HCL.HR

World of Tanks [PC]

Stjepan Fikter 07.05.2010.   •   3 komentara


Ako pratite naš portal onda ste zasigurno već upoznati s razvojnim timom Wargaming.net. Dotični nam pripremaju MMO igru zvanu World of Tanks, gdje glavnu ulogu imaju tenkovi iz WW2 ere.

Ljubitelji oklopnog ratovanja počnite se veseliti jer uskoro (dobro ne baš uskoro, negdje ujesen ove godine) izlazi World of Tanks. Naime ovaj MMO naslov orijentiran je na PVP igranje, stoga ako ste uvijek željeli razoriti Tigera ili s Tigerom uništavati druge tenkove sada ćete imati priliku. Ono što krasi ovu igru je timsko igranje gdje će se sukobljavati do 60 tenkova na jednom bojištu/mapi, što znači da nećete moći izigravati heroja jer je suradnja itekako potrebna za pobjedu.

Ovaj podnaslov shvatite doslovno jer nam developeri planiraju ponuditi oko 150 oklopnih vozila iz razdoblja 30-ih godina prošloga stoljeća pa sve do Korejskog rata. Naravno nećete odmah na raspolaganju imati sva vozila nego ćete morati ih istražiti i/ili kupiti. Kada igra bude dostupna moći ćemo voziti Američke, Njemačke i Sovjetske tenkove, a kasnije se planiraju dodati Britanski, Japanski itd. Na vama je da se odlučite za vaše ultimativno vozilo ili vozila pošto ćete imati garažu gdje će limeni ljubimci biti parkirani dok ne odete u bitku.


I tu dolazimo do bitnog odabira vozila: na izboru su vam lagana i brza koja služe za izviđanje, teška vozila za bitke, te artiljerija koja će pucati s jednog kraja mape na drugi. Tenkovi su detaljno modelirani prema povijesnom predlošku, pa ako ste poznavatelj povijesti, prepoznavanje vam neće biti problem. Isto tako poželjno je prepoznavati tenkove jer kada se nađete s nekime jedan na jedan trebate znati imate li šanse za pobjedu ili ćete završiti kao uništena olupina. Tu dolazimo do timskog dijela koji će biti presudan u igri pogotovo ako igrate sa slabijim tenkom među mrcinama na bojištu.

Najvažniji dio igre je, dakako, sudjelovanje u borbi. Svaka vrsta oklopnog vozila, bio to laki tenk, srednji, teški tenk, uništavač tenkova ili artiljerija, ima svoju namjenu na terenu. Nažalost u beti još uvijek nema potpunog timskog igranja i pri tome mislim na odabir tenkova kao i dogovor taktika. Jedan od problema koji se zna dogoditi je taj previše istih tenkova na bojištu, što može biti posebno gadno ako ima previše artiljerije. Artiljerija je laka meta kada je otkriju, a ako nema tenkova koji će izviđati tada je skoro i beskorisna. Gameplay je pak mješavina zabave i realnosti. Neke su stvari ipak morale biti promijenjene da igra ne izgubi na zabavi, pa su tenkovi brži nego što su u stvarnosti, kupole se brže okreću, brže se puni municija i slično. U beti imamo samo jedan mod koji možemo isprobati, a to je da se zarobi neprijateljska baza ili da se unište neprijateljski tenkovi.

Gameplay je mješavina zabave i realnosti, no neke su stvari ipak promijenjene u korist zabave.

Kao što sam i prije spomenuo, bez timskog igranja borba može brzo završiti. Ako ste iskusan igrač onda ćete znati iskoristiti terenske prednosti kao i slabe točke protivničkog vozila. Čak i slabija vozila mogu napraviti štetu jačim vozilima ako ih pogodite gdje su najranjiviji. Isto tako pogode li vas u gusjenice bit ćete imobilizirani sve dok se ne poprave, pa ako vam pogode top nećete moći određeno vrijeme pucati i preciznost će vam se znatno smanjiti. Ako vam ubiju čovjeka koji je zadužen za punjenje topa, vrijeme reloadanja će vam se produžiti itd. Drugim riječima, precizan pogodak u ranjivu točku može biti koban za neprijatelja.


