjskih Poslova, Obrane, možeš biti predsjednik Hrv., možeš biti poduzetnik i imati svoju firmu te prodavati proizvode na tržištu,biti dioničar..Pridruži nam se: http://e-sim.org/lan.1065/

 • GAMER123

  01.08.2012 - 15:36

  ovo ćemo sigurno igrati, čini se zabavnim

 • Apocalypse4987

  01.08.2012 - 16:41

  prvi dio sam igra 2 puta, nijedan put do kraja, tako da ga neću kupovat odma u startu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!