HCL.HR

Nintendo 3DS konferencija

Igor Belan 19.01.2011.   •   6 komentara


Dva mjeseca prije izlaska, Nintendo je održao veliki Nintendo 3DS event u Europi i Americi te otkrio sve što moramo znati o novoj konzoli.

Svega četiri sata prije objave ovoga teksta, naš twitter profil doslovno smo zaspemali live-twittanjem vijesti sa Nintendove 3DS konferencije održane ususret skorom izlasku spomenutog handhelda, a sada je vrijeme da sve te kratke twittove malo produbimo i preciziramo što je točno otkriveno na eventu. Zapravo, nije riječ o jednom eventu, već o dva takva, održana paralelno u Americi i Europi, a mi ćemo se ovdje fokusirati na sva bitna otkrića sa oba eventa. Nećemo previše duljiti s opisom svega rečenog, jer mnogo toga zapravo predstavlja reciklažu već poznatih informacija o 3DS-u, no mali podsjetnik za neupućene gamere ipak slijedi.

Standardan i očekivan uvod u konferenciju ponovno nam je predstavio Nintendo 3DS, pa ukoliko niste do sada čuli – ova nadolazeća handheld konzola ima 3D ekran koji za uživanje u 3D efektima ne iziskuje kupnju posebnih naočala, već sve radi pod pogledom golog oka. Intenzitet 3D efekta može se podesiti posebnim sliderom, no nekako mislimo da će naš uredski 3DS uvijek biti u punom 3D modu.

Osim toga tu je i standardni D-pad ilitiga + Control Pad kako ga Nintendo naziva, kao i poseban Circle Pad za analognu kontrolu. Također, nova konzola iz Nintenda bit će u mogućnosti pratiti pokrete igrača pomoću ugrađenog motion sensora i žiroskopa, a kako kaže Nintendo: “Niti jedna druga konzola ne uključuje toliko alata za razvojne timove video igara koji im omogućuju stvaranje novih i zabavnih iskustva za igrače”. Još nismo isprobali prave, pune 3DS igre, no prema svim viđenim specifikacijama vjerovati ćemo im na riječ.

Nintendo 3DS konferencija

Tu su i sveukupno tri kamere, jedna s prednje strane za slikanje i praćenje lica igrača, te druge dvije na poleđini za slikanje pravih 3D fotografija. Valja spomenuti kako konzola dolazi i sa slotom za SD kartice, a u paketu stiže i SD kartica od 2GB.

Neke od sljedećih informacija možda i nisu toliko nove, no nakon ovoga eventa konačno su potvrđene i u detalje objašnjene. Prvo na što vam želimo skrenuti pažnju je StreetPass, nova zanimljiva mogućnost za djeljenje informacija u pokretu. Pomoću StreetPassa dobit ćemo mogućnost dijeljenja raznih informacija sa slučajnim prolaznicima koji imaju 3DS konzolu, dok šetamo ulicom. Dakle samo prošetajte pokraj nasumičnog stranca sa svojom 3DS konzolom i informacije će biti razmijenjene. To uključuje dijeljenje informacija o Mii likovima, rezultatima ostvarenima u određenim igrama, ali i razne druge informacije koje ovise o developerima određenih igara. Dakle developeri – na vama je da ovo iskoristite.

StreetPass ne mora dijeliti informacije ako to ne želite, opciju se lako isključi, no ukoliko to želite, ovaj sistem za dijeljenje radit će i kada je konzola u stanju “spavanja”.

Nintendo 3DS konferencija

Predstavljen je i SpotPass, sustav koji će omogućiti automatsko ažuriranje sadržaja konzole bez da to i znate. Ukoliko se nađete u području pokrivenom Wi-Fi signalom, konzola s upaljenom SpotPass opcijom automatski se spaja na internet i traži nova ažuriranja za uređaj, čak i ako je 3DS u sleep modu.