Nakon svake borbe dobivate novac, iskustvo (u cijeloj verziji posada će također dobivati iskustvo) i bodove za istraživanje. Novac će vam biti potreban za municiju i popravljanje nakon bitke. Jer ako vas unište i ne popravite tenk nećete ga moći koristiti u idućoj borbi. Isto tako ako imate teški tenk morate briljirati u borbi da bi ste bili u plusu nakon bitke, jer ako ne budete ništa radili i unište vas brzo ćete izgubiti novac na popravljanje i municiju. Također, kada vas unište potrebno je pričekati da bitka završi, inače gubite sve od navedenog i nećete moći koristiti tenk koji ste imali. Naravno, kada odigrate borbu s drugim tenkom ovaj će vam opet biti dostupan. Još jedan element RPG sustava u igri je istraživanje koje služi za poboljšavanje vašeg tenka kao i za otvaranje naprednijih tenkova.

Kada sagledamo dostupan materijal i dodamo iskustvo iz bete, možemo reći da ćemo dobiti zanimljivu igru. Uz već spomenuti mod osvajanja neprijateljske baze bit će tu i ostalih, no koji su to točno developer nije otkrio. Doduše, otkriven je jedan, imena Clan Wars, koji na papiru puno obećava. Osim što ćete biti u klanu, mod će sadržavati globalnu mapu gdje ćete morati osvajati teritorije i tako dobivati bonuse. Naravno diplomacija će biti uključena pa nas očekuju stvari poput paktova, prijateljskog prolaza preko teritorija i sličnoga.


Kako se za sada čini, većina stvari u igri odvija se bez problema. Uz jednostavno sučelje koje vas preko tri klika vodi u bitku, do tehničke strane igre gdje nema laga i kada je 30 tenkova u igri (u beti je to maksimalni broj). Također ne znamo koliko će mapa biti dostupno, ali ono što smo mogli isprobati biti će ih stvarno različitih. Od urbanih lokacija gdje se borite na gradskim ulicama, do otvorenih ravnica i brdovitog terena. Tehnički dio poput grafike i zvuka solidno je odrađen i služi svrsi, pa na to nemamo nikakve zamjerke.

Ako ste se nakon cijelog teksta pitali koliko će igra koštati, odgovor je – ništa. Ovo će biti besplatni MMO, što nas i najviše veseli. Bit će tu naravno premium računa koji će vam donositi nešto više iskustva i novca u borbi, no premium nije nužan da bi ste bili netko i nešto u igri. Još jedna pozitivna stvar je što će developer s vremenom dodavati nove sadržaje koji će isto biti besplatni, pa vjerujemo da će igra imati poduži vijek trajanja. Za više informacija možete pročitati i naš intervju s developerima, no ne zaboravite baciti koji komentar u boxu i na forumu.

Komentari (3)

 • Frenkibos

  18.01.2012 - 13:23

  S Poštovanjem !

  Ja igram tu video igru koja se zove ovako: World of tanks. I meni je zakon što je sve bolja i bolja video igra, a biti če još dodataka koji ste rekli a niste još rekli da če dobiti pet novi mapa. A što će biti da bude i onaj novi račun da si mogu kupiti novi tenk ili osnovati svoj klan. zakon,a ja jedva čekam da dođe video igra u prodaji. Makar se trebo biti budan u noć za tu video igru.

 • Ementaler

  @_x_X_x_, 18.01.2012 - 13:36

  Ovo ti je staaara najava igre Frenki, pročitaj radije recenziju (vani je igra već neko vrijeme ipak), a ako si fan WoT-a provjeri si i naše ekskluzivne intervjue s Wargamin.net-om 😉

 • Frenkibos

  @_x_X_x_, 19.01.2012 - 14:39

  Bok Ementaler !

  Kako je to da je video igra vani u prodaji? Ja tu video igru tražim već godinu dana. Zašto je ne mogu je kupit onda? Skoro sam sve trgovine u Hrvatskoj pitao za tu video igru. Dali se možeš naći neke trgovine za video igre koje se bave s tim video igrama?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?