HCL.HR

From Dust [PC, X360, PS3]

Zoran Žalac 03.03.2011.   •   6 komentara


Strateške igre i njihovi podžanrovi nisu baš profitirali popularizacijom konzola. No evo konačno igre kojoj platformska različitost ne predstavlja prepreku za stvaranje originalnog sadržaja.

From Dust je nadolazeća igra Ubisoft Montpelliera. Žanrovski se svrstava u uistinu rijedak „God Game“ žanr, čiji su svijetli predstavnici sada već zastarjeli naslovi Populous te Black and White. Iza igre stoji Eric Chahi, francuski dizajner igara koji također ima rijedak pedigre – u zadnjih dvadeset godina radio je na samo dvije igre (Another World i Heart of Darkness). Međutim, obje su prošle itekako zapaženo, zbog čega je Chahi postao slavna ličnost u industriji. Shodno tome, njegov novi naslov privukao je priličan interes gamera, ali ne samo radi njegova imena, već i zbog zabavnog te (za današnje pojmove) dosta originalnog koncepta igre.

Priča From Dusta prati pleme koje je izgubilo moć kontroliranja prirodnih sila, te se tako našlo u nemilosti svijeta u kojemu vladaju ekstremne prilike. Igrač preuzima ulogu plemenskog duha u obliku kugle/sfere te dobiva zadatak vraćanja kulturološkog nasljeđa plemena, odnosno zaštite i očuvanja svog naroda dok on napredovanjem svladava vještinu izgubljenu kroz prošle generacije.


Kako bi svoju populaciju održao na životu, igrač mora djelovati na prirodu i okretati situaciju u svoju korist. Drugim riječima, okolišem manipulirate tako da vaša kugla preuzme jedan od četiriju elemenata (voda, pijesak, lava, vegetacija) s kojim onda modelirate brane, riječne tokove, kratere i sl. ovisno o svojstvima tog elementa. Obzirom da je okolina dinamična, to manipuliranje uvijek će imati više posljedica jer spomenuti elementi reagiraju jedni na druge te započinju različite prirodne procese poput erozije.

Morat ćemo predvidjeti ponašanje prirodnih sila i u skladu s time uređivati okoliš kako bismo izbjegli katastrofu…

Glavnog neprijatelja u igri predstavljat će prirodne nepogode kao što su tsunamiji, erupcije vulkana, potresi, požari i poplave. Igrač na njih neće moći direktno utjecati već će ih kontrolirati podređujući okoliš svom cilju kako bi zaštitio svoje pleme. No treba znati da to neće biti sasvim jednostavan zadatak. Kako napredujemo kroz igru, pleme će biti sve veće i rasprostranjenije, a prirodne sile sve intenzivnije. Morat ćemo tako predvidjeti njihovo ponašanje i u skladu s time uređivati okoliš kako bismo izbjegli katastrofu.

Iza svega toga stoji prilično impresivna tehnologija razvijana nekoliko godina. Iako je riječ o download-only naslovu, u igru je očito uloženo mnogo truda što je vidljivo na sitnim detaljima kod dizajna likova i simulacije efekata. Sve u svemu, vizualnim tretmanom igre trebali bismo biti zadovoljni, dok se za onaj zvučni uzdamo u Ubisoftov izbor.


Valja naglasiti da će igra stilski biti vrlo dotjerana – neće nas dočekati nikakav HUD već će se čitavo sučelje oslanjati na kontrolnu kuglu koja će poprimati različit izgled ovisno korištenom elementu. A kad je već tako, ne bismo se bunili kad bi igra imala podršku za Kinect ili Move, no to za sada ostaje samo na statusu želje.

I to ne jedine želje jer od From Dusta očekujemo mnogo toga. Možda čak i malo previše jer je riječ o više-manje skromnom projektu koji je odabrao isključivo digitalnu distribuciju. No u bilo kojem slučaju, igra bi trebala predstaviti nešto svježe i netipično, a takve pokušaje najviše cijenimo. Ideja o manipuliranju prirode ima čvrstu podlogu u vidu impresivnog pokretača, a mogla bi biti upakirana u šarmantnu cjelinu koju ćemo ponosno uzimati kao primjer tvrdnji da igre mogu biti umjetnost.

Pročitali tekst? Pogledali video prikaz? Podjelite s nama onda svoje mišljenje o ovom zanimljivom projektu Ubisofta.

Komentari (6)

 • PetarMKD

  03.03.2011 - 18:22

  hey umetnuli ste neke Rage scrinovi 😀

  inace nisam citao najavu, nezanima me ova igra 😀

 • malimedo22

  03.03.2011 - 18:54

  moram to nabavit
  PREDOBRO JE

 • Pajko

  03.03.2011 - 20:30

  dobra dobra

 • LRusso465

  03.03.2011 - 20:46

  Ha.., neizgleda loše.

 • DeS3InY

  04.03.2011 - 21:12

  želim 🙂

 • Celeber

  06.03.2011 - 15:49

  Jedva cekam ovo… zadnja dobra god igra mi je bila black and white. ovo ce biti vrhunsko plus graficki stil igre = WIN

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!