Uz svaki 3DS trebala bi doći i igra Face Raiders koja će iskorištavati igrinu kameru tako da će vas konzola poslikati, renderirati smješnu verziju vašeg lica i potom od vas zatražiti da pucate. U vlastito lice. Fascinantno.

Najavljeno je kako će Nintendov eShop kroz sistemsko ažuriranje pružiti pristup igrama koje uključuju Nintendo DSiWare naslove te one posebno napravljene za Nintendo 3DS. Nešto važnije otkriće eventa je ono koje nam je otkrilo da će Virtual Console igre za 3DS sadržavati retro naslove s klasičnih GameBoy i GameBoy Color konzola.

Prije kupnje cijele igre, kupci će moći pogledati posebne video materijale iz igre, preuzeti demo verziju i pogledati kako su ostali kupci ocjenili igru kroz ugrađeni sistem ocjenjivanja. Kupnja igara trebala bi biti vrlo jednostavna jer će sistem podržavati kreditne kartice kao i Nintendo 3DS eShop kartice koje će se moći kupiti u trgovinama.

Nintendo se diči i mogućnostima proširene stvarnosti (Augmented Reality) koje 3DS uvodi u novom svijetlu. S konzolom u paketu očekuje vas i ukupno šest “AR kartica” koje će na ekranu vašeg 3DS-a postati nešto sasvim drugo. Postavite karticu na stol, uperite dvostruke kamere sa poleđine uređaja u njih i odjednom iz običnog komada kartona iskače zmaj, dinosaur ili Super Mario (zapravo, vidjeli smo samo zmaja). Pronašli smo i YouTube video koji vrlo dobro prikazuje kako će ove AR kartice funkcionirati. Mini-igra proširene stvarnosti prikazana na videu također dolazi predinstalirana na 3DS.

Developeri će dakako moći koristiti i ovakve mogućnosti u novim igrama za 3DS.

Da postoji nešto kao ceremonija dodjele nagrada za najbolje otkriće ovog Nintendova 3DS eventa, sljedeća informacija bi po nama odnjela glavnu nagradu. Mnogi gameri do sada bili su frustrirani zastarjelim i iritantnim načinom razmjene tzv. friend kodova koji su sve do sada bili drugačiji za svaku igru.

Nintendo je najavio kako uvodi veliku promijenu u ovaj sistem. Od sada ćemo s prijateljima razmjenjivati samo hardverski kod konzole, jedan jedini, te se on neće mijenjati u odnosu na softver, odnosno igre. Napokon ste shvatili ha? Bravo Nintendo.

Prije nego se osvrnemo na početnu postavu igara koje će izaći uz konzolu, odnosno u tri mjeseca nakon što konzola postane dostupna, spomenuti ćemo samo da će 3DS biti sposoban pokretati originalne Nintendo DS kartice. Također, pomoću servisa koji će biti predstavljen nakon što nova konzola ugleda svijetlo dana, vlasnici Nintendo DSi i Nintendo DSi XL uređaja bit će u mogućnosti prebaciti igre preuzete sa Nintendo DSi Shopa na svoj novi Nintendo 3DS.

Nintendo 3DS konferencija

Iako sam dan izdavanja nove konzole neće biti popraćen brdom važnih naslova, Nintendo nam obećava kako će čak 30 igara za 3DS izaći na tržište u vremenskom periodu kojega nazivaju “launch window”. Spomenuti vremenski period odnosi se na oko tri mjeseca od izlaska konzole, odnosno od 25. ožujka (Europski datum izlaska) do kraja lipnja. Slijedi popis igara:

– Nintendogs + cats
– Pilotwings Resort
– Steel Diver

– Asphalt 3D (Ubisoft)
– Bust-a-Move Universe (Square Enix)
– Combat of Giants: Dinosaurs 3D (Ubisoft)
– Crush 3D (Sega)
– Dead or Alive Dimensions (Tecmo Koei)
– Dual Pen Sport (Namco Bandai)
– Lego Star Wars 3: The Clone Wars (LucasArts)
– Madden NFL Football (EA Sports)
– Pro Evolution Soccer 2011 3D (Konami)
– Rabbids Travel in Time (Ubisoft)
– Rayman 3D (Ubisoft)
– Resident Evil: The Mercenaries 3D (Capcom)
– Ridge Racer 3D (Namco Bandai)
– Samurai Warriors Chronicles (Tecmo Koei)
– Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked (Atlus)
– The Sims 3 (EA)
– Super Monkey Ball 3D (Sega)
– Super Street Fighter IV 3D Edition (Capcom)
– Thor: God of Thunder (Sega)
– Tom Clancy’s Ghost Recon Shadow Wars (Ubisoft)
– Tom Clancy’s Splinter Cell 3D (Ubisoft)

– Animal Crossing game
– Kid Icarus: Uprising
– The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D
– Mario Kart game
– Paper Mario game
– Star Fox 64 3D

Da, Ridge Racer dobiva svoju 3DS inačicu, za slučaj da ste se pitali. U svakom slučaju popis igara izgleda odlično, a iako se uvijek veselimo Nintendovim, odnosno first-party naslovima, moramo primjetiti da upravo ponuda third-party razvojnih timova izgleda vrlo obećavajuće.

Ispod pogledajte video sa konferencije koji u nešto manje od tri i pol minute prikazuje većinu naslova koje ćemo moći zaigrati na 3DS-u uskoro nakon izlaska.

Službena, odnosno preporučena cijena 3DS-a u Europi nije otkrivena na amsterdamskoj konferenciji, dok je publika na Američkoj konferenciji saznala kako će uređaj izaći po preporučenoj cijeni od 249$ u Americi. Uskoro nakon zatvaranja konferencija u Americi i Europi, online trgovine počele su postavljati svoje europske cijene 3DS-a, a kako preporučena cijena nije službeno navedena, započet je pravi mali rat trgovina. Čini se da svi žele imati najpovoljniju cijenu, pa čim neka trgovina objavi svoju cijenu nadolazeće konzole, pojavi se jedna druga s nešto nižom cifrom. Nama gamerima ovo dakako ne smeta. Što niže – to bolje.

Konzola stiže u dvije boje – plavoj i crnoj, odnosno Cosmos Black i Aqua Blue. Trodimenzionalnu sliku golim okom prvi će pogledati Japanci, i to nekih mjesec dana prije nas i Amerikanaca. Konzola u Japanu izlazi 26. veljače, zatim slijedi Europski izlazak konzole 25. ožujka, a dva dana nakon dobivaju ga i Amerikanci – 27. ožujka.

Što vi mislite o novoj konzoli iz Nintenda? Do sada su nam servirali mahom odlične proizvode, a 3DS izgleda vrlo obećavajuće – no želimo čuti vaše mišljenje. Zato nam svakako ostavite svoje komentare.

Komentari (6)

 • ShadowZero

  19.01.2011 - 19:15

  Jos nemogu shvatit zasto su stavili da trgovine odreduju cijenu 3ds u europi. U americi ce bit 250$ , u europi bar 250 eura a kod nas bar 2500 kn… A bas ga zelim kupit odmah na izlasku

 • ShadowZero

  19.01.2011 - 19:41

  Evo amazon co.uk je sad snizio na 219 funti, dok je gamegears spustio na 194.99… aj 220 eura i moze stat ako toliko bude

 • Apocalypse4987

  19.01.2011 - 20:58

  nekako jeftino za takvu tehnologiju

 • movie

  20.01.2011 - 16:18

  Još jedan besmislen proizvod …

 • Ementaler

  20.01.2011 - 20:10

  @movie, možeš to malo pojasniti? Besmislen u kojem pogledu?

 • joza77

  18.02.2011 - 14:36

  Kada izlazi to u hrvatsku kada ce se moci kupit i zna li se cijena?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!