HCL.HR

Portal 2 [PC, X360, PS3]

Zoran Žalac 23.03.2011.   •   8 komentara


Šarmantni Portal vraća se u sadržajnijem, atraktivnijem i još šaljivijem izdanju. Kakvu nam je smicalicu ovoga puta spremio Aperture Science, provjerite u ovoj najavi.

U moru hitova koji su preplavili bogatu 2007. godinu našao se i maleni Portal. Kažemo maleni jer se igra sakrila unutar Orange Box paketa koji se čekao isključivo zbog nove Half Life epizode. No taj popratni projekt zasjenio je i sam Half Life, čime je Valve ostao ugodno iznenađen. Obzirom da je igra pokazala izniman potencijal, dvije godine kasnije krenulo se u izradu nastavka koji će ovoga puta biti punokrvni blockbuster. Shodno tome, za razvojni proces angažirano je više Valveovog osoblja, a odobren veći budžet.

Dakako, sve to trebalo bi se odraziti na konačnom proizvodu koji će donijeti niz novih elemenata u svrhu postizanja originalnog iskustva kakvog ćemo pamtiti duže vremena. No prije nego se bacimo na detaljnu razradu tih elemenata, treba reći riječ ili dvije o samoj priči.

Ukoliko ste prošle godine svjedočili nešto izmijenjenom, alternativnom završetku prethodnog Portala, već vam je poznato kako svestrana umjetna inteligencija GLaDOS nije u potpunosti uništena nego se nakon stotinu godina budi iz nirvane i započinje obnovu uništenog kompleksa Aperture Sciencea. No zajedno s njom budi se i protagonistica Chell koja uz pomoć brbljavog robota Wheatleya bježi iz nepoznatog objekta te se ponovno susreće sa svojim glavnim neprijateljem i pokušava zaustaviti njezin plan obnove.


S druge strane, u zasebnoj kampanji za dva igrača pratit ćemo Atlasa i P-bodya, nove likove koje GLaDOS koristi za testiranje novih prostorija unutar kompleksa. Simpatični roboti primorani su na suradnju da bi prešli prepreke stavljene pred njih, no kako sebična GLaDOS postaje zabrinuta zbog njihovih kooperativnih sposobnosti, tako i odnos dvaju robota dolazi na kušnju. Naime, GLaDOS se, baš kao i u originalnom Portalu, služi taktikama demotiviranja i omalovažavanja kako bi spriječila robote u izvršavanju zadatka koji im je sama povjerila.

Obje kampanje ponovno će biti prožete simpatičnim humorom, čemu pogoduje upravo veći broj likova. Također, bit će tu i misterija koji se dotiču Half Life serijala jer se Portal inače odvija u tom univerzumu, kronološki negdje nakon događanja iz HL2. Ne očekujemo da će nam Valve iliti Aperture Science otkriti nešto konkretno, ali u tome i jest čar čitave priče. Srećom, ta priča ovoga puta bit će nešto dugotrajnija pa ćemo za SP kampanju morati investirati nekih desetak sati, a za kooperativni mod polovicu tog vremena.

Torte ovoga puta neće biti, no sve ostalo je tu. Zapravo, i više od toga – Portal 2 broji niz novih stvari koji će gameplay učiniti raznovrsnijim, izazovnijim te na kraju krajeva – zanimljivijim. Osnovna mehanika lansiranja dvaju portala nije mijenjana, ali je uz nju ubačeno nekoliko interesantnih dodataka. Pa krenimo redom:

Najznačajniji novitet je manipulacija raznobojnim gelovima različitih fizikalnih svojstava. Igra će sadržavati ukupno tri specifična gela od kojih su trenutno otkrivena dva. Plavi Repulsion Gel tako služi kao gumena masa pomoću koje igrač dobiva mogućnost odbijanja od površine u svrhu dosezanja nedostupnih lokacija. Crveni Propulsion Gel s druge strane ima svojstva akceleracije, pa je kretanje po njemu ubrzano što je i nužno kod zagonetki koje budu zahtijevale pravovremeno i brzo reagiranje. Gelovi osim na igrača djeluju i u kontaktu s neprijateljima, te će stoga biti jedan od mogućih načina za njihovo rješavanje.


Pored gelova tu su još dvije vrste tunela. Prvi je zapravo ventilacijski sustav s funkcijom usisivača, a poslužit će za efikasno eliminiranje neprijateljskih robota jer nije kritički nastrojen prema različitosti predmeta koji se u njemu nađu. Drugi tunel oblikuje se tekućim azbestom te igrača i objekte odvodi u jednom smjeru, neovisno o gravitaciji. Nije poznato hoćemo li ova dva elementa moći kombinirati unutar same kampanje, no lude spojeve definitivno ćemo vidjeti kada se gameri uhvate pravljenja vlastitih razina koje će se besplatno distribuirati putem Steama.

Lude kombinacije definitivno ćemo vidjeti kada se gameri uhvate izrade vlastitih razina…

Nadalje, Portal 2 krase i lansirajuće ploče te razorni laseri. Na prvi pogled ništa revolucionarno, ali svakako dobrodošao dodatak koji će zagonetke učiniti kompleksnijima. U slučaju lansirne ploče nepoznanica ne bi trebalo biti – panel jednostavno služi za odbacivanje igrača / objekata u predefiniranom smjeru. Kod lasera je stvar također jednostavna, no s iznimkom da oni nikad neće direktno voditi do željenog objekta, već ćemo ih morati usmjeravati prema njemu koristeći portale, ali i reflektivne kocke.


Kao što smo već ustvrdili, uz sve te elemente zagonetke bi trebale postati izazovnije, ali kako se tu ipak ne radi o nekakvoj višoj matematici i naprednoj strategiji, gameplay će biti pristupačan i casual publici, čemu svjedoči rijetko cross-platform sjedinjavanje PC i konzolaške publike u kooperativnoj komponenti. Steam će tako biti poveznica pomoću koje će snage ujediniti PC, Mac i PS3 igrači, a to nam je ujedno i garancija da ćemo dobiti kvalitetnu voice chat podršku jer će nam ista u co-op kampanji itekako trebati. Doduše, kampanju za dva igrača moći ćemo igrati offline u split screenu, a u online modu imat ćemo malu sliku u slici kojom ćemo koordinirati svoje i akcije suigrača.

Portal 2 temelji se na proslavljenom Source engineu koji je u svojoj posljednjoj inačici dobio prilično nategnut facelift, ali još uvijek izgleda impresivno. Poseban naglasak stavljen je na osvjetljenje i sjenčanje, no tehnička strana igre podređena je onoj dizajnerskoj. Zaboravite na minimalizam prethodnika, kaos u Aperture Scienceu izgleda predivno. Kombinacija vegetacije i umjetnog okoliša u prostorijama za testiranje daje zanimljiv kontrast, a čitava konstrukcija kompleksa, tek naznačena u dostupnim video materijalima, priča je za sebe.


U kvalitetu zvučne strane u igri trebamo se tek uvjeriti. Međutim, imena koja se vežu uz nju daju nam nadu da igra ne može zakazati na tom polju. Za glasovnu sinkronizaciju tako su angažirani Stephen Merchant (scenarist i kreator britanskog serijala The Officea) kao Wheathly, te J. K. Simmons (Spider-Man, Juno, Megamind) kao CEO Aperture Sciencea. Što se tiče glazbe, Jonathan Coulton ponovno je skladao naslovnu temu obzirom na uspjeh Still Alive pjesmuljka, a suradnja je ostvarena i s indie rock bendom The National.

U ovoj najavi rekli smo mnogo toga o samoj igri, no vjerujemo kako je ostalo još mnogo toga što tek treba biti rečeno 22. travnja ove godine. Ono što bez ikakve sumnje možemo tvrditi jest to da Portal 2 ima dovoljno velik potencijal da postane najbolja igra u svom žanru unazad nekoliko godina. Istina, konkurencija baš i nije neka, ali obzirom da mi cijenimo originalnost tu bismo mu titulu svejedno željeli pripisati. Jer sadržaja ovog puta definitivno neće faliti, a s dizajnerskog aspekta Valveu već sada slobodno skidamo kapu. Također pozdravljamo i cross-platform inicijativu, te se iskreno nadamo da će funkcionirati bez problema. I nakon takvih pozitivnih misli zaključak je jednostavan – Portal 2 nestrpljivo iščekujemo kao rijetko koju igru ove godine.

Ukoliko i vi dijelite isto nestrpljenje s nama, putem komentara svakako nam recite kako se nosite s njime.

Komentari (8)

 • Pajko

  23.03.2011 - 19:19

  Nadam se da će biti dobra igra. Jedino nisam odigro prvi dio na moju žalost. Al ovo ću odigrat.

 • wyzard

  23.03.2011 - 19:21

  stigneš još. prvi dio se završi unutar dva sata.

 • ReFlex

  23.03.2011 - 19:53

  Jedinica je extra,ovo sigurno kupujem…

 • UltimateXioni

  23.03.2011 - 20:10

  Prvi dio sam igrao i odigrao ovo naravno kupujem 😀

 • MaliMicek

  24.03.2011 - 12:07

  Jedva čekam drugi Portal 🙂

 • Pajko

  24.03.2011 - 12:37

  wyz,
  je ptrebno imat HL2 da bi se mogao pokrenut Portal?

 • Black op

  24.03.2011 - 12:57

  Odlicna najava,cestitam.
  @pajko(CGR) naravno da trebas imati.Skoro sve valveove igrice su source engine i prvi a i drugi portal ce trebati half life.Mozes i piratku koja ne treba half life.Plan B su uvijek pirati.

 • wyzard

  24.03.2011 - 13:55

  o čemu pričaš? nije potrebno, portal je zasebna aplikacija.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?